Як спекти солодкі і солоні слойки з сиром
Випічка у вигляді слойок – одне з найпростіших і в той же час улюблених дітьми борошняних страв. Найчастіше їх роблять із солодким сиром, з яблуками, сухофруктами, горіхами чи маком.
Але також вони бувають солодкими: з шинкою, сиром, куркою, грибами, солоним сиром і кропом. Випічку їдять з супом, м'ясом, картоплею і як десерт подають до чаю або кави.
Готове тісто – дріжджове і бездріжджове – доступно у продажу, однак багато господинь вважають за краще готувати його самостійно, оскільки це нескладно.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | 350 г |
масло - | 100 г |
цукор - | 200 г |
вода - | 0,3 склянки |
сир - | 300 г |
родзинки - | 100 г |
яйце - | 1 шт. |
Час приготування: 240 хвилин | Калорійність на 100 грам: 285 Ккал |
Половину борошна просіваємо гіркою на рівну поверхню, зверху рубаємо ножем масло. Його можна замінити на спред. Робимо борошняну крихту. Коли основа стане однорідною, обмотуємо плівкою і кладемо в морозилку на сорок хвилин.
З рештою борошна, води і яйця замішуємо ще одне тісто. Воно не повинно липнути до поверхні і долонь. Прикривають мискою і залишаємо відпочити.
У великій мисці перетираємо фермерський сир з цукром. Родзинки занурюємо в теплу воду зливаємо і даємо просохнути. Розпарені сухофрукти додаємо в солодку сирну масу.
Друге тісто катаємо прямокутною формою, по центру кладемо примерзшее перше і складаємо краю як на конверті. Беремо качалку і розкачуємо отриманий квадрат від центру до країв, щоб вони утворили загальну масу. На це піде не менше десяти хвилин.
Звертаємо тісто в один пласт, занурюємо в харчовій пакет і в холодильник мінімум на годину. Найкраще це робити заздалегідь, щоб скоротити час приготування. Зберігатися такий напівфабрикат в морозилці може до місяця.
Включаємо електродуховку на 185 °С. Розкачуємо повністю тісто товщиною в один сантиметр, зверху рівномірно розподіляємо сир з родзинками. Скачуємо заготовку в щільний рулет. Нарізаємо ножем і викладаємо на деко. Ставимо запікатися на сорок хвилин.
Зверху слойки можна змастити збитим яйцем, посипати цукром або маком.
Слойки з сиром і яблуками з готового листкового тіста
Для цієї випічки краще всього підійдуть солодкі соковиті яблука і знежирений сир. Тісто можна купити в магазині, і тоді за сорок хвилин у вас буде готовий десерт до чаю.
Склад:
- тісто – 450 г;
- яблука – 3 шт.;
- сир – 200 г;
- жовток – 1 шт.;
- цукор – 50 р.
Підготовка: 40 хвилин.
Калорії: 265 Ккал/100 р.
Яблука миємо, знімаємо шкірку і нарізаємо кубиками в процесі вирізаємо серцевину. Сир збиваємо з цукром використовуючи занурювальний блендер. Маса вийде повітряної і гомогенною. Додаємо яблука і все перемішуємо.
Тісто розморожуємо, розгортаємо в тонкий прямокутний квадрат, зверху наносимо щільний шар начинки і акуратно загортаємо в рулон. Навскіс нарізаємо слойки шириною три сантиметри. Викладаємо виріб на деко, промазуємо збитим яйцем і занурюємо запікатися на тридцять п'ять хвилин.
Як приготувати смачні домашні круасани з шоколадом — ароматна французька випічка.
Читайте як приготувати шалено смачний кекс з вишнями. Читайте рецепт тут.
Візьміть на замітку рецепт пісного морквяного пирога в мультиварці з цукатами, сухофруктами або родзинками.
Слойки з домашнім сиром, курагою та горіхами
З бездріжджового тіста виходять смачні слойки. Його використовують зазвичай з солодкою начинкою: яблуками, вишнями, полуницею, сиром і горіхами.
Склад:
- борошно – 500 г;
- яйце – 1 шт.;
- вода – 200 мл;
- цукор – 150 г;
- сир – 200 г;
- горіхи – 100 г;
- курага – 50 г;
- сода – 1 ч. л;
- масло – 250 р.
Приготування: 2 години.
Калорії: 293 Ккал/100 р.
Борошно зсипаємо з цукром і харчовою содою, у центр вбиваємо яйце і замішуємо. Коли маса перетвориться в крихту, підливаємо трохи воду. Вивалюємо основу на присипаний борошном стіл і замішуємо м'яке пластичне тісто. Масло кладемо на п'ятнадцять хвилин у морозилку.
Курагу нарізаємо соломкою, мигдаль, фундук або інші горіхи лускаємо і злегка подрібнюємо качалкою або блендером. Змішуємо сир з підготовленими продуктами. Якщо є ванілін, можна і його додати.
Розкачуємо тісто на сухому столі, по центру викладаємо вершкове масло, замотуємо його в ковдру. Докладаючи максимум зусиль і намагаємося розкачати все в однорідну масу. Робити це буде досить важко. Процедуру складання і розкатування повторюємо не менше п'яти разів. Кладемо в харчової контейнер і ставимо в холодильник на тридцять хвилин.
Розкачуємо отримане листкове тісто, наносимо начинку по всьому периметру і сматываем в рулет, починаючи від краю. Активуємо електродуховку на 190 °С. Розкладаємо на деко нарізані цибулини і ставимо запікатися на сорок п'ять хвилин.
Рецепт солоних слойок з кропом і сиром
Склад:
- тісто – 1 пачка;
- сир – 250 г;
- кріп – 30 г;
- сіль – щіпка;
- яйце – 1 шт.
Приготування: 50 хвилин.
Калорії: 287 Ккал/100 р.
Збиваємо кисломолочку міксером з охолодженим яйцем і сіллю. Кріп занурюємо у воду і стряхиваем. Розкладаємо на рушник і залишаємо просохнути, щоб залишилася волога не зіпсувала начинку. Подрібнюємо зелень і додаємо в сирну масу.
Тісто розкачуємо, нарізаємо на довгі смужки товщиною три сантиметри, потім на трикутники. По центру кожного накладаємо ложкою начинку. Скріплюємо пальцями або виделкою. Прогріваємо електродуховку на 185 °С. Розкладаємо солоні слойки на лист і випікаємо сорок хвилин.
Корисні поради
- Сир завжди можна замінити на готову сиркову солодку масу. Вона буває вже з добавками: родзинками, ваніллю, сухофруктами;
- Для отримання рум'яної скоринки змастіть слойки з сиром теплою водою, молоком або збитим яйцем;
- Якщо для випічки ви використовуєте дріжджове тісто, потрібно враховувати, що при випічці воно значно збільшиться. Робіть маленькі заготовки;
- Якщо попався рідкий сир, підвісьте його на кілька годин в мішечку з марлі або покладіть під прес;
- Слойки ставлять запікати тільки в прогріту духовку, інакше вони будуть пересихати і кришитися;
- Сухий сир завжди можна зволожити сметаною, яйцем або фруктами;
- Готові вироби можна змастити натуральним медом, маслом або помадкою.
Приємного чаювання з домашньою випічкою!