Як смачно приготувати котлети з яловичини
Колись котлетою називали смажене на кістки м'ясо. Проте з часом страва змінилося, ставши справжнім делікатесом. Сьогодні їх готують з рубаного або перекрученого фаршу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичини - | 1 кг |
картоплі - | 1-2 шт. |
ріпчастої цибулі - | 1-2 головки |
яєць - | 1-2 шт. |
часнику - | 1-2 зубчики |
хлібної м'якушки - | 100-150 г |
свіжого молока - | 150-200 мл |
солі - | 10-15 г |
мелений чорний перець або суміш перців - | за смаком |
соняшникової олії - | 2-3 ст. ложки |
борошна або панірувальних сухарів - | 300-400 г |
води або соусу для гасіння (за бажанням) - | 100-150 мл |
Час приготування: 85 хвилин | Калорійність на 100 грам: 255 Ккал |
Поетапне приготування соковитих котлет з яловичини:
- Розморожене або охолоджене м'ясо потрібно вимити під проточною водою, а цибулю, картоплю і часник очистити від лушпиння і шкірки. Потім яловичину і овочі слід нарізати на шматки, зручні для подальшого подрібнення;
- Приготувати фарш, прокрутивши м'ясо з овочами в м'ясорубці або кухонному комбайні. Якщо отриманий фарш недостатньо ніжний, його слід прокрутити повторно;
- Хлібну м'якоть залити молоком, дати розм'якнути протягом декількох хвилин, потім віджати і вмішати в котлетну масу;
- Вбити в фарш курячі яйця, додати сіль і спеції;
- Добре вимісити фарш, спершу великою ложкою, а потім руками;
- Глибоку товстостінну сковороду поставити на вогонь, налити в неї масло, розігріти;
- В цей же час руками сформувати з фаршу невеликі за розміром котлети і обваляти їх з усіх сторін у борошні або панірувальних сухарях;
- Смажити по 5-10 хвилин з кожного боку на середньому вогні. Перевертати котлети потрібно дерев'яною або металевою лопаткою;
- Після чого за бажанням їх можна злегка згасити під закритою кришкою, зменшивши під сковородою полум'я і додавши в неї сметанного соусу або води. Соус трохи посолити. Тушкувати 10 хвилин.
Рецепт котлет з яловичини і свинини
Домашні котлети найчастіше готують з мішаного фаршу. Для нього в рівних пропорціях беруть свиняче і яловиче м'ясо.
Інгредієнти:
- яловичина — 300-400 г;
- свинина — 200-300 р;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- куряче яйце — 1 шт.;
- м'якоть білого хліба — 100-150 г;
- свіже молоко — 150 мл;
- вершкове масло — 2-3 ст. л;
- соняшникова або оливкова олія — 2-3 ст. л;
- борошно або сухарі для панірування — 200-300 р;
- сіль — 7-10 м;
- мелений чорний і запашний перець — за смаком.
Час приготування страви — 45-50 хвилин.
Калорійність 100 г — 270 ккал.
Приготування:
- При необхідності м'ясо розморозити або відразу взяти охолоджене, промити і нарізати невеликими шматочками. Потім яловичину і свинину змолоти в загальний фарш;
- Цибулю почистити, дрібно нарізати і обсмажити до золотистого кольору на невеликій кількості вершкового або рослинного масла. Цибулю трохи посолити і поперчити, дати злегка охолонути і влити разом з маслом в м'ясний фарш;
- М'якуш хліба або батона покласти в глибоку миску, залити молоком, залишити на 2-5 хвилин до розм'якшення, віджати і вмішати в фарш;
- Куряче яйце розбити в окремий посуд, відокремити жовток від білка. Жовток також додати до фаршу, готову суміш посолити і поперчити. Сам фарш потрібно вимісити руками, обов'язково відбивши кілька разів про миску;
- Білок збити віночком або міксером в міцну піну, влити її у фарш, після чого котлетну масу ще раз перемішати;
- Сформувати невеликі однакові за розміром котлети і обваляти їх у сухарях або борошні;
- На сковороду влити рослинне і вершкове масло, розігріти, викласти котлети;
- Обсмажувати з двох сторін до рум'яної скоринки, після зменшити вогонь під сковородою, влити до котлет 100 мл води, злегка посолити воду, накрити кришкою і тушкувати ще 5-7 хвилин.
Подавати котлети з свинини і яловичини разом з овочевим гарніром.
Рубані котлети з яловичини в духовці
Особливим делікатесом вважаються котлети, приготовлені з рубленого м'яса. Для них краще всього вибрати найбільш соковиті шматочки яловичини.
Інгредієнти:
- 500 г яловичої вирізки;
- 2 шт. цибулі ріпчастої;
- 2 зубчики часнику;
- 2 шт. курячого яйця;
- 5 г солі;
- 5 г меленого чорного перцю;
- 1 пучок петрушки;
- 70-100 г борошна для обвалювання котлет;
- 2-4 ст. ложки рослинної олії для смаження.
Час приготування страви — 50-60 хвилин.
Калорійність 100 г — 184 ккал.
Як готувати:
- Мите і охолоджене (щоб легше було різати) спершу м'ясо нарізати на великі шматки, потім позбавити від прожилок і пліви, а після — нарубати за допомогою гостро заточеного сокири або спеціального ножа. М'ясо потрібно намагатися подрібнити як можна дрібніше, а шматочки при цьому повинні бути приблизно однієї величини, щоб готовий фарш був однорідним за консистенцією;
- Цибулю, часник і петрушку вимити, очистити від лушпиння і дрібно нарізати ножем. Змішати все разом в глибокій мисці, додати до котлетної маси яйця і спеції;
- Фарш вимішати, а після — прибрати в холодильник хоча б на півгодини;
- Після чого слід сформувати маленькі котлети, надавши їм злегка плескату форму;
- Потім їх потрібно обваляти в борошні і обсмажити з обох сторін по 2-3 хвилини до утворення золотистої скоринки, після — зняти зі сковороди, переклавши на деко;
- У розігріту до 180 градусів духовку поставити деко з котлетами. Випікати до 20 хвилин.
Окремо можна приготувати будь-який бажаний соус. Подавати разом з гарніром з круп або овочів.
Котлети з фаршу яловичини по-італійськи
Для приготування цього оригінального м'ясної страви знадобиться кілька смужок шпику або бекону. Саме вони надають готовим котлет особливий пікантний смак і соковитість.
Інгредієнти:
- яловичий фарш — 600 г;
- шпик або шинка, нарізані тонкими довгими скибочками — 150 г;
- хліб — 4-6 підсмажених або підсушених шматка;
- рослинне масло — 2-3 ст. л;
- сіль і перець — за смаком;
- зелень і мелених кедрові горішки для сервірування страви.
Час приготування — 40-50 хвилин.
Калорійність 100 г — 250 ккал.
Спосіб приготування:
- У двічі перекручений яловичий фарш додають спеції. Потім формують котлети;
- Їх обертають по колу шматочками шпику або шинки. Щоб ті тримали форму, їх скріплюють шпажками;
- Котлети смажать на сковороді, по 5-10 хвилин з кожного боку до готовності.
Перед подачею на стіл шпажки акуратно виймають, котлети викладають на підсмажені шматочки хліба, а зверху прикрашають зеленню і горіхами.
Бефстроганов з курки — ніжне м'ясо, яке треба вміти правильно приготувати.
Як приготувати медальйони з яловичини — ми зібрали кращу добірку рецептів, яку обов'язково збережіть.
Рецепт м'яса по-монгольськи від Розенбаума. Незвичайне поєднання смаку — рецепт тут.
Кулінарні поради
Котлети з яловичини вийдуть легкими і соковитими, якщо при їх приготуванні дотримуватися кілька випробуваних століттями правил:
- При виборі м'яса потрібно віддати перевагу шматку з грудини, лопатки або вирізки. І краще, якщо це м'ясо буде з жирком;
- В ідеалі м'ясо на котлети повинно бути свіжим і охолодженим. Але якщо шматок був заморожений, то розморожувати його потрібно правильно — в прохолодному, захищеному від сонячних променів і гарячого повітря місці. Процес розморожування буде довгим, але м'ясо збереже свої соки;
- Котлетний фарш повинен бути ніжним. Для цього його прокручують через м'ясорубку кілька разів, а при вимішування — відбивають про миску або стіл. Рубаний фарш вимішують ретельніше перекрученого в м'ясорубці;
- Якщо фарш готується про запас і буде заморожений, у нього не потрібно нічого додавати. Всі інші інгредієнти, крім м'яса, і спеції слід вмішати вже безпосередньо перед ліпленням котлет;
- Додати яловичого фаршу соковитості можна різними способами. Найпростіший — додати в нього трохи свинячого фаршу. Але крім нього також можна додати сирі овочі: картопля, морква, буряк, гарбуз або кабачок. Овочів потрібно зовсім небагато і вони повинні бути прокручені в м'ясорубці або дрібно натерті. Цибулю додають завжди;
- Якщо перед вимішуванням у фарш додати 1-2 ст. ложки крижаної води або розтопленого вершкового масла, він стане ще соковитіше;
- Щоб котлети з яловичини не розвалилися при смаженні, для скріплення фаршу в нього додають або круто збитий білок одного яйця, або розмочений в молоці хліб. Хліб може бути пшеничним або житнім, але важливо, щоб це була не свіжа, а вже подсохшая булочка;
- Перед ліпленням готовий фарш потрібно охолодити протягом півгодини;
- При смаженні котлети викладають на вже гарячу, але не перегріту сковороду. Спершу їх смажать на сильному вогні 2 хвилини, а потім, збавивши полум'я на половину, ще по 3-5 хвилин з кожної зі сторін;
- Готову страву доводять до готовності в духовці або на сковороді під щільною кришкою ще 5-10 хвилин. На цьому ж етапі в нього можна додати соус або сметану.
Отримані котлети з яловичини зможуть скласти гідну конкуренцію навіть самому вишуканому страви святкового столу.