Як приготувати курку в сметані на сковороді
Курка – найпопулярніша домашня птиця, оскільки страви з неї займають значну частину нашого раціону. Її смажать, запікають, відварюють бульйони, використовують м'ясо, салати і різні начинки.
Для приготування смачної курки в сметані на сковороді знадобляться найпростіші і недорогі продукти. Технологічні процеси теж досить легкі, тому ніяких труднощів виникнути не повинно.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
куряча тушка - | 1,5 кг |
биосметана - | 200 мл |
масло - | 100 г |
спеції, сіль - | за смаком |
цибулина - | 1 шт. |
борошно - | 2 ст. л. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 119 Ккал |
Традиційний варіант приготування птиці в кисломолочному продукті на сковороді дуже простий. Берете цілу тушку або будь-які частини курки і протушиваете її на сковороді зі сметаною.
Домашню курячу тушку миємо й обсушуємо рушником, видаляємо пінцетом залишки пір'я або підшерстка. Розрізаємо на порційні частини, намагаючись менше пошкодити волокна, щоб вийшли гарні шматочки.
Чистимо цибулину і шаткуємо півкільцями. Ставимо глибокий сотейник на плиту і розтоплюємо половину вершкового масла. Слідом закидаємо птицю, посипаємо приправами, сіллю і обсмажуємо до красивого кольору під прикритою кришкою.
Коли курка протушилась у власному соку хвилин п'ятнадцять, знімаємо кришку, додаємо сметану, цибулю, борошно і масло, що залишилося.
Якщо маса здасться вам густоватой, додайте півсклянки теплої води. Перемішуємо, зменшуємо полум'я і доготавливаем блюдо двадцять хвилин, періодично помішуючи, щоб не пригоріло.
Для кольору можна додати паприку або куркуму. Готовність визначити за зовнішнім виглядом птиці: м'ясо стане відходити від кістки і пропаде кров'янистий колір.
Філе курки в сметані на сковороді з часником
Для приготування ніжного дієтичного гуляшу зазвичай використовують куряче філе, воно відповідає зазначеним критеріям. Готується він швидко, виходить дуже смачний і досить ситний.
Склад:
- куряча грудина – 500 г;
- сметана – 150 мл;
- цибулина – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- томатна паста – 1 ст. л.;
- сіль;
- масло – 2 ст. л.;
- часник – 1 шт.
Приготування: 45 хвилин.
Калорії: 123 Ккал/100 р.
Свіжу охолоджену курячу грудку промиваємо, мачає серветками. Видаляємо реберні кістки, плівку і нарізаємо вздовж волокон на пласти, потім – поперек шматочками або соломкою. У сковороду наливаємо нерафінована олія, прогріваємо і кладемо підсмажитися підготовлене м'ясо.
З овочів знімаємо шкірку, цибулину нарізаємо кубиками, моркву натираємо, часник подрібнюємо. У маленькій піалі змішуємо сметану, томатну пасту і трохи води. Перемішуємо, підсолюємо і відставляємо.
До подрумянившейся курку кладемо пассироваться овочі. Коли вони стануть достатньо м'якими, все заливаємо підготовленої заправкою. Накриваємо герметично кришкою і залишаємо готуватися ще десять хвилин. У цю страву можна додати один листок лавра або кілька зерен перцю, але тільки в самому кінці.
Читайте як приготувати твердий сир в домашніх умовах за нашими рецептами.
Рис з креветками — популярне блюдо, яке можна приготувати різними способами. Виберіть свій улюблений рецепт.
Візьміть на замітку рецепт гострого, пряного й ароматного м'яса по-грузинськи. Рецепт тут.
Курка з морквою по сметанним соусом
Страва, приготована за цим рецептом, ідеально підійде для свята. Красиві гомілки і стегна курки з крупно нарізаними кільцями моркви під сметанним соусом виглядають апетитно і яскраво.
Склад:
- курячі частини – 1 кг;
- сметана – 200 мл;
- морква – 2 шт.;
- сіль, перець;
- масло – 3 ст. л.;
- гірчиця – 2 ст. л.
Приготування: 1 годину.
Калорії: 145 Ккал/100 р.
Беремо готові гомілки і стегна курки. Якщо у вас цілісна тушка, то відрізаємо від неї ці частини. Посипаємо сіллю, перцем і складаємо в миску. Змішуємо легку гірчицю зі сметаною. Отриманою сумішшю рясно натираємо птицю і залишаємо на півгодини промаринуватися.
У сотейник вливаємо олію. Моркву миємо, чистимо за допомогою металевого скребка (так виходить менше відходів) і нарізаємо товстими кільцями. Кладемо в сотейник і підсмажуємо. Слідом додаємо промаринованную курку, підливаємо сто грамів води. Коли маса почне вирувати, зменшуємо вогонь і тушкуємо м'ясо двадцять п'ять хвилин.
До цієї страви відмінно підійдуть відварні ріжки або молода картопля з маслом і зеленню.
Курочка з шампіньйонами в сметані
Поєднання цих продуктів дає неймовірний смак. Куряче м'ясо з печерицями готується дуже швидко і просто, а додаткові спеції і соус надають їм ще більшу м'якість і соковитість.
Склад:
- куряче філе – 400 г;
- печериці – 200 г;
- перець – 1 шт.;
- биосметана – 5 ст. л.;
- часник – 1 шт.;
- масло – 2 ст. л.;
- сіль, приправи;
- борошно – 2 ст. л.
Приготування: 55 хвилин.
Калорії: 145 Ккал/100 р.
Гриби промиваємо в теплій воді. Якщо є необхідність знімаємо верхній шар на капелюшках. Нарізаємо кубиками. У казанок наливаємо масло і підсмажуємо печериці до повного випаровування вологи.
М'ясо обробляємо на великі кубики, в окремій сковороді обсмажуємо його, постійно помішуючи, щоб воно набуло гарний колір, але всередині залишилося сирим.
Солодкий перець розрізаємо навпіл і видаляємо серединку, шаткуємо соломкою. Додаємо до поджарившимся грибів, через три хвилини вивалюємо туди ж куряче м'ясо, нарізаний часник, розведене з водою сметану і борошно. Все ретельно перемішуємо, посипаємо спеціями і залишаємо дожариться на десять хвилин.
В кінці можна притрусити свіжою зеленню: цибулею, петрушкою або базиліком, але це на ваш розсуд.
Курка з грибами і овочами в томатно-сметанному соусі
М'ясо птиці з овочевим рагу під сметанним соусом можна вважати повноцінним самостійним блюдом, що не вимагає додаткового гарніру. Його можна приготувати на сковороді або в горщиках в електродуховці.
Склад:
- стегенця – 600 г;
- патисон – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цибулина – 1 шт.;
- баклажан – 1 шт.;
- томат – 2 шт.;
- сметана – 200 мл;
- сіль, спеції;
- лисички – 300 р.
Приготування: 1.5 години.
Калорії: 167 Ккал/100 р.
Підготовлені овочі миємо та очищаємо. Нарізаємо за наступною схемою: цибулину – кільцями, моркву – брусками; патисон і баклажан – кубиками. Помідори занурюємо в киплячу воду на одну секунду, виймаємо, знімаємо шкірку і перетираємо через сито або за допомогою блендера.
З стегенця зрізаємо все м'ясо, в тому числі і шкуру. Рубаємо отриману м'якоть брусками. Можна було б відразу взяти філе, але він сухувато для цієї страви.
Свіжі лисички ретельно вимиваємо від бруду і піску. Закидаємо в киплячу воду і варимо півтори години. Зливаємо відвар і остуджуємо гриби.
У великій чавунній сковороді розжарюємо пісне масло в певній послідовності починаємо пасерувати овочі: цибулю, моркву, патисон з баклажаном, в кінці – пюрированный томат і сметану. Все старанно перемішуємо і тушкуємо близько п'ятнадцяти хвилин.
В окремій сковороді готуємо м'ясо. Коли вона дійде до готовності, додаємо його і гриби до овочевого рагу, перемішуємо, доводимо до смаку і тримаємо на плиті ще п'ять хвилин.
Корисні поради
- Щоб отримати смачне і соковите куряче м'ясо, краще всього використовувати свіжий або охолоджений продукт. Якщо все ж у вас заморожений, то обов'язково розморозьте його в холодильнику, а не у воді, та попередньо промаринуйте в будь-якому соусі. Так воно вийде м'якше і соковитіше.
- Не замочуйте печериці надовго у воді, вони самі по собі мають багато вологи і будуть довго випаровуватися на сковороді.
- Сметану завжди можна замінити жирними вершками або кефіром, вийде не гірше.
- Замість свіжих дикорослих лисичок у страву можна покласти мариновані, тільки попередньо їх добре обсушити і додати в самому кінці.
- Якщо печериці попалися не дуже великі, то їх можна не розрізати, а підсмажити цілими, вони красиво будуть виглядати на тарілці з великими шматками курячого філе.
- Якщо ви посыплете куряче філе борошном перед обсмажуванням, воно відразу покриється рум'яною золотистою скоринкою.
- Сметана не повинна бути холодною. При додаванні до гарячої курці вона може розшаруватися, тому заздалегідь дістаньте її з холодильника.
Приємного апетиту!