Як смачно приготувати гриби в сметані
Страви з грибами завжди виходять вдалими, а з додаванням сметани набувають ніжний смак, від якого хочеться вигукнути: «Ще!».
Печериці у сметані на сковороді
Один з найвідоміших способів приготування. Спочатку печериці обсмажують з цибулею і часником для додання аромату, а потім тушкують у сметані.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гриби (печериці) - | 400 г |
часник - | 3 зубика |
олія для обсмажування - | 100 мл |
мелений перець і сіль - | за смаком |
сметана 15% - | 150 г |
цибулини - | 2 шт. |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 102 Ккал |
Покрокова інструкція:
- Печериці порізати шматками, цибулини нашаткувати, часник подрібнити;
- Спочатку обсмажити часник, потім до рум'яного кольору цибулю, наприкінці кинути печериці;
- Обсмажувати інгредієнти на середньому вогні до готовності. При постійному помішуванні процес займе кілька хвилин;
- Насипати сіль, поперчити і покласти сметану;
- Інгредієнти тушкувати від трьох до п'яти хвилин.
Рецепт №2
Сметана в цій рецептурі ніжно обволікає шматочки овочів, роблячи їх слизькими, а консистенцію страви густий. Головне, не відходьте від плити – ні один інгредієнт не повинен пересмажиться і тим більше підгоріти.
Необхідні для страви компоненти:
- печериці – 400 гр.;
- сіль, кріп – за смаком;
- жовток – 1 шт.;
- масло – 3 ст. л.;
- цибулина – 1 шт.;
- сметана – 100 гр.
Час приготування: півгодини.
Кількість калорій: 118. 01 ккал.
Поетапне приготування:
- Нарізати пластинками печериці (можна шматками);
- Обсмажити до рум'яного кольору дрібно нашатковану цибулю;
- Кинути в сковороду гриби і продовжувати смажити 15 хвилин;
- Поперчити і додати сіль;
- В кінці додати сметану і тушкувати на слабкому вогні до повного випаровування рідини;
- Вимкнути вогонь і повільно ввести у гарячі гриби жовток. Швидко перемішати.
- Посипати готову страву зеленню і подавати до столу.
У цій рецептурі можна використовувати лисички або гливи, а замість рослинного використовувати вершкове масло. Смак від цього буде ще насиченішим.
Гриби тушковані в сметані в мультиварці
Чудовий рецепт, завдяки якому страву можна подати до столу як самостійно, так і у вигляді соусу до гарніру.
Необхідні компоненти:
- гриби (свіжі, варені) – 0.5 кг;
- цибулина – 1 шт.;
- 10% сметана – 200 гр.;
- перець, сіль;
- масло для смаження продуктів.
Витрачений час на готування: 30-35 хвилин.
Кількість калорій: 100 гр. страви міститься 97.55 ккал.
Поетапне приготування:
- В чашу кухонного апарату налити трохи олії. Режим «жарка-овочі»;
- Обсмажити до рум'яного кольору нарізану цибулину;
- Відключити режим «смаження» і кинути до цибулі гриби;
- Посолити і поперчити інгредієнти;
- Додати сметану, все перемішати. Режим «гасіння», таймер поставити на 25 хвилин.
Подавати до столу страву гарячою, попередньо оформивши зеленню.
Рецепт смажених грибів з сиром і зеленню
Будь гриб від простих лисичок до дорого трюфеля здатний надати їжі неймовірний смак, а з додаванням сиру страва перетворюється на кулінарний шедевр.
Необхідні компоненти:
- шампіньйони – 0.5 кг;
- цибулини – 2 шт.;
- 10% сметана – 200 гр.;
- сіль, перець;
- яйця – 2 шт.;
- тертий сир «Пармезан» – 150 гр.;
- олія – 30 мл;
- зелень;
- борошно – 20 гр.;
- сухарі панірувальні – 30 гр.
Час готування: максимум годину.
Калорійність: 131.02 ккал.
Поетапне приготування:
- Спасерувати до прозорості цибулю;
- Нарізані тонкими смужками печериці обшпарити і окремо обсмажити;
- В окремій сковороді обсмажте в невеликій кількості олії борошно;
- Влийте 50 мл води і ретельно перемішайте;
- Сметану збийте з яйцями і додайте суміш до борошна;
- Соус перемішайте, посоліть і додайте мелений перець;
- Гриби перемішайте з цибулею і розкладіть по кокотницях;
- Залийте соусом, посипте зверху сиром, подрібненою зеленню і сухарями;
- Запікайте до утворення кірки.
Читайте як зварити гречаний суп з куркою і грибами — смачний, ситний і наваристий.
А ви знаєте, як правильно варити суп з вешенками? Читайте тут.
Соковитий, смачний біфштекс — навчитеся правильно готувати цю страву правильно.
Білі гриби, запечені з вином у сметані в духовці
Кращий спосіб теплової обробки грибів – запікання. Гриби виходять смачними, ароматними і неймовірно соковитими. А з приготуванням страви впорається навіть починаюча господиня.
Список інгредієнтів:
- білі гриби – 0.5 кг;
- часник – 6 зубчиків;
- петрушка;
- вино біле – 50 мл;
- масло вершкове і оливкове – по 50 мл кожного виду;
- сік лимона.
Час приготування грибів: 35 хвилин.
Кількість калорій: 125.69 ккал.
Поетапне приготування страви:
- Крупно нарізати гриби, бажано, щоб вони були однакові за розміром;
- В окремій ємності змішати подрібнений часник, вино, оливкову олію і гриби;
- Перекласти інгредієнти у форму;
- Посолити і розкласти зверху нарізані шматки вершкового масла;
- Випікати чверть години;
- За цей час нарізати петрушку;
- Готову страву полити соком лимона, оформити зеленню і при необхідності посолити.
Гриби з картоплею і сметаною в горщиках
Особливо смачним страва вийде, якщо використовувати не тільки білі гриби, але і печериці.
Список необхідних продуктів:
- картопля – 300 гр.;
- сіль, перець;
- печериці – 150 гр.;
- білі гриби – 150 гр.;
- олія для смаження – 50 мл;
- цибулина – 1 шт.;
- сметана 10% — 100 гр.;
- сир «Пармезан» – 50 гр.;
- бульйон – скільки піде під час готування.
Витрачений на приготування страви час: 1 година ± 10 хвилин.
Кількість калорій: міститься 126.03 ккал.
Приготування грибів в горщиках:
- Гриби нарізати скибочками, цибулю дрібно шаткуємо, а картоплю ріжемо кубиками невеликого розміру;
- Посолений картоплю обсмажити на маслі 5 хвилин;
- В окремій сковороді спасерувати цибулю до рум'яного кольору;
- До цибулі покласти гриби, поперчити і посолити. Обсмажувати ще 5 хвилин;
- У кожен підготовлений горщик, викласти трохи грибів, і покласти ложку сметани;
- Потім розкласти шар картоплі і знову ложку сметани;
- Знову викладаємо гриби, ложку сметани і посипаємо сиром;
- ¼ Частина горщика заливаємо бульйоном;
- Накриваємо кришки і відправляємо в духовку (180 ° С) на 45 хвилин.
До готового блюда при подачі можна додати маринований перець.
Пряні грибні капелюшки
Незважаючи на довгий список продуктів, готується страва за півгодини, а смак і зовнішній вигляд виходить не гірше, ніж у відомих ресторанах.
Необхідні продукти:
- гриби середнього розміру – 16 шт.;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- дрібно нарізані на тонкі шматки бекону – 2 шт.;
- м'які панірувальні сухарі – 100 гр.;
- товчений часник – 1 зубок;
- нарізану цибулю-батун – 2 стебла;
- тертий сир «Пармезан» — ¼ ст.;
- подрібнена петрушка – 2 ст. л.;
- злегка збите яйце – 1 шт.
Час приготування пряних грибних капелюшків: 30 хвилин.
Кількість калорій: 100 гр. страви міститься 67.45 ккал.
Поетапне приготування:
- Духовку розігріти до 240 С;
- Деко застелити фольгою і змастити жиром;
- Капелюшки відокремити від ніжок;
- Капелюшки розташувати на деку, а ніжки дрібно нарізати;
- На рослинній олії, на середньому вогні буквально 3 хвилини обсмажити бекон;
- До бекону додати нарізані ніжки і смажити 2 хвилини;
- Суміш викласти в глибокий посуд і додати сухарі, сир, петрушку, цибулю і яйце. Перемішати;
- Суміш порівну поділити на 16 частин і розкласти на капелюшки;
- Запікати закуску близько 12 хвилин або поки суміш на капелюшках не придбає легкий рум'янець.
Корисні поради, цікаві факти та хитрості
- з прянощів краще всього поєднуються з мускатним горіхом;
- щоб зробити сушені гриби не відзначаються окремо від свіжих, достатньо на пару годин замочити їх у злегка солоному молоці;
- грибні супи смачніше на наступну добу;
- не забувайте солити страви. Подібно яєць і риби, вони вимагають багато солі. Але не перестарайтеся. Пересіл зіпсує смак страви. Щоб виправити допущену помилку для соусу використовуйте борошно, з гарнірів віддайте перевагу картопляного пюре, рісу. Також можна додати сметану або ще грибів;
- при засолюванні додавайте в банку листя і корінь хрону. Вони перешкоджають закисання;
- перед гасінням в молоці, проваріть їх близько двох хвилин;
- при засолюванні для аромату додати гілку чорної смородини, а для хрускоту – листя дуба або вишні;
- якщо в рецептурі присутні кілька видів грибів (печериці, лисички, печериці), то смажте їх разом, так буде смачніше і набагато пахучіше;
- весь смак печериць розташований у верхньому шарі, тому не старайтеся під час миття;
- в Японії сосновий гриб (матсутейк) є делікатесом;
- японські маленькі гриби на тонкій ніжці і з круглою головкою (єнокі або єнокітаке) завдяки хрусткої текстурою прийнято використовувати при приготуванні супів і тушкованих страв з м'яса;
- обсмажувати потрібно на сильному вогні. Як тільки грибочки підрум'яняться, можна зменшити вогонь і довести до готовності.
Приємного апетиту!