Як приготувати антрекот з яловичини на сковороді і в духовці
Антрекот – це шматок воловьего м'яса, вирізаного між ребрами у вигляді медальйона або більш великого шматка з долоню. Відноситься дане блюдо до французької кухні.
У більш сучасній інтерпретації його стали готувати з вирізки на ребрі молодої яловичини, саме в цій частині воно соковите і м'яке. Воно досить швидко підсмажується, не вимагаючи додаткового гасіння або пропарювання. Буває і подвійний антрекот – це шматок м'яса на подвійний кістки.
Потім підсмажують до красивої золотої скоринки кілька хвилин. Ребро потрібно обов'язково зачистити, щоб воно виглядало естетично.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вирізка на ребрі - | 2 шт. |
часник - | 1 шт. |
масло - | 0.5 ч. л. |
сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 210 хвилин | Калорійність на 100 грам: 219 Ккал |
У традиційному рецепті антрекот з яловичини готується з мінімальним набором спецій і прянощів: сіллю, перцем, часником і декількома краплями будь-якої олії.
Правильно приготовлений антрекот необхідно попередньо маринувати. Для цього моєму і ретельно обсушуємо великий красивий шматок свіжої яловичини на ребрі.
Маленьким ножем зачищаємо кістка. Поміщаємо в кульок і відбиваємо яловичину, не докладаючи великих фізичних зусиль.
Виймаємо, рясно змащуємо, втираємо сіль і чорний перець. Якщо хочете поострей – використовуйте червоний або суміш декількох видів. Обгортаємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник мінімум на три години, в ідеалі – на цілий день, а ввечері перед приходом гостей швиденько готуємо.
На сковороду гриль капаємо трохи нерафінованої олії, розігріваємо і закидаємо один шматок м'яса. Тримаємо його дві хвилини і перевертаємо на другу сторону. Після цього знімаємо і викладаємо на серветку.
Слідом запускаємо другу порцію, діємо за колишньою схемою. Не потрібно поспішати і смажити відразу два напівфабрикату, навіть якщо місце дозволяє. Під час приготування яловичина злегка розповзеться, відповідно місця стане менше, і м'ясо буде не смажитися, а паритися.
Рецепт м'яса у вині поджареного на сковороді
Навіть просто нарізані свіжі овочі з листям салату будуть прекрасним доповненням.
Склад:
- яловичина на кістці – 450 г;
- сіль хмелі-сунелі;
- вино – 3 ст. л.;
- масло топлене – 2 ст. л.
Приготування: 2.5 години.
Калорії: 234 Ккал/100 р.
Гарний кусень м'яса ретельно миємо. Якщо є необхідність, обрізаємо по краях, щоб сформувати відповідну форму.
Ребро можна зачистити або залишити як є, на ваш розсуд. Пропускаємо мясо через спеціальний тендерайзер. Якщо його у вас немає, відбийте просто дерев'яним молотком, тільки не сильно, щоб не пошкодити волокна.
Посипаємо яловичину сумішшю хмелі-сунелі, кладемо в харчової контейнер і відправляємо в прохолодне місце промаринуватися на дві години.
У сковороду кладемо топлене масло, через хвилину – заготовку з м'яса, підсмажуємо дві-три хвилини, перевертаємо, посипаємо сіллю і знову тримаємо дві хвилини.
Заливаємо червоним сухим вином, герметично накриваємо кришкою, зменшуємо полум'я і готуємо три хвилини. Відставляємо, не відкриваємо кришку пару хвилин, після цього красиво викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.
Як приготувати антрекот з яловичини в духовці
Запечений в електродуховці антрекот стане одним з улюблених страв на вашому столі. Ніжне соковите м'ясо дуже легко приготувати, навіть не маючи спеціальних навичок.
Склад:
- яловича вирізка – 550 г;
- сушена меліса і щавель – 0.5 ч. л.;
- сіль;
- олія – 1 ст. л.
Приготування: 1 годину.
Калорії: 221 Ккал/100 р.
Великий шматок яловичої вирізки розбираємо на слайсы товщиною два сантиметри. Обмотуємо харчовою плівкою і відбиваємо, щоб сік не бризкав на всі боки і не сильно порушилася цілісність волокон.
Сушені спеції можна купити в будь-якому магазині або приготувати заздалегідь самостійно. Саме щавель і меліса додадуть антрекоту приємну свіжу кислинку. Але якщо вам не до душі ці аромати, використовуйте стандартний набір мелених перців.
Запускаємо електродуховку на 190 °С. Деко змащуємо спеціальної пензликом маслом і розподіляємо напівфабрикати на дистанції один від одного. Запікаємо м'ясо двадцять хвилин, але можливо доведеться збільшити час, якщо шматки вийшли товстуваті. Тому періодично заглядайте в електродуховку, перевіряючи виделкою його готовність.
М'ясо по грузинськи — гострий, пряний, це справжній феєрверк смаку кавказької кухні.
Для посиденьок з друзями можна приготувати смачну піцу з сиром і грибами. Рецепт тут.
Дитяче харчування має свої особливості, тому краще всього на перше для дитини підійде суп з кролика.
Як готувати фарширований антрекот у фользі
Фарширований яблуками антрекот з гірчичним соусом – не тільки неймовірно смачне ресторанну страву, але, до того ж, і дуже корисне.
Склад:
- вирізка – 1 кг;
- яблука – 2 шт.;
- гірчиця – 1 мл;
- сметана – 2 ст. л.;
- приправи, сіль.
Приготування: 2 години.
Калорії: 243 Ккал/100 р.
Яловичину моєму і викладаємо на рушник, щоб зійшла волога. Яблука (зелені кисло-солодкі) очищаємо від шкірки, вирізаємо серединку і шаткуємо тонкими часточками.
Гірчицю змішуємо з домашньою сметаною. М'ясо нарізаємо за принципом гармошки, не доходячи ножем до кінця. Обмазуємо рясним шаром приправ і солі. Включаємо електроприлад на 200 °С. Відрізаємо довгу стрічку фольги, складаємо удвічі.
Натираємо яловичину гірчично-сметанною заправкою з усіх боків. В прорізі закладаємо слайсы яблук, по два – три штучки. По центру фольги кладемо фаршировану вирізку, обмотуємо герметично фольгою, щоб не було щілин, і відправляємо запікатися на півтори години.
Готову страву виймаємо, кладемо на велику тарілку і акуратно розгортаємо, щоб не розлився сік. Розрізаємо м'ясо до кінця і порційно розподіляємо по тарілках.
Яловичина під пивним соусом
Дуже часто для соусів і маринадів для м'яса використовують алкоголь, більш звично – це вино, коньяк. Але в деяких випадках застосовують живе світле пиво, яке надає страві незвичайний ніжний смак.
Склад:
- м'ясо – 400 г;
- пиво – 1 склянка;
- яйце – 2 шт.;
- борошно – 2 ст. л.;
- вершки – 50 мл;
- бульйон – 100 мл;
- спеції, сіль;
- масло – 30 р.
Приготування: 1 годину.
Калорії: 251 Ккал/100 р.
Яловичу вирізку старанно вимиваємо, обтираем паперовими рушниками і нарізаємо на стейки. Відбиваємо молотком, посипаємо спеціями і складемо стопкою один на одного. Залишаємо полежати півгодини.
Масло розтоплюємо в невеликій сковороді. Всипаємо борошно і обсмажуємо до коричневого кольору. Потім вливаємо світлим пивом і м'ясним бульйоном, всі швиденько перемішуємо до однорідного стану. Після скипання відставляємо.
Яйця збиваємо в блендері або міксері з вершками і сіллю. Змішуємо дві рідини, проварюємо до загустіння і знімаємо з плити.
Антрекот кладемо на розігріту сковорідку, підсмажуємо, в кінці процесу солимо і викладаємо на зелене листя салату. Зверху заливаємо соусом або окремо його ставимо в піалі, щоб нарізані шматочки м'яса можна було мочати.
Корисні поради
- Запорукою смачної страви є правильно вибраний продукт. При купівлі яловичини зверніть увагу на її колір. Занадто темне м'ясо з жовтими жировими прошарками – ознака старості тварини;
- Під час підсмажування антрекота не закривайте кришку, а то вийде просте тушковане м'ясо;
- Яловичий антрекот відмінно поєднується з мигдальним, пивним, цукром, вершковим, томатним і грибним соусом;
- Більш екзотичний смак цієї страви надають консервовані ананаси, ківі і різні прянощі з травами;
- Щоб надати додатковий аромат м'яса, перед тим як викладати його в сотейник, в олії підсмажте часточку часнику і шматочок цибулі;
- Ні в якому разі не маринуйте антрекот в оцті або соку лимона, це не шашлик. Яловичина вийде сухою і жорсткою;
- Для гарніру підійде тушкований гарбуз, зелений горошок з картоплею, квашена капуста і різні каші.
Є безліч варіантів приготування антрекота з яловичини: підсмажений, а потім доведений до смаку на пару; запечена в духовці з достатком тушкованих овочів, запанированный в сухарях і яйці; фарширований салом, картоплею, яйцем і протушенный у вині, з обсмаженими цибульними кільцями.
Який би спосіб приготування, спеції і соуси ви не вибрали, не забувайте, що потрібно вкладати частину своєї душі – це є запорукою успішного результату.