Як приготувати кулеб'яку з капустою
Кулеб'яка з капустою – це страва російського народу. Являє собою пиріг у формі овалу з начинкою. В якості начинки найбільш часто використовується капуста з цибулею, попередньо протушкувалися. Для приготування кулеб'яки використовується як листкове тісто, так і дріжджове. Доповнити блюдо можна м'ясною начинкою, грибами або іншими овочами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молоко - | 200 мл |
вершкове масло - | 50 грам |
рослинна олія - | 50 мл |
курячі яйця - | 3 шт. |
сухі дріжджі - | 10 г |
сіль - | ½ Чайної ложки |
цукор - | столова ложка |
борошно - | 2 ½ склянки |
капуста - | половина головки |
цибулини - | 2 шт. |
зелень - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 220 Ккал |
Такий рецепт є найбільш поширеним. Тісто тут використовується дріжджове.
Як правильно приготувати кулеб'яку з капустою:
- Дріжджі змішати з невеликою кількістю цукру і солі, і розчинити в молоці теплої температури. Додати трохи борошна. Ретельно все перемішати;
- В окремій ємності з'єднати яйця і попередньо розтоплене вершкове масло. Дві отримані суміші поєднати в одній ємності;
- Борошно просіяти і додати до підготовленої маси. Вимісити м'яке і еластичне тісто;
- Викласти отримане тісто в підготовлену сковороду, попередньо змащену вершковим маслом;
- Накрити кухонним рушником і залишити в теплому місці на годину;
- У цей час можна приступити до підготовки начинки для кулеб'яки. Для цього капуста нарізається у вигляді соломки. Цибулина очищається і нарізають дрібними кубиками. Зелень також подрібнити;
- Сковороду поставити на плиту, змастити соняшниковою олією. Покласти цибулю і смажити його до прозорого стану;
- Додати капусту, добре перемішати. Присипати сіллю і перцем, додати зелень. Накрити сковороду кришкою і тушкувати до пом'якшення продукту;
- Додати вершкове масло в практично готову капусту, перемішати і додати сире яйце. Заважати до того моменту, поки яйце не стане готовим від температури капусти. Залишити начинку до повного охолодження;
- Потім можна зайнятися і тестом. Для цього на столі за допомогою качалки розкочується великий пласт у формі квадрата;
- На нього викладається вся начинка, при цьому весь край повинен залишатися повністю вільним;
- Акуратно загортається перша сторона пласта всередину. Теж саме роблять і з другою стороною;
- На деко викладається пергамент і змащується маслом. З великою обережністю перекладається туди кулеб'яка. При бажанні, можна у верхній частині пирога викласти фігурки або узорчіков із залишків тіста;
- Залишити на пару десятків хвилин, і в цей час розігріти духовку;
- Змастити тісто зверху збитим яйцем і для якісного випікання проколоти кілька місць вилкою;
- Випікати пиріг до тих пір, поки він не стане золотистого кольору.
Рецепт кулеб'яки з квашеною капустою та яйцями
Для того щоб приготувати таку смакоту, потрібні такі складові:
- борошно в кількості 900 грам;
- масло вершкове в кількості 300 грам;
- п'ять яєчних жовтків;
- молоко в кількості 1 ½ склянки;
- сухі дріжджі в кількості 20 грам;
- цукор;
- сіль;
- яйце для змащування;
- квашена капуста в кількості 400 грамів;
- м'ясний фарш у кількості 400 грамів;
- чотири курячі яйця;
- дві цибулини.
Час приготування: 1 годину 40 хвилин.
Калорійність страви – 277 ккал у 100 грамах.
Поетапне приготування страви:
- Тісто можна приготувати з використанням опарного способу, так і без нього. Для цього в молоці необхідно розвести дріжджі з цукром і сіллю. Окремо збити жовтки з маслом. Поєднати в одному посуді дві суміші. Ретельно вимісити. Борошно просіяти і додати до загальної суміші. Вимісити еластичне тісто;
- Для приготування начинки капуста обсмажується на сковороді. У фарш натирається цибулю, додається сіль і спеції. Яйця зварити, нарізати кубиками і змішати з дрібно нарізаною цибулею.
- Тісто розділити на дві частини і розкачати;
- Покласти на тісто спочатку квашену капусту, потім фарш і вже після цього яйця з цибулею;
- Крайні точки листа з'єднати і защипнути. На деко укласти отриманим швом донизу;
- Поставити в тепле місце на півгодини;
- Розігріти духовку. Кулеб'яку можна прикрасити рештою тіста;
- Зверху змастити збитим яйцем і зробити акуратно декілька отворів;
- Випікати при температурі 200 на півгодини.
Читайте як приготувати свинячу грудинку в цибулинні. Як правильно приготувати продукт читайте в нашій статті.
Січені курячі котлети з начинкою з сиру. Візьміть на замітку наші рецепти.
Еклери з заварним кремом — покроковий рецепт з фото і рекомендаціями.
Як приготувати кулеб'яку з капустою і грибами
Для приготування потрібно:
- два курячих яйця;
- тепле молоко об'ємом 250 мл;
- одна чайна ложка солі;
- дві столові ложки цукру;
- три столових ложки рослинного масла;
- чайна ложка сухих дріжджів;
- борошно в кількості 500 грам;
- дві цибулини великих розмірів;
- гриби в кількості 250 грамів;
- половина капустяної головки;
- сіль;
- спеції;
- три столових ложки рослинного масла;
- один жовток курячого яйця.
Час приготування – дві години.
Калорійність страви – 244 ккал у 100 грамах.
Покрокове приготування кулеб'яки:
- В першу чергу, необхідно зайнятися приготуванням тіста. Змішати яйця, цукор, молоко, сіль, дріжджі, рослинна олія і половину борошна. Ретельно розмішати, накрити рушником і поставити в тепле місце на півгодини. Після закінчення заданого часу додати борошно і замісити м'яке тісто, яке варто залишити на деякий час в теплому місці;
- Тепер можна приступити до приготування начинки. Для цього капуста дрібно нарізається. Гриби очистити, порізати, кинути в киплячу воду, попередньо підсолену. Варити протягом 20 хвилин. Злити з них воду через друшляк і дати трохи обсохнути. Цибулю очистити і нарізати дрібними кубиками. На сковороді обсмажити капусту, гриби і цибулю;
- Тісто розкачати на столі в один великий пласт. Його товщина повинна становити не менш сантиметра. Викласти начинку і з'єднати обидві сторони пласту. Укласти на деко швом донизу. Із залишків тіста зробити прикраси, які укладаються зверху. Всю поверхню змастити яєчним жовтком. Зробити маленькі отвори в декількох місцях і відправити в розігріту духовку.
Кулеб'яка з рибою і квашеною капустою в мультиварці
В мультиварці кулеб'яка вийде в формі звичайного пирога, але на смак це абсолютно не вплине.
Для приготування необхідно приготувати:
- борошно в кількості 500 грам;
- молоко об'ємом 250 мл;
- вершкове масло в кількості 100 грам;
- одне куряче яйце;
- одна столова ложка меду;
- сіль;
- чверть капустяної головки;
- філе будь-якої риби в кількості 250 грамів;
- одна цибулина;
- столова ложка томатної пасти;
- яєчний жовток;
- сік лимона;
- дві чайні ложки сухих дріжджів.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Калорійність – 153 ккал у 100 грамах продукту.
Безпосереднє приготування:
- Змішати всі інгредієнти (борошно, молоко, вершкове масло, яйце, мед, сіль, дріжджі) і вимісити тісто. Поставити в тепле місце;
- Дрібно нарізати капусту, посолити і ретельно перемішати;
- Філе риби нарізати у формі невеликих кубиків. Посолити і приправити лимонним соком. Залишити на десять хвилин;
- Цибулю нарізати у формі півкілець і обсмажити на сковороді;
- Додати капусту, рибу і томатну пасту. Трохи обсмажити;
- Розкачати тісто на два пласта. Перший викласти на дно мультиварки, формуючи бортики. Викласти начинку і накрити другим пластом;
- Встановити в мультиварці режим «Випічка» і залишити на півгодини.
Кулінарні хитрості
- Для того щоб прискорити дію дріжджів у тісті, варто додати невелику кількість цукру;
- При роботі з тестом руки можна змащувати олією. Завдяки цьому тісто не буде липнути до рук;
- Якщо не виходить дістати готову кулеб'яку з дека, необхідно перевернути його догори дном і накрити його зверху мокрим рушником. Залишити в такому вигляді на півгодини.
Кулеб'яка з капустою є одним із самих популярних російських блюд. Його приготування досить просто. Крім цього, кулеб'яка включає в свій склад корисні речовини.