16 июнь 2019 4 374

Як приготувати слойки з шинкою і сиром

За століття існування людство не придумало нічого смачніше простого поєднання хліба, сиру та м'яса. І листкові пиріжки з шинкою і сиром — лише варіант цього чудового блюда. Такі слойки нікого не залишають байдужими: їх їдять на сніданок, обід і вечерю.

Слойки з шинкою і сиром
Інгредієнти Кількість
пшеничне борошно в/с - 450-500 г
вершкове масло/вершковий маргарин - 250-300 г
молоко незбиране - 200 мл
цукор-пісок - 80 г
дріжджі - 7 г (сухі) або 20 г (свіжі)
ванілін і сіль - за смаком
шинка - 300-400 г
твердий сир - 300-400 г
масло - для смаження
куряче яйце - для обмазування булочок
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 102 Ккал

Вибираючи, з якого саме тіста зробити слойки, потрібно враховувати, що листкове дріжджове за смаком нагадує здобне. При цьому випічка з такого тіста м'якше і пишніше, ніж з бездріжджового. Зате булочки з бездріжджового листкового тіста більш щільні, їх структура менш розсипчастим. До того ж, домашнє листкове тісто без дріжджів готується дуже швидко.

Приготування дріжджового листкового тіста

  1. У теплому молоці розмішуються дріжджі, цукор, ванілін і 2 столові ложки борошна;
  2. Через 20-30 хвилин, коли опара дозріє, до неї додає 50 грам масла або маргарину (заздалегідь розтопленого), і ще борошно. Потім все вимішується до однорідної еластичної консистенції;
  3. Після чого готове дріжджове тісто прибирають в поліетиленовий пакет і в холодильник на 4-12 годин;
  4. 200-250 грам масла або маргарину дістають з холодильника і дають трохи розм'якнути. Після чого масло прибирають під плівку і акуратно відбивають його качалкою, розм'якшуючи;
  5. Коли масло стане м'яким, його змішують з 50 грамами борошна і пальцями вимішують до однорідної консистенції, при цьому масло не має розтанути;
  6. Готову масляну суміш загортають у пергаментний папір у формі квадрата і розкачують у пергаменті до тонкого прямокутника. Вийшло масло в пергаменті мінімум на 1 годину прибирають в холодильник;
  7. Дріжджове тісто дістають з холодильника і за допомогою качалки формують з нього широку прямокутну корж. Зверху на неї кладуть підготовлене і витягнуте з пергаменту масло, заліплюють зверху, роздавлюють качалкою, після коржі ще раз формують прямокутник і знову прибирають в пакеті в холодильник на 1 годину і більше;
  8. Після тісто розкочують в прямокутник, складають і прибирають в холодильник ще на 1 годину. Потім цю процедуру повторюють ще мінімум 3 рази.

Після того, як тісто було раскатано 4-5 разів його залишають в холодильнику ще на 4-12 годин. І тільки після цього його можна використовувати для випічки.

Як приготувати смачний домашній сир з молока і кефіру читайте в нашій статті. Це виявляється не так складно, а приготований самостійно сир набагато смачніше і корисніше.

Вітамінний салат з капусти і моркви — візьміть на замітку нашу добірку рецептів.

Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачний пиріг зі згущеним молоком в духовці. Додайте туди горішки і цукати, і ви отримаєте ще одне незвичайне блюдо.

Приготування бездріжджового тіста

  1. В одній глибокій посудині змішують яйце, сіль і оцет. Все це добре перемішують;
  2. До суміші вливають крижану воду, ще раз перемішують. Прибирають готову рідину в холодильник;
  3. На стіл висипають просіяне борошно і до неї труть на крупній тертці маргарин або масло. Після чого збирають це все в гору, формують усередині неї ямку і виливають туди підготовлену крижану рідку суміш;
  4. Все потрібно перемішати дуже швидко, не вимішуючи, а лише злегка піднімаючи і слепляя пальцями;
  5. Потім потрібно сформувати кулю, покласти його в целофановий пакет і в холодильник на 2-12 годин.

З холодильника листкове тісто без дріжджів виймають тільки безпосередньо перед приготуванням страви.

Приготування слойок

  1. Шинку потрібно звільнити від шкірки і нарізати на бажані за формою шматочки (півкільця, кільця або широку соломку), твердий сир або нарізати тонкими пластинками або натерти на крупній тертці;
  2. З листкового тіста зробити багато круглих коржів. Для цього з нього формують «ковбаску», потім її нарізають на порційні шматочки і кожен шматочок розкачують завтовшки 4-5 мл;
  3. Всередину кожної коржі кладуть шинку, а зверху неї — сир. Потім все загортають конвертиком і краю вийшла булочки заліплюють. Булочки викладають на змащений маслом деко, зверху булочки промащують збитим яйцем;
  4. Духовку нагрівають на 200-220 градусів і ставлять туди деко з слойки — запікати 10-15 хвилин.

Готові слойки з шинкою і сиром можна відразу ж подавати на стіл.

Рецепт слойок з шинкою і сиром сулугуні з готового тіста

Такі пиріжки можуть стати одним з частувань святкового столу. Потрібно лише додати до них спецій і овочів.

Інгредієнти:

  • готове листкове тісто — 500 г;
  • шинка — 150-200 г;
  • сир сулугуні — 150-200 г;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт;
  • яйце куряче — 1 шт;
  • масло вершкове — 30-50 г;
  • петрушка (зелень) — 1 пучок;
  • сіль і перець чорний мелений — за смаком.

Час приготування страви — 35-45 хвилин.

Калорійність — 105-115 калорій.

Як готувати слойки з шинкою і сиром сулугуні?

  1. Цибулю очистити і дрібно нашаткувати. Шинку нарізати маленькими кубиками, а сир сулугуні натерти на крупній тертці або дрібно порубати ножем. Тісто розморозити;
  2. На розігрітій сковороді на вершковому маслі обсмажити цибулю, шинку і рубану петрушку;
  3. Зняти з вогню і додати в ще гарячий фарш сулугуні. Перемішати, додати сіль і перець за смаком;
  4. Тісто нарізати на тонкі (до 5 мл товщиною) пластини квадратної форми зі стороною 8-10 см. Кожен квадрат надрізати по краях;
  5. Викласти у кожен квадрат по 1 столовій ложці начинки, заліпити по краях, з'єднавши кути так, щоб вийшов фігурний мішечок;
  6. Викласти готові слойки на змащене маслом деко, змастити збитим яйцем і поставити випікатися в духовку на 200-220 градусів на півгодини.

Готові слойки мають гарний рум'яний вид. Подавати до столу їх можна відразу після приготування.

Корисні поради

При роботі з листковим тестом потрібно дотримуватися кількох важливих правил:

  1. Чим менше листкове тісто вимішується руками і знаходиться в теплі — тим краще;
  2. Масло і маргарин, які використовують при замішуванні, повинні бути холодними, але не замерзлими. Інакше шари в готовому тісті будуть рватися;
  3. При приготуванні тістечок та пирогів з листкового тіста, їх краще проколоти виделкою або зубочисткою у кількох місцях. Це дасть повітря в тісті під час випікання вийти назовні і тоді не буде бульбашок;
  4. Змащуючи випічку жовтком, не потрібно змащувати їм бічні стінки. В іншому випадку випічка не зможе піднятися і буде не такою пишною;
  5. Випікати булочки з листкового тіста потрібно в духовці, розігрітій до 220-250 градусів. Але не вище.

Смачні слойки з шинкою і сиром порадують кожного гостя і члену родини.

Що ще почитати: