Як приготувати салат «Лісова поляна»
Прикрасою будь-якого урочистого столу може стати ошатний, смачний і оригінальний листковий салат «Лісова поляна», який не залишить байдужим ні одного з запрошених на святковий обід.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картопля - | 300 г |
майонез (нежирний) - | 1,5 склянки |
морквина - | 100 г |
твердий сир - | 200 г |
консервовані грибочки - | 200 г |
куряча грудка - | 400 г |
яйце - | 3 шт. |
зелень на смак - | пучок |
солоні огірочки - | 200 г |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 135 Ккал |
Їм можна несподівано порадувати сім'ю під час простого вечері або здивувати гостей ніжним, смачним і не вимагає додаткових прикрас салатом на святковому столі.
Процес приготування слід почати з отварки овочів (картоплю «в мундирах», моркву), м'яса і яєць для «Лісової галявини». Поки продукти відварюють, слід взяти глибоку прозору тарілку і акуратно застелити харчову плівку по всьому її периметру. На дно посуду викласти догори ніжками грибочки.
Всю обрану зелень дрібно нарізати і посипати рівним шаром на гриби.
Наступним шаром будуть накрошенные кубиками або соломкою відварені яйця і майонез, який допомагає скріплювати і не дає розсипатися верствам.
Після відварну курячу грудку нарізати, розкласти її наступним шаром, а поверх неї посипати порізані солоні огірочки. Наступним етапом буде натерта крупно або нарізана тонкими брусочками морквина, знову сіточка з майонезу для просочення салатику.
Потім шар крупно натертого сиру і завершальний весь салатик пласт крупно натертого, відвареного, очищеної картоплі.
У такому вигляді листкову лісову галявинку слід накрити тарілкою і відправити в холодне місце для просочення, можна навіть на ніч – салатик знайде ніжний, м'який і більш соковитий смак.
Після відведеного на просочення часу, потрібно обережно перевернути на плоску тарілку ємність з салатом, щоб перший шар з грибів був зверху, і зняти плівку з поверхні страви.
Салат з опеньками і корейською морквою
Мариновані грибочки здатні сподобатися багатьом. Особливе місце серед них займають опеньки. Їх можна замаринувати самостійно або знайти на прилавках в будь-якому магазині. Прекрасним варіантом прикраси святкового столу стане приготування соковитого і ніжного салату, в складі якого такі прості, недорогі і корисні продукти:
- відварене куряче філе – 350 г;
- свіжі огірочки – 200 г;
- відварена в мундирі картопля – 300 г;
- консервовані опеньки – 350 г;
- круто зварені яйця – 3 шт.;
- відварена куряча грудка – 300 г;
- корейська негостра морква – 150 г;
- майонез – 200 г;
- зелень за смаком сир твердий – 150 р.
Час, затрачений на готування, складе одну годину, просякати салат може ще годину, а калорійність ста грам дорівнюватиме 115 ккал.
Поки отварившиеся овочі, м'ясо і яйця остигають, для приготування листкового салату потрібно взяти глибоку круглу тарілку і застелити плівкою, щоб блюдо було зручно перевертати.
Злив з грибочків рідина, їх необхідно помити під струменем проточної води і дати стекти зайвій. Потім викласти на дно обраної ємності тільки капелюшки опеньків, засипати дрібно нарізану зелень і залити її поверх майонезній сіточкою.
Далі довгі шматочки корейської моркви нарізати на короткі дрібні частини і викласти наступним шаром, покривши знову тонкою сіткою майонезу. На крупній тертці натерти шарами огірочки, картопельку, порвати смужками відварене куряче філе, порізати кубиками яйця і тонкими брусочками сир. Кожен пласт продуктів (крім останнього) обов'язково промазати майонезом, який допомагає багатошаровому салатик утримувати форму.
В ролі преса, який слід встановити поверх ємності з салатом, послужить блюдо, на яке після настоювання потрібно перевернути весь приготовлений салат під назвою «Лісова поляна». Плівку, якою покритий салат, потрібно акуратно видалити, не пошкодивши красиву і вже прикрашену грибочками галявину.
Салат «Лісова поляна» з смаженими печерицями
Для цього потрібні:
- сир твердий – 200 г;
- свіжі печериці – 0,4 кг;
- картопля – 0,3 кг;
- морква – 100 г;
- зелень (укропчик, петрушка, зелена цибуля, салат) – по 50 г;
- майонез – 200 г;
- сіль – ½ ч. л.;
- пісне масло – 1 ст. л.
Час готування займає сорок хвилин, а енергетична цінність при виборі нежирного майонезу складе всього 130 ккал на 100 грам страви.
В першу чергу слід поставити відварити картоплю в мундирі і моркву з яйцями. В цей час печериці промити і відокремити у кожного грибочка шапку від ніжки. Їх окремо обсмажити в невеликій кількості олії, присолити і остудити.
На плоске блюдо красиво розкласти листя салату і, добре промазуючи майонезом всі шари для швидкої просочення лісової галявини, викладати шарами:
- натерту відварену картоплю;
- обсмажені ніжки грибів;
- терту зварену морквину;
- повторний шар картоплі;
- тертий сир дрібно;
- дрібно накрошенную зелень.
Самим останнім шаром будуть рум'яні запашні грибні капелюшки – їх трохи вдавлюючи рівномірно потикати в поверхневий шар салату. Подавати салат «Лісова поляна» з смаженими печерицями до столу можна відразу, якщо було використано більшу кількість майонезу. В іншому випадку красивому і аппетитному салату потрібно близько двох годин на просочення.
Читайте як приготувати соковитий стейк зі свинини на сковороді.
Ви придбали мультиварку редмонд? Спробуйте спекти цікавий сирний кекс з родзинками або лимонною цедрою.
Салат з консервованими печерицями — різні варіанти і рецепти цієї вишуканої закуски.
«Грибна поляна» з копченою курячою грудкою
Зробити красиву «Лісову галявину» зовсім нескладно, використовуючи грибочки з красивими капелюшками. Для додання салату більшої соковитості, неповторного і ароматного смаку можна взяти не просто відварне м'ясо, а копчену курячу грудку. Вона чудово поєднується зі всіма продуктами листкового салату, а створена полянка з печерицями здатна красиво декорувати будь-урочистий стіл. Для приготування знадобляться:
- куряча копчена грудка – 300 г;
- відварену в мундирі картопля – 200 г;
- зварені круто яйця – 3 шт.;
- печериці мариновані – 350 г;
- відварена морква – 100 г;
- сир (будь-який твердий сорт) – 150 г;
- зелень – 200 г;
- майонез – 1 упаковка.
Без урахування варіння продуктів час створення страви складе півгодини, а на сто грамів продукту буде припадати всього 120 ккал.
На дно посуду викласти печериці догори ніжками. Дрібно нарізати зелень і змішати її зі столовою ложкою майонезу. Цю суміш викласти на грибочки, зверху порвати копчену грудку і зробити сітку з майонезу. Далі викладати кожен шар з крупно натертого моркви, яєць, картоплі і сиру, не забуваючи обов'язково промащувати їх майонезом.
На останньому етапі приготування страви, салат потрібно дбайливо перевернути на плоску тарілку – при цьому воно повинно плавно вислизнути з круглої, глибокого посуду. Щоб цей процес пройшов без ускладнень, ємність, в якій спочатку будуть формуватися шари, слід змастити олією.
Добре промазанный салатик можна не наполягати, тому тарілочку можна просто накрити плоскою тарілкою, на якій буде подаватися «Лісова поляна» і перевернути, щоб грибочки виявилися зверху.
Салат з шинкою і квасолею: рецепт покроково
Для створення оригінального листкового салату, представленого у вигляді чудової і красивою грибний галявини, можна спробувати замінити м'ясну частину шинкою, а додавши варену квасолю підкреслити насиченість смаку і поживність страви. Для приготування знадобляться:
- 0,5 л банка консервованих печериць;
- 3 зварених круто яйця;
- 200 г відвареної в мундирі картоплі;
- 300 г шинки;
- 200 г провареної червоної квасолі;
- 150 г твердого сорту сиру;
- 1 упаковка майонезу;
- 150 г зеленого лука.
На приготування «Лісової галявини» без варіння продуктів йде не більше тридцяти хвилин, а харчова цінність 100 грам цього чудового салату становить 155 ккал.
Рецепт салату можна відтворити за такими етапами:
- На дно глибокої миски застеляється харчова плівка, викладаються печериці шляпками донизу;
- Зелений цибулька дрібно нарізається і перемішується зі столовою ложкою майонезу, а потім акуратно і рівномірно розміщується на грибний поверхні, закриваючи просвіти;
- На наступному етапі викладається квасоля і покривається майонезній сіточкою;
- Слідом можна крупно натерти або нарізати тонкою соломкою яйця, знову нанести майонез;
- Для більшої соковитості і насиченості салату шинку краще розмістити десь в середині страви, після яєць, знову промазати шаром майонезу
- Картопля натирається великої стружкою, поміщається у вигляді наступного шару і також покривається майонезом;
- Останнім завершальним етапом служить натертий крупно твердий сирок. Після цього страву потрібно накрити плоскої тарілочкою і практично вивернути на іншу поверхню, щоб зверху виявилися видно капелюшки печериць. Харчова плівка легенько і обережно знімається, а салатик можна подати до столу практично відразу ж.
В салаті «Лісова поляна» шари продуктів можна поміняти місцями на власний розсуд, а знизити калорійність страви можна, використовуючи курячу або яловичу шинку і нежирний майонез.
Корисні поради
Готуючи різні листкові салати, головним по-справжньому корисним радою є – не бійтеся експериментувати зі складом страви, заміною продуктів на інші. Припустимо можна:
- Грибочки, представлені у вигляді галявини, використовувати смаженими, вареними, маринованими. Необов'язково брати печериці для приготування. Це можуть бути опеньки, лисички, білі грибочки;
- Підбирати гриби однакового розміру і форми теж не потрібно – адже на лісовій галявині вони не ростуть «як на підбір»;
- Овочі при варінні не солити, відварювати тільки в шкірці для збереження корисних властивостей і соковитості;
- Замінити головний інгредієнт салату можна помідорами черрі, оливками, пофарбованими яйцями.
Різноманітність способів приготування страви, урочистість виконання робить салат «Лісова поляна» особливим, дуже оригінальним, а також ситним, смачним і апетитним.