Паста з морепродуктами в вершковому соусі — незвичайне блюдо за лічені хвилини!
Традиційно паста міцно закріпилася на нашому столі в якості основного блюда з гарніром. «Pasta» – означає «борошно, змішана з соусом».
Класично вона виготовляється з борошна твердих сортів пшениці і води. Її подають з м'ясом і морепродуктами, присипають Пармезаном, зеленню.
Стадія ідеальної готовності називається в перекладі з італійської — «на зубок». Головні переваги страви – простота в приготуванні за лічені хвилини.
Видів пасти безліч: каннеллоні, конкильи, фарфалле, фетуччини, фузіллі, лінгвіні, орзо, пені, тальятелле і багато інших різних форм і забарвлень.
Історія виникнення страви оповита таємницею. Вважається, що перші згадки про «страва з борошна та води, відвареному в морській воді були зроблені Цицероном, давньоримським поетом.
Італійці ставляться до цього неоспоримому фактом дуже ревно, вважаючи пасту своїм одвічним стравою. Але і ті, й інші мають рацію в одному – це воістину прекрасне страву, яке має чудовий смак завдяки додатковим компонентів, всіляких соусів.
Розглянемо найбільш відомі варіації приготування пасти з морепродуктами детально.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пасти - | 400 грам |
морського коктейлю (креветки, мідії, щупальця кальмарів) - | 400 грам |
нежирних 10% вершків - | стакан |
часнику - | 2-3 зубки |
цибулинка «Шалот» - | 2-3 штуки |
оливкова олія - | трохи |
базилік, мускатний горіх - | за смаком |
сіль (гімалайська рожева в ідеалі) - | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 185 Ккал |
Навіть саму якісну пасту треба вміти правильно приготувати. Цей варіант оцінять зайняті люди, яким катастрофічно не вистачає часу готувати кулінарні шедеври.
Розглянемо покрокове приготування соусу, поки поставили каструлю з водою на плиту:
- Подрібнюємо цибулину і часточки часнику;
- Злегка пасеруємо до приємного легкого аромату на оливковій олії;
- Вливаємо в сковороду вершки, смола, спеції і прогріваємо до закипання;
- У закипілу воду закладаємо пасту, намагаючись не поламати тендітні соломинки, варимо строго визначений проміжок часу;
- У закипаючий соус викладаємо морепродукти і прогріваємо ще трохи;
- Зливаємо пасту і перекладаємо в сотейник з соусом, акуратно помішуємо;
- Викладаємо пасту з соусом на порційні тарілки, присипаємо свіжим базиліком.
Опис рецепту приготування пасти з морепродуктами в вершковому соусі закінчено. Приємного апетиту!
Зверніть увагу на те, що знаходиться нижче відео-рецепт цього чудового блюда:
Тальятелле у вершково-томатному соусі
Секрет цієї страви – добре підібраний морський коктейль високої якості.
Особливий смак надають мідії, тому не нехтуйте цим компонентом і ви отримаєте чудове блюдо для святкового застілля або повсякденного меню. Однак будьте готові повозитися з промиванням їх, вони потребують ретельної підготовчої роботи.
З розрахунку на 4 великі порції нам знадобиться:
- Пачка тальятелле ( в середньому 400-450 грам);
- 400 грам міксу з морепродуктів;
- 2 великих помідора або банку томатів у власному соку;
- Оливкова олія холодного віджиму Extra Virgin – пару столових ложок;
- Часник за смаком;
- Півсклянки жирних вершків (20%);
- Свіжий базилік або сушений орегано, морська сіль, мелений перець.
Покрокове приготування пасти з морепродуктами у вершково-томатному соусі:
- Ставимо сковороду на вогонь і обсмажуємо порубаний часник до прозорості, намагаємося не перетримати, інакше масло буде гірчити;
- Морепродукти розморожуємо, промиваємо під великою кількістю проточної води, особливо приділяємо увагу мідіям;
- Викладаємо морський коктейль в сковороду з часником;
- Помідори обдаємо окропом, надрізаємо хрест-навхрест, очищаємо від шкірки (якщо банка консервів – просто розкриваємо);
- Викладаємо помідори в сковороду і тушкуємо, періодично розмішуючи, 3 хвилини;
- Вливаємо вершки в томатний соус в останню чергу і прогріваємо масу (але не кип'ятимо, інакше вершки можуть звернутися!);
- Варимо макарони зазначеним на пачці способом (як правило, 8-11 хвилин з моменту закипання);
- Відварену пасту перекладаємо на сковороду в вершково-томатний соус з морськими гадами;
- Перемішуємо спеціальною ложкою для пасти і розкладаємо в порційні тарілки для подачі на святковий стіл;
- Зверху посипаємо свіжим базиліком або сушеним орегано, мелемо на млинку чорний перець.
Пропонуємо подивитися варіант приготування тальятелле у вершково-томатному соусі тільки з креветками:
Фетуччини з морепродуктів і сиром
Італійці воліють всім іншим стравам вершкову пасту під різними соусами. Цей рецепт — одна з численних варіацій страви, для його приготування використовують фетуччини. Це паста, схожа на нашу локшину.
Необхідну кількість інгредієнтів на 4-6 порцій:
- Упаковка фетуччини;
- 400 грам тигрових креветок;
- 3-4 зубки часнику;
- Лайм;
- ¼ Склянки білого вина;
- Стакан нежирних вершків – 10%;
- Пармезан для посипання;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- Суміш перців і сіль – за смаком.
Останнім часом стало не тільки модним, але й необхідним деякі продукти виробляти самостійно вдома. Адже якісних і натуральних продуктів в магазинах майже не залишилося. Одні замінники! Наприклад, замість сиру — сирний продукт. Чи безпечний він для здоров'я? Питання спірне. Давайте не будемо ризикувати. Як приготувати смачний сир в домашніх умовах з молока. Домашній сир, приготовлений своїми руками, вже точно можна їсти без побоювання всій родині.
Читайте тут про те, як смачно приготувати курячі шлунки. Ну просто пальчики оближеш!
А тут ми спробуємо поекспериментувати зі звичним салатом під назвою «Грецький». Ви з нами? Приєднуйтесь, це буде дуже цікаво!
Ну а тепер поговоримо про те, як приготувати це чудове блюдо. Починаємо процес з підготовки креветок:
- Якщо у вас заморожені тигрові креветки – завчасно дістаньте їх з морозилки і розморозьте при кімнатній температурі, саме такий спосіб ідеально підходить для розморожування морських продуктів;
- Розморожені креветки очистити від нутрощів і панцира, видалите спинну вену;
- Збризніть соком лайма і залиште маринуватися на годину;
- Зваріть пасту зазначеним на етикетці способом;
- Відкиньте на друшляк (залишивши невелику кількість рідини для регулювання густоти соусу);
- У глибоку сковороду (краще – сотейник) влийте трохи олії і підсмажте часник, безперервно помішуючи, до прозорості;
- Влийте біле вино, потім вершки, посипте спеціями;
- Уваривайте соус до загусання 5-7 хвилин;
- І тільки на цьому етапі викладіть в вершковий соус креветки;
- Прогрійте креветки до характерного рожевого кольору (2-3 хвилини);
- На тарілки викладіть пасту, зверху акуратно полийте соусом, покладіть креветки;
- Потріть Пармезан на спеціальній тертці прямо на тарілках;
- Блюдо отримає неймовірний смак, якщо його трохи присипати цедрою лайма, який у нас залишився від маринаду для креветок.
Кличте всіх до столу і насолоджуйтеся!
Чорна паста на вашому столі
Цю страву готують із спеціальних спагетті чорного кольору, які називаються «Нері». Незвичайний колір спагетті отримують в результаті додавання натурального харчового барвника – чорнила каракатиці.
Якщо вам хочеться екзотики – скуштуйте цю страву, тим більше готувати його так само просто, як і звичайні макарони. Весь секрет успіху – в соусі з морепродуктів і вершків.
- Пачка «Нері» (стандартно 400-450 грам);
- Філе сьомги і суміш морських продуктів (креветки, кальмари, восьминіжки-бейбі);
- Помідори черрі – гілочка;
- 150 мл хорошого білого вина для соусу;
- Вершки жирністю 22%;
- Вершкове масло – 50 грам;
- Борошно – 1 столова ложка;
- Лимон і червона ікра для прикраси.
Розберемо покрокову інструкцію приготування чорної пасти з морепродуктами в вершковому соусі:
- В першу чергу готуємо соус: для цього в сковороді з високими бортиками розтопити вершкове масло, обсмажити в ньому столову ложку борошна, тонкою цівкою влити вершки, ретельно помішуючи, щоб не було грудочок, додати вино, уварити до випаровування алкоголю і загустіння;
- Окремо смажимо сьомгу і морський коктейль, змішуємо соус з морепродуктами;
- Відварюємо чорну пасту до готовності;
- В глибокі порційні тарілки викласти Нері, щедро полити вершковим соусом, розкласти рибу і морський коктейль;
- Прикрасити червоною ікрою, часточками лимона і половинками помідорів черрі.
Давайте подивимося ще один відео-рецепт чорної пасти з креветками:
Поради з приготування вишуканої страви:
- Самий головний секрет правильно приготовлених спагетті – посуд великого обсягу, не полінуйтеся і дістаньте найбільшу каструлю з дальньої полиці. Розраховуйте так: на 100 грамів сухого продукту – цілий літр води;
- Перевірте ступінь готовності так: вийміть одну смужку і розламайте навпіл, якщо в серединці видніється тоненька біла смужка – ваші спагетті «аль денте», тобто можна виймати;
- Намагайтеся не пересмажувати морепродукти, інакше в них міститься білок згорнеться і вони стануть жорсткими, гумовими;
- Щоб паста не склеїти – влийте киплячу воду ложку рослинного масла, спагетті будуть гладкими, блискучими і не злипнуться;
- Якщо хочете отримати справжнє автентичне страва – готуйте соус виключно на оливковій олії;
- Вершки краще прогрівати, але не кип'ятити, інакше вони можуть згорнутися (особливо в поєднанні з томатами);
- Ніколи не промивайте спагетті після варіння (як це традиційно робили наші бабусі), вони моментально злипнуться і смак страви буде безнадійно втрачений;
- Ніколи не переживайте з приводу ступеня недоваренности, паста «дійде» в сковорідці з гарячим соусом, якщо ж ви зваріть її до повної готовності, то при контакті з соусом паста буде занадто перевареної;
Варіть пасту з розрахунку на один раз, ніяких разогреваний на наступний день, і ви повною мірою відчуєте смак цього італійського блюда. Приємного поїдання цього дивовижно смачні страви!