Як приготувати котлети з вівсяних пластівців
Напевно, кожна господиня хоч раз пробувала приготувати котлети з овочів або круп.
Досить незвичайний варіант цієї страви можна отримати, взявши за основу вівсяні пластівці – вийде ситно і дуже корисно, адже овес широко відомий своїми корисними для організму властивостями.
Давайте приготуємо котлети з вівсяних пластівців по одному з рецептів з фото, описаних нижче.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пластівці швидкого приготування - | 200-250 грам |
яйце - | 1 штука |
бульба картоплі - | 1 штука |
вода або м'ясний бульйон - | 200 мл |
ріпчаста цибуля - | 1 штука |
сіль, перець, інші спеції - | за смаком |
олія соняшникова - | 1 їдальня ложка |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 75 Ккал |
Спосіб приготування:
- Насипте пластівці в глибоку миску і залийте окропом, залиште на десять-п'ятнадцять хвилин, щоб розбухнули. Якщо замінити воду курячим, будь-яким іншим м'ясним бульйоном або додати спеції, то вівсяні волокна легко переймуть смак;
- Почистіть і натріть цибулю і картоплю на дрібній тертці, злийте утворився в процесі сік – інакше «фарш» вийде надмірно рідким;
- Збийте яйце виделкою до однорідної маси;
- Змішайте всі інгредієнти, додайте спеції, розігрійте сковороду, сформуйте котлети і приступайте до обжарке.
Пісний варіант котлет
Блюдо в цьому виконанні за способом приготування майже не відрізняється від попереднього, проте зі списку інгредієнтів виключено яйце:
- пластівці швидкого приготування — 200-250 грам;
- картопля — 1 штука;
- вода або м'ясний бульйон — 200 мл;
- ріпчаста цибуля — 1 головка;
- сіль, перець, інші спеції — за смаком;
- олія соняшникова — 1 столова ложка.
Витрачений час: 20 – 30 хвилин.
Калорійність: 187,77 ккал.
Щоб приготувати пісні котлети з вівсяних пластівців, потрібно скористатися покрокової інструкцією з попереднього рецепта.
Урізноманітнити страва вийде, якщо в загальну масу подрібнити половину моркви або кабачки невеликого розміру, трохи зелені або дві часточки часнику.
Пісний салат з кальмарами — обов'язково візьміть свій рецепт на замітку.
Рецепт смачного салату з маринованими грибочками завжди буде до місця.
Як приготувати смачний пишний омлет в мультиварці — читайте тут.
Котлети з пластівців з фаршем з філе курки
Для приготування чотирьох порцій котлет з курячого фаршу з вівсяними пластівцями знадобляться:
- куряче філе або готовий напівфабрикат – 500 грам;
- вівсяні пластівці – 100-150 грам;
- яйце куряче – 1 штука;
- молоко – півсклянки;
- часник – 2 зубці;
- цибуля ріпчаста – 1 головка;
- масло соняшнику;
- сіль, спеції за смаком.
Витрачений час: 30 – 40 хвилин, у залежності від стану м'яса.
Калорійність (100 грам): 127,00 ккал.
Спосіб приготування котлет з пластівців з курячим фаршем:
- Нагрійте молоко на плиті або в мікрохвильовій печі, залийте пластівці, дайте півгодини на пропарювання;
- Філе переробіть з допомогою м'ясорубки або кухонного комбайна;
- Натріть цибулю і додайте його у фарш;
- Змішайте курку з вівсяними пластівцями і вбийте в отриману масу яйце;
- Приправте спеціями і додайте подрібнений часник.
- Розігрійте сковороду, налийте масла і смажте курячі котлети до повної готовності.
Вівсяні котлети з грибами і соусом з сметани
Для зазначеного страви візьміть:
- вівсяні пластівці – 200-250 грам;
- окріп або гарячий грибний бульйон – один стакан.
- шампіньйони – 300 грам;
- яйце куряче – 1 штука;
- картоплина – 1 штука;
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- часник – 1 зубчик;
- олія соняшникова;
- свіжа кінза – половина пучка;
- перець чорний мелений, інші спеції;
- сіль за смаком.
Соус до котлет:
- грибний бульйон – 2 склянки;
- борошно пшеничне – 50 грам;
- сметана (нежирна) – 100 грам;
- цибулина – половина головки.
Витрачений час: 30 – 40 хвилин.
Калорійність: 303,54 ккал – основна страва, сметанний соус – 76 ккал.
Рецепт котлет з вівсяних пластівців з грибами і сметанним соусом покроково:
- Відваріть печериці, охолодіть і дрібно нашаткуйте;
- З розрахунку один до одного пластівці залийте гарячою водою або грибним бульйоном;
- Цибулину і картоплю почистіть, перетріть;
- З яйця зробіть однорідну масу, додайте в пластівці;
- Подрібнити кінзу;
- З'єднайте отримані інгредієнти в глибокій мисці;
- Поперчіть, посоліть і сформуйте котлети;
- Ретельно обсмажте на соняшниковій олії з обох сторін.
Після виконаних дій приступите до виготовлення соусу:
- Подрібніть і пасеруйте половинку цибулини до золотистого кольору;
- Посипте смажену цибулю борошном;
- Поступово вливайте бульйон, помішуючи;
- Додайте сіль, сметану і перець і дайте соусу потомитися.
Котлетки з вівсянки і консервованої риби
Необхідно взяти:
- вівсяні пластівці – 200-250 грам;
- вода (окріп) – 200 мл;
- консервована риба (з додаванням олії) – 1 банка;
- цибулина – 1 головка;
- часник – 2 зубчики;
- кріп – 4-5 гілок;
- рослинна олія;
- перець чорний мелений, інші спеції;
- сіль.
Витрачений час: близько 30 хвилин.
Калорійність: 294,96 ккал
Спосіб приготування:
- Пластівці замочіть в окропі, дайте розбухнути;
- Рибу вийміть з масла і перекладіть в тарілку, ретельно розминаючи виделкою, а потім вилийте трохи залишився в банку вмісту в масу;
- Збовтайте віночком в окремій чашці яйце;
- Очистіть цибулю від лушпиння, нашаткуйте і недовгий час обсмажуйте на маленькому вогні;
- Об'єднайте всі підготовлені на даному етапі складові;
- Так консерви досить солоні, не кладіть багато спецій. Додайте трохи кропу;
- Почніть формувати і обсмажувати котлети.
Додайте курячий кубик
Вам знадобиться:
- вівсяні пластівці – 200 грам;
- вода – 200 мл;
- курячий кубик – 1 штука;
- картопля – 1 штука;
- цибулина – 1 головка;
- часник – 2 зубчики;
- кріп – половина пучка;
- рослинна олія;
- перець мелений;
- сіль.
Витрачений час: приблизно 20-30 хвилин.
Калорійність: 190,40 ккал.
Спосіб приготування котлет з вівсянки з кубиком:
- Воду доведіть до кипіння і розчиніть бульйонний кубик;
- Пластівці залийте водою і залиште настоюватися на п'ятнадцять хвилин;
- Цибулину наріжте маленькими кубиками і обсмажте до рум'яного кольору на сковороді;
- Картопля натріть, додайте цибулю, перекладіть отриману масу до вівсянці;
- Зніміть з лушпиння часнику і розчавіть;
- Кріп вимийте, висушіть, розітріть, змішайте з часником;
- У вівсяну суміш додайте часник з кропом, посоліть, здобріть перцем і ретельно перемішайте;
- На середньому вогні обсмажте котлети до рум'яної скоринки;
- Подайте до столу разом зі сметаною.
Поради господині
При виготовленні навіть самого простого страви є маленькі хитрощі, які прискорять процес і дозволять зробити смак більш насиченим. Вирішивши побалувати себе котлетами з вівсяних пластівців, візьміть на замітку:
- Пластівці різних фірм-виробників можуть вимагати кількість води, відмінне від зазначеного в рецепті, а також розбухати трохи повільніше;
- При обсмажуванні цибулю доводиться до готовності з меншою швидкістю, ніж крупа. Тому слід натирати його на самій дрібній тертці, або обсмажувати самостійно. Подібне слід віднести і до картоплі. Не забувайте зливати зайвий сік;
- Якщо фарш вийшов рідкуватим, додайте трохи борошна. Якщо суміш все ж не досягла потрібної консистенції, спробуйте зробити з неї оладки;
- При формуванні котлет можна «втопити» в середині крихітний шматочок вершкового масла – так смак стане набагато ніжніше;
- Експериментуйте з овочами – кабачок, капуста, морква та інші – зроблять блюдо оригінальним;
- Вигідно підкреслить смак такі спеції, як коріандр, базилік. Проте в магазинах є спеціальні суміші «Для м'яса» або «Для курки», яким також варто віддати перевагу;
- Цукор також здатний зробити смак котлет більш вишуканим. Зазвичай достатньо половини чайної ложки на кілограм;
- Приємніше і корисніше всього смажити котлети саме на кукурудзяній олії, так як воно не розпадається при високих температурах і не утворимо канцерогенні;
- Для того щоб маса була більш щільною, спочатку збийте і додайте жовток, а потім білок;
- Перед формуванням котлет злегка відбийте «фарш», кидаючи на стіл, або довгостроково вимішуйте;
- Котлети простіше викладати на сковороду ложкою, яку коштувати змочувати холодною водою після кожного застосування, щоб маса не прилипала до поверхні;
- Краща паніровка виходить з сухарів, які зберігають соковитість, створюючи красиву скоринку;
- Перевертайте один раз, інакше котлети вийдуть сухим;
- Після обжарювання, зменшіть вогонь і влийте в сковороду трохи води, деякий час потушкуйте – такий спосіб додасть страві пишноти і ніжності.
Володіючи достатньою кількістю часу, завжди варто запастися масу для котлет з вівсяних пластівців про запас, щоб при необхідності побалувати себе свіжоспеченим стравою.