30 март 2019 11 700

Прості рецепти випічки з дріжджового тіста

Найчастіше на те, щоб порадувати себе і близьких домашньою випічкою, часу катастрофічно не вистачає. Але все ж існують абсолютно незатратные варіанти, на які необхідно відвести мінімум часу, сил і коштів.

Прості рецепти

Булочки «П'ятихвилинки»
Інгредієнти Кількість
борошно - 1000 м
молоко - 1/2 л
дріжджі сухі - 25 г
солодко-вершкове олію - 1/2 пачки
яйце - 5 штук
цукор - 200 г
кориця - 60 г
сіль - 5 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 339 Ккал
Ранковий чай або кава з здобними булочками здатний зарядити позитивним настроєм на весь день, а потрібно для такого домашнього чарівництва зовсім небагато.

Хід приготування:

  1. Трохи розігріти молоко і розчинити в ньому 40-50 гр. цукру;
  2. Змішати борошно (4 ст. л.) з дріжджами, після всипати цю суміш в ємність з молоком і ретельно перемішати;
  3. Отриману опару прибрати в тепле місце і дочекатися поки вона підніметься;
  4. Коли опара почне пінитися, потрібно приготувати суміш з трьох збитих яєць, трьох столових ложок цукру і трьох столових ложок вершкового масла (яке попередньо потрібно злегка подплавить);
  5. Приготовану суміш влити в опару, туди ж всипати решту борошна і посолити;
  6. Вимісити тісто, а потім помістити його в ємність, стінки якої попередньо змазують соняшниковою олією, а зверху прикрити за допомогою харчової плівки чи фольги;
  7. Помістити в ємність тепло, трохи почекати, поки маса підніметься;
  8. Розкачати тісто як можна тонше, отриману круглу/овальну форму змастити за допомогою вершкового масла, зверху посипати цукор і корицю (при бажанні можна приготувати водяну баню і змішати розтоплене на ній масло з корицею і цукром, а вже цю суміш наносити на розкачану масу);
  9. Загорнути млинець з тіста в тугий рулет і нарізати шматочками (близько 1,5 см в ширину);
  10. Розкласти кружечки на деко(можна скористатися і сковородою);
  11. Збити яйця в окремій невеликій ємності і з допомогою спеціальної силіконової пензлика змастити ними майбутні булочки;
  12. Поставити випікатися частування на 15-20 хвилин (при температурі 220°С);
  13. По закінченні відведеного часу булочки можна подавати на стіл.

Оладки «Пишечки»

Дуже смачно і дуже просто. Ще один безпрограшний варіант для тих, хто не любить ускладнювати процес готування.

Інгредієнти:

  • молоко — 500 мл;
  • яйце куряче — 2 штуки;
  • борошно — 0,5 кг;
  • масло рослинне – 40 гр.;
  • сіль – 10 гр.;
  • цукор – 30 гр.;
  • дріжджі (сухі) – 10 гр.

Час приготування: 120 хвилин.

Калорійність: 661 ккал.

Хід приготування:

  1. Молоко трохи (зовсім трохи) підігріти, всипати в нього дріжджі, як слід розмішати (у молока повинна з'явитися легка кремова забарвлення;
  2. Молоко з дріжджами настоюється чверть години, після туди додаються збиті яйця, сіль, цукор і соняшникову олію;
  3. В молоко повільно всипається борошно, після вимішується, поки всі грудочки не розчиняться, тобто до повної однорідності;
  4. Прикрити тісто серветкою, залишити настоюватися на 90 хвилин, поки не почнуть з'являтися бульбашки;
  5. Коли тісто готове, то потрібно розігріти на сковороді масло, а після можна приступати до приготування оладок;
  6. Оладки з дріжджового тіста при приготуванні збільшуються вдвічі;
  7. Якщо оладки виходять дуже олійними, то можна викладати їх на серветку, щоб вона вбирала надлишки масла.

Запіканка з рису — простий рецепт цікавого страви, яке люблять усі.

Куряча грудка на кефірі — дієтичне, соковите блюдо, яке чудово поєднується з дієтичним меню.

Філе з яловичини на пару — м'ясне блюдо для дитячого харчування. Рецепти тут.

Рецепти красивою випічки з дріжджового тіста

Однією з приємних особливостей дріжджового тесту є те, що воно дозволяє робити випічку з різними начинками, різноманітних форм, розмірів і з різними прикрасами.

Булочки «Крем-де-Парізьєн»

Дуже смачна випічка, більше схожа на тістечко. Таке частування доведеться як не можна до речі до будь-якого святкового столу.

Інгредієнти (тісто):

  • борошно – 0,4 кг;
  • дріжджі (сухі) – 5 гр.;
  • цукор -100 гр.;
  • сіль – 5 гр.;
  • молоко (порошкове) – 20 гр.;
  • вершкове масло – 50 гр.;
  • лимонна цедра – 5 гр.;
  • яйце – 1 штука;
  • молоко – 200 мл

Інгредієнти (крем):

  • молоко – 300 мл;
  • жовток – 2 штуки;
  • кукурудзяний крохмаль – 40 гр.;
  • цукровий пісок – 100 гр.;
  • лимонна цедра (від 0,5 плоду), зрізана у вигляді стрічки;
  • ванілін – за смаком;
  • вершкове масло – 50 гр.;
  • солодкий мигдаль – 50 гр.;
  • гіркий мигдаль – 1 штука;
  • лимонний сік – 1 столова ложка.

Час приготування: близько 180 хвилин.

Калорійність: 480 ккал.

Хід приготування такої красивої випічки з дріжджового тіста:

  1. Почати зі змішування борошна, солі, цукру, дріжджів, сухих вершків;
  2. Збити яйце, змішати з рідким молоком, акуратно влити в заготовлену перед цим суміш;
  3. Замісити тісто;
  4. В процесі замісу додати вершкове масло (попередньо розтоплене) і досипати лимонної цедри;
  5. Тісто виходить трохи липким, однак досипати борошна не потрібно;
  6. Прикрити тісто бавовняною тканиною і залишити настоюватися на 120 хвилин, в цей час можна приступити до приготування крему;
  7. Для крему: насипати в молоко крохмаль, збити жовтки і додати їх до молока, туди ж досипати цукровий пісок, ваніль і покласти цедру;
  8. Цю заготовку поставити на вогонь середньої сили і розігрівати, продовжуючи помішувати, поки суміш не почне закипати;
  9. Заготовку для крему зняти з вогню, збити з вершковим маслом, натертим мигдалем і лимонним соком – крем готовий;
  10. Коли тісто вже витримано достатньо часу, його слід розташувати на присипаному борошном столі і поділити на 15 приблизно схожих за розміром шматків;
  11. Кожну шматок розкотити, надавши йому форму невеликого овалу;
  12. Крем викласти на кожну частину ближче до одного з країв залишивши відступ в 3 сантиметри;
  13. Загорнути начинку в тісто так, щоб з одного боку залишився досить широкий незадіяний край;
  14. Великий край кілька разів надрізати «сонечком», щоб утворилися смужки, які загортаються поверх булочки;
  15. Викласти булочки на деко (попередньо покритий листом пергаменту) і залишити на півгодини, щоб підійшло;
  16. Збити жовток і за допомогою спеціальної силіконової пензлика змастити поверхню булочок;
  17. Запікати булочки в духовці при температурі 180°С, на запікання відводиться близько чверті години;
  18. Готове частування остудити, приправити цукровою пудрою і подати на стіл.

Пиріг з сосисками

Прекрасним смаком відрізняється не тільки солодка випічка. З допомогою дріжджового тіста і сосисок, а також кількох простих інгредієнтів можна приготувати дуже ситний і смачний пиріг.

Інгредієнти (тісто):

  • кефір — 300 мл;
  • цукровий пісок – 5 гр.;
  • сіль – 5 гр.;
  • сухі дріжджі – 10-15 гр.;
  • яйце – 1 штука;
  • рослинна олія – 1 столова ложка;
  • борошно – 0,7 кг.

Інгредієнти (начинка):

  • сосиски – 10 штук;
  • помідор – 10 штук;
  • сир (твердих сортів) – 100 гр.;
  • чорні оливки – 1/3 банки;
  • куряче яйце – 1 штука.

Час приготування: 120 – 150 хвилин.

Калорійність: 540 ккал.

Хід приготування:

  1. Ледь розігріти кефір змішати з дріжджами, цукром і сіллю;
  2. Досипати борошна (2 ст. л.), як слід змішати;
  3. Залишити майбутнє тісто на чверть години, потім вбити яйце, влити деяку кількість соняшникової олії;
  4. Поступово підсипати до замісу борошно;
  5. Припинити додавання борошна, коли тісто перестане прилипати до рук (маса стає м'якою і еластичною);
  6. На 60 хвилин прибрати в тепле місце або в духовку при температурі 30°С;
  7. Далі розкачати тісто в один великий пласт;
  8. Покрити деко олією і розташувати на ньому пласт тіста;
  9. Викласти очищені від «шкурок» сосиски викласти в довжину вздовж периметра майбутнього пирога;
  10. Загорніть краї тіста навколо тіста і потім надрізати вже загорнуті сосиски через кожні 2,5 см;
  11. Вивернути отримані шматочки сосисок однією з надрізаних сторін догори;
  12. Тонко нарізати помідори;
  13. Залишки сосисок і також нарізати оливки;
  14. Викласти нарізані продукти поверх пирога;
  15. Поверх усього натерти сир;
  16. Деко з пирогом забирається в духовку і запікається при температурі 180°С;
  17. Через півгодини гарний і смачний пиріг можна подавати на стіл.

Рецепти випічки з листкового тіста

Слойки з маком

Смачна, проста, і, до того ж, дуже апетитна на вигляд, ця випічка дуже швидко виявляється самим улюбленим варіантом підготовки до чаювання.

Інгредієнти:

  • вода – 0,5 л;
  • мак – ½ склянки;
  • борошно — 0,5 кг;
  • молоко — 1 стакан (гранований);
  • дріжджі — 1 чайна ложка;
  • вершкове масло – 1 пачка;
  • горілка — 2 столові ложки;
  • яйце — 2 штуки;
  • жовток яєчний — 1 штука;
  • цукор– 250 гр.;
  • сіль — 1 столова ложка.

Час приготування: 95 хвилин.

Калорійність: 350 ккал.

Хід приготування:

  1. В першу чергу, необхідно зайнятися приготування дріжджової опари: розігріти молоко до 38°С, досипати цукор (2 ст. л.) і чайну ложку дріжджів, посолити;
  2. Туди ж додати приблизно половину обсягу заготовленої борошна і як слід все перемішати;
  3. Опара готова, її слід на півгодини помістити в тепле місце, прикривши зверху чистим рушником;
  4. Через деякий час об'єм опари збільшиться і з'являться бульбашки, в цей момент до неї вже можна додати приблизно 30 грам подплавленного вершкового масла, а також вбити 2 яйця;
  5. Все ретельно перемішати, всипати залишки борошна і замісити тісто;
  6. Далі тісто ще близько 20 хвилин вистоюється;
  7. Выстоявшуюся масу збризнути горілкою і присипати борошном, трохи розкачати;
  8. Двічі скласти тісто навпіл і защипнути краю;
  9. Після цього розкачати тісто більш ретельно, при необхідності знову трохи присипаючи борошном (щоб воно не прилипало);
  10. Ще кілька разів скласти і розкачати тісто, приблизно після 4-го разу отриманий лист загорнути в харчову плівку і покласти в морозилку на півгодини;
  11. Поки тісто в морозилці доходить, слід взятися за підготовку макової начинки;
  12. Закип'ятити воду і залити цим окропом макові зерна (настоювати 5-6 хвилин), потім злити воду і ще раз залити макові зерна окропом;
  13. Після того, як мак настоявся вдруге, слід злити воду і відкинути на перекритий марлею друшляк, щоб вся залишилася рідина теж скла;
  14. Хвилин через 5-7, розпарений мак змішати з цукром і маслом;
  15. Отриману гущу розтерти товкачиком (це необхідно, щоб мак не виявився занадто сухим);
  16. Розкачати приготоване дріжджове тісто до товщини 1 см або менше;
  17. На поверхню розкатаного тіста викласти начинку з маку, олії та цукру;
  18. Акуратно згорнути тісто в рулет;
  19. Рулет нарізати на не дуже широкі шматочки і викласти на пергамент, постелений на деко;
  20. Деко встановити в духовку (220°С) і випікати булочки чверть години;
  21. Частування готово!

Яблучний штрудель

Вважається, що приготування яблучного штруделя важка справа, підвладне тільки професіоналові. Але, на щастя, це всього лише міф, а приготований своїми руками домашній штрудель подарує незабутні смакові відчуття вам і вашим гостям.

Інгредієнти:

  • яблука – 0,5 кг;
  • листкове дріжджове тісто – 1 аркуш;
  • панірувальні сухарі – 90 гр.;
  • цукор – 90 гр.;
  • рослинне масло – 20-30 мл;
  • кориця, родзинки і горіхи – за смаком.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 296 ккал.

Хід приготування:

  1. Тонко нарізати яблука, викласти в одну ємність, присипати цукром і додати (при бажанні) корицю, горіхи або інші подібні інгредієнти;
  2. Максимально тонко розкачати тісто;
  3. Змастити пласт тіста маслом, не покриваючи краю;
  4. ½ Площі пласта присипати сухарями, але обережно (сухарі можуть порвати тісто) – це необхідно, щоб в сухарі вбирався сік;
  5. Поверх сухарів викласти начинку з яблук;
  6. Загорнути тісто у вигляді рулета;
  7. Защепити тісто уздовж країв;
  8. Майбутній штрудель викласти на деко, покритий пергаментом, і прибрати в духовку;
  9. Запікати при температурі 190-200°С (35 хвилин).

Корисні поради

  • перед приготуванням дріжджового тіста борошно слід просіяти (це робить випічку більш повітряної);
  • при замішуванні тіста борошно не присипається до води або молока, а навпаки борошно або молоко доливаются до борошна;
  • воду для тіста бажано попередньо остудити в холодильнику;
  • щоб дріжджове тісто не прилипало до долонь, слід просто нанести на них трохи рослинного масла;
  • жирне тісто з меншим кількістю рідини дає готовому виробу велику розсипчастість;
  • надлишковий вміст цукру викликає швидке підрум'янення випічки, а іноді вона може навіть підгоряти.

Приємного чаювання!

Що ще почитати: