Як готувати пишні оладки на кефірі і дріжджах
Таке просте і водночас дуже смачне ласощі, як оладки, готуються практично в кожному будинку. Існує безліч рецептів цієї страви, вони можуть бути солоними, солодкими і навіть прісними, тому нижче будуть описані найпопулярніші і смачні способи їх приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Живі дріжджі - | 20 г |
Яйця (курячі) - | 1-2 шт. |
Кефір (будь-якої жирності) - | 500 мл |
Борошно - | 500 г |
Цукор (пісок) - | 2 ст. л. |
Сіль - | щіпка |
Олія соняшникова - | 1 ст. л. |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 195 Ккал |
Покрокове приготування даного страви:
- кефір (в даному випадку 2,5% жирності) потрібно розігріти, але несильно, щоб з нього не вийшов сир, тобто приблизно до 40-ка градусів;
- в теплий кефір необхідно вбити два яйця, також всипати дріжджі, цукор і сіль. Всі інгредієнти потрібно перемішати;
- потім отримане кефірний тісто необхідно влити олію рослинну олію і всипати наявну борошно, після чого його необхідно вимісити;
- готове тісто потрібно залишити на 1 годину, щоб воно підійшло. Рекомендується накрити ємність з тістом паперовою серветкою або рушником;
- приступати до смаженні можна відразу, як тільки тісто почне осідати;
- смажити оладки на кефірі і дріжджах необхідно до золотистої скоринки з обох сторін.
За підсумком виходять смачні і ароматні оладки за традиційним рецептом.
Пишні оладки на кефірі без дріжджів
Оладки можна приготувати і без використання дріжджів, від цього вони не втратять свої смакові якості, крім того, подібний бездріжджове блюдо заощадить час приготування і виявиться корисним для тих, хто стежить за своєю фігурою.
Інгредієнти для оладок без дріжджів:
Продукти | Кількість |
---|---|
Кефір (жирність за смаком) | 1 склянка |
Курячі яйця | 1 шт |
Борошно | 250 гр |
Вода | 50 мл |
Цукор (пісок) | 3 ст. л. |
Сіль | 0,5 ч. л. |
Сода | 0,5 ч. л. |
Вершкове масло | невеликий шматочок (для змащування) |
Рослинна олія | кількість на розсуд (для обжарювання) |
За часом така страва займе близько 20-ти хвилин, максимум півгодини. По калорійності 100 гр пишних оладок без дріжджів буде містити близько 154 ккал.
Покрокове приготування:
- спочатку потрібно вилити в каструлю кефір, додати до нього воду і трохи його підігріти;
- в окрему ємність потрібно вибити яйце, туди ж насипати цукор і сіль, збити все це, а потім змішати з теплим кефіром і знову збити, поки не утворюється пінка;
- потім в кефірно-яєчну суміш необхідно поступово всипати борошно, намагаючись уникати утворення грудочок. Борошно необхідно всипати поступово і не поспішаючи, поки суміш не перетвориться в рідкий тягуче тісто;
- потім додати негашене соду, всю консистенцію знову перемішати;
- тепер можна смажити оладки на заздалегідь розпеченій сковороді в соняшниковій олії (олії можна не жаліти);
- готові оладки необхідно змастити невеликою кількістю масла (вершкового).
Готову страву можна подавати з варенням або сметаною.
Оладки на кефірі і манці з дріжджами і родзинками
Ще один рецепт оладок – це їх приготування з додаванням манної крупи і родзинок. Для цієї страви знадобляться наступні інгредієнти:
Продукти | Кількість |
---|---|
Кефір (жирність люба) | 1 склянка |
Яйця (курячі) | 1 шт |
Крупа манна | 250гр |
Ізюм | 100 гр |
Борошно | 100 гр |
Сода | 0,5 ч. л. |
Цукор (пісок) | 100 гр |
Сіль | 1 щіпка |
Лимонний сік | 1 ч. л. |
Готується таке блюдо 45 хвилин. Калорійність становить 160 ккал на 100 гр.
Рецепт приготування по кроках:
- у кефір всипати манну крупу, борошно, сіль і цукор, всі інгредієнти ретельно розмішати і залишити на 20 хв;
- вибити в кефір куряче яйце, туди ж влити і соду, погашену в лимонному соку;
- наприкінці всипати в рідке тісто, всипати родзинки, все гарненько перемішати, після чого можна приступати до обжарке.
Незважаючи на те, що пишні оладки з родзинками, їх також можна вживати в поєднанні з джемом або сметаною.
Оладки на кефирном тесті і сухих дріжджах з яблуками
Оладки можна готувати не тільки з родзинками, але і з яблуками, і ось які інгредієнти потрібні для такої страви:
Продукти | Кількість |
---|---|
Молоко | пів-літри |
Борошно | 500 гр |
Дріжджі | 3,5 ч. л. |
Яйце | 2 шт |
Сіль | 0,5 ч. л. |
Олія соняшникова | 2 ст. л. в тісто + 100 гр для обсмажування |
Цукор ванільний | 0,5 ч. л. |
Яблука | 2 шт |
Час приготування – приблизно 1 годину 10 хвилин. Калорійність оладок з яблуками складе приблизно 230 ккал на 100г страви.
Покроковий рецепт:
- молоко необхідно вилити в каструлю і злегка підігріти, потім додати в нього борошно, сухі дріжджі, потім всі інгредієнти перемішати. Рідке тісто треба буде накрити чистим кухонним рушником і помістити в тепле місце на 30 хв;
- в піднялося тісто додати олію соняшникову, цукор ванільний, цукровий пісок, а також яйця і сіль, знову все вимішати;
- яблука за необхідності можна почистити від шкірки, потім їх потрібно нарізати дрібними кубиками або потерти на тертці;
- яблука всипати в тісто, перемішати його і знову залишити в теплі на 20 хвилин;
- після того, як тісто підніметься, можна приступати до смаження.
Засолювання сала в розсолі з часником — навчитеся готувати його правильно, і зрозумієте, чому його так люблять в Україні.
Читайте як приготувати смачний пиріг без яєць — це швидкі і прості рецепти.
Як загасити смачну курячу грудку на кефірі — дієтичне блюдо.
Пишні запечені оладки на кисляку з ягідною начинкою
Для такого рецепта підійдуть будь-які ягоди: суниця, чорниця, смородина, вишня і так далі. Необхідні інгредієнти:
Продукти | Кількість |
---|---|
Кефір | 500 мл |
Борошно | півкіло |
Цукор (пісок) | 2 ст. л. |
Ягоди чорниці та малини | 100 гр |
Курячі яйця | 1 шт |
Сіль | 1 щіпка |
Сода | 1 ч. л. |
Олія для обсмажування | кількість на розсуд |
Пудра цукрова | 1 ст. л. для присипки |
За часом приготування ягідних оладок займе не більше 40-ка хвилин. Калорійність такого страви складе не більше, ніж 200 ккал на 100 гр.
Приготування покроково:
- кефір, цукор, сіль, яйце змішати разом і збити віночком в зручній посуді;
- борошно і соду також треба змішати, потім поступово всипати її в кефір, після чого можна замішувати тісто. За підсумком таке тісто по консистенції має бути схоже на сметану;
- смажити оладки на розігрітій сковороді, викладати їх треба столовою ложкою. Коли оладки почнуть присмажуватися, на їх поверхню необхідно викласти по одній ягоді малини і кілька ягід чорниці, а потім накрити шаром тіста так, щоб ягоди повністю були покриті;
- коли одна сторона оладок підрум'яниться, їх необхідно акуратно перевернути і підсмажити з іншого боку.
Подаючи оладки на стіл, для більш апетитного вигляду їх можна злегка посипати цукровою пудрою.
Рецепт солоних оладок з сосисками для дітей
Оладки можуть бути не тільки смачними, але і солоними. Можна приготувати солоні оладки з сосисками, таке незвичайне блюдо обов'язково сподобається дітям. Подібне блюдо можна приготувати навіть з кислого молока, а в готовому вигляді воно буде особливо смачним, якщо подати його разом зі сметаною.
Інгредієнти:
Продукти | Кількість |
---|---|
Кефір | 500 мл |
Борошно | півкіло |
Куряче яйце | 2 шт |
Сосиски | 3 шт |
Сіль/цукор (пісок) | за смаком |
Гашене сода | 0,5 ч. л. |
Олія для смаження | за смаком |
За часом приготування займе не більше 40 хвилин. Калорійність такого страви складе близько 230 ккал на 100 грам.
Покроковий спосіб приготування солоних оладок з сосисками:
- в зручну посуд необхідно вбити два яйця, всипати цукровий пісок і сіль (за смаком), після чого все це потрібно буде збити віночком. До піни збивати не потрібно, головне – це домогтися однорідної консистенції;
- в яєчну суміш необхідно влити кефір або скисле молоко, в залежності від того, що є в холодильнику. Якщо це буде молоко, важливо бути впевненими, що воно натуральне, а не приготоване з сухої суміші;
- у кефірно-яєчну суміш необхідно поступово всипати борошно, щоб не було грудочок, після чого все це вимішати до стану рідкого тіста, нагадує сметану;
- тепер необхідно зайнятися сосисками: їх потрібно дрібно нарізати, після чого злегка обсмажити на сковороді. Обсмажувати потрібно несильно, приблизно до золотистої скоринки, а після цього їх можна додавати в готове тісто;
- далі в тісто слід додати соду, яку попередньо погасили оцтом;
- готове і вимісити тісто необхідно залишити на 10 хвилин, а коли в ньому почнуть з'являтися бульбашки, воно може вважатися готовим для смаження. До цього часу вже необхідно буде розігріти рослинне (бажано нерафінована) масло на сковорідці;
- обсмажувати оладки з сосисками необхідно до золотистої скоринки, після чого їх можна подавати на стіл.
Поради з приготування оладок
У досвідчених кулінарів є декілька порад для того, щоб оладки вийшли дійсно смачними і пишними:
- коли оладки підсмажуються з одного боку, немає необхідності чекати, щоб вони пропеклися наскрізь, після чого їх можна перевертати. Страва буде набагато пишніше, якщо злегка обсмажують їх з одного боку, а потім перевернути на іншу. У такому разі сердцевинка оладок буде м'якою і ніжною;
- кисле молоко також може підійти для приготування оладок, якщо під рукою не виявилося кефіру, але тільки в тому випадку, якщо є впевненість в сумлінності виробника даного продукту. Кисле молоко натурально походження буде походити на кефір, а якщо продукт був виготовлений з сухої суміші, то таке молоко буде неприродно гірчити;
- якщо оладки залишаються на наступний день, їх можна реанімувати за допомогою духовки і фольги. Необхідно викласти холодні оладки на деко, змастити їх невеликим шаром сметани, накрити це все листом харчової фольги і поставить в духовку, попередньо розігріту до 150 градусів. Розігрівати потрібно близько 15 хвилин;
- примітно те, що оладки можуть мати абсолютно будь наповнювач, починаючи від ягід на будь-який смак і закінчуючи кабачками і гарбузом. Головне пам'ятати, що в солодкі оладки необхідно додавати більше цукру і солі за смаком, а солоні – більше солі, а тільки щіпку цукру.
Оладки (солоні і солодкі) на кефірі і дріжджах – це відмінний вибір для сніданку, так як дане блюдо виявиться не тільки смачним, але і корисним.