25 май 2019 2 868

Як приготувати котлети з вівсяних пластівців

Напевно, кожна господиня хоч раз пробувала приготувати котлети з овочів або круп.

Досить незвичайний варіант цієї страви можна отримати, взявши за основу вівсяні пластівці – вийде ситно і дуже корисно, адже овес широко відомий своїми корисними для організму властивостями.

Подібні котлети не вимагають тривалої обжарювання, є недорогий і досить наближеною імітацією м'ясних. Вони також чудово підійдуть вегетаріанцям, а ще людям, які дотримуються релігійні пости, і просто тим, хто дотримується здорового способу життя.

Давайте приготуємо котлети з вівсяних пластівців по одному з рецептів з фото, описаних нижче.

Класичний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
пластівці швидкого приготування - 200-250 грам
яйце - 1 штука
бульба картоплі - 1 штука
вода або м'ясний бульйон - 200 мл
ріпчаста цибуля - 1 штука
сіль, перець, інші спеції - за смаком
олія соняшникова - 1 їдальня ложка
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 75 Ккал

Спосіб приготування:

  1. Насипте пластівці в глибоку миску і залийте окропом, залиште на десять-п'ятнадцять хвилин, щоб розбухнули. Якщо замінити воду курячим, будь-яким іншим м'ясним бульйоном або додати спеції, то вівсяні волокна легко переймуть смак;
  2. Почистіть і натріть цибулю і картоплю на дрібній тертці, злийте утворився в процесі сік – інакше «фарш» вийде надмірно рідким;
  3. Збийте яйце виделкою до однорідної маси;
  4. Змішайте всі інгредієнти, додайте спеції, розігрійте сковороду, сформуйте котлети і приступайте до обжарке.

Пісний варіант котлет

Блюдо в цьому виконанні за способом приготування майже не відрізняється від попереднього, проте зі списку інгредієнтів виключено яйце:

  • пластівці швидкого приготування — 200-250 грам;
  • картопля — 1 штука;
  • вода або м'ясний бульйон — 200 мл;
  • ріпчаста цибуля — 1 головка;
  • сіль, перець, інші спеції — за смаком;
  • олія соняшникова — 1 столова ложка.

Витрачений час: 20 – 30 хвилин.

Калорійність: 187,77 ккал.

Щоб приготувати пісні котлети з вівсяних пластівців, потрібно скористатися покрокової інструкцією з попереднього рецепта.

Урізноманітнити страва вийде, якщо в загальну масу подрібнити половину моркви або кабачки невеликого розміру, трохи зелені або дві часточки часнику.

Пісний салат з кальмарами — обов'язково візьміть свій рецепт на замітку.

Рецепт смачного салату з маринованими грибочками завжди буде до місця.

Як приготувати смачний пишний омлет в мультиварці — читайте тут.

Котлети з пластівців з фаршем з філе курки

Для приготування чотирьох порцій котлет з курячого фаршу з вівсяними пластівцями знадобляться:

  • куряче філе або готовий напівфабрикат – 500 грам;
  • вівсяні пластівці – 100-150 грам;
  • яйце куряче – 1 штука;
  • молоко – півсклянки;
  • часник – 2 зубці;
  • цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • масло соняшнику;
  • сіль, спеції за смаком.

Витрачений час: 30 – 40 хвилин, у залежності від стану м'яса.

Калорійність (100 грам): 127,00 ккал.

Спосіб приготування котлет з пластівців з курячим фаршем:

  1. Нагрійте молоко на плиті або в мікрохвильовій печі, залийте пластівці, дайте півгодини на пропарювання;
  2. Філе переробіть з допомогою м'ясорубки або кухонного комбайна;
  3. Натріть цибулю і додайте його у фарш;
  4. Змішайте курку з вівсяними пластівцями і вбийте в отриману масу яйце;
  5. Приправте спеціями і додайте подрібнений часник.
  6. Розігрійте сковороду, налийте масла і смажте курячі котлети до повної готовності.

Вівсяні котлети з грибами і соусом з сметани

Для зазначеного страви візьміть:

  • вівсяні пластівці – 200-250 грам;
  • окріп або гарячий грибний бульйон – один стакан.
  • шампіньйони – 300 грам;
  • яйце куряче – 1 штука;
  • картоплина – 1 штука;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • часник – 1 зубчик;
  • олія соняшникова;
  • свіжа кінза – половина пучка;
  • перець чорний мелений, інші спеції;
  • сіль за смаком.

Соус до котлет:

  • грибний бульйон – 2 склянки;
  • борошно пшеничне – 50 грам;
  • сметана (нежирна) – 100 грам;
  • цибулина – половина головки.

Витрачений час: 30 – 40 хвилин.

Калорійність: 303,54 ккал – основна страва, сметанний соус – 76 ккал.

Рецепт котлет з вівсяних пластівців з грибами і сметанним соусом покроково:

  1. Відваріть печериці, охолодіть і дрібно нашаткуйте;
  2. З розрахунку один до одного пластівці залийте гарячою водою або грибним бульйоном;
  3. Цибулину і картоплю почистіть, перетріть;
  4. З яйця зробіть однорідну масу, додайте в пластівці;
  5. Подрібнити кінзу;
  6. З'єднайте отримані інгредієнти в глибокій мисці;
  7. Поперчіть, посоліть і сформуйте котлети;
  8. Ретельно обсмажте на соняшниковій олії з обох сторін.

Після виконаних дій приступите до виготовлення соусу:

  1. Подрібніть і пасеруйте половинку цибулини до золотистого кольору;
  2. Посипте смажену цибулю борошном;
  3. Поступово вливайте бульйон, помішуючи;
  4. Додайте сіль, сметану і перець і дайте соусу потомитися.

Котлетки з вівсянки і консервованої риби

Необхідно взяти:

  • вівсяні пластівці – 200-250 грам;
  • вода (окріп) – 200 мл;
  • консервована риба (з додаванням олії) – 1 банка;
  • цибулина – 1 головка;
  • часник – 2 зубчики;
  • кріп – 4-5 гілок;
  • рослинна олія;
  • перець чорний мелений, інші спеції;
  • сіль.

Витрачений час: близько 30 хвилин.

Калорійність: 294,96 ккал

Спосіб приготування:

  1. Пластівці замочіть в окропі, дайте розбухнути;
  2. Рибу вийміть з масла і перекладіть в тарілку, ретельно розминаючи виделкою, а потім вилийте трохи залишився в банку вмісту в масу;
  3. Збовтайте віночком в окремій чашці яйце;
  4. Очистіть цибулю від лушпиння, нашаткуйте і недовгий час обсмажуйте на маленькому вогні;
  5. Об'єднайте всі підготовлені на даному етапі складові;
  6. Так консерви досить солоні, не кладіть багато спецій. Додайте трохи кропу;
  7. Почніть формувати і обсмажувати котлети.

Додайте курячий кубик

Вам знадобиться:

  • вівсяні пластівці – 200 грам;
  • вода – 200 мл;
  • курячий кубик – 1 штука;
  • картопля – 1 штука;
  • цибулина – 1 головка;
  • часник – 2 зубчики;
  • кріп – половина пучка;
  • рослинна олія;
  • перець мелений;
  • сіль.

Витрачений час: приблизно 20-30 хвилин.

Калорійність: 190,40 ккал.

Спосіб приготування котлет з вівсянки з кубиком:

  1. Воду доведіть до кипіння і розчиніть бульйонний кубик;
  2. Пластівці залийте водою і залиште настоюватися на п'ятнадцять хвилин;
  3. Цибулину наріжте маленькими кубиками і обсмажте до рум'яного кольору на сковороді;
  4. Картопля натріть, додайте цибулю, перекладіть отриману масу до вівсянці;
  5. Зніміть з лушпиння часнику і розчавіть;
  6. Кріп вимийте, висушіть, розітріть, змішайте з часником;
  7. У вівсяну суміш додайте часник з кропом, посоліть, здобріть перцем і ретельно перемішайте;
  8. На середньому вогні обсмажте котлети до рум'яної скоринки;
  9. Подайте до столу разом зі сметаною.

Поради господині

При виготовленні навіть самого простого страви є маленькі хитрощі, які прискорять процес і дозволять зробити смак більш насиченим. Вирішивши побалувати себе котлетами з вівсяних пластівців, візьміть на замітку:

  • Пластівці різних фірм-виробників можуть вимагати кількість води, відмінне від зазначеного в рецепті, а також розбухати трохи повільніше;
  • При обсмажуванні цибулю доводиться до готовності з меншою швидкістю, ніж крупа. Тому слід натирати його на самій дрібній тертці, або обсмажувати самостійно. Подібне слід віднести і до картоплі. Не забувайте зливати зайвий сік;
  • Якщо фарш вийшов рідкуватим, додайте трохи борошна. Якщо суміш все ж не досягла потрібної консистенції, спробуйте зробити з неї оладки;
  • При формуванні котлет можна «втопити» в середині крихітний шматочок вершкового масла – так смак стане набагато ніжніше;
  • Експериментуйте з овочами – кабачок, капуста, морква та інші – зроблять блюдо оригінальним;
  • Вигідно підкреслить смак такі спеції, як коріандр, базилік. Проте в магазинах є спеціальні суміші «Для м'яса» або «Для курки», яким також варто віддати перевагу;
  • Цукор також здатний зробити смак котлет більш вишуканим. Зазвичай достатньо половини чайної ложки на кілограм;
  • Приємніше і корисніше всього смажити котлети саме на кукурудзяній олії, так як воно не розпадається при високих температурах і не утворимо канцерогенні;
  • Для того щоб маса була більш щільною, спочатку збийте і додайте жовток, а потім білок;
  • Перед формуванням котлет злегка відбийте «фарш», кидаючи на стіл, або довгостроково вимішуйте;
  • Котлети простіше викладати на сковороду ложкою, яку коштувати змочувати холодною водою після кожного застосування, щоб маса не прилипала до поверхні;
  • Краща паніровка виходить з сухарів, які зберігають соковитість, створюючи красиву скоринку;
  • Перевертайте один раз, інакше котлети вийдуть сухим;
  • Після обжарювання, зменшіть вогонь і влийте в сковороду трохи води, деякий час потушкуйте – такий спосіб додасть страві пишноти і ніжності.

Володіючи достатньою кількістю часу, завжди варто запастися масу для котлет з вівсяних пластівців про запас, щоб при необхідності побалувати себе свіжоспеченим стравою.

Що ще почитати: