Заготовки з абрикосів на зиму — прості, солодкі і дуже корисні
Абрикоси люблять абсолютно все і в будь-якому вигляді. З появою перших стиглих плодів влітку багато намагаються насамперед наїстися їх досхочу, а воно й зрозуміло, смак цього природного дару неймовірний, солодкий, соковитий. А аромат стиглих плодів розноситься по всьому городу, він так і манить своєю солодкістю і соковитістю.
Тому не варто упускати можливість, потрібно встигнути зробити смачні заготовки з абрикосів на зиму, все одно весь урожай не з'їси, а ось заготовочки з них припадуть в зимовий час як не можна до речі.
Так, як і які зробити зимові десерти з цих фруктів? Розберемося в цьому нижче, описавши поетапно кращі рецепти приготування з фото.
Найвдаліші заготовки з абрикосів на зиму
Абрикосове варення з половинок
Які будуть складові:
- Півтора кілограма свіжих абрикосів;
- Кілограм цукрового піску.
Приступаємо до готування ласощі з абрикосів на зиму:
- Для початку промиваємо абрикоси, ретельно перебираємо і прибираємо уражені і загнили плоди;
- Висушені ягоди розрізаємо ножем на дві частини, виймаємо кісточки;
- У результаті повинно вийти близько кілограма очищених половинок абрикоса;
- Перекладаємо половинки в блюдо, присипаємо цукром і залишаємо стояти протягом 8-10 годин, за цей час повинен утворитися сік;
- Далі всі компоненти ретельно перемішуємо, ставимо на плиту;
- Проварюємо всі компоненти на невеликому вогні, кип'ятимо;
- Знімаємо з плити, залишаємо стояти до повного охолодження протягом 6-8 годин;
- Обов'язково тару для зберігання варення добре обполіскуємо теплою водою, очищаємо всі забруднення і пропарюють на пару. Також можна обдати окропом;
- Кришки найкраще прокип'ятити чверть години;
- Варення потрібно знову поставити на плиту і прокип'ятити протягом 5-7 хвилин;
- Викладаємо заготовку з абрикосів у скляну тару, закорковуємо кришками і прибираємо в холодильник.
Мармелад – ласощі дитинства
Що знадобиться для мармеладу:
- Абрикоси – 1 кілограм;
- Цукровий пісок – 3 склянки;
- Вода – 1 стакан.
Приступаємо до приготування такої заготовки з абрикосів на зиму:
- Плоди абрикосів обов'язково потрібно промити від бруду і просушити;
- Потім поділяємо їх на дві частини і витягуємо кісточки;
- Перекладаємо половинки в металеву тару, наливаємо води і ставимо на вогонь;
- Як тільки половинки стануть м'якими, знімаємо їх з плити;
- Перекладаємо гарячу абрикосову масу на сіту і ретельно перетираємо;
- Пюре потрібно перекласти в ємність, поставити на вогонь і уварити;
- В процесі уварювання потрібно поступово всипати цукровий пісок і перемішувати;
- Деко або плоске блюдо змочуємо водою і викладаємо невеликим шаром абрикосове пюре з цукром;
- Залишаємо подсушиваться на відкритому повітрі або при кімнатній температурі;
- Після того, як мармеладная суміш підсохне, її слід розрізати на квадратики і прибрати на зберігання в банки або у пластикову тару.
Ароматний джем
Що потрібно для заготівлі варення на зиму:
- Стиглі абрикоси – 3 кілограми;
- Цукровий пісок – 3 кілограми.
Як готувати варення з абрикосів:
- Абрикоси перебираємо, прибираємо гнилі і зіпсовані плоди;
- Ретельно промиваємо і просушуємо;
- Далі розрізаємо на дві частини, виймаємо всі кісточки;
- Очищені половинки пропускаємо м'ясорубкою (можна блендером);
- Абрикосове пюре засипаємо цукровим піском;
- Далі ставимо пюре на плиту, проварюємо на повільному вогні. Як почне кипіти, проварюємо півгодини;
- Знімаємо з плити, залишаємо стояти на ніч;
- Потім знову ставимо на вогонь, відварюємо ще хвилин 10-15;
- Банки для зберігання потрібно ретельно промити, видалити всі забруднення;
- Тримаємо скляну тару над парою хвилин 15 або обдаємо окропом;
- Готовий джем викладаємо в банки, закорковуємо кришками.
Абрикоси у власному соку
Що буде потрібно для цієї заготовки:
- 2 кілограми абрикосів середньої стиглості;
- 800 грам цукру;
- 2000 мл води.
Як робити абрикоси у власному соку на зиму:
- Ягоду потрібно промити, перебрати, видалити всі гнилі і уражені плоди;
- Розрізаємо на дві частини, виймаємо кісточки;
- Викладаємо шарами абрикоси, присипаємо кожен шар цукром;
- Залишаємо стояти під цукром на 8-10 годин, щоб з'явився сік;
- Після цього викладаємо абрикоси в банки, заливаємо соком;
- Поміщаємо баночки зі всіма компонентами у велику ємність, попередньо на дно потрібно покласти рушник, підливаємо води трохи вище половини;
- Ставимо на плиту і прогріваємо до 85 градусів, витримуємо хвилин 15;
- Далі виймаємо банки. Закорковуємо кришками;
- На зберігання можна помістити в підвал або комору кімнату.
Незвичайне варення з білої смородини ви можете зварити, ознайомившись із цією статтею. У ній є і рецепти, і фото, і поради.
А заглянувши сюди, можна навчитися варити компот з полуниці на зиму. Як же приємно працювати з цією ягодою, адже вона смачна, красива і дуже пахуча, буквально весь дім наповнює своїм шикарним ароматом.
Цукати – заміна цукерок
Які складові знадобляться:
- Кілограм абрикосів хорошою стиглості;
- Цукор-пісок – 6 склянок;
- 2 грами лимонної кислоти;
- Півлітра води.
Як потрібно робити заготівлю цукатів з абрикосів на зиму:
- Абрикоси необхідно перебрати, промити від пилу, бруду;
- Поділяємо плоди на дві частини, виймаємо кісточки;
- В металеву тару наливаємо воду, засипаємо цукровий пісок і ставимо на плиту;
- Проварюємо сироп до повного розчинення всіх цукрових крупинок;
- Викладаємо половинки плодів у велику чашку з металевої основи і заливаємо їх гарячою солодкої сумішшю. Залишаємо стояти під сиропом протягом 10-12 годин;
- Після цього чашку з усіма компонентами ставимо на плиту, проварюємо близько 5-7 хвилин і знімаємо. Залишаємо стояти ще на10-12 годин;
- Повторюємо теж саме ще 3 рази;
- Останнім кип'ятіння потрібно додати лимонну кислоту;
- Після цього потрібно злити весь сироп з цукатів. Перекладаємо їх на сито;
- Прибираємо цукати в духову шафу, просушуємо їх при температурі 45 градусів;
- Далі посипаємо готові цукати з абрикосів цукром або цукровою пудрою;
- На зберігання прибираємо все в скляні банки, накриваємо пергаментним папером з основи, попередньо змоченою спиртовим розчином.
Заготовки без цукру на зиму
Повидло з медом у свіжому вигляді
Що потрібно підготувати:
- 800 грам стиглих абрикосів;
- Мед – на свій розсуд.
Заготівля повидла з абрикосів без цукру на зиму по кроках:
- Першим ділом промиваємо плоди абрикосів, їх слід ретельно перебрати, видалити всі уражені і гнилі;
- Поділяємо на дві частини, виймаємо кісточки;
- Після цього їх можна перемолоти в блендері або пропустити через м'ясорубку. Якщо потрібно, щоб не попадалася шкурка, то їх можна перетерти через сито;
- Далі в абрикосове пюре додаємо мед, приблизно 2-3 ст. ложки, ретельно перемішуємо;
- Баночки потрібно гарненько промити теплою водою, видалити всі забруднення;
- Далі їх можна потримати на пару, також можна залити гарячу воду на 15-20 хвилин;
- У обсушені баночки викладаємо абрикосове пюре;
- Закорковуємо кришками, прибираємо на зберігання в прохолодне місце в холодильник або льох
Половинки у власному соку без цукру
Що знадобиться:
- Абрикоси середньої стиглості – 2 кілограми;
- Вода – 2 склянки.
Як робити дану абрикосову заготівлю на зиму:
- Промиваємо плоди, обов'язково очищаємо від бруду і пилу;
- Поділяємо на дві частини, виймаємо кісточки;
- Перекладаємо половинки в ємність, заливаємо водою і ставимо на плиту;
- Варимо на невеликому вогні, обов'язково закриваємо кришку. Відварювати слід до тих пір, поки ягоди не пустять сік;
- На поверхні ягід повинен утворитися сік товщиною в 1 палець;
- Тим часом промиваємо банки, очищаємо від бруду, обов'язково їх стерилізуємо. Для цього можна потримати над парою або обдати гарячою водою;
- У підготовлену скляну тару викладаємо гарячі половинки абрикосів, заливаємо гарячим сиропом до самого верху;
- Закорковуємо металевими кришками;
- На зберігання можна помістити в комору або в холодильник;
- Ця заготовка з абрикосових половинок без цукру на зиму підійде для приготування різних десертів і випічки.
Корисні поради
- Для заготівлі абрикосів на зиму слід використовувати абрикоси середньої стиглості, не надто перезрілі;
- На повидло можна пустити перезрілі плоди, але головне — не гнилі;
- Для різноманітності в абрикосове повидло можна додати яблука, сливу або агрус;
- Смачне варення виходить з додаванням цедри лимона або апельсина;
- З повидла можна зробити пастилу, для цього його слід викласти шаром на масляну поверхню листа і залишити на сонці до повного висихання. Після цього готову пастилу можна згорнути і прибрати на зберігання в поліетиленовий пакет або загорнути в папір.
Варення, повидло, джем, цукати, мармелад, пастила — і це ще не все, що можна зробити з цієї смачної ягоди. Обов'язково зробіть заготовки з цим фото-рецептами, дані десерти стануть прекрасним доповненням до чаю в зимовий вечір!