Як приготувати смачні котлети з начинкою
Котлети – це невід'ємна частина нашого меню і раціону. Здавалося б, що можна приготувати простіше такої страви: сформувати з фаршу корж, прожарити на рослинній олії і все готово. М'ясо підійде абсолютно будь-яка: свинина, яловичина, баранина або риба.
З часом котлети почали фарширувати різними начинками, сиром, грибами, м'ясом, морепродуктами, навіть сухофруктами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинина - | 600 г |
батон - | 1 шматок |
зелень - | 30 г |
сир - | 100 г |
масло вершкове - | 1 ст. л. |
масло пісне - | 50 мл |
сіль, спеції - | 1 ч. л. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 223 Ккал |
Для котлет підійде м'ясо з жировими прошарками, так вони будуть соковитою. Ошийок – ідеальний варіант. Свинину миємо, обсушуємо і розбираємо гострим ножем на шматки. Батон заливаємо теплою водою і даємо розм'якнути. Зелень подрібнюємо. Масло виймаємо з холодильника і даємо полежати.
Порізані шматки м'яса перекручуємо через електром'ясорубку двічі, щоб фарш вийшов м'яким і однорідним. Поміщаємо його в целофановий пакет, випускаємо повітря і з силою відбиваємо об стіл. Чим довше ви це будете робити, тим повітряніше вийдуть котлети. Вивалюємо м'ясо в миску, додаємо сіль, хліб, спеції і ретельно перемішуємо.
Тертий сир змішуємо з размякшим вершковим маслом і зеленню. Це можуть бути петрушка, базилік або кріп.
Вливаємо олію на пательню і прогріваємо. Змочуємо долоні водою, беремо жменю фаршу, розрівнюємо коржем на долоні в центр кладемо начинку і відразу ж скріплюємо краю, формуючи довгасту котлетку.
Кладемо в масло і смажимо до коричнюватої скоринки.
Готові котлети розподіляємо на серветку або паперовий рушник, щоб пішов жир.
М'ясні котлети з яєчною начинкою
Складові:
- грудина – 450 г;
- яйця перепелині – 5 шт.;
- масло – 3 ст. л.;
- сіль, приправи – 0.5 ч. л.;
- білок – 1 шт.;
- нерафінована олія – 2 ст. л.
Приготування: 55 хвилин.
Калорії: 178 Ккал/100 р.
Для цієї страви краще всього підійде дієтичне куряче або індиче охолоджене м'ясо. Нарізаємо філе кубиками, щоб зручно було перекручувати в електром'ясорубці. Перепелині яйця заливаємо водою і ставимо відварювати круто.
Охолоджений білок збиваємо на низькій швидкості, додаємо до нього щіпку солі – так процес піде швидше. Потрібно домогтися стійкості білкової маси. Зливаємо воду з яєць, даємо їм охолонути і очищаємо від шкаралупи.
Готовий фарш змішуємо обережно зі збитим білком. Використовуючи цю технологію, ви отримаєте м'які і ніжні котлетки. Додаємо в загальну масу сіль і приправи.
Змочуємо долоні рослинним маслом, беремо невеликий шматок фаршу, рівномірно розрівнюємо півколом і в середину кладемо маленьке яєчко.
Обсмажуємо налепленные напівфабрикати на прогрітому маслі з двох сторін. Якщо котлетки призначаються дітям до двох років, то краще приготувати їх на пару.
Піца з фаршем відрізняється незвичайною соковитістю. Це дивовижне поєднання блюдо з овочами і м'ясом.
Запіканка сирна без яєць з манкою. Читайте декілька варіантів рецептів цього дієтичного страви.
Як приготувати дієтичну індичку в сметанному соусі на сковороді.
Котлети з грибною начинкою в духовці
М'ясні котлети смажать не тільки в олії на плиті, але і часто запікають в електродуховці. У такому разі їх фарширують рубленими овочами, наприклад, капустою та морквою – виходить подоба голубців. Також часто додають рис і тушкують в томаті, або начиняють підсмаженими грибами. Виходить, теж дуже смачно.
Складові:
- вирізка – 700 г;
- цибулина – 2 шт.;
- лисички – 200 г;
- сіль, приправи – за смаком;
- хліб – 2 шматка;
- молоко домашнє – 100 мл;
- олія – 50 мл
Приготування: 85 хвилин.
Калорії: 246 Ккал/100 р.
Попередньо помиту і обсушену м'якоть обробляємо на шматочки. Білий хліб заливаємо підігрітим домашнім молоком.
Розморожуємо лисички, кладемо в сотейник з розігрітим маслом і підсмажуємо, періодично помішуючи. Лук очищаємо, одну головку шаткуємо півкільцями і додаємо до грибів, другу рубаємо шматками і перекручуємо разом з м'ясом в електром'ясорубці.
Не обов'язково брати лисички. Якщо таких немає, підійдуть будь-які інші лісові або тепличні види грибів. Принцип приготування від цього не змінюється.
Додаємо розм'яклий хліб у готовий фарш, залишки молока виливаємо туди ж, підсолюємо, притрушиваем приправами і ретельно вимішуємо.
Підсмажені гриби з цибулею викладаємо на блюдо і даємо повністю охолонути. Запускаємо електродуховку на 185 °С. Деко змащуємо олією пензликом. Ліпимо котлети і фаршируємо грибною начинкою. Розподіляємо напівфабрикати на деко і ставимо запікатися на п'ятдесят хвилин. Якщо ви хочете добитися рум'яної скоринки на котлетах, попередньо обсмажте їх в сотейнику на соняшниковій олії, але тоді запікання скоротиться до двадцяти хвилин.
Рецепт картопляних котлет з начинкою з бринзи
Котлети можна готувати не тільки з м'ясного фаршу, бувають і картопляні котлети, фаршировані сиром, грибами, сиром, шинкою і птахом. Таке блюдо називають зразами.
Складові:
- бульби картоплі – 5 шт.;
- масло – 100 г;
- борошно – 3 ст. л.;
- паніровка – 50 г;
- бринза – 150 р.
Приготування: 55 хвилин.
Калорії: 107 Ккал/100 р.
Очищаємо картоплю від шкірки, розрізаємо скибочками і ставимо отвариваться в просоленої воді. Краще закидати його вже в закипающую воду, так овоч швидше звариться. Коли частина води вже википить, майже в кінці додаємо невеликий шматочок вершкового масла.
Сир нарізаємо невеликими шматочками. Готову картоплю мнемо товкачиком, всипаємо частинами муку і ретельно перемішуємо. Пюре краще не солити, в бринзі солі достатньо.
Розтоплюємо масло в сотейнику, ложкою набираємо остиглу картопляну масу, в центр кладемо шматочок бринзи, скріплюємо краю. Обвалюємо в тарілці з паніровкою і підсмажуємо в маслі. Коли розкладіть котлети на сковороді, ложкою злегка разравняйте, щоб вийшло подобу пиріжка.
З цим блюдом зазвичай прийнято подавати домашню густу сметану або часниковий соус із зеленню.
Курячі котлети з сюрпризом всередині з чорносливу
Для любителів екзотики і незвичайних смаків існують рецепти м'ясних котлет з начинкою із сухофруктів: кураги, в'яленого чорносливу, інжиру і навіть родзинок. В якості повсякденного страви вони не годяться, а ось на урочистий стіл цілком підійдуть.
Складові:
- курятина – 1 шт.;
- вершки – 60 мл;
- яйце – 1 шт.;
- чорнослив – 50 г;
- олія – 5 ст. л;
- сіль – 1 ч. л.;
- борошно – 2 ст. л.
Приготування: 65 хвилин.
Калорії: 184 Ккал/100 р.
Беремо великого домашнього бройлера, повністю відокремлюємо від кісток. Все м'ясо разом зі шкіркою і м'якоттю перекручуємо на електром'ясорубці. Чорнослив без кісточки занурюємо в теплу воду і залишаємо на сім хвилин. Зливаємо воду і розкладаємо на рушник просохнути. Нарізаємо сухофрукти тоненькою соломкою.
У курячий фарш додаємо вершки, вбиваємо яйце, підсолюємо і старанно перемішуємо. Беремо жмені фаршу і відбиваємо кидаючи його в миску. Піде зайвий кисень з м'ясної маси, і котлети вийдуть м'якше.
Ліпимо вологими руками котлети: в центр кладемо чорнослив, защипуємо краю і обсмажуємо в розігрітому рослинному маслі, вмочивши в борошні. Щоб блюдо вийшло соковитіше, разом з сухофруктами можна покласти шматочок вершкового масла.
Так само в начинку можна додати кунжут або насіння льону. Вони додадуть страві незвичайний, але в той же час приємний смак.
Рибні котлети з начинкою з креветок
Для рибних котлет підійдуть такі сорти як тріска, судак, минтай, щука, сом. Всі вони мають досить жирне м'ясо і страва не вийде сухим. А начинка з морепродуктів в вигляді креветок лише доповнить смак.
Складові:
- сом – 1 кг;
- хліб – 2 шматка;
- сіль - за смаком;
- креветки – 200 г;
- яйце – 1 шт.;
- цибулина – 1 шт.;
- масло – 3 ст. л.
Приготування: 1.5 години.
Калорії: 121 Ккал/100 р.
Ретельно обробляємо рибу. Сом – самий підходящий, в ньому мало кісток, він має підвищену жирність і м'якість. Єдиний нюанс – він володіє специфічним запахом. Перед використанням його краще вимочити в слабкому розчині соди близько години.
Розділяємо його на невеликі шматочки і перекручуємо разом з очищеною і посіченою цибулею. Вбиваємо в рибний фарш яйце, солимо і добре вимішуємо. Залишаємо на п'ятнадцять хвилин.
У закипающую воду закидаємо очищені креветки від панцира буквально на кілька хвилин і відразу ж виймаємо шумівкою на рушник.
Наливаємо олію в сотейник, формуємо подобу котлетки, в центр кладемо кілька креветок і скріплюємо краю. Якщо фарш вам здався рідкуватим, додайте дві ложки панірувальних сухарів або манки.
Обсмажуємо фаршировані рибні котлети з двох сторін по одній хвилинці, не довше, вони готуються дуже швидко. Якщо їх перетримати на сковороді, то вийдуть грубими і несмачними.
Поради кулінарів
- Якщо ви хочете отримати смачне, корисне блюдо, то фарш краще приготувати самостійно. Буде впевненість, з якого м'яса він зроблений і відсутність хрящів, домішок шкури і пліви, які часто зустрічаються в магазинному фарші;
- Обов'язково у фарш додайте розм'яклий в молоці, бульйоні, вершках або воді хліб, збільшиться обсяг страви і котлети вийде соковитіше. Але не варто перестаратися, одного – двох шматочків достатньо, щоб не забити м'ясний або рибний смак;
- Іноді господині кладуть у фарш яйце, досвідчені кулінари – противники цього методу. Вони стверджують, що воно додає жорсткості страви;
- Рибні котлети можна фарширувати не тільки креветками. Відмінно підійдуть кальмари, каракатиці або восьминоги. Вийде екзотичне ресторанну страву, приготовлене на домашній кухні.
Скориставшись нашими рецептами і порадами, у вас вийдуть дуже смачні котлети з начинкою. Головне – дотримуйтесь рецептурою і готуйте в хорошому настрої. Приємної трапези!