30 март 2019 4 861

Як смачно приготувати гриби в сметані

Страви з грибами завжди виходять вдалими, а з додаванням сметани набувають ніжний смак, від якого хочеться вигукнути: «Ще!».

Печериці у сметані на сковороді

Один з найвідоміших способів приготування. Спочатку печериці обсмажують з цибулею і часником для додання аромату, а потім тушкують у сметані.

Рецепт №1
Інгредієнти Кількість
гриби (печериці) - 400 г
часник - 3 зубика
олія для обсмажування - 100 мл
мелений перець і сіль - за смаком
сметана 15% - 150 г
цибулини - 2 шт.
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 102 Ккал

Покрокова інструкція:

  1. Печериці порізати шматками, цибулини нашаткувати, часник подрібнити;
  2. Спочатку обсмажити часник, потім до рум'яного кольору цибулю, наприкінці кинути печериці;
  3. Обсмажувати інгредієнти на середньому вогні до готовності. При постійному помішуванні процес займе кілька хвилин;
  4. Насипати сіль, поперчити і покласти сметану;
  5. Інгредієнти тушкувати від трьох до п'яти хвилин.

Рецепт №2

Сметана в цій рецептурі ніжно обволікає шматочки овочів, роблячи їх слизькими, а консистенцію страви густий. Головне, не відходьте від плити – ні один інгредієнт не повинен пересмажиться і тим більше підгоріти.

Необхідні для страви компоненти:

  • печериці – 400 гр.;
  • сіль, кріп – за смаком;
  • жовток – 1 шт.;
  • масло – 3 ст. л.;
  • цибулина – 1 шт.;
  • сметана – 100 гр.

Час приготування: півгодини.

Кількість калорій: 118. 01 ккал.

Поетапне приготування:

  1. Нарізати пластинками печериці (можна шматками);
  2. Обсмажити до рум'яного кольору дрібно нашатковану цибулю;
  3. Кинути в сковороду гриби і продовжувати смажити 15 хвилин;
  4. Поперчити і додати сіль;
  5. В кінці додати сметану і тушкувати на слабкому вогні до повного випаровування рідини;
  6. Вимкнути вогонь і повільно ввести у гарячі гриби жовток. Швидко перемішати.
  7. Посипати готову страву зеленню і подавати до столу.

У цій рецептурі можна використовувати лисички або гливи, а замість рослинного використовувати вершкове масло. Смак від цього буде ще насиченішим.

Гриби тушковані в сметані в мультиварці

Чудовий рецепт, завдяки якому страву можна подати до столу як самостійно, так і у вигляді соусу до гарніру.

Необхідні компоненти:

  • гриби (свіжі, варені) – 0.5 кг;
  • цибулина – 1 шт.;
  • 10% сметана – 200 гр.;
  • перець, сіль;
  • масло для смаження продуктів.

Витрачений час на готування: 30-35 хвилин.

Кількість калорій: 100 гр. страви міститься 97.55 ккал.

Поетапне приготування:

  1. В чашу кухонного апарату налити трохи олії. Режим «жарка-овочі»;
  2. Обсмажити до рум'яного кольору нарізану цибулину;
  3. Відключити режим «смаження» і кинути до цибулі гриби;
  4. Посолити і поперчити інгредієнти;
  5. Додати сметану, все перемішати. Режим «гасіння», таймер поставити на 25 хвилин.

Подавати до столу страву гарячою, попередньо оформивши зеленню.

Рецепт смажених грибів з сиром і зеленню

Будь гриб від простих лисичок до дорого трюфеля здатний надати їжі неймовірний смак, а з додаванням сиру страва перетворюється на кулінарний шедевр.

Необхідні компоненти:

  • шампіньйони – 0.5 кг;
  • цибулини – 2 шт.;
  • 10% сметана – 200 гр.;
  • сіль, перець;
  • яйця – 2 шт.;
  • тертий сир «Пармезан» – 150 гр.;
  • олія – 30 мл;
  • зелень;
  • борошно – 20 гр.;
  • сухарі панірувальні – 30 гр.

Час готування: максимум годину.

Калорійність: 131.02 ккал.

Поетапне приготування:

  1. Спасерувати до прозорості цибулю;
  2. Нарізані тонкими смужками печериці обшпарити і окремо обсмажити;
  3. В окремій сковороді обсмажте в невеликій кількості олії борошно;
  4. Влийте 50 мл води і ретельно перемішайте;
  5. Сметану збийте з яйцями і додайте суміш до борошна;
  6. Соус перемішайте, посоліть і додайте мелений перець;
  7. Гриби перемішайте з цибулею і розкладіть по кокотницях;
  8. Залийте соусом, посипте зверху сиром, подрібненою зеленню і сухарями;
  9. Запікайте до утворення кірки.

Читайте як зварити гречаний суп з куркою і грибами — смачний, ситний і наваристий.

А ви знаєте, як правильно варити суп з вешенками? Читайте тут.

Соковитий, смачний біфштекс — навчитеся правильно готувати цю страву правильно.

Білі гриби, запечені з вином у сметані в духовці

Кращий спосіб теплової обробки грибів – запікання. Гриби виходять смачними, ароматними і неймовірно соковитими. А з приготуванням страви впорається навіть починаюча господиня.

Список інгредієнтів:

  • білі гриби – 0.5 кг;
  • часник – 6 зубчиків;
  • петрушка;
  • вино біле – 50 мл;
  • масло вершкове і оливкове – по 50 мл кожного виду;
  • сік лимона.

Час приготування грибів: 35 хвилин.

Кількість калорій: 125.69 ккал.

Поетапне приготування страви:

  1. Крупно нарізати гриби, бажано, щоб вони були однакові за розміром;
  2. В окремій ємності змішати подрібнений часник, вино, оливкову олію і гриби;
  3. Перекласти інгредієнти у форму;
  4. Посолити і розкласти зверху нарізані шматки вершкового масла;
  5. Випікати чверть години;
  6. За цей час нарізати петрушку;
  7. Готову страву полити соком лимона, оформити зеленню і при необхідності посолити.

Гриби з картоплею і сметаною в горщиках

Особливо смачним страва вийде, якщо використовувати не тільки білі гриби, але і печериці.

Список необхідних продуктів:

  • картопля – 300 гр.;
  • сіль, перець;
  • печериці – 150 гр.;
  • білі гриби – 150 гр.;
  • олія для смаження – 50 мл;
  • цибулина – 1 шт.;
  • сметана 10% — 100 гр.;
  • сир «Пармезан» – 50 гр.;
  • бульйон – скільки піде під час готування.

Витрачений на приготування страви час: 1 година ± 10 хвилин.

Кількість калорій: міститься 126.03 ккал.

Приготування грибів в горщиках:

  1. Гриби нарізати скибочками, цибулю дрібно шаткуємо, а картоплю ріжемо кубиками невеликого розміру;
  2. Посолений картоплю обсмажити на маслі 5 хвилин;
  3. В окремій сковороді спасерувати цибулю до рум'яного кольору;
  4. До цибулі покласти гриби, поперчити і посолити. Обсмажувати ще 5 хвилин;
  5. У кожен підготовлений горщик, викласти трохи грибів, і покласти ложку сметани;
  6. Потім розкласти шар картоплі і знову ложку сметани;
  7. Знову викладаємо гриби, ложку сметани і посипаємо сиром;
  8. ¼ Частина горщика заливаємо бульйоном;
  9. Накриваємо кришки і відправляємо в духовку (180 ° С) на 45 хвилин.

До готового блюда при подачі можна додати маринований перець.

Пряні грибні капелюшки

Незважаючи на довгий список продуктів, готується страва за півгодини, а смак і зовнішній вигляд виходить не гірше, ніж у відомих ресторанах.

Необхідні продукти:

  • гриби середнього розміру – 16 шт.;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • дрібно нарізані на тонкі шматки бекону – 2 шт.;
  • м'які панірувальні сухарі – 100 гр.;
  • товчений часник – 1 зубок;
  • нарізану цибулю-батун – 2 стебла;
  • тертий сир «Пармезан» — ¼ ст.;
  • подрібнена петрушка – 2 ст. л.;
  • злегка збите яйце – 1 шт.

Час приготування пряних грибних капелюшків: 30 хвилин.

Кількість калорій: 100 гр. страви міститься 67.45 ккал.

Поетапне приготування:

  1. Духовку розігріти до 240 С;
  2. Деко застелити фольгою і змастити жиром;
  3. Капелюшки відокремити від ніжок;
  4. Капелюшки розташувати на деку, а ніжки дрібно нарізати;
  5. На рослинній олії, на середньому вогні буквально 3 хвилини обсмажити бекон;
  6. До бекону додати нарізані ніжки і смажити 2 хвилини;
  7. Суміш викласти в глибокий посуд і додати сухарі, сир, петрушку, цибулю і яйце. Перемішати;
  8. Суміш порівну поділити на 16 частин і розкласти на капелюшки;
  9. Запікати закуску близько 12 хвилин або поки суміш на капелюшках не придбає легкий рум'янець.

Корисні поради, цікаві факти та хитрості

  • з прянощів краще всього поєднуються з мускатним горіхом;
  • щоб зробити сушені гриби не відзначаються окремо від свіжих, достатньо на пару годин замочити їх у злегка солоному молоці;
  • грибні супи смачніше на наступну добу;
  • не забувайте солити страви. Подібно яєць і риби, вони вимагають багато солі. Але не перестарайтеся. Пересіл зіпсує смак страви. Щоб виправити допущену помилку для соусу використовуйте борошно, з гарнірів віддайте перевагу картопляного пюре, рісу. Також можна додати сметану або ще грибів;
  • при засолюванні додавайте в банку листя і корінь хрону. Вони перешкоджають закисання;
  • перед гасінням в молоці, проваріть їх близько двох хвилин;
  • при засолюванні для аромату додати гілку чорної смородини, а для хрускоту – листя дуба або вишні;
  • якщо в рецептурі присутні кілька видів грибів (печериці, лисички, печериці), то смажте їх разом, так буде смачніше і набагато пахучіше;
  • весь смак печериць розташований у верхньому шарі, тому не старайтеся під час миття;
  • в Японії сосновий гриб (матсутейк) є делікатесом;
  • японські маленькі гриби на тонкій ніжці і з круглою головкою (єнокі або єнокітаке) завдяки хрусткої текстурою прийнято використовувати при приготуванні супів і тушкованих страв з м'яса;
  • обсмажувати потрібно на сильному вогні. Як тільки грибочки підрум'яняться, можна зменшити вогонь і довести до готовності.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: