21 март 2019 1 160

Як приготувати картопляний суп-пюре

Суп-пюре – це густе перше блюдо, яке готується з варених продуктів згодом перетертих через сито або перебиті на блендері. Ці страви можуть бути овочевими, рибними, м'ясними. Їх відмінною рисою вважається висока поживність.

Найчастіше таке меню рекомендують людям у похилому віці і маленьким діткам, тому що суп-пюре легко засвоюється, не роблячи великих навантажень на шлунок чи кишечник.

Існує величезна кількість різновидів картопляного супу-пюре: з сиром і сухариками, по-чеськи, по-турецьки з грінками, з різними грибами. Приготувати його досить просто, саме тому він користуються великою затребуваністю у початківців господарок.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
бульби картоплі - 5 шт.
цибулю - 1 шт.
часник - 2 шт.
масло - 100 г
вершки - 200 мл
сіль, спеції - щіпка
вода - 1,5 л
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 23 Ккал

Для найпростішої варіації цієї страви знадобиться такий же набір інгредієнтів, як і для звичайного супу. Варити його можна на будь-якому м'ясному бульйоні або просто воді.

Почистіть цибулю, наріжте кубиками. У каструлі пасеруйте до прозорості на вершковому маслі. Влийте воду, закиньте начищенную і нарізану скибочками картоплю і варіть двадцять хвилин.

З часнику зніміть піну, розріжте навпіл і підсмажте в сотейнику на маслі. Додайте до киплячої картоплі з цибулею і проваріть сім хвилин.

Відставте ємність, і заглибним блендером подрібніть вміст. Влийте охолоджені вершки, посипте сіллю, спеціями і проваріть десять хвилин.

Зверху посипте сухої або свіжої зеленню, якщо є в наявності, і подавайте з засмаженими грінками або тостами.

Якщо не знайшлося вершків, їх можна замінити домашнім молоком або сметаною. Кількість супу повинно бути таким, щоб вистачило на один раз поїсти. Якщо він постоїть, то стане густим, як кисіль і втратить частину смакових властивостей.

Картопляний крем-суп з сиром і грінками

Приготувавши це блюдо, можна нагодувати всіх членів сім'ї відразу і не ламати голову, що ж окремо зробити дітям. Воно смачне, поживне і поживне. За рахунок сиру смак виходить м'яким і ніжним.

Склад:

  • картопля – 6 шт.;
  • м'ясо – 400 г;
  • сир – 3 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • батон – 1 шт.;
  • олія – 50 мл;
  • часник – 2 шт.;
  • сіль, приправи – 1 ч. л.

Приготування: 60 хвилин.

Калорії: 46 Ккал/100 р.

М'якоть моєму і занурюємо в закипілу воду, додаємо половинку почищеної цибулини, трохи підсолюємо, знімаємо піну і залишаємо варитися на півгодини.

Картоплю чистимо, нарізаємо кубиками або соломкою. Пасеруємо залишився цибулю на рослинній олії. Виймаємо м'ясо з бульйону, додаємо картоплю, зажарку і варимо п'ятнадцять хвилин.

У сковороді, де поджаривался цибулю робимо грінки, викладаємо їх на серветку і рясно натираємо часником.

М'ясо можна повернути назад в суп або використовувати для іншої страви на ваш розсуд. Подрібнюємо картопляну рідина в пюреобразную масу. Це можна зробити блендером або, якщо його немає, перетерти через сито.

Відправляємо каструлю назад на плиту, закидаємо нарубані плавлені сирки і доводимо до кипіння. Відставляємо, підсолюємо, додаємо приправи і гарячим розливаємо по тарілках.

Картопляний суп-пюре з куркою

Не можна сказати, що таке блюдо підійде на кожен день, як борщ, розсольник або традиційний суп. Але якщо хочеться урізноманітнити набридле меню, тоді цей рецепт доведеться до речі.

Склад:

  • бульби картоплі – 7 шт.;
  • лист лавра – 2 шт.;
  • курка – 600 г;
  • морква – 1 шт.;
  • зелень – пучок;
  • сіль – 2 ч. л.

Приготування: 70 хвилин.

Калорії: 36 Ккал/100 р.

Тушку курки ретельно обмиваємо, перевіряємо на наявність пір'я, при необхідності додатково проходимся пінцетом або осмаливаем. Розділяємо її на частини і кладемо в закипающую воду (не більше двох літрів) разом з листям лавра.

Картоплю з морквою вимиваємо від бруду і знімаємо шкірку, нарізаємо довільними шматками. Через сорок хвилин виймаємо з каструлі сварившееся м'ясо і кладемо на тарілку остигати. Слідом викладаємо в навар підготовлені овочі і проварюємо п'ятнадцять хвилин.

Відокремлюємо волокна м'яса від кісток і знову кладемо в бульйон з овочами. В кінці додаємо нашатковану зелень. Подрібнюємо суп блендером і даємо трохи настоятися.

Якщо ви хочете приготувати більш дієтичний суп, використовувати не цілу тушку курки, а її філе. І не додавайте м'ясо в кінці, залиште один бульйон.

Кекс без яєць? Це можливо!

Візьміть на замітку рецепт тріски в клярі. Приготувати таку рибу дуже просто, але тим не менш блюдо дуже смачне і може подаватися до святкового столу.

Рецепт окрошки на сироватці — це літній легке блюдо, яке найкраще втамовує спрагу.

Суп-пюре з грибами і картоплею

Картопля прекрасно поєднується з будь-якими грибами. Їх разом тушкують, смажать, запікають і також готують перші страви. Краще всього для цього рецепта підійдуть лисички, але якщо їх немає, можна замінити звичними печерицями або вешенками.

Склад:

  • картопля – 4 шт.;
  • лисички – 300 г;
  • олія – 30 мл;
  • цибуля – 1 шт.;
  • приправи, сіль – 2 ч. л;
  • хліб – 4 шт.

Приготування: 60 хвилин.

Калорії: 39 Ккал/100 р.

Розморожуємо лисички, вимиваємо від слизу і варимо годину в підсоленій воді з цибулиною. Виливаємо навар, гриби підсмажуємо на олії до золотистого кольору. Картоплю чистимо, нарізаємо ножем і варимо до готовності в двох літрів очищеної води.

Коли бульби стануть раскипаться, закидаємо лисички, підсолюємо, додаємо приправи. Все перемішуємо і подрібнюємо вміст заглибним блендером, не знімаючи каструлю з плити.

Білий хліб нарізаємо на невеликі кубики, розкладаємо на деко і підсмажуємо в розігрітій духовці шість хвилин.

Розливаємо суп-пюре по піалах, посипаємо зеленню, в центр кладемо жменю самостійно приготованих сухариків. Можна полегшити собі завдання і купити готові, але тільки без добавок або з грибною приправою.

Суп-пюре по-чеськи

Блюдо по цьому рецепту виходить дуже калорійним і ситним. Якщо ви хочете відновити сили після хвороби або набрати вагу, то суп чудово вам допоможе.

Склад:

  • печериці – 200 г;
  • картопля – 5 шт.;
  • яйця – 3 шт.;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • сметана – 4 ст. л.;
  • сіль – щіпка;
  • кріп – 1 ч. л.

Приготування: 45 хвилин.

Калорії: 57 Ккал/100 р.

Чистимо бульби і занурюємо варитися в киплячу воду на двадцять хвилин. Гриби миємо, нарізаємо слайсами. У сметану потроху вводимо борошно, щоб не було грудок. Яйця збиваємо окремо в піалі.

Коли картопля повністю зваритися, мнемо її товкачем прямо у каструлі. Додаємо шампіньйони і проварюємо десять хвилин. Вливаємо не поспішаючи суміш сметани з борошном і швидко перемішуємо, підсолюємо, додаємо збиті яйця. Закриваємо щільно кришку і відставляємо настоятися. Перед подачею посипаємо сухим кропом.

Якщо ви хочете отримати гомогенну структуру, без всяких шматочків продуктів, подрібніть готовий суп у пюре.

Корисні поради

  1. Підсолювати і всипати спеції в картопляний суп-пюре необхідно в самому кінці приготування, коли вже всі продукти віддадуть свої аромати.
  2. У курячий суп можна покласти кабачок, баклажан, цукіні і помідори. Ці продукти доповнять і наситять смак першого страви.
  3. Грінки можна натирати часником перед обсмажуванням, а не після. Тоді смак цієї прянощі не буде дуже насиченим, а за специфічний запах після їжі можна не переживати.
  4. Якщо суп вийшов рідким, проваріть його ще трохи, щоб випарувалася волога. У зворотному випадку – якщо він густий – додайте бульйон, кип'ячену воду, вершки або молоко. Ще для цих цілей підійдуть кубики люду.
  5. Для сухариків і грінок підійде злегка зачерствілий хліб. У цьому випадку ви використовуєте залежаний продукт, і нарізка вийде ідеальної форми – не буде кришитися.
  6. В це блюдо можна класти не тільки відварну картоплю, але і запечений. У цьому випадку бульби збережуть більше користі в собі, ніж при відварюванні.
  7. Подрібнювати суп потрібно тільки в гарячому вигляді, не виникне ніяких складнощів. Остиглий картоплю досить важко пюрировать, все одно не вийде ідеальна консистенція.
  8. Не рекомендується для цього супу використовувати жирне м'ясо або рибу, блюдо вийде важким для шлунка.
  9. З прянощів підійдуть чебрець, базилік, перець, прованські трави, петрушка, кріп.
  10. В цьому блюді краще використовувати бульби білих сортів, вони швидше раскипаются і легше розминаються.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: