Як маринувати буряк смачно і швидко на зиму
Буряк – це овоч, з якого на зиму можна зробити велику кількість заготовок.
Особливо смачною виходить маринована буряк.
Так? як же зробити цю смачну заготовку? Розглянемо найкращі рецепти і нюанси їх приготування.
Маринована буряк на зиму — ну дуже соковито і смачно!
Класичний рецепт
Підготуємо наступне:
- 5-6 штук буряків;
- Півсклянки цукру;
- Сіль – 2 ст. ложки;
- 1/3 частина склянки оцту;
- Духмяний перець – 5-6 горошин;
- Гвоздика – 2-3 бутона;
- 2 листочків лаврушки.
Як готується класична маринована буряк:
- Буряк слід гарненько промити від бруду. Шкірку і хвостики не видаляємо;
- Викладаємо промиті овочі в миску, заливаємо водою, ставимо на плиту і відварюємо до готовності. Приблизно годину або 1 годину 20 хвилин;
- Витягуємо буряк з води, акуратно чистимо шкірку, видаляємо хвостики;
- Можна буряк замаринувати прямо в цілому вигляді або нарізати на кружечки, кубики або соломкою. Робіть на свій розсуд;
- Перекладаємо буряк в заздалегідь підготовлені банки, щільно укладаємо її;
- Обов'язково між овочем покладіть лавровий лист, горошини запашного перцю і бутони гвоздики;
- Підливаємо гарячу воду і наполягаємо 30-40 хвилин;
- Після цього виливаємо воду в каструлю, насипаємо трохи солі, цукрового піску і прибираємо на плиту;
- Як тільки маринад почне кипіти, підливаємо оцет, перемішуємо;
- Потім наливаємо маринад до буряка, зверху закручуємо кришки за допомогою ключа для закочування;
- Ставимо банки верх дном, прикриваємо теплим пледом;
- Як тільки банки охолонуть, ставимо на зберігання в підвал або комору.
Готуємо по-корейськи
Що підготуємо:
- Бурякові коренеплоди – 700 грам;
- Часник – 3-4 зубчики;
- Коріандр, перемелений в ступці – 1 ч. ложка;
- Трохи цукру – 2-3 ч. ложки;
- Олія – 2/3 склянки;
- Оцет столовий – 1,5-2 великі ложки.
Процедура приготування маринованої буряків по-корейськи на зиму:
- Бурякові коренеплоди потрібно промити, зчистити шкірку і зрізати хвостик;
- Далі нарізаємо коренеплоди на тонку соломку або перетираємо на крупній тертці;
- Зчищають з часнику шкірку, нарізаємо на дрібні шматочки;
- Засипаємо в протерту буряк порубаний часник, перемелений коріандр, трохи цукру;
- Поливаємо оцтом і перемішуємо;
- Потім на сковороду наливаємо рослинне масло, ставимо на вогонь і прогріваємо до кипіння;
- Кипляче масло виливаємо у нарізану буряк зі спеціями;
- Залишити на деякий час, щоб все охололо;
- Викладаємо буряк по-корейськи в скляну тару, закриваємо кришками;
- Все, можна прибрати в холодильник на 6 годин, щоб коренеплід промариновался до кінця;
- Після цього маринований буряк по-корейськи можна подавати на стіл для дегустації або закатати кришками і прибрати на зберігання в темне місце.
Маринуємо по-болгарськи
Компоненти для готування:
- 1 кілограм буряка;
- 1 кілограм ріпчастої цибулі;
- Чорний перець – 1 маленька ложка;
- 200 грам рослинної олії;
- 50 мл столового оцту;
- Стакан води;
- 1 велика ложка солі.
Як готувати маринований буряк по-болгарськи на зиму:
- Бурякові коренеплоди потрібно ретельно промити від бруду, кладемо їх в ємність, наливаємо воду і ставимо на плиту отвариваться;
- Готуємо буряк до готовності. Варити слід приблизно 60-80 хвилин і обов'язково під кришкою. Готовність перевіряємо виделкою, якщо овоч легко протикається, то значить він готовий;
- Очищаємо готові коренеплодів від шкірки, зрізаємо хвостики;
- Очищену буряк нарізаємо соломкою або кубиками;
- Очищаємо цибулю від лушпиння. Цибулини нарізаємо тонкими кільцями або півкільцями;
- Після цього буряк та цибулю викладаємо в чашку, посипаємо меленим перцем. Все добре перемішується;
- Тару для маринування необхідно ретельно промити, обов'язково простерилізувати;
- Шматочки буряка з перцем тісно укладаються в скляну тару;
- Оцет наливаємо у ємність, підливаємо води, ставимо на плиту і доводимо до кипіння;
- Додаємо до оцту сіль, перемішуємо до повного розчинення;
- Заливаємо буряк гарячим оцтом з сіллю, закручуємо кришку за допомогою ключа для закочування;
- Прибираємо банку під теплий матеріал для повного остигання;
- На зберігання можна прибрати в комору або льох.
А тут читайте рецепти приготування кетчупу з помідорів на зиму «Пальчики оближеш».
Любите ласувати чимось солоденьким взимку? Тоді способи заготівлі чорниці з цукром без варіння на зиму вас точно зацікавить!
Як маринувати буряк з хроном
Компоненти для приготування:
- 400 грам кореня хрону;
- Буряк – 200 грам;
- Півсклянки води;
- 1 велика ложка столового оцту 9 %-го;
- 1 велика ложка цукрового піску;
- Сіль – 1 маленька ложка.
Процедура приготування гострої маринованого буряка з хріном:
- Для початку очищаємо коренеплоди. З буряка видаляємо шкірку, хвостик. Корінь хрону також очищаємо, обрізаємо його кінців;
- Обов'язково промиваємо коренеплоди під холодною водою і залишаємо деякий час постояти для просихання;
- Оскільки самостійно подрібнити хрін — це досить складне завдання, тому краще це зробити за допомогою блендера. За допомогою спеціальної насадки це можна зробити за пару хвилин;
- Потім нарізаємо бурякові коренеплоди на 4 частини. Викладаємо шматочки буряка в чашу блендера і також перемелюємо як хрін на дрібні шматочки;
- Після цього в блендер засипаємо перемелений хрін, буряк і знову все перемелюємо. В процесі перемелювання всі компоненти перемішуються до однорідної суміші;
- Після цього всю суміш викладаємо в середню миску, додаємо сіль, цукровий пісок, столовий оцет. Все перемішуємо;
- Суміш вийде досить сухою, тому її можна розбавити водою. Всі добре розмішуємо;
- Баночки для зберігання заготовки потрібно обов'язково промити, простерилізувати;
- Кришки також потрібно простерилізувати. Їх потрібно прокип'ятити у воді протягом 15 хвилин;
- Викладаємо овочеву суміш по банкам до самого верху, закручуємо гвинтовими кришками;
- Зберігати цю заготовку з буряка з хріном слід в холодильнику.
Заготовки швидкого приготування на зиму
Що потрібно для готування:
- 800 грам буряка;
- Цибуля – 1-2 штуки середнього розміру;
- Неповний склянку столового оцту;
- Сіль поварена – 50 грам;
- Цукор – 150 грам;
- 2 лаврового листа;
- 10-12 штук запашного перцю;
- Півлітра води.
Приступаємо до готування «швидкої» маринованої буряків:
- Бурякові коренеплоди промиваємо від бруду і викладаємо в ємність;
- Наливаємо в ємність воду, ставимо на плиту і відварюємо;
- Варити овочі треба протягом 60-80 хвилин. За цей час вони стануть м'якими;
- Готові овочі виймаємо з води, очищаємо від шкірки, видаляємо хвостики;
- Нарізаємо буряк у вигляді кубиків або соломкою;
- З цибулин знімаємо шкірку, розрізаємо на тонкі кільця. Кільця нарізаємо на 4 частини;
- Баночки готуємо – промиваємо і стерилізуємо;
- Далі викладаємо в банки овочі, викладаємо до них духмяний перець в горошинах;
- У ємність середнього розміру наливаємо воду, підливаємо оцет, насипаємо трохи солі, цукрового піску, кладемо лаврушки і ставимо на газ. Розігріваємо до кипіння;
- Прибираємо розчин маринаду з газу, залишаємо до повного охолодження;
- Заливаємо овочі маринадом, закрити поліетиленовими кришками;
- Прибираємо все в холодильник;
- Заготовку можна буде їсти вже на другий день або прибрати на зберігання в темне місце.
Ще одна «швидка» заготовка – тандем з капустою
Для приготування буде потрібно:
- Капуста свіжа білокачанна – 2 кілограми;
- 500 грам буряка;
- 200 грам цукру;
- 50 грам солі;
- Дві лаврушки;
- 5-6 штук зубчиків часнику;
- Рослинне масло – 180 грамів;
- Оцет столовий – 150 грам;
- Перець духмяний в горошинах – 5-6 штук;
- Морква – 2 штуки.
Робимо мариновану капусту з буряком швидкого приготування таким чином:
- Капусту промиваємо, очищаємо від старих і зіпсованих листя;
- Підготовлену капусту нарізаємо на невеликі квадрати зі сторонами приблизно 3-4 см;
- Морквяні й бурякові коренеплоди промиваємо у воді, очистити від бруду і шкурки;
- Очищені коренеплоди перетираємо на тертці з великими зубцями;
- Часникові зубці очищаємо від шкірки, нарізаємо на дрібні шматочки;
- Викладаємо овочі в миску, додаємо часник, рослинне масло і гарненько перемішуємо;
- У ємність наливаємо 1 літр води, додаємо туди сіль, цукровий пісок, горошини запашного перцю, лавровий лист, оцет і ставимо на плиту;
- Відварюємо маринад до кипіння;
- Після цього овочі заливаємо маринадом і ставимо на добу в холодильник;
- Після цього готуємо і стерилізуємо банки;
- Викладаємо овочі з маринадом в банки, закручуємо кришками;
- Прибираємо на зберігання в темне місце на зиму.
Корисні поради
- Якщо маринується буряк в цілому вигляді, то краще всього брати коренеплоди невеликого розміру;
- Маринувати цей овоч можна з морквою, болгарським перцем, цибулею або капустою;
- Готову консервацію можна використовувати для заправки в борщ або додавати в салати, наприклад у вінегрет.
Маринована буряк обов'язково знадобиться взимку для приготування багатьох страв і салатів.
Так що не пропускайте ці рецепти, а обов'язково приготуйте заготовки з буряків на зиму.