Як варити компот з абрикосів на зиму
Важко знайти того, хто б не любив зимовим морозним днем випити компот. Цей напій не порівняєш із звичайними соками, які продаються у магазинах.
Адже компот з фруктів і ягід — це корисний напій без домішок і добавок.
Особливо неймовірно смачним виходить компот з абрикосів на зиму.
Якщо абрикосовий компот зробити правильно і згідно з рецептурою, то він розійдеться на ура! Так як же його зробити? У цьому допоможуть наступні рецепти.
Простий рецепт
Що потрібно для готування:
- 3 кілограма свіжих стиглих абрикосів;
- 2 літра чистої води;
- 1 кілограм цукрового піску.
Як робити компот з абрикосів на зиму:
- Для початку абрикоси гарненько промиваємо, всю ягоду перебираємо. Якщо є трохи зіпсовані, то потрібно обрізати. Якщо попадається зовсім гнила ягода, то її викидаємо;
- Промиті абрикоси очищаємо від кісточок. Нарізаємо м'якоть середніми шматочками;
- Банки промиваємо гарячою водою кілька разів;
- Складаємо нарізані плоди щільно в тару;
- Виливаємо в каструлю воду, засипаємо цукровий пісок і ставимо на плиту. Відварюємо цукровий сироп до повного розчинення цукру;
- Далі по банкам розливаємо сироп і прикривають кришками, але не закручуємо;
- Потім ставимо тару у відро чи велику каструлю. Попередньо на дно потрібно постелити рушник. Заливаємо водою і ставимо стерилізувати;
- Якщо банки об'ємом півлітра, то стерилізуємо 10 хвилин, якщо 1 літр, то 13 хвилин;
- Після цього закочує банки закаточним ключем. Закриваємо щільно, щоб через кришки не протікала рідина;
- Ставимо банки догори дном і ставимо в прохолодне місце;
- Накривати теплою ковдрою або рушником не потрібно, інакше абрикоси зваряться і вийдуть несмачними.
Варіант без стерилізації
Що буде потрібно для приготування компоту з абрикосів на зиму без стерилізації:
- Стиглі абрикоси – 5 кілограмів;
- Вода – 10 літрів;
- 2 кг цукрового піску;
- 1 маленька ложечка лимонної кислоти.
Як робити:
- Стиглі абрикоси перебираємо, споліскують теплою водою і викладаємо на стіл для обсушування;
- Далі банки промиваємо гарячою водою кілька разів;
- Обсохшую ягоду викладаємо в банки. Заповнюємо банки абрикосами до половини;
- Кришки потрібно простерилізувати хвилин 15;
- Заливаємо всю тару з абрикосами окропом;
- Прикриваємо стерилізованими кришками, але не закручуємо. Залишаємо настоятися хвилин 15;
- Далі виливаємо відвар з банок в каструлю, додаємо цукровий пісок, лимонний сік і ставимо на плиту;
- Відварюємо сироп до кипіння, поки весь цукор не розчиниться;
- Потім сироп розливаємо по банках;
- Тару з заготовками перевертаємо, прибираємо в тепле місце, закутуємо теплим матеріалом або пледом;
- Залишаємо банки з компотом з абрикосів настоювати до повного охолодження.
Абрикосовий компот з вишнею
- Свіжа вишня – 1 кілограм;
- 2 кілограм абрикосів;
- 1 кілограм цукрового піску;
- 3 літри води.
Готування:
- Абрикоси й вишні потрібно ретельно перебрати і промити теплою водою;
- Вичищаємо з ягоди всі кісточки;
- Банки промиваємо гарячою водою пару разів;
- Далі закладаємо в банки ягоду. Вишні та абрикоси викладаємо по черзі спочатку шар абрикосів, потім шар вишні. Потім також ряд абрикосів і ряд вишні;
- Ставимо на плиту велику ємність з водою, засипаємо туди цукровий пісок, все перемішуємо. Варимо сироп до повного розчинення цукрового піску;
- Розливаємо киплячий сироп по банкам з ягодою;
- Прикриваємо всі кришками, але не закочує;
- В каструлю або відро кладемо рушник і ставимо банки. Наливаємо воду і ставимо стерилізуватися;
- Півлітрові баночки потрібно стерилізувати 15 хвилин, літрові – 25 хвилин;
- Всі закручуємо і ставимо в прохолодне місце до повного охолодження.
А тут ми розмістили для вас прості, але все-таки найкращі рецепти варення з червоної смородини.
Домашні рецепти мочених яблук читайте тут. Не проходьте повз такої смакоти!
Доповнюємо смак червоною смородиною
Складові компоненти:
- 200 грам стиглих абрикосів;
- 200 грам червоної смородини;
- 150 грам цукрового піску;
- Вода.
Як готується компот з абрикосів з червоною смородиною:
- Абрикоси і червону смородину гарненько промиваємо теплою водою. Прибираємо всі гілочки і листочки;
- Абрикоси поділяємо на дві частини, виймаємо кісточки;
- Банку ставимо в ємність з водою, туди ж кладемо кришку і ставимо на плиту стерилізуватися. Після закипання стерилізуємо хвилин 15. На дно обов'язково постеліть рушник або поставте металеві грати;
- Потім простерилизованную банку наповнюємо до половини абрикосами і червоною смородиною;
- Ставимо на плиту чайник з водою і розігріваємо до кипіння;
- Після цього заповнюємо ємність з ягодою гарячою водою і наполягаємо 20 хвилин;
- Потім зливаємо ягідний відвар з банки в каструлю;
- Додаємо у відвар цукровий пісок, ставимо на плиту, відварюємо до повного розчинення цукру;
- Потім заливаємо банку з ягодою до верху сиропом, закатуємо кришкою;
- Перевертаємо банку і ставимо в прохолодне місце до повного охолодження.
Компот з абрикосів з апельсином на зиму
Що потрібно:
- Абрикоси – 1 кілограм;
- Цукровий пісок – 1 кілограм;
- Апельсини – 300 грам;
- Вода – 5 літрів;
- М'ята – 1 пучок.
Як робити:
- Абрикоси потрібно гарненько сполоснути під теплою проточною водою. Добре б під час митися використовувати ганчірку або губку. За допомогою ганчірки або губки можна видалити весь бруд з поверхні плодів;
- Після миття ягоди викладаємо на рушник для просушування;
- Як тільки ягода просохне, розрізаємо її на 2 частини, виймаємо кісточки;
- Промиваємо банки гарячою водою;
- Викладаємо шматочки ягід в банки на одну третину;
- Промиваємо апельсини, видаляємо шкірку і вичищаємо всі кісточки. Якщо кісточки залишити, то компот може швидко заграти;
- Після цього видавлюємо сік з цитрусових, приблизно повинно вийти близько 1-1,5 склянки;
- Проціджуємо сік через марлю матеріал. Це потрібно для того, щоб позбавитися від зайвої м'якоті;
- Всю м'якоть можна викинути, а сироп буде використовуватись для готування сиропу;
- Наливаємо в каструлю воду і ставимо на плиту;
- Як тільки вода стане гарячою, засипаємо туди цукровий пісок, перемішуємо і залишаємо варитися;
- Після цього заливаємо туди апельсиновий сік, все розмішуємо і залишаємо варитися до кипіння;
- Як тільки сироп закипить, кладемо туди м'яту. Вона додасть компоту приємний аромат і незвичайний смак;
- Далі розливаємо сироп по банкам, закатуємо кришками;
- Ставимо в прохолодне місце до повного охолодження.
Абрикоси у власному соку на зиму
Що знадобиться:
- Свіжі стиглі абрикоси – 2 кілограми;
- Цукровий пісок – 600 грам.
Як робити:
- Для приготування абрикосів у власному соку потрібні стиглі плоди, без пошкоджень. Плоди добре промиваємо теплою водою. Бажано під час миття використовувати ганчірку, за допомогою неї можна відмити різні забруднення з плодів;
- Потім промиті плоди ділимо на 2 частини, виймаємо кісточки і залишаємо просушуватися на рушник від зайвої вологи;
- Далі банки промиваємо. Для миття можна використовувати миючий засіб або харчову соду. Обов'язково добре споліскують теплою водою;
- У велику ємність на дно встановлюємо металеву решітку, ставимо на неї промиті банки, наливаємо воду в ємність і ставимо на плиту стерилізуватися;
- Як тільки вода в ємності закипить, стерилізуємо банки 15 хвилин;
- Далі прихваткою виймаємо їх і ставимо на рушник для обсушування;
- Абрикоси перекладаємо на блюдо і залишаємо стояти до тих пір, поки плоди не дадуть сік;
- Викладаємо абрикоси по банкам до самого верху. Кожен шар абрикосів присипаємо цукровим піском;
- Заливаємо все утворився соком від плодів;
- Після цього закатуємо кожну банку щільно кришок, вони не повинні пропускати сироп;
- Потім банки перевертаємо, ставимо в прохолодне місце і закриваємо теплим пледом;
- Залишаємо стояти банки протягом доби, а після цього ставимо в темне місце для подальшого зберігання.
Секрети досвідчених господинь
Для компоту слід використовувати абрикоси середньої стиглості, щоб вони були жорсткими і при закладанні в банки не пом'ялися. Перестиглі плоди в процесі приготування перетворяться на кашу.
Можна закладати плодами банки до самого верху, тоді компот вийде насиченим і дуже смачним.
Стерилізувати трилітрові банки можна на верху чайника. Для цього достатньо банки поставити шийкою вгору чайника і простерилізувати.
Зберігати краще всього компот в прохолодному темному місці, у погребі чи холодильнику.
Особливо смачним виходить абрикосовий компот з персиками, лимоном, яблуками або апельсином. Додаткові компоненти роблять напій більш насиченим і надзвичайно смачним.
Тепер ви знаєте, як зробити на зиму компот з абрикосів. Цей напій завжди виходить дуже смачним і ароматним. Його можна пити після лазні або гарячої ванни, а також на різні свята.
Будьте впевнені, що цей напій точно не зрівняється за своїм смаковим якостям з магазинними соками!