Як смачно приготувати рибні котлети з минтая
Рибні котлети можна приготувати з будь-якої риби, бажано при цьому, щоб вона все ж мала мало кісток і більше м'яса. Найчастіше для цього використовують морську або океанську рибу. І зовсім необов'язково використовувати для цього дорогі сорти риб. Палтус і сом, звичайно, прекрасно, але зовсім необов'язково.
Один з бюджетних варіантів — минтай. Давайте розглянемо, як готувати рибні котлети з минтая. Але перш ніж поринути з головою в рецепти, потрібно дізнатися про правила підготовки риби.
Як правильно приготувати рибу
Звичайно, краще всього взяти для приготування котлет готове філе минтая. Але якщо такого немає можливості придбати, то доведеться використовувати цілу рибу. У цьому випадку її доведеться самостійно обробити на філе.
Зробити це не складно. Зазвичай, у риби, яку продають у магазині, вже немає голови і луски. І найчастіше вона буває вже патрання. Але, на жаль, це буває не завжди. Потрібно охолоджену тушку вимити і трохи обсушити. Потім відрізати гострим тонким ножем голову і хвіст.
Голову слід відрізати разом з зябрами, а хвіст до рівня початку м'яса на хребетної кістки. Тепер цим же ножем взрезать черевце від отвору, що знаходиться близько до хвоста до колишньої голови. Вийняти серединку і зішкребти плівки. Відрізати плавники.
Далі відповідальний момент. Надрізати по спинці і черевця шкіру. Акуратно, починаючи з головної частини зняти її з м'яса, підтримуючи саму тушку під шкірою ножем. Зробити це з обох сторін.
Тепер підрізати рибу зверху і знизу до хребта і відокремити поздовжньо м'ясо від хребта. Залишилося тільки вийняти ребра. Враховуючи, що їх у минтая практично немає — процес цей самий легкий.
Все, готове філе. Можна приступати до приготування котлет.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
філе минтая - | 500 грам |
сало свиняче сире - | 100 грам |
молоко - | 70 мл |
сіль, перець - | за смаком |
цибулю, часник - | за смаком |
яйце сире - | 2 шт |
масло пісне - | 80 мл |
вівсяні пластівці - | 1 склянка |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 148 Ккал |
Рибні котлети можливо приготувати різними способами. Але справа завжди починається з виготовлення фаршу.
Отже, підготовлене філе потрібно розрізати на поздовжні шматки такої величини, щоб вони вільно проходили в жерло м'ясорубки. З салом зробити те ж саме. Очистити цибулю і часник.
Далі прокрутити в м'ясорубці рибу з салом упереміш.
Цибулю і часник дрібно порубати. Додати до фаршу.
Туди ж вбити яйце, посипати сіллю і перцем і розмішати до єдиного однорідного фаршу.
Додати потроху молоко, постійно, після кожної добавки інтенсивно перемішуючи. Як тільки фарш стане в'язким, досить м'яким і соковитим, перестане липнути до рук і стінок посуду — він готовий.
Тепер паніровка. В одній ємності збити яйце з сіллю і перцем. В іншу, плоску, висипати подрібнені в кавомолці геркулесові пластівці.
Далі в сковорідку з товстим дном налити олію і розжарити. Змоченими руками сформовать котлети, занурити їх у яйце, а потім обсипати пластівцями, і миттєво на сковороду.
Не збавляючи вогонь, підсмажити з двох сторін, після чого зменшити нагрів сковороди, накрити кришкою і тушкувати, періодично перевертаючи, котлети до готовності хвилин 5-7.
Перевернути за цей час їх доведеться приблизно два рази.
Котлети з минтая з картоплею в духовці — дуже смачно!
Фарш для цих котлет трохи відрізнятиметься від попереднього. Для нього взяти:
- філе минтая — 600 грам;
- картопля варена — 2-3 середніх бульби;
- яйце сире — 1 шт;
- цибулю, часник, сіль, спеції;
- сир — 80 грам;
- сметана — 200 грам;
- борошно — 100 грам;
- масло пісне — 2 ст. ложки.
Час приготування — 40 хвилин.
Калорійність — 139 ккал.
Філе прокрутити в м'ясорубці, там же провернути і варену картоплю. Додати подрібнену цибулю і часник, сіль, перець. Все добре вимісити. Вбити яйце і ще розмішати. Якщо фарш виходить трохи сухуватий, то можна туди влити кілька столових ложок води.
Далі сформовані котлети вивалити добре в борошні і підсмажити з усіх боків. Потім ці напівфабрикати викласти у ємність для запікання з високими бортиками, рясно посипати сиром, а зверху залити сметаною.
Поставити в духовку, нагріту до 180 градусів і залишити запікатися на 20 хвилин. Сир зверху сметани не сипати, інакше він засмажиться та висохне, а під сметаною він рівномірно розплавиться і вийде сметанно-сирний соус. Замість сметани можна використовувати майонез, але не густий. У цьому випадку сир можна взяти не гострий, а вершковий. Зі сметаною краще використовувати гострий і кислуватий сир.
Котлети рибні з зеленню в мультиварці
Фарш для цих котлет можна приготувати такий же, як і в попередніх рецептах. А є ще варіант:
- філе минтая — 600 грам;
- м'якоть одного батона;
- молоко — півсклянки;
- спеції, цибуля, часник, зелень;
- оцет — столова ложка;
- сире яйце;
- борошно — 100 грам;
- масло пісне — 1 ст. ложка.
Час приготування — 40 хвилин.
Калорійність — 132 ккал.
М'якуш батону залити молоком. У перекручений фарш з минтая розбити яйце, насипати сіль і перець, покласти цибулю і часник. Збризнути цибулю оцтом і дати постояти хвилин 10. Відцідити і додати у фарш. Туди ж висипати дрібно нарізану зелень. Як тільки булка розмокне і вбере в себе молоко, віджати її і вмішати в фарш.
Можна додати молока з-під булки, якщо фарш того вимагає. Включити мультиварку на режим «смаження» або «випічка». На дно чаші налити олію і розігріти. Сформувати котлети, виваляти їх у борошні і підсмажити з двох сторін.
Потім переключити режим «гасіння» або «суп». Закрити каструлю кришкою і залишити готуватися на 20 хвилин. Якщо мультиварка з функцією скороварки, то можна трохи полити котлети кип'яченою водою, буквально дві столові ложки і при герметично закритому клапані готувати на мультирежиме 10 хвилин.
А якщо такої функції немає, то можна в процесі приготування просто періодично перевертати котлети і знову закривати кришкою. А в скороварці повернути не вийде, і є ризик, що котлети пригорять.
Фруктовий салат з йогуртом — це неймовірно смачний десерт, легкий і низькокалорійний. А ось експериментувати можна в будь-яким варіантом фруктів.
Домашнє печиво на маргарині — прості рецепти, хрусткою і духмяної випічки.
Рецепти салатів з фото і покроковими підказками. Візьміть на озброєння наші закуски.
Як приготувати котлети з філе минтая з картопляною начинкою
Для таких котлет у фарш не слід додавати сало, картоплю чи булку, оскільки всередині буде начинка, вона і додасть котлет потрібну соковитість, не дасть вижаритися. Потрібно підготувати:
- філе минтая — 600 грам;
- сіль, спеції, цибуля і часник;
- картопля — півкілограма;
- масло рослинне — 2 ст. ложки;
- яйце — 1 шт;
- борошно — 100 грам.
Час приготування — 50 хвилин.
Калорійність — 142 ккал.
Приготувати рибний фарш. Зварити картоплю до м'якості і приготувати з неї пюре: розім'яти і додати трохи картопляного відвару. Цибулю обсмажити на олії до рум'яного кольору і разом з цих олією викласти в пюре. Розмішати до рівномірного розподілу лука.
Фарш розім'яти в коржик завтовшки не більше півтора сантиметрів і укласти її на папір для випічки. На центр коржі покласти ложкою картопляну начинку і, загинаючи край паперу, згорнути корж з фаршу в трубочку. Потім зняти папір і заліпити торці котлети, щоб фарш опинився всередині «пиріжка» з фаршу.
Далі, як зазвичай, обвалявши в борошні, обсмажити на розпеченій сковороді. Перекласти в сотейник або жаровню. Встановити її на розсікач, закрити кришкою і залишити потомитися хвилин на 15.
Дієтичні котлети з фаршу минтая з кабачком на пару
Риба сама по собі дієтичний продукт, вона не жирна, малокалорійна і дуже насичена всілякими вітамінами, мінералами. Але в процесі приготування смажених котлет ця корисність порушується. Але можна приготувати повноцінні дієтичні котлети з минтая.
Для таких котлет знадобиться:
- філе минтая — 500 грам;
- кабачок — 300 грам;
- яйце;
- сіль.
Час приготування — 30 хвилин.
Калорійність — 73 ккал.
Кабачок очистити від шкірки і нарізати кубиками. Прокрутити На м'ясорубці філе і кабачок разом. Посолити, додати перець і яйце. Добре вимісити. Вологи ніякої додавати не варто, оскільки її цілком достатньо у водянистому шинку.
Тепер потрібно сформувати котлети і викласти їх на трохи змащену маслом грати пароварки. Встановити її в саму пароварку і готувати 15 хвилин.
Такі котлети зберігають корисні речовини і риби, і кабачка. При цьому вони залишаться м'якими і соковитими. Крім того, непідсмажене котлети однозначно є дієтичним блюдом.
Секрети приготування котлет з риби минтай
Минтай — досить суха, пісна риба. Тому приготувати з її фаршу котлети потрібно за певними правилами, щоб вони не вийшли несочными. Для цього дуже добре додавати у фарш свиняче сало. Воно додасть необхідну жирність риби, а при смаженні ще й дасть сік.
Практично ті ж функції виконують і варена картопля, і замоченная в молоці булка. Правда, вони не дають жирності, але цілком роблять котлети соковитими. Саме тому добре додавати у фарш з минтая молоко.
Так само можна використовувати сиру капусту, яку просто потрібно прокрутити в м'ясорубці разом з рибою.
І обов'язково потрібно робити щільну паніровку, щоб отримані соки не виділялися, а залишалися всередині. Для цього ж неодмінно швидко обсмажувати з двох сторін котлети на розпеченій сковороді. Схопившись скоринкою, котлети не виділять соковитість назовні, вона залишиться всередині готової котлети.
Так що не варто боятися готувати рибні котлети з минтая, на перший погляд не зовсім підходить для цього. Якщо робити все за правилами і дотримувати деякі нехитрі секрети, то котлети вийдуть досить соковиті. А враховуючи, що минтай не має специфічного, яскраво вираженого рибного присмаку, можна сформувати з нього смак за допомогою спецій, зелені, сиру, начинки.
Дієтичні котлети можна приготувати на пару, в духовці, на грилі. Головне, не забути додати соковитий продукт у фарш.