14 апрель 2019 1 851

Як приготувати кулеб'яку з капустою

Кулеб'яка з капустою – це страва російського народу. Являє собою пиріг у формі овалу з начинкою. В якості начинки найбільш часто використовується капуста з цибулею, попередньо протушкувалися. Для приготування кулеб'яки використовується як листкове тісто, так і дріжджове. Доповнити блюдо можна м'ясною начинкою, грибами або іншими овочами.

Покроковий рецепт знаменитого пирога
Інгредієнти Кількість
молоко - 200 мл
вершкове масло - 50 грам
рослинна олія - 50 мл
курячі яйця - 3 шт.
сухі дріжджі - 10 г
сіль - ½ Чайної ложки
цукор - столова ложка
борошно - 2 ½ склянки
капуста - половина головки
цибулини - 2 шт.
зелень - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Такий рецепт є найбільш поширеним. Тісто тут використовується дріжджове.

Як правильно приготувати кулеб'яку з капустою:

  1. Дріжджі змішати з невеликою кількістю цукру і солі, і розчинити в молоці теплої температури. Додати трохи борошна. Ретельно все перемішати;
  2. В окремій ємності з'єднати яйця і попередньо розтоплене вершкове масло. Дві отримані суміші поєднати в одній ємності;
  3. Борошно просіяти і додати до підготовленої маси. Вимісити м'яке і еластичне тісто;
  4. Викласти отримане тісто в підготовлену сковороду, попередньо змащену вершковим маслом;
  5. Накрити кухонним рушником і залишити в теплому місці на годину;
  6. У цей час можна приступити до підготовки начинки для кулеб'яки. Для цього капуста нарізається у вигляді соломки. Цибулина очищається і нарізають дрібними кубиками. Зелень також подрібнити;
  7. Сковороду поставити на плиту, змастити соняшниковою олією. Покласти цибулю і смажити його до прозорого стану;
  8. Додати капусту, добре перемішати. Присипати сіллю і перцем, додати зелень. Накрити сковороду кришкою і тушкувати до пом'якшення продукту;
  9. Додати вершкове масло в практично готову капусту, перемішати і додати сире яйце. Заважати до того моменту, поки яйце не стане готовим від температури капусти. Залишити начинку до повного охолодження;
  10. Потім можна зайнятися і тестом. Для цього на столі за допомогою качалки розкочується великий пласт у формі квадрата;
  11. На нього викладається вся начинка, при цьому весь край повинен залишатися повністю вільним;
  12. Акуратно загортається перша сторона пласта всередину. Теж саме роблять і з другою стороною;
  13. На деко викладається пергамент і змащується маслом. З великою обережністю перекладається туди кулеб'яка. При бажанні, можна у верхній частині пирога викласти фігурки або узорчіков із залишків тіста;
  14. Залишити на пару десятків хвилин, і в цей час розігріти духовку;
  15. Змастити тісто зверху збитим яйцем і для якісного випікання проколоти кілька місць вилкою;
  16. Випікати пиріг до тих пір, поки він не стане золотистого кольору.

Рецепт кулеб'яки з квашеною капустою та яйцями

Такий рецепт дещо відрізняється від інших тим, що укладання начинки проводиться у кілька шарів.

Для того щоб приготувати таку смакоту, потрібні такі складові:

  • борошно в кількості 900 грам;
  • масло вершкове в кількості 300 грам;
  • п'ять яєчних жовтків;
  • молоко в кількості 1 ½ склянки;
  • сухі дріжджі в кількості 20 грам;
  • цукор;
  • сіль;
  • яйце для змащування;
  • квашена капуста в кількості 400 грамів;
  • м'ясний фарш у кількості 400 грамів;
  • чотири курячі яйця;
  • дві цибулини.

Час приготування: 1 годину 40 хвилин.

Калорійність страви – 277 ккал у 100 грамах.

Поетапне приготування страви:

  1. Тісто можна приготувати з використанням опарного способу, так і без нього. Для цього в молоці необхідно розвести дріжджі з цукром і сіллю. Окремо збити жовтки з маслом. Поєднати в одному посуді дві суміші. Ретельно вимісити. Борошно просіяти і додати до загальної суміші. Вимісити еластичне тісто;
  2. Для приготування начинки капуста обсмажується на сковороді. У фарш натирається цибулю, додається сіль і спеції. Яйця зварити, нарізати кубиками і змішати з дрібно нарізаною цибулею.
  3. Тісто розділити на дві частини і розкачати;
  4. Покласти на тісто спочатку квашену капусту, потім фарш і вже після цього яйця з цибулею;
  5. Крайні точки листа з'єднати і защипнути. На деко укласти отриманим швом донизу;
  6. Поставити в тепле місце на півгодини;
  7. Розігріти духовку. Кулеб'яку можна прикрасити рештою тіста;
  8. Зверху змастити збитим яйцем і зробити акуратно декілька отворів;
  9. Випікати при температурі 200 на півгодини.

Читайте як приготувати свинячу грудинку в цибулинні. Як правильно приготувати продукт читайте в нашій статті.

Січені курячі котлети з начинкою з сиру. Візьміть на замітку наші рецепти.

Еклери з заварним кремом — покроковий рецепт з фото і рекомендаціями.

Як приготувати кулеб'яку з капустою і грибами

Для приготування потрібно:

  • два курячих яйця;
  • тепле молоко об'ємом 250 мл;
  • одна чайна ложка солі;
  • дві столові ложки цукру;
  • три столових ложки рослинного масла;
  • чайна ложка сухих дріжджів;
  • борошно в кількості 500 грам;
  • дві цибулини великих розмірів;
  • гриби в кількості 250 грамів;
  • половина капустяної головки;
  • сіль;
  • спеції;
  • три столових ложки рослинного масла;
  • один жовток курячого яйця.

Час приготування – дві години.

Калорійність страви – 244 ккал у 100 грамах.

Покрокове приготування кулеб'яки:

  1. В першу чергу, необхідно зайнятися приготуванням тіста. Змішати яйця, цукор, молоко, сіль, дріжджі, рослинна олія і половину борошна. Ретельно розмішати, накрити рушником і поставити в тепле місце на півгодини. Після закінчення заданого часу додати борошно і замісити м'яке тісто, яке варто залишити на деякий час в теплому місці;
  2. Тепер можна приступити до приготування начинки. Для цього капуста дрібно нарізається. Гриби очистити, порізати, кинути в киплячу воду, попередньо підсолену. Варити протягом 20 хвилин. Злити з них воду через друшляк і дати трохи обсохнути. Цибулю очистити і нарізати дрібними кубиками. На сковороді обсмажити капусту, гриби і цибулю;
  3. Тісто розкачати на столі в один великий пласт. Його товщина повинна становити не менш сантиметра. Викласти начинку і з'єднати обидві сторони пласту. Укласти на деко швом донизу. Із залишків тіста зробити прикраси, які укладаються зверху. Всю поверхню змастити яєчним жовтком. Зробити маленькі отвори в декількох місцях і відправити в розігріту духовку.

Кулеб'яка з рибою і квашеною капустою в мультиварці

В мультиварці кулеб'яка вийде в формі звичайного пирога, але на смак це абсолютно не вплине.

Для приготування необхідно приготувати:

  • борошно в кількості 500 грам;
  • молоко об'ємом 250 мл;
  • вершкове масло в кількості 100 грам;
  • одне куряче яйце;
  • одна столова ложка меду;
  • сіль;
  • чверть капустяної головки;
  • філе будь-якої риби в кількості 250 грамів;
  • одна цибулина;
  • столова ложка томатної пасти;
  • яєчний жовток;
  • сік лимона;
  • дві чайні ложки сухих дріжджів.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність – 153 ккал у 100 грамах продукту.

Безпосереднє приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти (борошно, молоко, вершкове масло, яйце, мед, сіль, дріжджі) і вимісити тісто. Поставити в тепле місце;
  2. Дрібно нарізати капусту, посолити і ретельно перемішати;
  3. Філе риби нарізати у формі невеликих кубиків. Посолити і приправити лимонним соком. Залишити на десять хвилин;
  4. Цибулю нарізати у формі півкілець і обсмажити на сковороді;
  5. Додати капусту, рибу і томатну пасту. Трохи обсмажити;
  6. Розкачати тісто на два пласта. Перший викласти на дно мультиварки, формуючи бортики. Викласти начинку і накрити другим пластом;
  7. Встановити в мультиварці режим «Випічка» і залишити на півгодини.

Кулінарні хитрості

  1. Для того щоб прискорити дію дріжджів у тісті, варто додати невелику кількість цукру;
  2. При роботі з тестом руки можна змащувати олією. Завдяки цьому тісто не буде липнути до рук;
  3. Якщо не виходить дістати готову кулеб'яку з дека, необхідно перевернути його догори дном і накрити його зверху мокрим рушником. Залишити в такому вигляді на півгодини.

Кулеб'яка з капустою є одним із самих популярних російських блюд. Його приготування досить просто. Крім цього, кулеб'яка включає в свій склад корисні речовини.

Що ще почитати: