05 май 2019 13 195

Як приготувати котлети з індички на пару

М'ясо птиці є основою дієтичного та дитячого харчування, особливо в подрібненому вигляді. А серед усього розмаїття м'яса птиці самої дієтичної вважається індичка. Тому котлети на пару з індички – це саме дієтичне блюдо, яке тільки можна собі уявити.

Такі котлети підійдуть для харчування дітей, для дієти після загострення гастриту, для прагнуть схуднути і для тих, хто просто любить харчуватися смачно, але правильно.

Скільки зазвичай потрібно готувати котлети на пару

Багато що тут залежить від способу приготування. Для їх приготування на пару є кілька способів:

  • в мультиварці з функцією «пароварка» або «варка»;
  • у каструлі-пароварці;
  • в електричній пароварці;
  • у каструлі на залізному друшляку.

На відміну від іншого м'яса птиці – курки, індичка готується на пару приблизно в два рази довше. Але індичка вважається більш дієтичним м'ясом ніж курка. По-перше, індичку краще містять, а в корм для неї складно додати гормони росту, вона більш вибаглива ніж курка.

А по-друге в м'ясі індички в 4 рази менше жиру. В залежності від величини і товщини котлет з індички готуються на пару від 30 до 60 хвилин. В мультиварці трохи довше, ніж у спеціалізованій пароварці.

Рецепт котлет з індички на пару для дитини
Інгредієнти Кількість
грудка індички - 400 г
булка - 50 г
цибулина - ½ Шт.
морквина - 1 шт.
перепелині яйця - 6 шт.
молоко - 50 мл
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 95 Ккал

Такі котлетки відмінний варіант для дитячого харчування. Якщо готувати їх у пароварці, то весь жир стече, а в котлетах залишиться тільки все саме корисне. Тому більшість мам вибирають пюре з індички для першого прикорму, а такі котлетки для подальшого харчування після появи перших зубів.

  1. Прокрутити 2 рази через м'ясорубку м'ясо;
  2. Накришити булку і замочити в молоці;
  3. Натерти на тертці моркву і цибулю;
  4. Після того як булка розбухне і все перетвориться на кашу додати фарш, овочі;
  5. Сформувати биточки, їх розмір повинен бути невеликим;
  6. Викласти котлетки у чашу пароварки і готувати 45 хвилин, щоб вони проварилися зо напевно.

Так як дитина за раз багато не з'їсть, то краще відразу заготовити кілька котлет і заморозити їх. А готувати безпосередньо перед їжею по 1-2 котлетки. Так буде краще, ніж зберігати вже готові котлети або кожен раз возитися з фаршем.

На гарнір підійдуть овочі, які можна готувати одночасно з котлетами на пару. Для дітей, які ще давляться великої їжею, котлети можна подрібнити виделкою і навіть блендером.

Дієтичні котлетки з індичатини

Для соковитості в котлети можна додати вівсяні пластівці або звичайний геркулес. Цей рецепт для справжніх прихильників здорового способу життя., так як вівсяні пластівці замінять булку або сухарі для надання соковитості.

Необхідні інгредієнти:

  • 600 г індички;
  • півсклянки нежирної сметани;
  • вода;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • півсклянки вівсяних пластівців;
  • сіль, спеції за смаком.

Час приготування: 70 хв.
Калорійність на 100 г: 95 Ккал.

  1. На самому початку сметану розвести трьома ложками дуже теплої води, додати пластівці і дати їм набрякнути 20 хвилин;
  2. В цей час, прокрутити індичатину через м'ясорубку разом з цибулею;
  3. Натерти на крупній тертці моркву і додати до фаршу;
  4. Змішати пластівці, набряклі у сметані, і фарш;
  5. Котлетну масу посолити і поперчити;
  6. Сформувати круглі котлетки і викласти їх у чашу пароварки;
  7. Готувати на пару.

Соковиті котлети з фаршу птиці

В мультиварці котлети готуються трохи довше, з причини того, що вода доводиться до кипіння довше і кипить не так інтенсивно, як на газу. Але зате можна поставити котлети в каструлю, виставивши необхідний час, і зайнятися своїми справами. Щоб котлети вийшли соковитіше рекомендується додати варену картоплю.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 г індички;
  • 5 картоплин;
  • 2 яйця;
  • шматочок вершкового масла;
  • 2 цибулини;
  • сіль, перець за смаком.

Час приготування: 75 хв.
Калорійність на 100 г: 90 Ккал.

  1. Картоплю проварити 10 хвилин, остудити і натерти на тертці;
  2. Повернути м'ясо індички в м'ясорубці разом з цибулею;
  3. Додати яйця, перемішати. Фарш посолити, поперчити;
  4. Змішати картоплю і підготовлений фарш;
  5. Сформувати котлетки і викласти в чашу для пароварки, попередньо змастивши її вершковим маслом;
  6. Готувати на режимі «пароварка» або, за відсутності такого, на режимі «варка» 60 хв.

Французький хот дог — візьміть на замітку рецепт закуски.

Рецепти швидкої випічки до чаю візьміть на замітку ці прості варіанти смачних солодощів.

Молоко з часником — користь і шкода, рекомендації по вживанню та поради.

Як приготувати котлети з індички з кабачком

Так як індичка нежирне блюдо всі рецепти зводяться до того, щоб зробити котлети соковитіше. Для соковитості замість картоплі корисніше додати кабачки або цукіні. Такі котлети теж дуже смачні.

Необхідні інгредієнти:

  • 400 г індички;
  • 2 скибочки булки;
  • 2 яйця;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 середній або 2 маленьких кабачка;
  • півсклянки сметани;
  • сіль, перець за смаком.

Час приготування: 60 хв
Калорійність на 100 г: 46 Ккал.

  1. Прокрутити індичку в м'ясорубці;
  2. Додати до фаршу яйця, спеції і сіль;
  3. Кабачок натерти на тертці і додати до фаршу;
  4. Додати сметану, роздавлений чесноки ретельно перемішати;
  5. Дати стекти зайвої рідини в друшляку;
  6. Сформувати котлети і їх приготувати на пару.

Котлети з індички з сиром

Це дієтичне блюдо можна урізноманітнити сирною начинкою. Можливо, що так його дієтичні властивості трохи приуменьшаться, але смакові тільки виграють.

Необхідні інгредієнти:

  • м'ясо індички 600 г;
  • сир твердих сортів
  • 2 великих яйця;
  • 2 скибочки хліба;
  • 3 зубчики часнику;
  • зелень;
  • сіль, перець.

Час приготування: 65 хв.
Калорійність на 100 г: Ккал.

  1. Зробити фарш з філе індички, під час прокручування додавши шматочки хліба;
  2. Змішати фарш з яйцем, рубаною зеленню, тиском часником, спеціями, посолити;
  3. Фарш гарненько віджати від зайвої рідини і дати їй стекти в друшляку;
  4. Сир натерти на тертці;
  5. З м'яса сформувати кругляшек і сильно його приплюснути, так щоб вийшов плоский круг;
  6. У центр цього кола покласти ложку тертого сиру і акуратно скачати тефтельку, так щоб сир залишився всередині;
  7. Приготувати котлети на пару.

Котлети потрібно їсти теплими. Так можна буде насолодитися розплавленим і випливають із серцевини при обробленні котлети сиром.

Корисні поради

Щоб котлети були справді смачними і соковитими, потрібно прислухатися до кількох порад.

  1. Свіжа індичатина світлого кольору не має яскраво вираженого запаху, трохи волога;
  2. Такі котлети відмінно поєднуються з будь-якою зеленню. Наприклад, зеленою цибулею, петрушкою, кропом або м'ятою;
  3. На гарнір підійдуть овочі, кус-кус, відварений рис, гречка, картопля;
  4. Сама дієтична частина птахи – це грудинка. Стегна і ніжки жирніше;
  5. Шкіру необхідно зрізати, так як в ній дуже багато жиру і шкідливих речовин;
  6. Фарш краще робити самому, так у фабричний фарш крім філе додають субпродукти. Якщо немає м'ясорубки можна дрібно нарубати м'ясо;
  7. Для соковитості в котлети з індички на пару пропонується додати булку, хліб, манку або сухарі, розмочені в молоці. Або ж додати шматочки хліба до м'яса під час прокручування. Вони можуть бути навіть трохи черствий, але без ознак плісняви;
  8. До індички відмінно підходять такі спеції, як зіра, сумах, м'ята, а також відмінно доповнює їх смак лимонний сік.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: