01 май 2019 2 415

Як приготувати антрекот з яловичини на сковороді і в духовці

Антрекот – це шматок воловьего м'яса, вирізаного між ребрами у вигляді медальйона або більш великого шматка з долоню. Відноситься дане блюдо до французької кухні.

У більш сучасній інтерпретації його стали готувати з вирізки на ребрі молодої яловичини, саме в цій частині воно соковите і м'яке. Воно досить швидко підсмажується, не вимагаючи додаткового гасіння або пропарювання. Буває і подвійний антрекот – це шматок м'яса на подвійний кістки.

Перед приготуванням цієї страви яловичину обов'язково потрібно злегка розім'яти за допомогою спеціального приладу або відбити дерев'яним молотком. Заготовку кладуть на сильно розігріту суху сковороду, попередньо заправивши різними прянощами, але не перестарайтеся, щоб не забити смак м'яса.

Потім підсмажують до красивої золотої скоринки кілька хвилин. Ребро потрібно обов'язково зачистити, щоб воно виглядало естетично.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
вирізка на ребрі - 2 шт.
часник - 1 шт.
масло - 0.5 ч. л.
сіль, перець - за смаком
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 грам: 219 Ккал

У традиційному рецепті антрекот з яловичини готується з мінімальним набором спецій і прянощів: сіллю, перцем, часником і декількома краплями будь-якої олії.

Правильно приготовлений антрекот необхідно попередньо маринувати. Для цього моєму і ретельно обсушуємо великий красивий шматок свіжої яловичини на ребрі.

Маленьким ножем зачищаємо кістка. Поміщаємо в кульок і відбиваємо яловичину, не докладаючи великих фізичних зусиль.

Виймаємо, рясно змащуємо, втираємо сіль і чорний перець. Якщо хочете поострей – використовуйте червоний або суміш декількох видів. Обгортаємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник мінімум на три години, в ідеалі – на цілий день, а ввечері перед приходом гостей швиденько готуємо.

На сковороду гриль капаємо трохи нерафінованої олії, розігріваємо і закидаємо один шматок м'яса. Тримаємо його дві хвилини і перевертаємо на другу сторону. Після цього знімаємо і викладаємо на серветку.

Слідом запускаємо другу порцію, діємо за колишньою схемою. Не потрібно поспішати і смажити відразу два напівфабрикату, навіть якщо місце дозволяє. Під час приготування яловичина злегка розповзеться, відповідно місця стане менше, і м'ясо буде не смажитися, а паритися.

Рецепт м'яса у вині поджареного на сковороді

Шматок засмаженої в червоному вині яловичини відмінно буде поєднуватися з гарніром з молодої картоплі або розсипчастою гречаною кашею.

Навіть просто нарізані свіжі овочі з листям салату будуть прекрасним доповненням.

Склад:

  • яловичина на кістці – 450 г;
  • сіль хмелі-сунелі;
  • вино – 3 ст. л.;
  • масло топлене – 2 ст. л.

Приготування: 2.5 години.

Калорії: 234 Ккал/100 р.

Гарний кусень м'яса ретельно миємо. Якщо є необхідність, обрізаємо по краях, щоб сформувати відповідну форму.

Ребро можна зачистити або залишити як є, на ваш розсуд. Пропускаємо мясо через спеціальний тендерайзер. Якщо його у вас немає, відбийте просто дерев'яним молотком, тільки не сильно, щоб не пошкодити волокна.

Посипаємо яловичину сумішшю хмелі-сунелі, кладемо в харчової контейнер і відправляємо в прохолодне місце промаринуватися на дві години.

У сковороду кладемо топлене масло, через хвилину – заготовку з м'яса, підсмажуємо дві-три хвилини, перевертаємо, посипаємо сіллю і знову тримаємо дві хвилини.

Заливаємо червоним сухим вином, герметично накриваємо кришкою, зменшуємо полум'я і готуємо три хвилини. Відставляємо, не відкриваємо кришку пару хвилин, після цього красиво викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.

Як приготувати антрекот з яловичини в духовці

Запечений в електродуховці антрекот стане одним з улюблених страв на вашому столі. Ніжне соковите м'ясо дуже легко приготувати, навіть не маючи спеціальних навичок.

Склад:

  • яловича вирізка – 550 г;
  • сушена меліса і щавель – 0.5 ч. л.;
  • сіль;
  • олія – 1 ст. л.

Приготування: 1 годину.

Калорії: 221 Ккал/100 р.

Великий шматок яловичої вирізки розбираємо на слайсы товщиною два сантиметри. Обмотуємо харчовою плівкою і відбиваємо, щоб сік не бризкав на всі боки і не сильно порушилася цілісність волокон.

Сушені спеції можна купити в будь-якому магазині або приготувати заздалегідь самостійно. Саме щавель і меліса додадуть антрекоту приємну свіжу кислинку. Але якщо вам не до душі ці аромати, використовуйте стандартний набір мелених перців.

Запускаємо електродуховку на 190 °С. Деко змащуємо спеціальної пензликом маслом і розподіляємо напівфабрикати на дистанції один від одного. Запікаємо м'ясо двадцять хвилин, але можливо доведеться збільшити час, якщо шматки вийшли товстуваті. Тому періодично заглядайте в електродуховку, перевіряючи виделкою його готовність.

М'ясо по грузинськи — гострий, пряний, це справжній феєрверк смаку кавказької кухні.

Для посиденьок з друзями можна приготувати смачну піцу з сиром і грибами. Рецепт тут.

Дитяче харчування має свої особливості, тому краще всього на перше для дитини підійде суп з кролика.

Як готувати фарширований антрекот у фользі

Фарширований яблуками антрекот з гірчичним соусом – не тільки неймовірно смачне ресторанну страву, але, до того ж, і дуже корисне.

Склад:

  • вирізка – 1 кг;
  • яблука – 2 шт.;
  • гірчиця – 1 мл;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • приправи, сіль.

Приготування: 2 години.

Калорії: 243 Ккал/100 р.

Яловичину моєму і викладаємо на рушник, щоб зійшла волога. Яблука (зелені кисло-солодкі) очищаємо від шкірки, вирізаємо серединку і шаткуємо тонкими часточками.

Гірчицю змішуємо з домашньою сметаною. М'ясо нарізаємо за принципом гармошки, не доходячи ножем до кінця. Обмазуємо рясним шаром приправ і солі. Включаємо електроприлад на 200 °С. Відрізаємо довгу стрічку фольги, складаємо удвічі.

Натираємо яловичину гірчично-сметанною заправкою з усіх боків. В прорізі закладаємо слайсы яблук, по два – три штучки. По центру фольги кладемо фаршировану вирізку, обмотуємо герметично фольгою, щоб не було щілин, і відправляємо запікатися на півтори години.

Готову страву виймаємо, кладемо на велику тарілку і акуратно розгортаємо, щоб не розлився сік. Розрізаємо м'ясо до кінця і порційно розподіляємо по тарілках.

Яловичина під пивним соусом

Дуже часто для соусів і маринадів для м'яса використовують алкоголь, більш звично – це вино, коньяк. Але в деяких випадках застосовують живе світле пиво, яке надає страві незвичайний ніжний смак.

Склад:

  • м'ясо – 400 г;
  • пиво – 1 склянка;
  • яйце – 2 шт.;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • вершки – 50 мл;
  • бульйон – 100 мл;
  • спеції, сіль;
  • масло – 30 р.

Приготування: 1 годину.

Калорії: 251 Ккал/100 р.

Яловичу вирізку старанно вимиваємо, обтираем паперовими рушниками і нарізаємо на стейки. Відбиваємо молотком, посипаємо спеціями і складемо стопкою один на одного. Залишаємо полежати півгодини.

Масло розтоплюємо в невеликій сковороді. Всипаємо борошно і обсмажуємо до коричневого кольору. Потім вливаємо світлим пивом і м'ясним бульйоном, всі швиденько перемішуємо до однорідного стану. Після скипання відставляємо.

Яйця збиваємо в блендері або міксері з вершками і сіллю. Змішуємо дві рідини, проварюємо до загустіння і знімаємо з плити.

Антрекот кладемо на розігріту сковорідку, підсмажуємо, в кінці процесу солимо і викладаємо на зелене листя салату. Зверху заливаємо соусом або окремо його ставимо в піалі, щоб нарізані шматочки м'яса можна було мочати.

Корисні поради

  1. Запорукою смачної страви є правильно вибраний продукт. При купівлі яловичини зверніть увагу на її колір. Занадто темне м'ясо з жовтими жировими прошарками – ознака старості тварини;
  2. Під час підсмажування антрекота не закривайте кришку, а то вийде просте тушковане м'ясо;
  3. Яловичий антрекот відмінно поєднується з мигдальним, пивним, цукром, вершковим, томатним і грибним соусом;
  4. Більш екзотичний смак цієї страви надають консервовані ананаси, ківі і різні прянощі з травами;
  5. Щоб надати додатковий аромат м'яса, перед тим як викладати його в сотейник, в олії підсмажте часточку часнику і шматочок цибулі;
  6. Ні в якому разі не маринуйте антрекот в оцті або соку лимона, це не шашлик. Яловичина вийде сухою і жорсткою;
  7. Для гарніру підійде тушкований гарбуз, зелений горошок з картоплею, квашена капуста і різні каші.

Є безліч варіантів приготування антрекота з яловичини: підсмажений, а потім доведений до смаку на пару; запечена в духовці з достатком тушкованих овочів, запанированный в сухарях і яйці; фарширований салом, картоплею, яйцем і протушенный у вині, з обсмаженими цибульними кільцями.

Який би спосіб приготування, спеції і соуси ви не вибрали, не забувайте, що потрібно вкладати частину своєї душі – це є запорукою успішного результату.

Що ще почитати: