10 июнь 2019 2 063

Як маринувати буряк смачно і швидко на зиму

Буряк – це овоч, з якого на зиму можна зробити велику кількість заготовок.

Особливо смачною виходить маринована буряк.

У цьому вигляді вона підходить до будь-яких страв, її можна використовувати в якості закуски до м'яса, риби, картоплі та інших овочів.

Так? як же зробити цю смачну заготовку? Розглянемо найкращі рецепти і нюанси їх приготування.

Маринована буряк на зиму — ну дуже соковито і смачно!

Класичний рецепт

Підготуємо наступне:

  • 5-6 штук буряків;
  • Півсклянки цукру;
  • Сіль – 2 ст. ложки;
  • 1/3 частина склянки оцту;
  • Духмяний перець – 5-6 горошин;
  • Гвоздика – 2-3 бутона;
  • 2 листочків лаврушки.

Як готується класична маринована буряк:

  1. Буряк слід гарненько промити від бруду. Шкірку і хвостики не видаляємо;
  2. Викладаємо промиті овочі в миску, заливаємо водою, ставимо на плиту і відварюємо до готовності. Приблизно годину або 1 годину 20 хвилин;
  3. Витягуємо буряк з води, акуратно чистимо шкірку, видаляємо хвостики;
  4. Можна буряк замаринувати прямо в цілому вигляді або нарізати на кружечки, кубики або соломкою. Робіть на свій розсуд;
  5. Перекладаємо буряк в заздалегідь підготовлені банки, щільно укладаємо її;
  6. Обов'язково між овочем покладіть лавровий лист, горошини запашного перцю і бутони гвоздики;
  7. Підливаємо гарячу воду і наполягаємо 30-40 хвилин;
  8. Після цього виливаємо воду в каструлю, насипаємо трохи солі, цукрового піску і прибираємо на плиту;
  9. Як тільки маринад почне кипіти, підливаємо оцет, перемішуємо;
  10. Потім наливаємо маринад до буряка, зверху закручуємо кришки за допомогою ключа для закочування;
  11. Ставимо банки верх дном, прикриваємо теплим пледом;
  12. Як тільки банки охолонуть, ставимо на зберігання в підвал або комору.

Готуємо по-корейськи

Що підготуємо:

  • Бурякові коренеплоди – 700 грам;
  • Часник – 3-4 зубчики;
  • Коріандр, перемелений в ступці – 1 ч. ложка;
  • Трохи цукру – 2-3 ч. ложки;
  • Олія – 2/3 склянки;
  • Оцет столовий – 1,5-2 великі ложки.

Процедура приготування маринованої буряків по-корейськи на зиму:

  1. Бурякові коренеплоди потрібно промити, зчистити шкірку і зрізати хвостик;
  2. Далі нарізаємо коренеплоди на тонку соломку або перетираємо на крупній тертці;
  3. Зчищають з часнику шкірку, нарізаємо на дрібні шматочки;
  4. Засипаємо в протерту буряк порубаний часник, перемелений коріандр, трохи цукру;
  5. Поливаємо оцтом і перемішуємо;
  6. Потім на сковороду наливаємо рослинне масло, ставимо на вогонь і прогріваємо до кипіння;
  7. Кипляче масло виливаємо у нарізану буряк зі спеціями;
  8. Залишити на деякий час, щоб все охололо;
  9. Викладаємо буряк по-корейськи в скляну тару, закриваємо кришками;
  10. Все, можна прибрати в холодильник на 6 годин, щоб коренеплід промариновался до кінця;
  11. Після цього маринований буряк по-корейськи можна подавати на стіл для дегустації або закатати кришками і прибрати на зберігання в темне місце.

Маринуємо по-болгарськи

Компоненти для готування:

  • 1 кілограм буряка;
  • 1 кілограм ріпчастої цибулі;
  • Чорний перець – 1 маленька ложка;
  • 200 грам рослинної олії;
  • 50 мл столового оцту;
  • Стакан води;
  • 1 велика ложка солі.

Як готувати маринований буряк по-болгарськи на зиму:

  1. Бурякові коренеплоди потрібно ретельно промити від бруду, кладемо їх в ємність, наливаємо воду і ставимо на плиту отвариваться;
  2. Готуємо буряк до готовності. Варити слід приблизно 60-80 хвилин і обов'язково під кришкою. Готовність перевіряємо виделкою, якщо овоч легко протикається, то значить він готовий;
  3. Очищаємо готові коренеплодів від шкірки, зрізаємо хвостики;
  4. Очищену буряк нарізаємо соломкою або кубиками;
  5. Очищаємо цибулю від лушпиння. Цибулини нарізаємо тонкими кільцями або півкільцями;
  6. Після цього буряк та цибулю викладаємо в чашку, посипаємо меленим перцем. Все добре перемішується;
  7. Тару для маринування необхідно ретельно промити, обов'язково простерилізувати;
  8. Шматочки буряка з перцем тісно укладаються в скляну тару;
  9. Оцет наливаємо у ємність, підливаємо води, ставимо на плиту і доводимо до кипіння;
  10. Додаємо до оцту сіль, перемішуємо до повного розчинення;
  11. Заливаємо буряк гарячим оцтом з сіллю, закручуємо кришку за допомогою ключа для закочування;
  12. Прибираємо банку під теплий матеріал для повного остигання;
  13. На зберігання можна прибрати в комору або льох.
Дізнайтеся також, як консервувати огірки з гірчицею на зиму в банках. Виходить пікантна закуска з остринкой.

А тут читайте рецепти приготування кетчупу з помідорів на зиму «Пальчики оближеш».

Любите ласувати чимось солоденьким взимку? Тоді способи заготівлі чорниці з цукром без варіння на зиму вас точно зацікавить!

Як маринувати буряк з хроном

Компоненти для приготування:

  • 400 грам кореня хрону;
  • Буряк – 200 грам;
  • Півсклянки води;
  • 1 велика ложка столового оцту 9 %-го;
  • 1 велика ложка цукрового піску;
  • Сіль – 1 маленька ложка.

Процедура приготування гострої маринованого буряка з хріном:

  1. Для початку очищаємо коренеплоди. З буряка видаляємо шкірку, хвостик. Корінь хрону також очищаємо, обрізаємо його кінців;
  2. Обов'язково промиваємо коренеплоди під холодною водою і залишаємо деякий час постояти для просихання;
  3. Оскільки самостійно подрібнити хрін — це досить складне завдання, тому краще це зробити за допомогою блендера. За допомогою спеціальної насадки це можна зробити за пару хвилин;
  4. Потім нарізаємо бурякові коренеплоди на 4 частини. Викладаємо шматочки буряка в чашу блендера і також перемелюємо як хрін на дрібні шматочки;
  5. Після цього в блендер засипаємо перемелений хрін, буряк і знову все перемелюємо. В процесі перемелювання всі компоненти перемішуються до однорідної суміші;
  6. Після цього всю суміш викладаємо в середню миску, додаємо сіль, цукровий пісок, столовий оцет. Все перемішуємо;
  7. Суміш вийде досить сухою, тому її можна розбавити водою. Всі добре розмішуємо;
  8. Баночки для зберігання заготовки потрібно обов'язково промити, простерилізувати;
  9. Кришки також потрібно простерилізувати. Їх потрібно прокип'ятити у воді протягом 15 хвилин;
  10. Викладаємо овочеву суміш по банкам до самого верху, закручуємо гвинтовими кришками;
  11. Зберігати цю заготовку з буряка з хріном слід в холодильнику.

Заготовки швидкого приготування на зиму

Що потрібно для готування:

  • 800 грам буряка;
  • Цибуля – 1-2 штуки середнього розміру;
  • Неповний склянку столового оцту;
  • Сіль поварена – 50 грам;
  • Цукор – 150 грам;
  • 2 лаврового листа;
  • 10-12 штук запашного перцю;
  • Півлітра води.

Приступаємо до готування «швидкої» маринованої буряків:

  1. Бурякові коренеплоди промиваємо від бруду і викладаємо в ємність;
  2. Наливаємо в ємність воду, ставимо на плиту і відварюємо;
  3. Варити овочі треба протягом 60-80 хвилин. За цей час вони стануть м'якими;
  4. Готові овочі виймаємо з води, очищаємо від шкірки, видаляємо хвостики;
  5. Нарізаємо буряк у вигляді кубиків або соломкою;
  6. З цибулин знімаємо шкірку, розрізаємо на тонкі кільця. Кільця нарізаємо на 4 частини;
  7. Баночки готуємо – промиваємо і стерилізуємо;
  8. Далі викладаємо в банки овочі, викладаємо до них духмяний перець в горошинах;
  9. У ємність середнього розміру наливаємо воду, підливаємо оцет, насипаємо трохи солі, цукрового піску, кладемо лаврушки і ставимо на газ. Розігріваємо до кипіння;
  10. Прибираємо розчин маринаду з газу, залишаємо до повного охолодження;
  11. Заливаємо овочі маринадом, закрити поліетиленовими кришками;
  12. Прибираємо все в холодильник;
  13. Заготовку можна буде їсти вже на другий день або прибрати на зберігання в темне місце.

Ще одна «швидка» заготовка – тандем з капустою

Для приготування буде потрібно:

  • Капуста свіжа білокачанна – 2 кілограми;
  • 500 грам буряка;
  • 200 грам цукру;
  • 50 грам солі;
  • Дві лаврушки;
  • 5-6 штук зубчиків часнику;
  • Рослинне масло – 180 грамів;
  • Оцет столовий – 150 грам;
  • Перець духмяний в горошинах – 5-6 штук;
  • Морква – 2 штуки.

Робимо мариновану капусту з буряком швидкого приготування таким чином:

  1. Капусту промиваємо, очищаємо від старих і зіпсованих листя;
  2. Підготовлену капусту нарізаємо на невеликі квадрати зі сторонами приблизно 3-4 см;
  3. Морквяні й бурякові коренеплоди промиваємо у воді, очистити від бруду і шкурки;
  4. Очищені коренеплоди перетираємо на тертці з великими зубцями;
  5. Часникові зубці очищаємо від шкірки, нарізаємо на дрібні шматочки;
  6. Викладаємо овочі в миску, додаємо часник, рослинне масло і гарненько перемішуємо;
  7. У ємність наливаємо 1 літр води, додаємо туди сіль, цукровий пісок, горошини запашного перцю, лавровий лист, оцет і ставимо на плиту;
  8. Відварюємо маринад до кипіння;
  9. Після цього овочі заливаємо маринадом і ставимо на добу в холодильник;
  10. Після цього готуємо і стерилізуємо банки;
  11. Викладаємо овочі з маринадом в банки, закручуємо кришками;
  12. Прибираємо на зберігання в темне місце на зиму.

Корисні поради

  • Якщо маринується буряк в цілому вигляді, то краще всього брати коренеплоди невеликого розміру;
  • Маринувати цей овоч можна з морквою, болгарським перцем, цибулею або капустою;
  • Готову консервацію можна використовувати для заправки в борщ або додавати в салати, наприклад у вінегрет.

Маринована буряк обов'язково знадобиться взимку для приготування багатьох страв і салатів.

Крім цього, в процесі маринування овоч не втрачає своїх корисних якостей, зберігає всі свої вітаміни і корисні речовини. А адже взимку вживання вітамінів є невід'ємною частиною повсякденного меню.

Так що не пропускайте ці рецепти, а обов'язково приготуйте заготовки з буряків на зиму.

Що ще почитати: