01 май 2019 2 915

Як приготувати салат «Лісова поляна»

Прикрасою будь-якого урочистого столу може стати ошатний, смачний і оригінальний листковий салат «Лісова поляна», який не залишить байдужим ні одного з запрошених на святковий обід.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
картопля - 300 г
майонез (нежирний) - 1,5 склянки
морквина - 100 г
твердий сир - 200 г
консервовані грибочки - 200 г
куряча грудка - 400 г
яйце - 3 шт.
зелень на смак - пучок
солоні огірочки - 200 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал
Не тільки простота продуктів для салату, але і їх ситність, поживність сподобається господині, яка піклується про своїх рідних і близьких. «Лісова поляна» досить невибаглива і красиве блюдо.

Їм можна несподівано порадувати сім'ю під час простого вечері або здивувати гостей ніжним, смачним і не вимагає додаткових прикрас салатом на святковому столі.

Процес приготування слід почати з отварки овочів (картоплю «в мундирах», моркву), м'яса і яєць для «Лісової галявини». Поки продукти відварюють, слід взяти глибоку прозору тарілку і акуратно застелити харчову плівку по всьому її периметру. На дно посуду викласти догори ніжками грибочки.

Всю обрану зелень дрібно нарізати і посипати рівним шаром на гриби.

Наступним шаром будуть накрошенные кубиками або соломкою відварені яйця і майонез, який допомагає скріплювати і не дає розсипатися верствам.

Після відварну курячу грудку нарізати, розкласти її наступним шаром, а поверх неї посипати порізані солоні огірочки. Наступним етапом буде натерта крупно або нарізана тонкими брусочками морквина, знову сіточка з майонезу для просочення салатику.

Потім шар крупно натертого сиру і завершальний весь салатик пласт крупно натертого, відвареного, очищеної картоплі.

У такому вигляді листкову лісову галявинку слід накрити тарілкою і відправити в холодне місце для просочення, можна навіть на ніч – салатик знайде ніжний, м'який і більш соковитий смак.

Після відведеного на просочення часу, потрібно обережно перевернути на плоску тарілку ємність з салатом, щоб перший шар з грибів був зверху, і зняти плівку з поверхні страви.

Салат з опеньками і корейською морквою

Мариновані грибочки здатні сподобатися багатьом. Особливе місце серед них займають опеньки. Їх можна замаринувати самостійно або знайти на прилавках в будь-якому магазині. Прекрасним варіантом прикраси святкового столу стане приготування соковитого і ніжного салату, в складі якого такі прості, недорогі і корисні продукти:

  • відварене куряче філе – 350 г;
  • свіжі огірочки – 200 г;
  • відварена в мундирі картопля – 300 г;
  • консервовані опеньки – 350 г;
  • круто зварені яйця – 3 шт.;
  • відварена куряча грудка – 300 г;
  • корейська негостра морква – 150 г;
  • майонез – 200 г;
  • зелень за смаком сир твердий – 150 р.

Час, затрачений на готування, складе одну годину, просякати салат може ще годину, а калорійність ста грам дорівнюватиме 115 ккал.

Поки отварившиеся овочі, м'ясо і яйця остигають, для приготування листкового салату потрібно взяти глибоку круглу тарілку і застелити плівкою, щоб блюдо було зручно перевертати.

Злив з грибочків рідина, їх необхідно помити під струменем проточної води і дати стекти зайвій. Потім викласти на дно обраної ємності тільки капелюшки опеньків, засипати дрібно нарізану зелень і залити її поверх майонезній сіточкою.

Далі довгі шматочки корейської моркви нарізати на короткі дрібні частини і викласти наступним шаром, покривши знову тонкою сіткою майонезу. На крупній тертці натерти шарами огірочки, картопельку, порвати смужками відварене куряче філе, порізати кубиками яйця і тонкими брусочками сир. Кожен пласт продуктів (крім останнього) обов'язково промазати майонезом, який допомагає багатошаровому салатик утримувати форму.

В ролі преса, який слід встановити поверх ємності з салатом, послужить блюдо, на яке після настоювання потрібно перевернути весь приготовлений салат під назвою «Лісова поляна». Плівку, якою покритий салат, потрібно акуратно видалити, не пошкодивши красиву і вже прикрашену грибочками галявину.

Салат «Лісова поляна» з смаженими печерицями

Додавати нові інгредієнти до класичного рецепту при приготуванні салатів неодноразово пробує кожна господиня. Для любителів смажених грибів можна спробувати поекспериментувати при створенні такої страви, як «Лісова поляна».

Для цього потрібні:

  • сир твердий – 200 г;
  • свіжі печериці – 0,4 кг;
  • картопля – 0,3 кг;
  • морква – 100 г;
  • зелень (укропчик, петрушка, зелена цибуля, салат) – по 50 г;
  • майонез – 200 г;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • пісне масло – 1 ст. л.

Час готування займає сорок хвилин, а енергетична цінність при виборі нежирного майонезу складе всього 130 ккал на 100 грам страви.

В першу чергу слід поставити відварити картоплю в мундирі і моркву з яйцями. В цей час печериці промити і відокремити у кожного грибочка шапку від ніжки. Їх окремо обсмажити в невеликій кількості олії, присолити і остудити.

На плоске блюдо красиво розкласти листя салату і, добре промазуючи майонезом всі шари для швидкої просочення лісової галявини, викладати шарами:

  • натерту відварену картоплю;
  • обсмажені ніжки грибів;
  • терту зварену морквину;
  • повторний шар картоплі;
  • тертий сир дрібно;
  • дрібно накрошенную зелень.

Самим останнім шаром будуть рум'яні запашні грибні капелюшки – їх трохи вдавлюючи рівномірно потикати в поверхневий шар салату. Подавати салат «Лісова поляна» з смаженими печерицями до столу можна відразу, якщо було використано більшу кількість майонезу. В іншому випадку красивому і аппетитному салату потрібно близько двох годин на просочення.

Читайте як приготувати соковитий стейк зі свинини на сковороді.

Ви придбали мультиварку редмонд? Спробуйте спекти цікавий сирний кекс з родзинками або лимонною цедрою.

Салат з консервованими печерицями — різні варіанти і рецепти цієї вишуканої закуски.

«Грибна поляна» з копченою курячою грудкою

Зробити красиву «Лісову галявину» зовсім нескладно, використовуючи грибочки з красивими капелюшками. Для додання салату більшої соковитості, неповторного і ароматного смаку можна взяти не просто відварне м'ясо, а копчену курячу грудку. Вона чудово поєднується зі всіма продуктами листкового салату, а створена полянка з печерицями здатна красиво декорувати будь-урочистий стіл. Для приготування знадобляться:

  • куряча копчена грудка – 300 г;
  • відварену в мундирі картопля – 200 г;
  • зварені круто яйця – 3 шт.;
  • печериці мариновані – 350 г;
  • відварена морква – 100 г;
  • сир (будь-який твердий сорт) – 150 г;
  • зелень – 200 г;
  • майонез – 1 упаковка.

Без урахування варіння продуктів час створення страви складе півгодини, а на сто грамів продукту буде припадати всього 120 ккал.

На дно посуду викласти печериці догори ніжками. Дрібно нарізати зелень і змішати її зі столовою ложкою майонезу. Цю суміш викласти на грибочки, зверху порвати копчену грудку і зробити сітку з майонезу. Далі викладати кожен шар з крупно натертого моркви, яєць, картоплі і сиру, не забуваючи обов'язково промащувати їх майонезом.

На останньому етапі приготування страви, салат потрібно дбайливо перевернути на плоску тарілку – при цьому воно повинно плавно вислизнути з круглої, глибокого посуду. Щоб цей процес пройшов без ускладнень, ємність, в якій спочатку будуть формуватися шари, слід змастити олією.

Добре промазанный салатик можна не наполягати, тому тарілочку можна просто накрити плоскою тарілкою, на якій буде подаватися «Лісова поляна» і перевернути, щоб грибочки виявилися зверху.

Салат з шинкою і квасолею: рецепт покроково

Для створення оригінального листкового салату, представленого у вигляді чудової і красивою грибний галявини, можна спробувати замінити м'ясну частину шинкою, а додавши варену квасолю підкреслити насиченість смаку і поживність страви. Для приготування знадобляться:

  • 0,5 л банка консервованих печериць;
  • 3 зварених круто яйця;
  • 200 г відвареної в мундирі картоплі;
  • 300 г шинки;
  • 200 г провареної червоної квасолі;
  • 150 г твердого сорту сиру;
  • 1 упаковка майонезу;
  • 150 г зеленого лука.

На приготування «Лісової галявини» без варіння продуктів йде не більше тридцяти хвилин, а харчова цінність 100 грам цього чудового салату становить 155 ккал.

Рецепт салату можна відтворити за такими етапами:

  1. На дно глибокої миски застеляється харчова плівка, викладаються печериці шляпками донизу;
  2. Зелений цибулька дрібно нарізається і перемішується зі столовою ложкою майонезу, а потім акуратно і рівномірно розміщується на грибний поверхні, закриваючи просвіти;
  3. На наступному етапі викладається квасоля і покривається майонезній сіточкою;
  4. Слідом можна крупно натерти або нарізати тонкою соломкою яйця, знову нанести майонез;
  5. Для більшої соковитості і насиченості салату шинку краще розмістити десь в середині страви, після яєць, знову промазати шаром майонезу
  6. Картопля натирається великої стружкою, поміщається у вигляді наступного шару і також покривається майонезом;
  7. Останнім завершальним етапом служить натертий крупно твердий сирок. Після цього страву потрібно накрити плоскої тарілочкою і практично вивернути на іншу поверхню, щоб зверху виявилися видно капелюшки печериць. Харчова плівка легенько і обережно знімається, а салатик можна подати до столу практично відразу ж.

В салаті «Лісова поляна» шари продуктів можна поміняти місцями на власний розсуд, а знизити калорійність страви можна, використовуючи курячу або яловичу шинку і нежирний майонез.

Корисні поради

Готуючи різні листкові салати, головним по-справжньому корисним радою є – не бійтеся експериментувати зі складом страви, заміною продуктів на інші. Припустимо можна:

  1. Грибочки, представлені у вигляді галявини, використовувати смаженими, вареними, маринованими. Необов'язково брати печериці для приготування. Це можуть бути опеньки, лисички, білі грибочки;
  2. Підбирати гриби однакового розміру і форми теж не потрібно – адже на лісовій галявині вони не ростуть «як на підбір»;
  3. Овочі при варінні не солити, відварювати тільки в шкірці для збереження корисних властивостей і соковитості;
  4. Замінити головний інгредієнт салату можна помідорами черрі, оливками, пофарбованими яйцями.

Різноманітність способів приготування страви, урочистість виконання робить салат «Лісова поляна» особливим, дуже оригінальним, а також ситним, смачним і апетитним.

Що ще почитати: