Як запекти курку з картоплею в духовці для сімейного обіду
Вже не за горами новорічні свята і так хочеться по-домашньому оформити свій новорічний стіл. Обов'язково на ньому має бути ваша коронна страва. В якості основного блюда можна використовувати запечену курку з картоплею.
Це частування завжди виходить дуже смачним і ситним. Аромат під час приготування заповнить всі приміщення, тому охочих випробувати його буде багато.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курка - | 2 кілограми |
картопля - | 1,5 кілограма |
часникові часточки - | 4-5 штучок |
приправи для курки - | за смаком |
перець мелений чорний - | за смаком |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 255 Ккал |
Процедура приготування:
- Для початку курку споліскують у прохолодній воді з усіх боків, також споліскуємо її межах;
- Ретельно витираємо курочку паперовими серветками або рушником;
- З картопляних бульб чистимо шкірку, споліскуємо картопля, очищений від бруду;
- Далі нарізаємо на кілька частин;
- Кожен картопляний скибочку потрібно обтерти паперовими серветками;
- Посипаємо овочі сіллю, спеціями;
- З часникових зубчиків чистимо шкірку. Кожну часточку розрізаємо на тонкі пластинки;
- На поверхні курочки потрібно зробити невеликі надрізи, в кожен надріз вставляємо пластинки часнику;
- Потім у невеликій мисці змішуємо сіль, приправу, чорний перець;
- Отриманої пряною сумішшю потрібно натерти тушку з усіх пряною сумішшю, також обов'язково натираємо всередині;
- Залишаємо постояти деякий час, щоб м'ясо промаринувалася;
- Ніжки слід перев'язати, щоб тушка зберегла свою форму;
- У спеціальну форму викладаємо курку грудкою вниз, по краях слід помістити картоплю;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів;
- Поміщаємо в духовку форму з курочкою і картоплею і залишаємо запікати протягом 60-70 хвилин;
- У процесі випікання тушку треба періодично поливати рідиною, яка буде виходити з м'яса під час готування. Це додасть соковитість м'яса, також після запікання тушка стане рум'яною;
- Після цього виймаємо всі з духовки і подаємо на стіл.
Фарширована курка, запечена з картоплею
Що буде потрібно для готування:
- 2 кілограми курки;
- картопля – 6 штук;
- 80 грам майонезу;
- кетчуп – 3 великі ложки;
- пара пучок меленого чорного перцю;
- сіль на свій смак.
Процес приготування займе близько 2 години, калорійність – 270 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Насамперед потрібно очистити картопляні бульби від шкірки;
- Очищені бульби промиваємо від бруду у воді;
- Нарізаємо їх кубиками, щоб краще пропеклося;
- Викладаємо шматочки в чашку, додаємо сіль, чорний перець, приправи за бажанням. Все перемішуємо;
- Розморожену курку ретельно споліскують прохолодною водою, обов'язково промиваємо її з внутрішньої частини;
- Далі всередину тушки викладаємо скибочки картоплі зі спеціями. В результаті тушка повинна бути повністю нафарширована;
- Отвір можна зашити або заколоти зубочистками, щоб в процесі запікання овочі не випадали;
- Далі робимо заливну заправку. У чашці змішуємо майонез, кетчуп, додаємо сіль і перемішуємо;
- Цю суміш натираємо тушку з усіх сторін;
- Залишаємо постояти курку на 30 хвилин, щоб вона промаринувалася;
- Після цього викладаємо курочку в пакет для запікання і кладемо на деко;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів, поміщаємо туди деко і залишаємо запікатися на 1,5 години;
- Як тільки все буде готово, виймаємо з духовки, знімаємо пакет, і подаємо на стіл.
Читайте як спекти смачні, пишні товсті млинці на кефірі.
Читайте як приготувати смачний салат з окорочком і грибами.
Багато хто думає, що дієтичне харчування прісне, але це не так. Спробуйте рецепт наших котлет з індички з кабачком, це смачне блюдо, яке до того ж дуже корисний.
Рецепт запеченої курки з сиром
Компоненти для готування:
- курячі стегенця – 4 штуки або грудки – 2 штуки;
- картопля – 8 штук;
- сир голландський – скибочка на 150 грам;
- цибуля – 4 штуки;
- часник – 4 зубчики;
- 50 мл рослинного масла;
- коріандр мелений – 1 чайна ложка;
- 8 грам меленого перцю;
- сіль на свій смак.
Готування триватиме близько 1,5 години, калорійність – 280 ккал.
Схема готування:
- Стегна або грудки ретельно споліскують у прохолодній воді;
- Рослинна олія наливаємо в невелику чашку, насипаємо туди коріандр, сіль, чорний мелений перець. Все перемішуємо;
- Пряною сумішшю змащуємо кожен гомілка або грудку. Прибираємо куряче м'ясо в холодильник на 1 годину, за цей період воно добре промаринується;
- Картопля очищаємо, промиваємо прохолодною водою і нарізаємо кружечками;
- Цибулю чистимо, шаткуємо тонкими кільцями;
- Зубчики часнику очищаємо від шкірки, нарізаємо тонкими пластинками;
- Скибочка сиру протираємо теркою з дрібною решіткою;
- На поверхню фольги спочатку викладаємо кільця цибулі у вигляді шару, зверху викладаємо кружечки картоплі;
- Загортаємо краю, формуємо з фольги невеликий мішечок, таких мішечків повинно вийти 4 або 2;
- Викладаємо в кожен мішечок куряче м'ясо, промаринованное в спеціях;
- Посипаємо зверху м'ясо часником, тертим сиром;
- Розжарюємо духовку до 200 градусів;
- Викладаємо мішечки на деко і ставимо в духовку;
- Всі запікається протягом 60 хвилин;
- Після цього виймаємо, відкриваємо фольгу і подаємо на стіл.
Курка в рукаві з овочами
Необхідні елементи:
- курка на півтора кілограма;
- картопля – 8 штук;
- помідори – 3 штуки;
- цибульна головка;
- часник – 3 зубчики;
- трохи солі;
- перець чорний у меленому вигляді – пара щіпка;
- будь-які спеції за бажанням.
Період приготування займе близько 2 годин, калорійність – 270 ккал.
Процедура приготування:
- Курочку потрібно промити, витерти тканиною або паперовою основою;
- З зубчиків часнику знімаємо шкірку, нарізаємо пластинками;
- Робимо на тушці надрізи і поміщаємо в них шматочки часнику;
- Обсипаємо сіллю, перцем і приправами, залишаємо постояти близько години, щоб м'ясо просякло;
- Картопля очищаємо від шкірки, миємо й розрізаємо на кружечки;
- Чистимо цибулю від шкірки і рубаємо на кільця;
- Помідори споліскуємо, ріжемо на кружечки;
- Обсипаємо всі овочі спеціями, сіллю;
- В пакет для запікання викладаємо овочі;
- Зверху овочів викладаємо курку;
- Рукав з овочами і м'ясом покласти на деко;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів;
- Поміщаємо в гарячий духовий шафа деко з рукавом;
- Випікаємо все приблизно 60 хвилин;
- Після цього виймаємо, знімаємо рукав, викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.
Картопля, запечена з куркою і грибами
Продукти для приготування:
- курка – 2 кг;
- кілограм картоплі;
- гриби білі печериці – 7-8 штук;
- дві цибулини;
- часник – 4 зубчики;
- 100 грам майонезу;
- спеції для м'яса на свій смак;
- пара пучок чорного меленого перцю;
- сіль на свій розсуд;
- оливкова олія.
Часу для готування потрібно не менше 2,5 годин, калорійність – 290 ккал.
Процес приготування:
- Спочатку споліскуємо тушку в прохолодній воді з усіх сторін;
- Зубчики часнику чистимо від шкірки, розрізаємо на невеликі скибочки;
- У чашці робимо соус. Викладаємо майонез, додаємо спеції, чорний перець і сіль. Все перемішуємо;
- На поверхні курочки робимо надрізи, викладаємо в них шматочки часнику;
- Змащуємо тушку соусом і залишаємо стояти близько 1 години;
- Картопля очищаємо, промиваємо та нарізаємо скибочками;
- Гриби промиваємо, нарізаємо невеликими скибочками;
- З лука видаляємо лушпиння і ріжемо півкільцями;
- Всі овочі перемішуємо, підсолюємо і приправляємо спеціями;
- Деко змащуємо маслом і викладаємо курочку грудкою вниз;
- З боків навколо тушки викладаємо овочі;
- Розжарюємо духовку до 200 градусів;
- Поміщаємо в прогріту духовку деко, залишаємо запікатися на 1,5 години;
- У процесі випікання, курочку поливаємо соком, за рахунок цього вона вийде рум'яної, соковитою;
- Після того як все буде готово, виймаємо і подаємо на стіл з овочами.
Кулінарні підказки
- для запікання картоплю розрізати на великі шматочки. Великі шматочки пропечуться рівномірно і не підгорять;
- для того щоб м'ясо і овочі вийшли соковитими, поживними, хвилин за 15 до кінця випікання залийте все вершками;
- краще курку заздалегідь замаринувати. Для цього її слід натерти прянощами, спеціями і покласти на кілька годин в холодильник.
Запечена курка з картоплею в духовці – це досить легке блюдо. Та й для приготування завжди потрібно мінімум продуктів, які завжди знаходяться під рукою. Для готування цього святкового частування не потрібно чогось такого надприродного. Достатньо терпіння і гарного настрою!