Як приготувати слойки з шинкою і сиром
За століття існування людство не придумало нічого смачніше простого поєднання хліба, сиру та м'яса. І листкові пиріжки з шинкою і сиром — лише варіант цього чудового блюда. Такі слойки нікого не залишають байдужими: їх їдять на сніданок, обід і вечерю.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пшеничне борошно в/с - | 450-500 г |
вершкове масло/вершковий маргарин - | 250-300 г |
молоко незбиране - | 200 мл |
цукор-пісок - | 80 г |
дріжджі - | 7 г (сухі) або 20 г (свіжі) |
ванілін і сіль - | за смаком |
шинка - | 300-400 г |
твердий сир - | 300-400 г |
масло - | для смаження |
куряче яйце - | для обмазування булочок |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 102 Ккал |
Вибираючи, з якого саме тіста зробити слойки, потрібно враховувати, що листкове дріжджове за смаком нагадує здобне. При цьому випічка з такого тіста м'якше і пишніше, ніж з бездріжджового. Зате булочки з бездріжджового листкового тіста більш щільні, їх структура менш розсипчастим. До того ж, домашнє листкове тісто без дріжджів готується дуже швидко.
Приготування дріжджового листкового тіста
- У теплому молоці розмішуються дріжджі, цукор, ванілін і 2 столові ложки борошна;
- Через 20-30 хвилин, коли опара дозріє, до неї додає 50 грам масла або маргарину (заздалегідь розтопленого), і ще борошно. Потім все вимішується до однорідної еластичної консистенції;
- Після чого готове дріжджове тісто прибирають в поліетиленовий пакет і в холодильник на 4-12 годин;
- 200-250 грам масла або маргарину дістають з холодильника і дають трохи розм'якнути. Після чого масло прибирають під плівку і акуратно відбивають його качалкою, розм'якшуючи;
- Коли масло стане м'яким, його змішують з 50 грамами борошна і пальцями вимішують до однорідної консистенції, при цьому масло не має розтанути;
- Готову масляну суміш загортають у пергаментний папір у формі квадрата і розкачують у пергаменті до тонкого прямокутника. Вийшло масло в пергаменті мінімум на 1 годину прибирають в холодильник;
- Дріжджове тісто дістають з холодильника і за допомогою качалки формують з нього широку прямокутну корж. Зверху на неї кладуть підготовлене і витягнуте з пергаменту масло, заліплюють зверху, роздавлюють качалкою, після коржі ще раз формують прямокутник і знову прибирають в пакеті в холодильник на 1 годину і більше;
- Після тісто розкочують в прямокутник, складають і прибирають в холодильник ще на 1 годину. Потім цю процедуру повторюють ще мінімум 3 рази.
Після того, як тісто було раскатано 4-5 разів його залишають в холодильнику ще на 4-12 годин. І тільки після цього його можна використовувати для випічки.
Як приготувати смачний домашній сир з молока і кефіру читайте в нашій статті. Це виявляється не так складно, а приготований самостійно сир набагато смачніше і корисніше.
Вітамінний салат з капусти і моркви — візьміть на замітку нашу добірку рецептів.
Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачний пиріг зі згущеним молоком в духовці. Додайте туди горішки і цукати, і ви отримаєте ще одне незвичайне блюдо.
Приготування бездріжджового тіста
- В одній глибокій посудині змішують яйце, сіль і оцет. Все це добре перемішують;
- До суміші вливають крижану воду, ще раз перемішують. Прибирають готову рідину в холодильник;
- На стіл висипають просіяне борошно і до неї труть на крупній тертці маргарин або масло. Після чого збирають це все в гору, формують усередині неї ямку і виливають туди підготовлену крижану рідку суміш;
- Все потрібно перемішати дуже швидко, не вимішуючи, а лише злегка піднімаючи і слепляя пальцями;
- Потім потрібно сформувати кулю, покласти його в целофановий пакет і в холодильник на 2-12 годин.
З холодильника листкове тісто без дріжджів виймають тільки безпосередньо перед приготуванням страви.
Приготування слойок
- Шинку потрібно звільнити від шкірки і нарізати на бажані за формою шматочки (півкільця, кільця або широку соломку), твердий сир або нарізати тонкими пластинками або натерти на крупній тертці;
- З листкового тіста зробити багато круглих коржів. Для цього з нього формують «ковбаску», потім її нарізають на порційні шматочки і кожен шматочок розкачують завтовшки 4-5 мл;
- Всередину кожної коржі кладуть шинку, а зверху неї — сир. Потім все загортають конвертиком і краю вийшла булочки заліплюють. Булочки викладають на змащений маслом деко, зверху булочки промащують збитим яйцем;
- Духовку нагрівають на 200-220 градусів і ставлять туди деко з слойки — запікати 10-15 хвилин.
Готові слойки з шинкою і сиром можна відразу ж подавати на стіл.
Рецепт слойок з шинкою і сиром сулугуні з готового тіста
Інгредієнти:
- готове листкове тісто — 500 г;
- шинка — 150-200 г;
- сир сулугуні — 150-200 г;
- цибуля ріпчаста — 1 шт;
- яйце куряче — 1 шт;
- масло вершкове — 30-50 г;
- петрушка (зелень) — 1 пучок;
- сіль і перець чорний мелений — за смаком.
Час приготування страви — 35-45 хвилин.
Калорійність — 105-115 калорій.
Як готувати слойки з шинкою і сиром сулугуні?
- Цибулю очистити і дрібно нашаткувати. Шинку нарізати маленькими кубиками, а сир сулугуні натерти на крупній тертці або дрібно порубати ножем. Тісто розморозити;
- На розігрітій сковороді на вершковому маслі обсмажити цибулю, шинку і рубану петрушку;
- Зняти з вогню і додати в ще гарячий фарш сулугуні. Перемішати, додати сіль і перець за смаком;
- Тісто нарізати на тонкі (до 5 мл товщиною) пластини квадратної форми зі стороною 8-10 см. Кожен квадрат надрізати по краях;
- Викласти у кожен квадрат по 1 столовій ложці начинки, заліпити по краях, з'єднавши кути так, щоб вийшов фігурний мішечок;
- Викласти готові слойки на змащене маслом деко, змастити збитим яйцем і поставити випікатися в духовку на 200-220 градусів на півгодини.
Готові слойки мають гарний рум'яний вид. Подавати до столу їх можна відразу після приготування.
Корисні поради
При роботі з листковим тестом потрібно дотримуватися кількох важливих правил:
- Чим менше листкове тісто вимішується руками і знаходиться в теплі — тим краще;
- Масло і маргарин, які використовують при замішуванні, повинні бути холодними, але не замерзлими. Інакше шари в готовому тісті будуть рватися;
- При приготуванні тістечок та пирогів з листкового тіста, їх краще проколоти виделкою або зубочисткою у кількох місцях. Це дасть повітря в тісті під час випікання вийти назовні і тоді не буде бульбашок;
- Змащуючи випічку жовтком, не потрібно змащувати їм бічні стінки. В іншому випадку випічка не зможе піднятися і буде не такою пишною;
- Випікати булочки з листкового тіста потрібно в духовці, розігрітій до 220-250 градусів. Але не вище.
Смачні слойки з шинкою і сиром порадують кожного гостя і члену родини.