17 март 2019 1 163

Як смачно приготувати азу з індички

Страви з індички є дуже низькокалорійними, а також не алергенними, тому їх можна вживати навіть дітям. Серед тих, хто піклується про свою фігуру, харчується правильно, цей продукт в пошані. Є величезна безліч рецептів, щоб урізноманітнити свій раціон з допомогою індички.

Одним з таких рецептів є азу. Ця страва містить у своєму складі овочі і дієтичне м'ясо, тому по праву може ставитися до правильного харчування. Дане страву готують у кількох народів, але найбільш часто його можна зустріти у татар. У перекладі азу означає «м'ясо в гострому соусі».

Це страва славиться тим, що до його складу входить маса вітамінів, необхідних людині щодня. Можна вважати м'ясо індички, яка є основним продуктом з усіх інгредієнтів, одним з найбільш корисних.

У складі є елемент фосфору, і його кількість навіть більше, ніж у рибних продуктах. Тому всі страви з індички корисні тим, хто страждає захворюваннями серця, адже в ній дуже мало жиру, відповідно, холестерину також.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
м'ясо індички (стегно) - 0,5 кг
цибулина велика - 1 шт.
томат - 1 шт.
сіль - 12 р
перець - 6 р
часник - 2 зубчики
солоний огірок - 1 шт.
картопля - 0,3 кг
соняшникова олія - 85 г
зелень - 25 г
вода - 125 мл
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 154 Ккал

Приготування (покрокове):

  1. М'ясо індички промити, нарізати невеликими тонкими брусочками;
  2. Нашаткувати ріпчасту цибулю півкільцями;
  3. Тонкою соломкою порізати солоний огірок, так, щоб не було великих насіння;
  4. Поставити на плиту сковороду з товстим дном для того, щоб всі продукти в ній добре приготувалися, не підгоріли. В неї налити олії, нагріти його і покласти просушене м'ясо, щоб на ньому не було зайвої вологи. Коли м'ясо обсмажиться трохи з усіх боків, до нього додати нарізану ріпчасту цибулю, трохи загасити. Коли цибуля по своїй консистенції стане м'яким, можна додати нарізаний солоний огірок;
  5. В цей час необхідно нарізати дрібним кубиком томат, нашаткувати часник;
  6. У сковороду додати томат і тушкувати 7 хвилин, потім покласти туди нашатковану часник, залити підготовленою водою, додати спеції. Потім закривши кришкою, залишити гасити для того, щоб м'ясо просякнув ароматами овочів, близько 15 хвилин;
  7. Тим часом можна очистити картоплю, помити його, нарізати тонкими довгими брусочками, під стати індички;
  8. Підготовлений картопля запустити в сковороду і тушкувати до готовності ще 15-17 хвилин;
  1. Готову страву потрібно подавати у глибокій мисці, посипавши дрібно посіченою зеленню.

Рецепт азу з індички з грибами на сковорідці

Необхідні інгредієнти:

  • м'ясо індички — 350 г;
  • свіжі гриби – 180 г;
  • 1 солоний огірок;
  • 1 велика цибулина;
  • сметана – 65 г;
  • борошно – 20 г;
  • соняшникова олія – 70 г;
  • сіль – 15 г;
  • перець чорний запашний – 8 г;
  • ароматні улюблені спеції – за смаком;
  • зелень – 25 р.

Час приготування страви – 35 хвилин.

Калорійність – 194 ккал на 100 грам.

Покроковий рецепт приготування:

  1. Розігріти на сковороді олію, в цей час філе індички промити, обсушити паперовими рушниками, нарізати тонкими, довгими брусочками, викласти на розпечену сковороду. Обсмажити протягом 5 хвилин до коричневого кольору, викласти все на тарілку;
  2. Підготувати свіжі гриби. Найчастіше використовуються печериці. Їх необхідно помити, очистити від плівок, нарізати середнім кубиком, також нарізати дрібно цибулю і покласти їх разом в сковороду, де нещодавно смажилася індичка. Обсмажити гриби з цибулею протягом 10 хвилин, поки не википить вся волога з грибів;
  3. Потім додати підсмажені гриби столову ложку пшеничного борошна, швидко розмішати, щоб не утворилося грудочок, посолити, додати підготовлені спеції. Потім в сковороду покласти сметану, розмішати її. Це буде своєрідний соус, в якому згодом приготується індичка до кінця. Соус можна розбавити водою, якщо здасться, що його консистенція занадто густа. Він повинен прокипіти на плиті 2 хвилини;
  4. Цього часу буде досить, щоб нашаткувати солоний огірок довгою соломкою. Додати до соусу, потім викласти раніше обсмажену індичку, зверху посипати посіченою зеленню. Блюдо тушкувати під закритою кришкою близько 15-17 хвилин;
  5. При подачі азу з індички з грибами можна посипати свіжою зеленню.

Як приготувати азу з птиці з вершками в горщиках

Інгредієнти:

  • м'ясо індички – 0,2 кг;
  • картопля – 0,4 кг;
  • 1 маринований огірок;
  • 1 середня морква;
  • 1 велика цибулина;
  • олія соняшникова – 85 м;
  • вершки – 220 мл;
  • сир – 35 г;
  • сіль – 15 г;
  • перець чорний – 6 м;
  • зелень – 20 р.

Час приготування: 1 годину 35 хвилин.

Калорійність – 189 ккал на 100 грам.

Порядок приготування страви:

  1. М'ясо індички нарізати на тонкі смужки, обсмажити на розігрітій сковороді в соняшниковій олії 4 хвилини до появи золотого кольору на його поверхні. Під час обсмажування додати в сковороду сіль і спеції;
  2. Цибулю і моркву очистити, нарізати дрібними кубиками, обсмажити на розігрітому маслі в сковороді до стану напівготовності, близько 3 хвилин;
  3. Картоплю помити, очистити, нарізати довгими брусочками, схожими розмірами на шматочки індички. Обсмажити його на сковороді в соняшниковій олії до напівготовності, близько 7 хвилин;
  4. Нашаткувати маринований огірок довгими смужками;
  5. В горщик шарами можна викладати раніше підготовлені продукти: 1 шар – індичка, 2 шар – картопля, 3 шар – морква з цибулею, 4 шар – маринований огірок, залити вміст горщика вершками, додати сіль і перець, а зверху посипати подрібненим сиром;
  6. Запікати горщик в духовці близько 45 хвилин, потім дістати його і подавати прямо в ньому. Зверху можна посипати свіжою зеленню.

Свиняча рулька в пиві — спробуйте справжнє баварське блюдо.

Спробуйте на сніданок приготувати яєчню з помідорами. Кілька найбільш цікавих рецептів тут.

Читайте як правильно приготувати рубані котлети з яловичини. вони трохи незвичні за смаком, але це дуже смачно.

Гостре азу з морквою і помідорами в мультиварці

Необхідні продукти:

  • індичка (філе) – 270 г;
  • 1 середня морква;
  • 2 великих томата;
  • 1 велика цибулина;
  • пісне масло – 50 г;
  • томатний соус – 50 мл;
  • маринований огірок – 1 шт;
  • перець чилі – 1 стручок невеликий;
  • сіль – півтори ч. ложки;
  • перець – половина ч. ложки;
  • зелень – 25 г;
  • вода – 160 р.

Час приготування: 1 годину 45 хвилин.

Калорійність – 132 ккал на 100 грам.

Порядок приготування страви:

  1. Індичку помити у воді, дати висохнути, нарізати тонкими смужками, завантажити в чашу мультиварки, поставити на режим смаження на 10 хвилин, але перш налити рослинного масла. Обсмажити м'ясо до золотої скоринки;
  2. Моркву і цибулю почистити, нарізати дрібними кубиками, покласти в чашу до м'яса, продовжити смаження;
  3. Облити окропом томати, щоб позбутися від шкіри, нарізати кубиком їх. Додати в каструлю разом з томатним соусом і залишити тушкуватися близько 12 хвилин, попередньо додавши сіль і спеції;
  4. Солоні огірки нашаткувати тонко, викласти через зазначений час в чашу до підготовлюваних продуктів;
  5. Гострий перець чилі нарізати кружечками, додати до продуктів;
  6. Налити води в азу, переставити на режим гасіння і залишити готуватися одну годину;
  7. Готову страву подавати в рідкому вигляді, в глибоких мисках, зверху присипати нарізаною зеленню.

Корисні поради

  1. Щоб гриби при приготуванні азу були чистими, необхідно не тільки мити їх, але і очищати капелюшки від шкірки. Разом з нею підуть шкідливі речовини і бруд, яку встигли накопичити в собі гриби;
  2. Перед обсмаженням м'ясо обов'язково потрібно обсушити, так воно відразу буде покриватися скоринкою, яка не дозволить вийти соку з м'яса, і воно залишиться соковитим. В іншому випадку воно буде тушкуватися у волозі, що скупчилася після миття філе, і весь сік вийде з м'яса;
  3. Для того щоб азу виходило ніжним, можна обсмажувати продукти на пісному маслі, з додаванням вершкового. Так продукти придбають м'який смак;
  4. Часник слід додавати в кінці приготування, тому що при тривалому варінні він віддає неприємний запах. Також не можна його довго обсмажувати в олії. При сильному обжарюванні він починає гірчити.

Класика кухні татарського народу прекрасна. Азу в класичному варіанті готується з бараниною і яловичиною, але в даному випадку існує полегшений варіант, тому ті, хто стежить за фігурою, можуть не позбавляти себе радості побалувати свій організм настільки чудовим блюдом.

З усього того, що було розглянуто вище, можна підвести підсумок: азу з індички – страва, що володіє низькою калорійністю, воно досить не складно в приготуванні, володіє великою кількістю вітамінів і мінералів, необхідних організму, містить у собі фосфор у великій кількості, та й просто це смачне блюдо із звичних продуктів.

Що ще почитати: