Чаклуни з м'ясом — ситна страва білоруської кухні
Обсмажені до золотистої скоринки картопляні коржі по-білоруськи – чаклуни. Їх готують з різними начинками – зі свининою, куркою, яловичиною.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цибулин - | 2 шт. |
борошна вищого сорту - | 100 г |
свинячого фаршу - | 300 г |
картоплин - | 6 шт. |
яєць - | 2 шт. |
перцю і солі - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 189 Ккал |
За рецептом чаклуни з м'ясом формуються прямо на сковорідці, але ви можете зробити їх на столі: з картопляного тіста зліпити коржик, на неї викласти ложку фаршу, зверху — другий корж, сформувати невелику котлету.
Як готувати:
- Очищений сиру картоплю натерти на крупній тертці. Віджати, щоб видалити зайвий картопляний сік. У натертий картоплю вбити яйця, добре перемішати. За смаком додати сіль, мелений перець, 100 г борошна, перемішати.
- Підготувати фарш, додавши сіль, перець, подрібнений ріпчаста цибуля, яйце.
- На гарячу сковорідку з олією викладати ложкою картопляну масу, відразу розрівнювати. На отриману корж помістити трохи фаршу, розподілити його ложкою по поверхні, зверху накрити другим шаром картоплі. Обсмажувати з кожного боку до апетитної рум'яної скоринки. Потім ще 2 хвилини тушкувати під кришкою.
- Готову страву викласти на паперові рушники, в них відмінно вбирається зайве масло. Подавати зі сметаною.
Картопляні чаклуни з фаршем з курячого м'яса
Щоб чаклуни не розвалилися на сковорідці, треба віджати зайву рідину з картопляного фаршу.
Потрібні:
- 1 кг картоплі;
- 2 яйця;
- 300 г звичайного лука;
- 60 г борошна;
- сіль за смаком.
Начинка:
- 1 цибулина;
- 0,5 кг курячого фаршу;
- 1 яйце;
- приправи за смаком.
Знадобиться: 40 хвилин.
Калорійність: 179 ккал.
Готуємо:
- Натерти картоплю і цибулю (трохи цибулі залишити для подачі). Картопляну масу віджати. До неї додати борошно, цибуля, 2 яйця, сіль, перемішати.
- Приготувати начинку: у фарш додати 1 яйце, улюблені приправи, подрібнену цибулю, перемішати.
- Розігріти сковороду з маслом, викласти трохи картопляного тесту, розрівняти ложкою. Коли маса трохи схопиться, викласти на кожен коржик начинку, зверху прикрити картопляним тестом.
- Обсмажити до золотистого кольору, потім перевернути і злегка утрамбувати ложкою. Коли корж підрум'яниться з другої сторони, перекласти чаклуни у відповідну форму і відправити в гарячу духовку на 10 хвилин.
- На рослинному маслі обсмажити ріпчасту цибулю, приправити страву перед подачею.
Чаклуни з м'ясом і капустою
На гаряче приготуйте чаклуни. Так білоруси називають пельмені з дуже тонкого, майже прозорого тесту. А загорнути в тісто можна що завгодно – і картоплю, і м'ясо з капустою.
Вам будуть потрібні:
- 150 г борошна;
- 2 яйця;
- 5 г солі;
- 250 г капусти;
- масло рослинне без запаху;
- по 150 г свинини та яловичини;
- 2 звичайні цибулини.
Знадобиться: 40 хвилин. Калорійність: 245 ккал.
Як приготувати:
- Замісити тісто з яйця, борошна та дрібки солі. Оберніть його харчовою плівкою або накрити вологою серветкою, залишити на півгодини для «відпочинку».
- Для начинки капусту тушкувати, остудити. З'єднати два види фаршу з подрібненою цибулею, додати капусту, сіль, все це ретельно перемішати.
- Тісто розкачати дуже тонко. Склянкою вирізати з розкатаної пластини кружечки, на кожен викласти начинку (по 1 ч. л.). Защипнути краї тіста, а куточки з'єднати.
- Опустити чаклуни в закипаючий м'ясний бульйон, варити 8 хвилин.
- Подати з гарячим бульйоном.
Як запекти з м'ясом яловичини в духовці
Важливий момент: чаклуни треба злегка обсмажити на сковорідці, а потім відправити в духовку.
Потрібні:
- 50 г борошна для хліба;
- 3 бульби картоплі;
- 1 середня цибулина;
- 150 г яловичого фаршу;
- 2 яйця;
- 1 невеликий пучок свіжого кропу;
- перець мелений чорний-за смаком;
- сіль за смаком.
Час: 20 хвилин.
Калорійність: 186 ккал.
Як робити:
- Приготувати картопляне тісто. Натерти сиру картоплю крупно. Щоб видалити з картопляної маси вологу, необхідно натертий овоч віджати. У картопляну масу вбити яйця. За смаком приправити, всипати борошно, ретельно вимісити.
- Приготувати начинку. Додати у фарш сіль, чорний перець, дрібно нашатковану цибулю, кріп, яйце, гарненько перемішати.
- Зліпити з картопляного тіста корж, зверху помістити начинку, закрити картопляним шаром. Сформувати невелику котлету.
- Трохи обсмажити чаклуни з кожної сторони. Потім перекласти їх у вогнетривку форму, зверху змастити сметаною, відправити в духовку на 40 хвилин.
Ледачі чаклуни
Наостанок ще один білоруський подарунок – ледачі чаклуни. Готуються вони за тим же принципом, що і звичайні. Єдина хитрість – всі інгредієнти потрібно перемішати. Потім сформувати невеликі котлети і смажити до рум'яної скоринки.
Вам будуть потрібні:
- 1 кг картоплі;
- 0,3 кг свинини;
- 0,3 кг телятини;
- по 1 великій цибулині у фарш і начинку;
- 2 яйця;
- 200 г густої сметани + 20 м;
- топлене масло;
- свіжозмелений чорний перець, сіль.
Готування: 80 хвилин.
Цінність порції: 199 ккал.
Як приготувати:
- З телятини і свинини зробити фарш. Доповнити його подрібненою цибулею, чорним перцем і сіллю, добре вимісити руками, обернути харчовою плівкою, прибрати в холодильник.
- Очистити картоплю, на середній тертці натерти, перекласти в сито. Його поставити в миску, залишити на 10 хвилин, щоб стекла рідина.
- Очистити другу головку цибулі, натерти дрібно, викласти в глибоку миску. Додати віджатий картоплю, 20 г сметани, перемішати.
- Курячі яйця трохи збити, відправити в картопляну суміш, приправити сіллю, перцем і перемішати.
- З'єднати картопляну суміш з фаршем. З цієї маси сформувати котлети (краще важливими руками). Обсмажити їх на розігрітій олії з кожного боку до золотистої скоринки.
- З'єднати сметану (200 г) з водою (0,5 склянки), додати сіль. Викласти обсмажені чаклуни у форму, залити сметанним соусом, відправити в гарячу духовку на 15 хвилин. На стіл подавати гарячими.
Дізнайтеся, як приготувати м'ясні тефтелі з підливою.
На перше приготуйте м'ясну солянку в мультиварці. Тут ви знайдете рецепт.
Спробуйте приготувати котлети в мікрохвильовці по цього рецептом.
Кулінарні поради
Якщо ви перепробували масу рецептів, міняли пропорції, експериментували, а чаклуни все одно не вийшли, допоможуть виправити становище поради досвідчених господинь:
- Картопля краще натирати на дрібній тертці разом з цибулею.
- Якщо додати в картопляну масу ложку густої сметани, то картопля не потемніє.
- Легко можна віджати з натертої картоплі зайвий сік, використовуючи складену вдвічі марлю.
- Вичавлювати картопляну масу треба не до останньої крапельки, а тільки злегка. В іншому випадку чаклуни вийдуть занадто жорсткими.
- Отриманий картопляний сік не виливати. Після віджимання залишити його в спокої на деякий час. Потім акуратно рідину злити, а крохмаль, що утворився на дні, додати підготовлене картопляне тісто.
- Ліпити чаклуни можна так: взяти трохи картопляного тіста, розплющити на руці в тонкий коржик, в центр викласти досить великий кулька фаршу. Зверху прикрити картопляним тестом і зліпити овальну котлету.
- Картопляне тісто дуже ніжне, так що руки під час ліплення краще змочити водою.
- Спочатку зробити всі чаклуни, а після цього обваляти їх одночасно в борошняній паніровці, тому що борошно швидко вбирається. Відразу ж відправити їх на сковорідку.
На відео розповідається, як швидко приготувати ліниві чаклуни:
Смачні, з золотистою скоринкою картопляні вироби називаються білоруської національної кухні дуже загадково – чаклуни. У компанію до картоплі візьміть м'ясний фарш. За принципом наших пельменів можна приготувати чаклуни з капустою і м'ясом.