Як швидко і смачно запекти тріску в духовці
Морепродукти повинні зустрічатися в нашому раціоні хоча б пару днів в тиждень, але не всі можуть дозволити собі червону рибу, м'ясо краба або омара з-за їх не зовсім демократичною вартістю. Однак існує непогана альтернатива – доступна і недорога тріска.
Окремі представники цього тихоокеанського виду досягають маси 4 – 5 кг, і їх можна без проблем знайти на рибних прилавках. З цілої рибини можна приготувати досить велике блюдо і ласувати ним кілька днів.
Практично в кожному ресторані в меню є одне – два блюда з тріски: запечена в електродуховці з сиром і овочами, стейки з іншими морепродуктами, у вершковому або грибному соусі. Існує ще маса варіацій, і все це можна приготувати в аматорських умовах.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Тріска - | 4 кг |
Лимон - | 1 шт. |
Петрушка - | пучок |
Базилік - | кілька гілочок |
Хмелі-сунелі - | упаковка |
Перець, сіль - | за смаком |
Олія оливкова - | 2 ст. л. |
Цибулю - | 2 шт. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 89 Ккал |
Ця риба досить низькокалорійна, тому відмінно підходить для приготування дієтичних страв. Варто тільки правильно вибрати велику, красиву і без неприємного запаху тушку, гарненько почистити, за бажанням промаринувати і поставити запікатися.
Якщо тріска не випотрошена, зробіть надріз на черевці і рукою акуратно вийміть всі нутрощі. Голову можна відрізати, чи залишити. У будь-якому випадку доведеться видалити зябра, так як вони дадуть гіркоту страви, адже вони служать фільтром, і в них накопичується багато всякої гидоти. Почистіть луску, добре вимийте морепродукт під водою кілька разів, викладіть на рушник і залиште просохнути.
Очистіть цибулю, промийте лимон і нашаткуйте продукти великими кільцями. Підготуйте жаротривкого блюдо, на дно рясно викладіть цибулю, злегка полийте олією. Рибу наріжте на середні поперечні шматки, не поділяючи повністю.
Змастіть маслом і нафаршируйте черевну порожнину міксом із зелені. В прорізі вставте лимон і притрусіть спеціями. Покладіть на цибулю і готуйте в електродуховці, попередньо прогрітій до 200 °С близько 40 хвилин.
Філе тріски, запечатаний у фользі
Компоненти:
- Тріска – 1 шт.;
- Вершки – 150 мл;
- Морква – 1 шт.;
- Сіль, перець – за смаком;
- Білий цибуля – 1 шт.;
- Сир – 200 г;
- Олія нерафінована – 1 ст. л.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 95 Ккал/ 100 р.
Краще купити тушку побільше, процес оброблення займе певний час, тому бажано зробити це один раз. Можна взагалі піти легшим шляхом купити готове м'ясо тріски.
Відрізаємо голову, розрізаємо очеревину і виймаємо потрухи. Зчищаємо филейным ножем лушпиння, і моєму у воді. Рекомендується зробити це три рази, щоб вийшла кров, а філе було ідеально чистим.
Робимо зверху по хребту надріз і, утримуючи за хвіст, вивертаємо рибу навиворіт. Так відразу відійде хребет з усіма поперечними кістками і вийде ідеальне філе.
Очищаємо овочі і шаткуємо на один розмір.
Філе нарізаємо на пропорційні шматочки. Блюдо промазуємо маслом, овочі викладаємо на дно, зверху рибу, рясно солимо і посипаємо перцем.
Заливаємо все охолодженими вершками і притрушиваем натертим сиром.
Включаємо терморегулятор на 190 °С. Блюдо накриваємо фольгою і щільно притискаємо краю, щоб не надходило повітря. Готуємо півгодини.
Хребет, голову і шкуру можна не викидати – з них вийде непогана вуха.
Рецепт запеченої тріски з овочами
Страва, приготована за цим нехитрим рецептом, буде доречно і на фуршетному столі, і на звичайному вечері. Воно не важке на шлунок, не вимагає обов'язкових гарнірів, і відрізняється тим, що овочі підбираються по своєму смаку, тобто можна експериментувати.
Компоненти:
- Тріска – 3 шт.;
- Помідор – 3 шт.;
- Перець солодкий – 3 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Квасоля стручкова – 250 г;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Олія соняшникова – 2 ст. л.;
- Майонез домашній – 150 мл
Час приготування: 90 хвилин.
Калорійність: 91 Ккал/ 100 р.
Готуємо рибу: відрізаємо голову, вичищаємо нутрощі, зчищають луску і гострим товстим ножем нарізаємо великі шматки. Викладаємо в пластмасову миску, пересипаємо сіллю і залишаємо просолитися на півгодини.
Перець і томати моєму і шаткуємо товстими півкільцями. Квасоля розморожуємо і видаляємо зайву вологу паперовими рушниками. З цибулин видаляємо лушпиння. Включає термостат на 185 °С. Деко промазуємо маслом. Шматочки риби перекладаємо на лист не щільно, щоб були просвіти. Зверху розподіляємо квасоля, помідори, перець і нашатковану цибулю. Промазуємо товстим шаром домашнього майонезу і запікаємо годину.
Ситне блюдо з тріски з картоплею і сиром
Страва найкраще готувати навесні, коли з'явилася перша молода картопля. Можна, звичайно, його приготувати і з старої, але вийде не так смачно. Сир краще застосовувати твердих і напівтвердих сортів, він рівномірніше розплавиться.
Компоненти:
- Тріска або філе – 1 кг;
- Морква – 3 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Масло рослинне – 3 ст. л.;
- Картопля – 2 кг;
- Сир – 300 г;
- Гірчиця – 1 ст. л.;
- Майонез – 100 мл;
- Сіль – за смаком;
- Приправи для риби – пакетик;
- Зелена цибуля – пучок.
Час приготування: 2 години.
Калорійність: 110 Ккал/ 100 р.
Чистимо овочі. Морквину тремо, цибулю подрібнюємо дрібними кубиками. Пасеруємо овочі на олії. Попередньо підготовлену і почищену рибу нарізаємо на шматки приблизно одного розміру, підсолюємо і залишаємо просочитися.
Майонез з гірчицею змішуємо в маленькій піалі. Молоду картоплю чистити не обов'язково, досить добре вимити і подраить чистої металевої сіткою для посуду. Злегка обсмажити поверхню на рослинному маслі, щоб зарум'янилася (хвилин п'ять, не більше). Встановлюємо терморегулятор на 200 °С. В глибоку жаровню викладаємо шарами картоплю, рибу, овочеву зажарку, промазуємо гірчично-майонезним соусом і запікаємо сорок хвилин. Витягаємо, притрушиваем сиром і зеленою цибулею, готуємо ще п'ять хвилин.
Що можна зробити з листкового тіста, читайте в нашій статті і готуйте за нашими рецептами.
Приготуйте рецепт салату з кириешки і крабовими паличками. Цей незвичайний рецепт згодиться коли хочеться чогось цікавого і незвичайного.
Візьміть на замітку рибу під маринадом класичний рецепт, який легко приготувати в мультиварці. Читайте рецепт тут.
Тріска в сметані під винним соусом
Приготування риби в сметані завжди використовувалося кулінарами, тому що вона виходить ще ніжніше і м'якше. Деякі гурмани додають біле сухе вино безпосередньо в процесі приготування.
Компоненти:
- Тріска – 2 шт.;
- Вино біле – 100 мл;
- Сметана – 200 мл;
- Смалець свинячий – 50 г;
- Сіль – за смаком;
- Цибуля – 3 шт.
Час приготування: 65 хвилин.
Калорійність: 98 Ккал/ 100 р.
Моєму, потрошимо і нарізаємо зручними для подачі шматками рибу. Якщо обмежено час, купуємо готове філе, розморожуємо і також нарізаємо. Відкриваємо штопором біле сухе вино. Електродуховку прогріваємо до 185 °С.
На деко кладемо шматок свинячого жиру, розтоплюємо і зверху викладаємо великі кільця шинкованої цибулі і рибу. Рясно притрушиваем сіллю і заливаємо вином. Запікаємо двадцять хвилин.
Виймаємо, промазуємо товстим шаром домашньої сметани і відправляємо доготавливаться ще десять хвилин.
До складу страви за бажанням можна вводити білі гриби, їх так само, як і цибуля, нарізати великими пластинами.
Стейки тріски з креветками у вершках
Любителям поєднувати кілька видів морепродуктів цей рецепт ймовірно сподобається. Він включає в себе не тільки тріску, але і такі смачні, поживні креветки. Але це не ординарне блюдо, наприклад, на свято можна себе порадувати.
Компоненти:
- Філе тріски – 1.5 кг;
- Креветки – 450 г;
- Вершки – 250 мл;
- Борошно – 2 ст. л.;
- Масло вершкове – 50 г;
- Сіль, перець – за смаком;
- Лимон – 0.5 шт;
- Цибуля – 1 головка;
- Гірчиця – 2 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 97 Ккал/ 100 р.
Цибулю чистимо і дрібніші нарізаємо. Розтоплюємо масло, викладаємо цибулю і засмажуємо до напівпрозорості, протрушиваем прямо туди борошно і тонкою цівкою вводимо охолоджені вершки.
Це все необхідно виконувати, не перериваючи процесу вимішування. Додаємо гірчицю. Краще цей соус готувати дірявим ложкою, щоб відразу ж протирати з'явилися грудки.
Розрізаємо лимон навпіл, протикаємо виделкою отвори в м'якоті і видавлюємо в загальну масу. Заздалегідь відварені і почищені креветки викладаємо в соус і готуємо ще п'ять хвилин.
В невелику скляну жаровню викладаємо стейки тріски, зверху заливаємо вершково-креветочним соусом і запікаємо півгодини в електродуховці.
Підказки кулінарів
- Тріска має м'яке і ніжне м'ясо, але при запіканні вона може пересушиться. Щоб цього уникнути, необхідно попередньо її злегка промаринувати. Це може бути майонезний, вершковий або томатний маринад;
- Щоб нейтралізувати не дуже приємний запах у риби, варто злегка полити її лимонним соком;
- Щоб страва мала форму і вийшло соковитим, по можливості купуйте свіжу, а не заморожену тесання;
- При купівлі риби перевагу варто віддати цілісної тушки з головою. Буде більше шансів вибрати хорошу тріску. Очі у неї повинні бути прозорими і блищати, а зябра – однотонного кольору;
- Краще використовувати сирі неочищені креветки і проварювати їх будинку.
Приємного апетиту і гарного вам настрою!