Як приготувати класичний соус гуакамоле
У цій мексиканської закуски ацтекські коріння. Основа гуакамоле — це авокадо. Для нас цей овоч досить екзотичний, але на батьківщині він недорогий і звичний для використання. Для мексиканців гуакамоле, як для нас звичний всім майонез, який є в холодильнику у кожного.
І так само є базовим інгредієнтом для приготування різних страв і соусів. Цей соус сам по собі нудний, і ця властивість можна використовувати при різних дієтах або при дотриманні Посту. Авокадо дуже калорійний і поживний. Він ідеально підійде для спортсменів.
У будь-якому разі, хоч раз, але приготувати гуакамоле просто необхідно.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
авокадо - | 2 шт. |
лайм або лимон - | 1 шт. |
велика сіль - | за смаком |
сметана - | 1,5 ст. ложки |
оливкова олія - | 2,5 ст. ложки |
чорний перець - | щіпка (краще свіжозмелену) |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 145 Ккал |
Це найпоширеніший рецепт цього соусу.
Послідовність:
- Спочатку потрібно правильно обробити авокадо. Слід плід розрізати уздовж кісточки, потім повернути так, щоб половинки розділилися. З половинки, де залишилася сама кісточка, треба її прибрати. Для цього потрібно злегка увіткнути ніж у неї, повернути і вона сама відокремиться;
- За допомогою ложки вийміть м'якоть з овоча, не потрібно намагатися очистити шкірку, це дуже складно;
- М'якоть потрібно відразу полити соком цитруса, щоб вона не потемніла;
- У блендері (або в ступці) змішайте пюре авокадо з рештою соком, посоліть;
- В отриману масу додайте сметану, масло і трохи поперчіть, потім перемішайте і соус готовий!
Домашній гуакамоле з беконом
Це чоловічий варіант гуакамоле.
Необхідні продукти:
- бекон – 6 невеликих смужок;
- авокадо – 3 штуки;
- цибуля – половина;
- перець Чилі – 3 штучки;
- помідор – 1 великий;
- свіжа кінза – 7-8 гілочок;
- сіль – за смаком;
- лайм – 1 штука;
- чіпси – 200 р.
Час на підготовку — 30 хвилин.
Калорійність – 310 ккал.
Приготування:
- Духова шафа потрібно нагріти до 210 градусів. На саму ґрати покладіть пекарську папір, а зверху розкладіть смужки бекону. Подрумяните їх близько 20 хвилин, потім вийміть і покладіть на кухонні серветки, щоб позбутися зайвого жиру;
- Авокадо обробити і акуратно вийміть ложкою м'якоть. За допомогою виделки потрібно розім'яти її;
- Цибулю і кінзу потрібно дрібно порубати, а бекон порізати дрібними кубиками;
- Всі складові ретельно перемішуємо, додаємо до них сіль і перець. Зверху трохи поливаємо лаймом і ще раз розмішуємо;
- З окремий посуд викладаємо соус, поруч розсипаємо по тарілці чіпси і подаємо коханому чоловікові.
Гуакамоле: рецепт від Джеймі Олівера
Цей чарівний кулінар знаменитий своїми експериментальними, смачними і дуже швидкими рецептами. Він і придумав цей приголомшливий соус гуакамоле.
Необхідні продукти:
- свіжа кінза – 1 маленький пучок;
- зелена цибуля – 2 головки;
- перець Чилі – 1 стручок;
- авокадо – 1 штука;
- помідор Черрі – 4 помідори;
- лайм – 2 невеликих;
- оливкова олія – 1 ст. ложка;
- сіль і перець – за смаком.
Час на підготовку — 10 хвилин.
Калорійність – 145 ккал.
Приготування:
- В кухонний комбайн кладемо кінзу, зламаний навпіл зелений лук і стручок перцю Чилі. Перемішуємо кілька хвилин на середній швидкості;
- Тепер черга за авокадо. Видаляємо черешок і видавлюємо кісточку. Саму м'якоть авокадо складаємо в комбайн, а шкірку і кісточку викидаємо;
- Моєму помідори Черрі і додаємо в комбайн. І знову перемішуємо;
- Розрізаємо навпіл лайми і вичавлюємо сік відразу в чашу комбайна. Сік лайма додасть соусу приємну кислинку. Додаємо ще одну ложку масла. І знову включаємо на кілька секунд;
- Тепер потрібно тільки додати в гуакамоле сіль і перець за вашим смаком.
Читайте як приготувати пряний рис з яйцем по-китайськи, вже хто-хто, а китайці вміють готувати цей продукт.
Тріска в клярі — рецепт який стане вашим улюбленим рибним блюдом, пробуйте!
Пишні оладки на ряжанці — готуйте разом з нами!
Соус гуакамоле по-мексиканськи
Це дуже гострий гуакамоле.
Необхідні продукти:
- авокадо – 2 штуки;
- помідор – 2 штуки;
- цибуля – 1 великий;
- часник – 1 зубчик;
- консервовані червоні перці – 3 штуки;
- лайм – 1 штука;
- сіль – пів чайної ложки;
- перець – на кінчику ножа.
Час на приготування — 15 хвилин.
Калорійність – 180 ккал.
Приготування:
- Розрізати авокадо, вийняти кісточку, акуратно ложкою вийняти м'якоть і скласти її в миску з високими краями;
- Видавити в масу зубчик часнику;
- Помідори обшпарити, зняти шкірку, дрібно накришити і покласти в миску;
- Консервовані червоні перці дуже дрібно порізати і додати туди ж;
- Лайм розрізати на дві частини і видавити сік у майбутній соус;
- Все добре перемішати і довести до смаку перцем і сіллю;
- Мексиканський гуакамоле готовий!
До чого подають соус?
У класичному варіанті соус гуакамоле вживають з кукурудзяними чіпсами (начос), запиваючи пивом і закушуючи лаймом. Але не варто зупинятися тільки на цьому варіанті. Соус дуже універсальний і підходить буквально до всього. Наприклад, можна зробити чіпси самому з вірменського лаваша. Трохи окропивши його маслом і підсмажити в духовці. Можна просто вмочувати підсмажений хліб. Тим, хто стежить за вагою, підійдуть бездріжджові хлібці. Можна використовувати морква, селера, перець і навіть редиску.
Добре подавати з гуакамоле будь-яким м'ясом, рисом або картоплею фрі. Соус гуакамоле відмінно підійде до морепродуктів і окремо до риби. Використовується як начинка для тарталеток, намазки бутербродів або канапе. Така закуска добре підійде до пива з друзями або в якості добавки для будь-якої страви.
Кулінарні поради
- Обробляючи перець Чилі, краще використовувати целофанові рукавички. Він може залишити опіки на шкірі;
- Щоб м'якоть авокадо не потемніла, додайте трохи сметани або сиру.
- Щоб вибрати правильний авокадо для класичного гуакамоле, потрібно натиснути на шкірку вгорі, біля черешка — плід повинен бути м'який. Зовні авокадо має бути красивого рівного зеленого кольору, без ушкоджень.
Приємного апетиту і сонячного настрою!