Як приготувати яловичину в духовці у фользі
М'ясні страви займають особливе місце в кулінарії. Яловиче м'ясо відрізняється приємними смаковими властивостями, воно досить поживна. Багато оригінальні рецепти включають в себе яловичину, причому приготовану у фользі.
При цьому вона виходить досить смачною і м'якою. Пропонуємо розглянути рецепти приготування яловичини в духовці різними способами, з незмінним застосуванням у всіх них фольги.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Яловича вирізка - | 1500 м |
Сіль - | за смаком |
Перець - | 6 р |
Коріандр - | 6 р |
Часник - | 5 зубчиків |
Соєвий соус - | 60 г |
Морквина - | 2 штучки |
Лимонний сік - | дві столові ложки |
Фольга - | для запікання |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 г: 290 Ккал |
Головне – створити потрібну температуру близько 200 градусів. Важливе значення має свіжість м'яса і всілякі приправи. При виборі потрібного шматка слід звертати увагу на її запах, колір і тургор.
Якщо м'ясо вже почало пропадати, воно видає неприємний запах, змінює колір з рожевого на блідо-сірий і при натисканні на ньому довго залишаються вм'ятини.
Спосіб приготування запеченої яловичини шматком у фользі:
- Яловичину ретельно очищають, промивають, а потім осушують (для цього використовують сухий рушник);
- Після цього його ретельно натирають перцем, сіллю і коріандром;
- Часник чистять, розчавлюють в спеціальній часничниці;
- Готують соус: змішують оливкова олія з лимонним соком, сіллю, часником і перцем;
- Просочують отриманою масою м'ясо і залишають його на деякий час (приблизно на годину);
- Морква чистять, миють, ріжуть на тонкі кружечки;
- Коли яловичина настоїться, потрібно зробити в ній надрізи, в які помістити шматочки моркви і часнику;
- М'ясо поміщають у фольгу і ставлять в духову шафу, де воно ґрунтовно пропікається при високій температурі – приблизно 200 градусів (приблизно 60 хвилин);
- Готову страву дістають з духовки, остуджують (можна збризнути майонезом і прикрасити зеленню), нарізають на порційні шматочки і ставлять на стіл.
Яловичина порційно з сиром і помідорами
Таке блюдо готувати дуже легко, не потрібно використання заморських продуктів. Навіть якщо немає особливих кулінарних здібностей і досвіду, все одно можна без проблем приготувати на обід або до свята смачне і соковите блюдо зі свіжої яловичини.
Якщо яловичину попередньо промаринувати, вона вийде особливо соковитою і смачною. Фольга дозволяє м'яса залишатися особливо м'яким, адже зазвичай воно пересушується в духовій шафі. Помідори відмінно поєднуються з яловичиною й надають їй неймовірно приємний смак.
Інгредієнти для приготування яловичого м'яса у фользі з помідорами:
- Помідори – 3 штуки;
- Сіль – за смаком;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Розмарин мелений — 4 г;
- Коріандр мелений – 4 г;
- Яловичина – 800 г;
- Соняшникова олія – 30 г;
- Майонез – 40 г;
- Цибуля – 1-2 штуки;
- Сир твердий – 20 р.
Час приготування: 60 хвилин. Калорійність: 260 кілокалорій за 100 г готового продукту.
Приготування яловичини з помідорами в духовці у фользі:
- Спочатку необхідно підготувати всі необхідні інгредієнти, щоб вони були під рукою;
- М'ясо миють, очищають від плівок, нарізають на шматочки і приступають до їх отбиванию;
- Підготовлену яловичину просочують сумішшю з солі, перцю, розмарину, коріандру, масла;
- Викладають шматки на попередньо змащену фольгу, кладуть на деко;
- Томати миють, нарізують на кружальця, кладуть їх поверх м'яса, збризкують маслом;
- Цибулю очищають, ріжуть на кільця і викладають шаром на поверхні яловичини і помідорів;
- Зверху посипають тертим сиром, з кондитерського шприца видавлюють красиві візерунки з майонезу;
- Підготовлене блюдо накривають фольгою і ставлять у духову шафу (який вже заздалегідь ґрунтовно прогрітий) і випікають протягом певного часу – до години (температура – 190 градусів).
Як приготувати яловичину з картоплею і грибами
Щоб приготувати смачне м'ясо, достатньо мати в будинку фольгу і трохи спецій. Але якщо в холодильнику є гриби і картоплю, реально приготувати особливо апетитна страва без особливих зусиль.
Інгредієнти для приготування печеної яловичини з грибочками і картоплею:
- М'ясо яловиче – 1000 м;
- Картопля – 15 бульб;
- Морква (невелика) – 2 штуки;
- Цибуля ріпчаста – 2 штуки;
- Гриби – 300 г;
- Перець солодкий — 2 стручки;
- Перець мелений чорний — 5 м;
- Коріандр мелений – 5 г;
- Сіль – за смаком;
- Масло рослинне – для змазування дека;
- Сметана – 50 г;
- Оцет – 1,5 столові ложки
- Сир твердий – 50 р.
Час приготування: 1 год. Калорійність: 260 кілокалорій в 100 г готового продукту.
Отже, як приготувати яловичину з картоплею і грибами в духовці у фользі:
- М'ясо промивають, видаляють прожилки і плівки, ріжуть на невеликі шматочки;
- Яловичину відбивають;
- Гриби промивають, видаляють непотрібні частини, подрібнюють ножем;
- Картоплю чистять, миють, ріжуть на тонкі скибочки;
- Солодкий перець промивають, видаляють серцевину, нарізують на шматочки;
- Морква готують і ріжуть на тоненькі гуртки;
- Готують соус на основі перцю, коріандру, солі, оцту і сметани;
- Їм просочують яловичину, дають їй настоятися протягом години;
- Готують лист, накривають його фольгою, змащують маслом;
- На кулінарний лист викладають шар картоплі, зверху – м'ясо, потім кільця цибулі, моркви, знову картопля, м'ясо, перець і цибулю;
- Після цього всі покривають сметаною і посипають тертим твердим сиром;
- Зверху накривають шаром фольги і ставлять в духовку;
- Яловичина повинна випікатися при температурі до 200 градусів, близько 60 хвилин.
Стейки яловичини з томатами
Печений стейк – улюблена страва в багатьох європейських країнах. Так називають кусень м'яса, який обсмажена на вогні. Його готують на основі яловичини. Якщо спекти шматочки яловичого м'яса в духовій шафі у фользі, вийде відмінний, поживне блюдо. Помідори додадуть йому якусь «родзинку», а фольга збереже соковитість.
Інгредієнти для приготування страви:
- Яловиче філе – 1 кг;
- Сіль — за смаком;
- Томати – 4 штуки;
- Мелений чорний перець – на смак;
- Базилік і розмарин – на смак;
- Олія соняшникова – 100 р.
Час приготування: 55 хвилин. Калорійність: 270 кілокалорій в 100 г готового страви.
Як запекти стейки яловичини з помідорами у фользі в духовці:
- Яловичину промивають, просушують, розрізають на тонкі шматочки (не вздовж волокон, а впоперек);
- У кипляче масло занурюють яловичі скибочки, просмажують кілька хвилин і викладають на тарілку;
- В блюдце перемішують розмарин, сіль, чорний перець, базилік і масло;
- Отриманим маринадом змащують шматки м'яса з усіх сторін;
- Томати миють, ріжуть на кружечки;
- Стейки викладають на змащену маслом фольгу, викладають на них шматки помідорів;
- Фольгу гарненько загортають, щоб не просочився сік, ставлять у духовку і випікають протягом 15 хвилин (при температурі 190 г).
Простий рецепт страви на швидку руку — читайте як приготувати смачну страву за кілька хвилин.
Хачапурі з листкового тіста з сиром — улюблена закуска, яка має свої секретики. Читайте докладніше.
Пахлава медова кримська — рецепт з покроковим фото і порадами.
Королевська буженина
В першу чергу для отримання апетитного страви потрібно знайти хороший шматок яловичини, який буде позбавлений прожилок. Він повинен важити приблизно один кілограм і більше. Можна вибрати ошийок або окіст.
Ідеальне м'ясо не є парним або замороженим. Щоб промити його, потрібно взяти 1,5 літра води і 85 г солі. Прянощі опускають у половину літра киплячої води і готують розсіл.
Коли він охолоне, у нього занурюють шматок м'яса. Потім його залишають на кілька діб, температура в приміщенні не повинна перевищувати 8 градусів вище нуля.
Інгредієнти для приготування буженини з яловичини у фользі:
- Сіль – 85 м;
- Вода – 2 літри;
- М'ясо яловиче – 1,6 кг;
- Перець мелений – 6г;
- Розмарин – 7 г;
- Коріандр – 5 р.
Час приготування: 45 хвилин (страва), 5 доби (засолення м'яса). Калорійність: 270 кілокалорій в 100 г страви.
Як і скільки запікати буженину з яловичини в духовці у фользі:
- Яловичину (шийка, окіст) промивають, сушать;
- В половині літра води розчиняють сіль, опускають туди м'ясо;
- У киплячу воду кидають чорний перець, розмарин, коріандр, кип'ятять і охолоджують;
- Виливають пряний розсіл в солону воду з м'ясом – виходить маринад;
- М'ясо залишають у холодному місці на п'ять діб;
- Яловичину кладуть у фольгу, запечатують конвертом, викладають на лист;
- Запікають буженину в духовці при температурі 190 градусів протягом півтора години.
Температура духової шафи може бути нижче 180 градусів (мінімум – 160 градусів), але в цьому випадку буде потрібно більше часу для повного приготування. Не менше 3 годин. Інакше м'ясо вийде жорстким. Однак максимальний час випікання – 4 години.
Поради досвідчених кулінарів
Іноді трапляється, що господиня виконує всі потрібні дії в процесі приготування яловичини у фользі, але при цьому не отримує очікуваного результату. Вся причина може ховатися в неправильному підході до справи. Фахівці дають такі рекомендації:
- Важливо правильно підібрати шматок м'яса, визначившись з його призначенням: якщо це буженина, то вибирають жирний ошийок або окіст, для стейка і запеченого м'яса теж беруть м'якоть без кістки (філе);
- Буженина вийде смачніше, якщо м'ясо попередньо витримати в маринаді протягом п'яти днів;
- Фольга не дозволяє яловичині пересушуватися, тому для отримання соковитого страви її рекомендується замотувати в два шари такого матеріалу;
- Щоб запечене яловиче м'ясо вийшло апетитним, потрібно гарненько відбити шматочки;
- Для яловичини можна використовувати будь-які спеції, які кладуть в м'ясо;
- Тертий твердий сир дозволяє отримати тоненьку, рум'яну скоринку.
У процесі випікання яловичини у фользі в духовці важливо простежити момент її повної готовності. Рекомендована температура для приготування в духовці – 160-200 градусів. Готову страву можна подавати з кетчупом і зеленню.