19 июнь 2019 2 316

Домашні способи засолки капусти швидкого приготування

Солона капуста – одне з популярних страв на нашому столі, адже це не тільки відмінна закуска, але і доповнення до будь-якого гарніру. Однак тільки вмілим господиням з досвідом під силу правильно приготувати хрустку, біленьку капусту.

Існує безліч хитрощів у процедурі засолювання капусти швидкого приготування: правильно підібрані качани, відповідні пропорції солі, цукру, за необхідності – оцту, метод шинкування. Все це в підсумку призведе до бажаного результату.

Деякі господині плутають засолювання і квашенні капусти, проте, це два зовсім різних процесу приготування. Засолювання відноситься до швидкого соління, а квашенні – до тривалого, і займає від однієї до декількох тижнів.

Капусту солять з додаванням моркви, буряків, яблук, чорного перцю і лаврового листа. Перед закладанням в банку нашатковані овочі необхідно сильно пом'яти, щоб виступило якомога більше соку, це прискорить приготування.

Ще в давнину було повір'я, щоб засолена капуста вийшла смачною, потрібно дочекатися поки овоч вдарить перший мороз. Тому не варто поспішати з цією справою.

Швидка засолювання капусти: простий рецепт

Якщо хочете швидко засолити які-небудь овочі, додайте в розсіл оцет. Цей рецепт швидкої засолювання капусти передбачений для тих, у кого немає зайвого часу або багато місця для зберігання солінь.

Всього за сім – вісім годин у вас на столі буде стояти готова солона капуста, хоч на вареники, хоч на борщ або пиріг.

Компоненти:

  • Вилок – 1 кг;
  • Морква – 1 шт.;
  • Часник – 3 зубки;
  • Олія нерафінована – 50 мл;
  • Цукор – 50 г;
  • Сіль – 1 кг;
  • Чорний перець – 5 зерняток;
  • Вода – 300 мл;
  • Столовий оцет – 50 мл

Качан шаткуємо гострим ножем або спеціальним пристосуванням. Якщо у вас воно є – це значно прискорить процес. Очищаємо моркву і трьом на крупній тертці. Часник покласти в металеву миску, накриваємо блюдцем і трясемо, докладаючи зусилля, відкриваємо і витягуємо його вже без лушпиння.

У великій чашці розводимо заправку: змішуємо сіль, рослинне масло, цукор, перець, оцет, вливаємо кип'ячену воду. Розмішуємо так, щоб повністю розчинилося. Шаткуємо слайсами часник.

Всі підготовлені овочі кладемо в глибоку миску, злегка обминаємо руками і заливаємо отриманим маринадом. Накриваємо миску великою кришкою, на неї встановлюємо гніт і залишаємо на два – три години.

Перемішуємо, знову прикриваємо. Через сім годин можна подавати готову капусту до столу.

Як засолити шматками капусту з буряком

Капусту можна солити не тільки дрібно нашатковану з додаванням моркви, але і великими шматками з буряком. Це соління використовують для відкритих пирогів, пиріжків, варять борщі, з нею тушкують м'ясо і рибу.

Компоненти:

  • Капуста – 3.5 кг;
  • Буряк – 0.5 кг;
  • Часник – 4 зубки;
  • Корінь хрону – 2 шт.;
  • Сіль – 100 р;
  • Цукор – 0,5 склянки;
  • Перець горошком – 6 шт.;
  • Лист лавра – 5 шт.;
  • Гвоздика – 3 зерна;
  • Вода – 2 л

Для цього рецепта засолювання капусти швидкого приготування краще брати велику і тугу голівку, її нарізаємо великими шматками. Буряк миємо та очищаємо, подрібнюємо невеликими кубиками. У остигнула кип'яченій воді розводимо розсіл: сіль, гвоздика, цукор, перець, лист лавра. Почищений часник тиснемо через прес.

Змішуємо всі підготовлені овочі, заливаємо маринадом і накриваємо зверху тарілкою або кришкою меншого діаметру, ніж сама миска, щоб щільно придавливала капусту. Зверху кладемо важкий камінь або ставимо банку з водою, так щоб вийшов гніт.

Відправляємо соління в темне прохолодне місце на дві доби. Потім розкладаємо закуску в скляні банки і закрити пластмасовою кришкою. Залишаємо зберігатися в холодному підвалі або холодильнику.

Спробуйте приготувати пиріг з полуницею. Ми підготували непогану добірку рецептів з пісочного, холодцю чи листкового тіста. Експериментуйте разом з нами!

Прочитайте як правильно приготувати рецепт салату «Осінній» з овочів на зиму.

Ви пробували варення з ялинових шишок? Обов'язково спробуйте його приготувати, це відмінна солодкість яка підвищує імунітет.

Маринуємо овочі без оцту

Сам процес досить трудомісткий, необхідно підготувати всі овочі, прянощі, тару, робочий інвентар, добре заточити ножі. Адже нашаткувати овочі, відразу ж необхідно щільно набивати ними банку.

Компоненти:

  • Капуста – 3 шт.;
  • Морква – 6 шт.;
  • Лист лавра – 10 шт.;
  • Перець чорний – упаковка;
  • Сіль – 4 ст. л.;
  • Цукор – 2 ст. л.;
  • Вода – 2.5 л.

Розглянемо докладніше швидкий спосіб засолювання капусти без оцту. В гарячій кип'яченій воді розчиняємо сіль і цукор, після цього проціджують все через марлю і залишаємо остаточно остигати.

З качана знімаємо верхні зіпсовані аркуші, розрізаємо його навпіл і шаткуємо тоненькими довгими смужками. Все складаємо у велику емальовану миску.

Моєму моркву і очищаємо від шкірки, подрібнюємо на тертці, додаємо в ємність. Зверху посипаємо спеціями.

Мнемо нашатковані овочі, докладаючи фізичну силу, можливо знадобиться кілька підходів, все залежить від соковитості овочів. У готові простерилізовані банки щільно наталкиваем отриману суміш.

Чим тугіше ви це зробите, тим швидше приготується ваша капуста. Зверху заливаємо розсолом, прикриваємо пластмасовою кришкою, але нещільно, і ставимо банки в миски в тепло. Дня через три закуска буде готова. Періодично необхідно пронизувати засолку дерев'яною палицею, щоб випустити повітря.

Капуста готова!

 

Хрустка капуста за два дні

У різних джерелах можна знайти безліч рецептів приготування солоної капусти, однак не завжди вона виходить хрусткою і смачною. Часто вона виходить м'якою, не досить солоної і чомусь- сірої. Щоб уникнути такого результату, візьміть собі на замітку саме цей рецепт, який не підводить ніколи.

Компоненти:

  • Капуста – 1 шт.;
  • Вода – 1 л;
  • Сіль – 2.5 ст. л.;
  • Цукор – 1 ст. л.;
  • Кріп сушений – 2 ч. л;
  • Морква – 1 шт.

У остигнула кип'яченій воді розчиняємо велику йодовану сіль і цукор. Капустяний качан розрізання навпіл і гострим ножем починаємо шаткувати як можна тонше. Якщо трапляються товсті прошарку відкладайте їх в сторону.

Морква промиваємо від бруду і чистимо за допомогою металевого скребка, це значно заощадить ваш час і знятий шар буде тонше, ніж від ножа. Подрібнюємо підготовлений овоч на тертці.

Складаємо підготовлені продукти у велику каструлю з високими бортами, обминаємо руками і заливаємо розсолом.

Прикриваємо кришкою і залишаємо засаливаться на сорок вісім годин, періодично відкриваючи і пронизуючи дерев'яною паличкою для суші, щоб виходило повітря.

Готову капусту швидкого приготування розкладаємо по банках, накриваємо кришкою і ставимо зберігатися в холодильник.

Солимо капусту гарячим способом

Існує дуже швидкий метод засолювання капусти з використанням певних овочів і фруктів. Вже через кілька годин, максимум – діб, страва буде готове.

Компоненти:

  • Капуста – 2 кг;
  • Морква – 2 шт.;
  • Яблука – 3 шт.;
  • Журавлина – 100 г;
  • Сіль – 2.5 ст. л.;
  • Оцет – 50 мл;
  • Масло – 1 склянку;
  • Вода – 1 л;
  • Часник – 1 головка;
  • Цукор – 250 р.

Зрізаємо верхній шар листя з качана, за необхідності зрізаємо зіпсовані ділянки. Очищаємо часник, морква і яблука. Фрукти краще брати не солодкі, а кислі – семеренко або антонівку. Шаткуємо капусту смужками, а інші продукти – тонкими слайсами. Викладаємо підготовлені продукти шарами у велику емальовану миску: капусту, моркву, журавлину, завершуємо яблуками. За цією схемою робимо кілька шарів.

В металевої посуді змішуємо всі інгредієнти, що залишилися, ставимо на вогонь і кип'ятимо п'ять – сім хвилин. Заливаємо гарячим маринадом нашатковані овочі, накриваємо дерев'яною кришкою і встановлюємо гніт. Ось такий рецепт засолки капусти гарячим способом швидкого приготування.

Корисні поради

  1. Якщо ви спробували трохи капусти з банки і вона вам здалася недостатньо готовою, залиште її ще на півгодини – годину і знову пробуйте, адже процес бродіння відбувається безперервно, і смак швидко змінюється;
  2. Для якісного засолу необхідна тільки велика сіль, дрібна – не годиться;
  3. В період бродіння овочі потрібно повністю покрити маринадом. Якщо верхній шар сухий – збільшіть гніт або долийте ще рідини в банку;
  4. Щоб капуста добре засолилась, рекомендується готувати її на зростаючу місяць;
  5. Найкраща посуд для засолювання – дерев'яна бочка;
  6. Якщо залишити закуску бродити в холодному приміщенні, час приготування може збільшитися на кілька днів;
  7. Якщо в процесі бродіння не випускати повітря, то капуста швидкого приготування вийде з гіркуватим присмаком;
  8. З'явилася на поверхні банки піну слід прибирати дірявим ложкою, як тільки вона перестала з'являтися – засолювання готова.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: