Прості рецепти випічки з дріжджового тіста
Найчастіше на те, щоб порадувати себе і близьких домашньою випічкою, часу катастрофічно не вистачає. Але все ж існують абсолютно незатратные варіанти, на які необхідно відвести мінімум часу, сил і коштів.
Прості рецепти
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | 1000 м |
молоко - | 1/2 л |
дріжджі сухі - | 25 г |
солодко-вершкове олію - | 1/2 пачки |
яйце - | 5 штук |
цукор - | 200 г |
кориця - | 60 г |
сіль - | 5 г |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 339 Ккал |
Хід приготування:
- Трохи розігріти молоко і розчинити в ньому 40-50 гр. цукру;
- Змішати борошно (4 ст. л.) з дріжджами, після всипати цю суміш в ємність з молоком і ретельно перемішати;
- Отриману опару прибрати в тепле місце і дочекатися поки вона підніметься;
- Коли опара почне пінитися, потрібно приготувати суміш з трьох збитих яєць, трьох столових ложок цукру і трьох столових ложок вершкового масла (яке попередньо потрібно злегка подплавить);
- Приготовану суміш влити в опару, туди ж всипати решту борошна і посолити;
- Вимісити тісто, а потім помістити його в ємність, стінки якої попередньо змазують соняшниковою олією, а зверху прикрити за допомогою харчової плівки чи фольги;
- Помістити в ємність тепло, трохи почекати, поки маса підніметься;
- Розкачати тісто як можна тонше, отриману круглу/овальну форму змастити за допомогою вершкового масла, зверху посипати цукор і корицю (при бажанні можна приготувати водяну баню і змішати розтоплене на ній масло з корицею і цукром, а вже цю суміш наносити на розкачану масу);
- Загорнути млинець з тіста в тугий рулет і нарізати шматочками (близько 1,5 см в ширину);
- Розкласти кружечки на деко(можна скористатися і сковородою);
- Збити яйця в окремій невеликій ємності і з допомогою спеціальної силіконової пензлика змастити ними майбутні булочки;
- Поставити випікатися частування на 15-20 хвилин (при температурі 220°С);
- По закінченні відведеного часу булочки можна подавати на стіл.
Оладки «Пишечки»
Дуже смачно і дуже просто. Ще один безпрограшний варіант для тих, хто не любить ускладнювати процес готування.
Інгредієнти:
- молоко — 500 мл;
- яйце куряче — 2 штуки;
- борошно — 0,5 кг;
- масло рослинне – 40 гр.;
- сіль – 10 гр.;
- цукор – 30 гр.;
- дріжджі (сухі) – 10 гр.
Час приготування: 120 хвилин.
Калорійність: 661 ккал.
Хід приготування:
- Молоко трохи (зовсім трохи) підігріти, всипати в нього дріжджі, як слід розмішати (у молока повинна з'явитися легка кремова забарвлення;
- Молоко з дріжджами настоюється чверть години, після туди додаються збиті яйця, сіль, цукор і соняшникову олію;
- В молоко повільно всипається борошно, після вимішується, поки всі грудочки не розчиняться, тобто до повної однорідності;
- Прикрити тісто серветкою, залишити настоюватися на 90 хвилин, поки не почнуть з'являтися бульбашки;
- Коли тісто готове, то потрібно розігріти на сковороді масло, а після можна приступати до приготування оладок;
- Оладки з дріжджового тіста при приготуванні збільшуються вдвічі;
- Якщо оладки виходять дуже олійними, то можна викладати їх на серветку, щоб вона вбирала надлишки масла.
Запіканка з рису — простий рецепт цікавого страви, яке люблять усі.
Куряча грудка на кефірі — дієтичне, соковите блюдо, яке чудово поєднується з дієтичним меню.
Філе з яловичини на пару — м'ясне блюдо для дитячого харчування. Рецепти тут.
Рецепти красивою випічки з дріжджового тіста
Однією з приємних особливостей дріжджового тесту є те, що воно дозволяє робити випічку з різними начинками, різноманітних форм, розмірів і з різними прикрасами.
Булочки «Крем-де-Парізьєн»
Дуже смачна випічка, більше схожа на тістечко. Таке частування доведеться як не можна до речі до будь-якого святкового столу.
Інгредієнти (тісто):
- борошно – 0,4 кг;
- дріжджі (сухі) – 5 гр.;
- цукор -100 гр.;
- сіль – 5 гр.;
- молоко (порошкове) – 20 гр.;
- вершкове масло – 50 гр.;
- лимонна цедра – 5 гр.;
- яйце – 1 штука;
- молоко – 200 мл
Інгредієнти (крем):
- молоко – 300 мл;
- жовток – 2 штуки;
- кукурудзяний крохмаль – 40 гр.;
- цукровий пісок – 100 гр.;
- лимонна цедра (від 0,5 плоду), зрізана у вигляді стрічки;
- ванілін – за смаком;
- вершкове масло – 50 гр.;
- солодкий мигдаль – 50 гр.;
- гіркий мигдаль – 1 штука;
- лимонний сік – 1 столова ложка.
Час приготування: близько 180 хвилин.
Калорійність: 480 ккал.
Хід приготування такої красивої випічки з дріжджового тіста:
- Почати зі змішування борошна, солі, цукру, дріжджів, сухих вершків;
- Збити яйце, змішати з рідким молоком, акуратно влити в заготовлену перед цим суміш;
- Замісити тісто;
- В процесі замісу додати вершкове масло (попередньо розтоплене) і досипати лимонної цедри;
- Тісто виходить трохи липким, однак досипати борошна не потрібно;
- Прикрити тісто бавовняною тканиною і залишити настоюватися на 120 хвилин, в цей час можна приступити до приготування крему;
- Для крему: насипати в молоко крохмаль, збити жовтки і додати їх до молока, туди ж досипати цукровий пісок, ваніль і покласти цедру;
- Цю заготовку поставити на вогонь середньої сили і розігрівати, продовжуючи помішувати, поки суміш не почне закипати;
- Заготовку для крему зняти з вогню, збити з вершковим маслом, натертим мигдалем і лимонним соком – крем готовий;
- Коли тісто вже витримано достатньо часу, його слід розташувати на присипаному борошном столі і поділити на 15 приблизно схожих за розміром шматків;
- Кожну шматок розкотити, надавши йому форму невеликого овалу;
- Крем викласти на кожну частину ближче до одного з країв залишивши відступ в 3 сантиметри;
- Загорнути начинку в тісто так, щоб з одного боку залишився досить широкий незадіяний край;
- Великий край кілька разів надрізати «сонечком», щоб утворилися смужки, які загортаються поверх булочки;
- Викласти булочки на деко (попередньо покритий листом пергаменту) і залишити на півгодини, щоб підійшло;
- Збити жовток і за допомогою спеціальної силіконової пензлика змастити поверхню булочок;
- Запікати булочки в духовці при температурі 180°С, на запікання відводиться близько чверті години;
- Готове частування остудити, приправити цукровою пудрою і подати на стіл.
Пиріг з сосисками
Прекрасним смаком відрізняється не тільки солодка випічка. З допомогою дріжджового тіста і сосисок, а також кількох простих інгредієнтів можна приготувати дуже ситний і смачний пиріг.
Інгредієнти (тісто):
- кефір — 300 мл;
- цукровий пісок – 5 гр.;
- сіль – 5 гр.;
- сухі дріжджі – 10-15 гр.;
- яйце – 1 штука;
- рослинна олія – 1 столова ложка;
- борошно – 0,7 кг.
Інгредієнти (начинка):
- сосиски – 10 штук;
- помідор – 10 штук;
- сир (твердих сортів) – 100 гр.;
- чорні оливки – 1/3 банки;
- куряче яйце – 1 штука.
Час приготування: 120 – 150 хвилин.
Калорійність: 540 ккал.
Хід приготування:
- Ледь розігріти кефір змішати з дріжджами, цукром і сіллю;
- Досипати борошна (2 ст. л.), як слід змішати;
- Залишити майбутнє тісто на чверть години, потім вбити яйце, влити деяку кількість соняшникової олії;
- Поступово підсипати до замісу борошно;
- Припинити додавання борошна, коли тісто перестане прилипати до рук (маса стає м'якою і еластичною);
- На 60 хвилин прибрати в тепле місце або в духовку при температурі 30°С;
- Далі розкачати тісто в один великий пласт;
- Покрити деко олією і розташувати на ньому пласт тіста;
- Викласти очищені від «шкурок» сосиски викласти в довжину вздовж периметра майбутнього пирога;
- Загорніть краї тіста навколо тіста і потім надрізати вже загорнуті сосиски через кожні 2,5 см;
- Вивернути отримані шматочки сосисок однією з надрізаних сторін догори;
- Тонко нарізати помідори;
- Залишки сосисок і також нарізати оливки;
- Викласти нарізані продукти поверх пирога;
- Поверх усього натерти сир;
- Деко з пирогом забирається в духовку і запікається при температурі 180°С;
- Через півгодини гарний і смачний пиріг можна подавати на стіл.
Рецепти випічки з листкового тіста
Слойки з маком
Смачна, проста, і, до того ж, дуже апетитна на вигляд, ця випічка дуже швидко виявляється самим улюбленим варіантом підготовки до чаювання.
Інгредієнти:
- вода – 0,5 л;
- мак – ½ склянки;
- борошно — 0,5 кг;
- молоко — 1 стакан (гранований);
- дріжджі — 1 чайна ложка;
- вершкове масло – 1 пачка;
- горілка — 2 столові ложки;
- яйце — 2 штуки;
- жовток яєчний — 1 штука;
- цукор– 250 гр.;
- сіль — 1 столова ложка.
Час приготування: 95 хвилин.
Калорійність: 350 ккал.
Хід приготування:
- В першу чергу, необхідно зайнятися приготування дріжджової опари: розігріти молоко до 38°С, досипати цукор (2 ст. л.) і чайну ложку дріжджів, посолити;
- Туди ж додати приблизно половину обсягу заготовленої борошна і як слід все перемішати;
- Опара готова, її слід на півгодини помістити в тепле місце, прикривши зверху чистим рушником;
- Через деякий час об'єм опари збільшиться і з'являться бульбашки, в цей момент до неї вже можна додати приблизно 30 грам подплавленного вершкового масла, а також вбити 2 яйця;
- Все ретельно перемішати, всипати залишки борошна і замісити тісто;
- Далі тісто ще близько 20 хвилин вистоюється;
- Выстоявшуюся масу збризнути горілкою і присипати борошном, трохи розкачати;
- Двічі скласти тісто навпіл і защипнути краю;
- Після цього розкачати тісто більш ретельно, при необхідності знову трохи присипаючи борошном (щоб воно не прилипало);
- Ще кілька разів скласти і розкачати тісто, приблизно після 4-го разу отриманий лист загорнути в харчову плівку і покласти в морозилку на півгодини;
- Поки тісто в морозилці доходить, слід взятися за підготовку макової начинки;
- Закип'ятити воду і залити цим окропом макові зерна (настоювати 5-6 хвилин), потім злити воду і ще раз залити макові зерна окропом;
- Після того, як мак настоявся вдруге, слід злити воду і відкинути на перекритий марлею друшляк, щоб вся залишилася рідина теж скла;
- Хвилин через 5-7, розпарений мак змішати з цукром і маслом;
- Отриману гущу розтерти товкачиком (це необхідно, щоб мак не виявився занадто сухим);
- Розкачати приготоване дріжджове тісто до товщини 1 см або менше;
- На поверхню розкатаного тіста викласти начинку з маку, олії та цукру;
- Акуратно згорнути тісто в рулет;
- Рулет нарізати на не дуже широкі шматочки і викласти на пергамент, постелений на деко;
- Деко встановити в духовку (220°С) і випікати булочки чверть години;
- Частування готово!
Яблучний штрудель
Вважається, що приготування яблучного штруделя важка справа, підвладне тільки професіоналові. Але, на щастя, це всього лише міф, а приготований своїми руками домашній штрудель подарує незабутні смакові відчуття вам і вашим гостям.
Інгредієнти:
- яблука – 0,5 кг;
- листкове дріжджове тісто – 1 аркуш;
- панірувальні сухарі – 90 гр.;
- цукор – 90 гр.;
- рослинне масло – 20-30 мл;
- кориця, родзинки і горіхи – за смаком.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 296 ккал.
Хід приготування:
- Тонко нарізати яблука, викласти в одну ємність, присипати цукром і додати (при бажанні) корицю, горіхи або інші подібні інгредієнти;
- Максимально тонко розкачати тісто;
- Змастити пласт тіста маслом, не покриваючи краю;
- ½ Площі пласта присипати сухарями, але обережно (сухарі можуть порвати тісто) – це необхідно, щоб в сухарі вбирався сік;
- Поверх сухарів викласти начинку з яблук;
- Загорнути тісто у вигляді рулета;
- Защепити тісто уздовж країв;
- Майбутній штрудель викласти на деко, покритий пергаментом, і прибрати в духовку;
- Запікати при температурі 190-200°С (35 хвилин).
Корисні поради
- перед приготуванням дріжджового тіста борошно слід просіяти (це робить випічку більш повітряної);
- при замішуванні тіста борошно не присипається до води або молока, а навпаки борошно або молоко доливаются до борошна;
- воду для тіста бажано попередньо остудити в холодильнику;
- щоб дріжджове тісто не прилипало до долонь, слід просто нанести на них трохи рослинного масла;
- жирне тісто з меншим кількістю рідини дає готовому виробу велику розсипчастість;
- надлишковий вміст цукру викликає швидке підрум'янення випічки, а іноді вона може навіть підгоряти.
Приємного чаювання!