15 март 2019 2 011

Як спекти смачний пиріг з маком до чаю

Пиріг – це випічка з листкового, дріжджового або здобного тіста. Для начинки застосовують як солодкий наповнювач (повидло, варення, сир, суфле, мак), так і м'ясної, солоний. Все залежить від призначення страви – закуска або десерт.

Макова начинка в булках, рулетах, пироги – це найулюбленіша з раннього дитинства. Дрібні ароматні зернятка перед використанням рекомендується подрібнити, запарити або проварити до загустіння в цукровому сиропі.

Як приготувати мак для начинки
Інгредієнти Кількість
Мак - 200 г
Горіхи - 100 г
Сік лимона - 2 ст. л.
Ваніль - 1 ч. л.
Мед - 2 ст. л.
Сушений виноград - 50 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 316 Ккал

Перед покупкою маку варто звернути увагу на його вид. Зерна повинні бути однакових розмірів, без зайвого сміття і ознак цвілі. Деякі господині просто промивають його в холодній воді, а потім використовують за призначенням.

Але все ж потрібно затратити більше часу, перемолоти в кухонному комбайні, щоб консистенція була пастоподібної.

Ще варіант: мак запарюють окропом і залишають на кілька годин набухати. Крім всіх цих маніпуляцій потрібно запастися медом, горіхами, сухофруктами, цукром, молоком, маслом вершковим.

Всі ці продукти зроблять начинку з маку ще соковитою і ароматніший. Готувати її потрібно прямо перед застосуванням і строго дотримуючи технологію.

Промийте мак в холодній воді, кілька разів, залийте окропом і залиште на двадцять хвилин. Розколіть горіхи і повынимайте ядра, подрібніть злегка качалкою. Ізюм замочіть в теплій воді.

Пропарений мак помістіть в ступку і перетріть до пастоподібного білястого стану. Родзинки розкладіть на серветці. Змішайте всі інгредієнти разом.

В кінці додайте сік лимона і подивіться консистенцію, якщо густа влийте що залишився. Вимісіть до гомогенного стану і використовуйте за призначенням.

Здобний пиріг з маковою начинкою

Здобне тісто виділяється своєю легкістю, ніжністю і ароматом. Коли випічка ще стоїть в електродуховці, запах витає вже по всій квартирі. Готувати пироги з маком звичайно клопітно, але воно того варто.

Складові:

  • Борошно – 2 склянки;
  • Цукор – 200 г;
  • Яйце – 3 шт.;
  • Мак – 130 г;
  • Молоко – 400 мл;
  • Дріжджі – 30 г;
  • Мед – 2 ст. л.

Виготовлення: дві години.

Калорійність: 294 Ккал/100 р.

Займемося безпосередньо приготуванням пирога з маком в сдобном варіанті. Підігріваємо половину молока, рукою кришимо в нього живі дріжджі, перемішуємо і залишаємо постояти хвилин десять. Мак перекручуємо в електром'ясорубці, додаємо до нього мед, залишки молока і ставимо на повільний вогонь проваритися п'ять – сім хвилин.

Коли на поверхні опари здадуться бульбашки, вбиваємо два яйця, всипаємо цукор і все ретельно вимішуємо. Партіями додаємо борошно і підмішуємо м'яке еластичне тісто. Якщо стане важко це робити в посуді, викладіть на сухий чистий стіл і виконайте процедуру. Головне, щоб маса не прилипала до долонь.

Накриваємо опару пластмасової мискою і залишаємо підходити на годину. В процесі кілька разів потрібно підмішувати, щоб випустити вуглекислоту.

Вивалюємо все тісто на стіл, промазанный маслом, розкачуємо великий пласт, зверху рясно промазуємо начинкою і акуратно загортаємо рулон, починаючи від краю. Запускаємо електродуховку на 190 °С.

На деко застеляємо пергаментом, кладемо на нього заготівлю, беремо спеціальний ніж з гострими зубчиками і нарізаємо шматочки шириною два сантиметри, не доходячи до кінця.

Скріплюємо в одне коло два кінця і починаємо начебто вивертати шматки навиворіт викладаючи красиво у вигляді ромашки. Промазуємо виріб з маком збитим яйцем і відправляємо готуватися на сорок хвилин.

Рулет з дріжджового тіста

Часто господині не беруться за дріжджове тісто, вважаючи це складним і не завжди вдалим процесом. Так може здатися лише на перший раз, але коли побачите результат своїх старань у себе на столі, то відразу зникнуть всі сумніви.

Складові:

  • Дріжджі — 1 шт.;
  • Цукор – 250 г;
  • Борошно – 450 г;
  • Молоко – 270 мл;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Мак – 200 г;
  • Масло вершкове – 300 г;
  • Родзинки – 25 р.

Виготовлення: два з половиною години.

Калорійність: 324 Ккал/100 р.

Пиріг-рулет з маком з дріжджового тіста готується трохи інакше, у порівнянні зі здобним аналогом. У чарці теплого молока розводимо сухі дріжджі, залишаємо постояти.

Збиваємо цукор, м'яке масло і охолоджені яйця.

Протрушиваем борошно, молоко нагріваємо до 36 °С. З'єднуємо всі підготовлені продукти у великій мисці і замішуємо пластичне тісто.

Кладемо його в чистий посуд і поставити підходити в тепле місце, якщо такого немає, можна скористатися йогуртницей – відмінний варіант. Через тридцять хвилин підмішуємо масу. Даємо постояти ще годину.

Мак промиваємо у воді кілька разів, підкладаємо нашатковану на смужки білий родзинки, шматочок вершкового масла і все перемішуємо.

Від борошняної маси відщипуємо шматок, розгортаємо в прямокутник п'ять на п'ятнадцять сантиметрів;

по центру уздовж накладаємо гіркою начинку. По краях робимо косі надрізи по чотири сантиметри і починаємо заплітати з тіста косичку.

Запускаємо агрегат на 185 °С. З вказаної кількості тесту повинно вийде три – чотири рулети з маком. Кладемо їх на силіконовий килимок і відправляємо запікатися на сорок хвилин. Вийміть готову випічку, накрийте зверху і залиште остигати. За бажанням притрусіть зверху пудрою.

Швидкий рецепт листкового макового пирога без дріжджів

Іноді хочеться приготувати слойки з маком на домашній кухні, але варто лише пригадати, що листкове тісто потрібно готувати не менше доби, бажання відразу ж відпадає. Однак можна купити готовий напівфабрикат в магазині, а ще краще – знайти дуже швидкий варіант його приготування.

Складові:

  • Маргарин – 300 г;
  • Борошно – 400 г;
  • Цукор – 150 г;
  • Мак – 100 г;
  • Молоко – 100 мл;
  • Вода – 150 мл;
  • Яйце – 2 шт.

Виготовлення: дві години.

Калорійність: 276.3 Ккал/100 р.

Можна купити тісто в магазині, але в нашому рецепті ми опишемо весь процес приготування саме домашньої основи для макової випічки. Отже, готуємо пиріг з маком без дріжджів на швидку руку.

Перед приготуванням дістаньте спред з холодильника, він повинен бути кімнатної температури. Просійте борошно на центр столу гіркою. Зверху наріжте ножем розм'яклий маргарин і порубаєте тісто в крихту. Підлийте частина води і замісіть однорідне тісто. Воно вийде досить тугим.

Розкачайте отриману масу, складіть конвертом і знову розкачайте, так потрібно робити два – три рази. Покладіть тісто на п'ятнадцять хвилин у морозилку.

Мак подрібніть в дерев'яній ступці, висипте в залізну мисочку з цукром, влийте молоко і проваріть вісімнадцять хвилин, весь час помішуючи, щоб не пригоріло.

Тісто розділіть на два шматки, великий і зовсім маленький. Основну частину розкачайте, нанесіть на неї начинку, можна ложкою або спеціальною лопаткою. Перекладіть у форму для випікання. Увімкніть електродуховку на 195 °С.

З невеликого шматочка тіста розкачайте довгу ковбаску. З неї сформуйте на пирозі подобу сітки або квіточки, як у вас спрацює фантазія. Занурте випікатися на п'ятдесят хвилин.

Приготуйте пельмені в мультиварці, це просто і смачно.

Швидке тісто на пиріжки з дріжджовим тістом. До такого тесту, підійде практично будь-яка начинка, як солодка так і солона. Готуйте разом з нами за нашими рецептами.

Читайте як приготувати м'ясні зрази з начинкою з яйця. Візьміть на замітку цей рецепт.

Пісна випічка в мультиварці

Якщо ви бажаєте приготувати пісну випічку в мультиварці, то використовуйте тільки допустимі в цьому випадку продукти: борошно, цукор, нерафінована олія, дріжджі. В начинку можна класти горіхи, сухофрукти.

Складові:

  • Борошно – 4 склянки;
  • Цукор – 100 г;
  • Кукурудзяна олія – 3 ст. л.;
  • Сухі дріжджі – 1 ч. л.;
  • Вода з газом – 160 мл;
  • Мак – 150 г;
  • Вода – 160 мл

Виготовлення: півтори години.

Калорійність: 163.5 Ккал/100 р.

У очищеної теплій воді розводимо сухі дріжджі і залишаємо на десять хвилин. Всипаємо в опару протрушенную борошно, цукор і газовану воду. Мак промиваємо холодною водою і розкладаємо на серветці просохнути, потім додаємо в загальну борошняну масу. Замішуємо руками м'яке повітряне тісто, в кінці вливаємо олію, залишивши трохи для промазування чаші приладу.

Включаємо електроприлад на функцію випічка. Занурюємо м'яке пісне макове тісто в агрегат і залишаємо запікатися на годину. По завершенню процесу не поспішайте відразу витягувати випічку, дайте пісного пирога з маком злегка охолонути. Якщо ви почнете його виймати, він може впасти і втратить форму. Переверніть його на решітку, накрийте серветкою і запасіться терпінням.

Пиріг з сирно-макової начинки

Якщо ви любите експериментувати і поєднувати відразу кілька компонентів, то цей рецепт саме для вас. В даній випічці ви отримаєте відразу два ефекти: неймовірний смак і в теж час користь.

Складові:

  • Фермерський сирок – 270 г;
  • Яйця домашні – 4 шт.;
  • Цукор – 300 г;
  • Масло вершкове – 200 г;
  • Мак – 0.5 склянки;
  • Манка – 8 ст. л.;
  • Апельсин – 2 шт.;
  • Мак – 150 р.

Виготовлення: півтори години.

Калорійність: 296.2 Ккал/100 р.

Пиріг з сиром і маком приготувати не так вже й складно. Починаємо! Домашній сир подрібнити за допомогою сита, всипати в нього цукор, жовтки і манну крупу. Всю масу добре збити в блендері або міксері. Білки перебити в пишну піну. Акуратно силіконової лопаткою з'єднати дві маси.

Апельсини помити, спеціальним ножем зчистити цедру, відкласти в сторону. М'якоть видавити через прес, отриманий свіжий сік влити в яєчно-сирну масу. Поділити тісто на дві частини.

Перекручений через електром'ясорубку мак змішати з апельсиновою цедрою і размякшим маслом. Подбавить суміш в одну половину творожковой маси, вона вийде практично чорного кольору.

Вистилаємо деко з високими бортами пекарської папером. Ложкою набираємо повністю білої маси, без маку кладемо по краю листа, поруч кладемо стільки ж чорною макової маси. Так, чергуючи тісто у вигляді шахової дошки, викладаємо всю заготовку. Прогріваємо електродуховку до 180 °С і відправляємо пиріг запікатися на п'ятдесят п'ять хвилин. За бажанням готовий сирно-маковий пиріг можна прикрасити зверху свіжими ягодами або фруктовим джемом.

Головні правила приготування будь-якого страви, в тому числі і пирогів з маком, полягають у правильному виборі продуктів і вкладанні в нього кохання під час приготування.

Що ще почитати: