22 март 2019 3 820

Як приготувати чилі кон карне по-мексиканськи

Чилі кон карне по праву вважається одним з улюблених страв шанувальників мексиканської кухні. Він не дуже складний у приготуванні, навіть для тих, хто жодного разу не був знайомий з кухнею цієї країни, проте його неповторний букет смаку запам'ятається надовго і перенесе цей рецепт в розділ улюблених.

Дотримуємося традиції: Chili con Carne в класичній інтерпретації
Інгредієнти Кількість
Строката квасоля - приблизно 0,2 кг
Яловичина, бажано шматочок без кісточки - 0,6-0,7 кг
Помідори - не менше 0,5 кг
Масло рослинне - пару столових ложок
Цибулю - 3 шт.
Часник - від 2 до 3 зубчиків
Паприка, оцет (краще всього використовувати винний), кумін, цукор - по 1 їдальні ложці
Червоний мелений перець чилі - 1,5 ч. ложки
Гвоздика - половина чайної ложки
Лавровий листочок - 2 шт.
Петрушка - 15 г
Сіль - 5-10 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 660 Ккал

Любителі гострих страв, а також квасолі, будуть в захваті від цього рецепта.

Саме по собі страву забере не так вже й багато часу. Однак перші кроки доведеться виконати ще напередодні. Це стосується квасолі: її потрібно залити водою на ніч, а вранці злити рідину і відварити без додавання солі. Як тільки буде готова – зливаємо воду, відкидаємо на друшляк.

М'ясо потрібно промити, порізати на маленькі шматочки.

З помідорів усуваємо шкірку (для того, щоб швидко і без проблем це здійснити, потрібно покласти в окріп і дістати через 20-30 сек.) і дрібно ріжемо.

Беремо сковороду, і викладаємо туди подрібнене м'ясо.

Обсмажуємо його з додаванням рослинної олії. Бажано, щоб це було масло без запаху. Потрібно постійно помішувати. Багато тримати м'ясо на сковороді не варто. Викладаємо його на тарілку, додаємо його масло і тепер обсмажуємо цибулю.

При бажанні можна цього робити одночасно на двох окремих сковородах. До цибулі додаємо подрібнені зубчики часнику, спеції і смажимо ще на невеликому вогні близько половини хвилинки і не забуваємо постійно заважати.

У сковороду з цибулею і спеціями викладаємо м'ясо, після чого додаємо подрібнені помідори. Можна також додати трохи кип'яченої води. Накриваємо кришкою і недовго тушкуємо вміст.

Тепер можна згадати про квасолю. Кладемо її в зручну каструлю, далі перекладаємо туди ж м'ясо з прянощами і цибулею. Додаємо лавровий лист, 400 мл гарячої кип'яченої води.

Ставимо на вогонь і варимо приблизно 2/3 години.

За хвилину до вимикання додаємо цукор, подрібнену зелень, оцет і перемішуємо.

В якості зелені можна використовувати будь-улюблена рослина, проте в Мексиці перевагу віддають кинзі.

Мексиканський рецепт від Джеймі Олівера

Класичний рецепт цієї страви від відомого кухаря має досить великий список компонентів:

  • Пара середніх цибулин;
  • Пара зубчиків часнику;
  • Пара морквин;
  • Пара паличок селери;
  • Дві пучки червоних перцю;
  • Дрібка морської солі;
  • 3-4 столові ложки оливкова олія;
  • Порошок чилі, кмину, кориці – по одній чайній ложці кожного;
  • Консервований нут – 0.4 кг;
  • Консервована червона квасоля – 0,4 кг;
  • Консервовані помідори – 0,8 кг;
  • Фарш (яловичина) – 0,5 кг;
  • Кінза – невеликий пучок;
  • Оцет бальзамічний – пару столових ложок;
  • Рис (сорт – басматі) – 0,4 кг;
  • Йогурт натуральний – 0,5 кг;
  • Лайм – 1 шт.;
  • Гуакамоле – 230 р.

Затрати часу: 1,15 години.

Калорійність: 776 ккал.

Першим кроком є миття і очищення цибулі, моркви, паличок селери та часнику. Ріжемо як хочемо, особливих правил тут немає.

Червоний перець очищаємо від насіння і нарізаємо.

Знаходимо найбільшу каструлю і ставимо її на плиту. Вливаємо приблизно 3-4 ложки оливкової олії і висипаємо подрібнені до цього овочі. Також додаємо порошок кориці, чилі, кмину, одну дрібку перцю і солі.

Тримаємо близько 6-7 хвилин і постійно заважаємо. За цей відрізок часу вміст має стати більш м'яким і придбати приблизно однаковий колір.

Далі додаємо в каструлю квасоля, нут, томати і фарш. Останній необхідно трохи розділити за допомогою дерев'яної лопатки або іншого (зручного для вас) інструменту. Додаємо 0,4 л води. Далі вливаємо оцет, додаємо щіпку морської солі і перцю.

Доводимо до кипіння, після чого вимикаємо плиту, накриваємо вміст каструлі кришкою і залишаємо на 60 хв. За цей час потрібно кілька разів перешкодити блюдо.

Для гарніру підійде рис. Його потрібно відварити і подавати в окремих чашах. Також традиційно до чилі кон карне подають чашу з натуральним йогуртом з додаванням гуакамоле і лайма.

Суп а-ля чилі кон карне

Суп в стилі чилі кон карне – це цікава і смачна інтерпретація відомого страви. Для нього потрібні:

  • М'ясний фарш – 0,5 кг (переважно яловичий, але можна замінити навіть куркою);
  • 1 цибулина великих розмірів;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Рослинне масло – 1-1,5 столові ложки;
  • Консервована квасоля (у власному соку) – 0,4 кг;
  • Помідор у власному соку (очищений від шкірки) – 0,7 кг;
  • М'ясний бульйон – 0,8-0,9 л;
  • 2-3 квадратика чорного шоколаду;
  • По одній щіпці порошків чилі, імбиру, коріандру;
  • Сіль за смаком.

Затрати часу: 1,2 години.

Калорійність: 390 ккал.

Це блюдо зручно тим, що його можна готувати в одній єдиній ємності – місткою каструльці з хорошим дном. Спершу подрібнюємо часник. Вливаємо в каструлю олію і обсмажуємо в ній часник. Далі додаємо фарш, смажимо близько 10-12 хвилин, і при цьому намагаємося розділяти фарш лопаткою на невеликі шматочки.

Далі зливаємо з квасолі рідина, відкидаємо на друшляк і додаємо в каструлю. Наступні: помідори і гарячий бульйон.

Далі додаємо сіль і чилі. Рідина повинна закипіти.

Родзинка цього рецепту – чорний шоколад. Після того, як суп закипить, додаємо кубики і варимо половину години. Через відведений час знімаємо з вогню й даємо трохи настоятися. Останніми додаємо імбир і коріандр. Найкраще це робити відразу в тарілки, а не в загальне блюдо.

Як смачно приготувати макарони, рецепти страв з додаванням спагетті.

Як приготувати сирну запіканку з бананом в духовці, читайте самі смачні рецепти.

Візьміть на замітку рецепт рибного салату з консервів. Приготуйте один із запропонованих рецептів.

Варіації на тему кон карне: альтернативний варіант з фаршем

Для приготування необхідно підготувати:

  • 0,4 кг фаршу (яловичина, баранина або свинина);
  • 2 шт. болгарського перцю (краще всього брати різних кольорів для додання колориту);
  • Цибулина — 1 шт.;
  • Томати у власному соку – 0,5 кг;
  • Червона квасоля консервована – 0,4 кг;
  • Половинка перцю чилі;
  • Пару зубчиків часнику;
  • Кукурудза консервована – 0,1 кг;
  • Сіль;
  • Рослинне масло – 1-2 столові ложки;
  • Приправа для мексиканських страв, кайенский перець.

Затрати часу: 0,5 години.

Калорійність: 584 ккал.

Овочі миємо, чистимо, ріжемо невеликими кубиками.

У сковороду в першу чергу кладемо часник і перець чилі. Смажимо пару хвилин. Як тільки з'явився аромат часнику, прибираємо його і перець. Викладаємо на сковороду з часниковою олією болгарський перець і смажимо 5 хвилин

Далі додаємо помідори. Через 5-6 хвилин, коли зайва волога випарувалася, кидаємо цибулю і додаємо трохи солі.

Беремо другу сковороду і обсмажуємо на неї фарш. Приправляємо спеціями. Намагаємося розділити його не невеликі шматочки. Після цього його переміщуємо до овочів. Даємо трохи просочитися всім компонентам, після чого додаємо квасолю. Через 3-4 хвилини додаємо кукурудзу і змішуємо. Вимикаємо плиту – страва готова.

Корисні поради

Найчастіше це блюдо подається загорнуте в довільні кишеньки з коржів (тортильї). Однак, не у всіх магазинах можна їх знайти. В такому випадку прекрасно буде поєднуватися з ним і рис басматі. Відомий кухар Джеймі Олівер радить також подавати його разом з натуральним йогуртом, з лаймом і гуакамоле.

Щоб менше витрачати часу на готування, вибирайте такі помідори, які вже позбавлені від шкірки. Є варіант, коли овочі навіть порізані. Можна використовувати і свіжі овочі, але в такому випадку доведеться самостійно звільняти їх від шкірки.

Важлива родзинка мексиканських страв – їх гострота. Якщо ви до цього не часто пробували їх, то краще використовувати половинні порції спецій або виключити перець чилі. Також це стосується ситуацій, коли страва будуть пробувати діти.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: