Рецепти фруктових компотів асорті на зиму
Обов'язково на зиму потрібно запастися компотами. В цих напоях зберігаються всі корисні компоненти і поживні речовини, які так необхідні для підтримки імунітету в зимовий час.
Компоти можна робити з будь-яких фруктів і ягід.
Також можна поєднувати різні фрукти разом з ягодою.
Про те, як правильно зробити компоти асорті на зиму, ми розповімо в наступних рецептах докладніше.
Фруктовий компот з яблук, абрикосів, персиків і нектаринів
Що потрібно для готування:
- 1 кілограм яблук, абрикосів, персиків і нектаринів;
- 250 грам цукру;
- 1000 мл води.
Як готувати компот асорті на зиму:
- Для початку викладаємо всі фрукти в миску, заливаємо водою і гарненько промиваємо;
- Баночки потрібно гарненько промити прохолодною водою, почистити від забруднень;
- Тару обов'язково стерилізуємо – наливаємо гарячої води або тримаємо на пару 15-20 хвилин;
- Кришки кип'ятимо 15 хвилин;
- Всі фрукти – яблука, абрикоси, персики, нектарини, ріжемо навпіл і виймаємо кісточки. З яблук вирізаємо розетку разом з насінням;
- Очищені компоненти кладемо в баночки до верху;
- Наливаємо окріп і наполягаємо до теплого стану;
- Далі воду з банок переливаємо в каструлю, насипаємо склянку цукрового піску і поміщаємо на газ;
- Прогріваємо сироп до кипіння;
- Виливаємо солодкий розчин у банки до фруктів;
- Баночки зверху накриваємо кришками;
- У велику металеву тару кладемо на дно матеріал, поміщаємо баночки і наливаємо води в тару до плічок. Прибираємо на вогонь, розігріваємо до кипіння. Необхідно стерилізувати чверть години;
- Далі слухаємо і закриваємо кришками;
- Банки прибираємо під тепле пальто, тримаємо там, поки вони повністю не охолонуть;
- На зберігання можна прибрати в кладовое приміщення або підпідлогу.
Напій з яблук і винограду
Склад компоту:
- Кілограм свіжих яблук;
- Півкілограма винограду сорту «Ізабелла»;
- Вода – 2000 мл;
- Півкілограма цукру.
Як робити компот асорті з фруктів на зиму:
- Для початку промиємо теплою водичкою баночки для заготівлі, очищаємо їх від забруднень і ставимо обсушиваться не рушник;
- Тим часом промиваємо яблучка від бруду. Якщо яблука невеликого розміру, то розрізати їх не потрібно;
- Викладаємо яблука на дно банок;
- Далі промиваємо виноградні грона і викладаємо їх зверху яблук;
- Кришки бажано прокип'ятити протягом 10 хвилин;
- В металеву тару підливаємо води, ставимо на вогонь прогріватися;
- В рідину насипаємо цукор, розмішуємо, поки він не розчиниться;
- Сироп помішуємо і доводимо до кипіння;
- Гарячий сироп розливаємо по банках з фруктами до самого верху і відразу зверху накриваємо кришки;
- У велику ємність кладемо на дно матеріал або встановлюємо металеву решітку, ставимо баночки і підливаємо воду в ємність більше половини;
- Поміщаємо на газ і прогріваємо до кипіння. Стерилізуємо, таким чином, приблизно чверть години;
- Витягуємо тару з каструлі, закатуємо;
- Зверху накриваємо теплим пальто або пледом, тримаємо там до охолодження;
- На подальше зберігання компоти асорті можна залишити в погребі чи підвальному приміщенні. Також можна поставити в кладовое приміщення.
А тут описані способи приготування варення з бананів. До речі, банани настільки універсальні, що поєднуються практично з будь-якими фруктами, а, значить, у варення кожен раз інший смак. От здорово!
Ця стаття навчить вас варити варення з полуниць на зиму. Тільки, поки будете варити, не з'їжте його, вже дуже воно смачне!
Ягідний мікс з смородини, чорниці та малини
Які компоненти потрібно підготувати:
- Смородина – 250 грам;
- Малина – 250 грам;
- Чорниця – 250 грам;
- Півтора склянки цукру;
- 3000 мл води.
Як робити такий компот асорті на зиму:
- Ягоду слід перебрати — прибираємо зайвий сміття, листя та гілля;
- Смородину з чорницею слід ретельно перемити і перекласти в друшляк, щоб стекла вся вода;
- Банки потрібно промити і обов'язково простерилізувати. Для їх стерилізації можна використовувати різні способи. Їх можна простерилізувати на пару, в духовці або обдати окропом;
- У ємність підливаємо води і ставимо на вогонь грітися;
- У гарячу рідину насипаємо цукровий пісок і розмішуємо. Гріємо до кипіння, знімаємо з плити;
- Тим часом у простерилизованную тару викладаємо ягоду;
- Заливаємо все компоненти гарячим сиропом до верху, накриваємо зверху кришками;
- У тару великого розміру на дно встановлюємо грати з дерев'яною або залізної основи, поміщаємо на неї ємність з компотом;
- Заливаємо воду трохи вище половини, прибираємо на газ і прогріваємо до кипіння. Проводимо стерилізацію хвилин 10;
- Витягуємо банки, закорковуємо кришками, прибираємо під теплий матеріал. Тримаємо там до повного охолодження;
- Тримати компот слід в коморі кімнаті або в підполі.
Варимо з вишні, агрусу і черешні
Що потрібно підготувати:
- Вишня – 200 грам;
- Стакан черешні;
- Аґрус – 350 грам;
- Стакан цукру;
- 1500 мл води;
- 3-4 гілочки меліси.
Приступаємо до готування компоту з ягід асорті на зиму:
- Баночки слід ретельно промити водою, очистити від забруднень і пропарити над паром або обдати гарячою водою;
- Ягоду і гілочки меліси промиваємо прохолодною водою. Перебираємо ягоду, прибираємо всі загнили і уражені компоненти, а також очищаємо від сміття, листя та гілок;
- Вишню, черешню, агрус і мелісу викладаємо по банках;
- Насипаємо до ягоді цукровий пісок;
- Поміщаємо на газ тару з водою і гріємо до кипіння;
- Заливаємо окріп в тару з усіма компонентами;
- У ємність великого розміру кладемо матеріал на дно. Ставимо на банки, заливаємо води трохи вище половини;
- Прибираємо її на вогонь, розігріваємо до кипіння і стерилізуємо чверть години;
- Після цього виймаємо тару з компотом, закорковуємо кришками, закутуємо теплою шубою. Тримаємо там, поки компот повністю не охолоне;
- Далі прибираємо на зберігання в темне місце, наприклад в комору або підпідлогу.
З'єднуємо груші і барбарис
Які компоненти будуть потрібні:
- Кілограм груш;
- Барбарис – 1 кілограм або 4 склянки;
- Цукровий пісок – 700 грам;
- 1000 мл води.
Процедура приготування компоту асорті з груш і барбарису на зиму:
- Першим ділом промиваємо груші, очищаємо з них різні забруднення;
- Розрізаємо груші на дві частини, вирізаємо серцевину з насінням. Розрізаємо м'якоть на невеликі шматочки;
- Ягоди барбарису також перебираємо, видаляємо зіпсовану і гнилу ягоду, вичищаємо все сміття, листя, гілля;
- Промиваємо барбарис прохолодною водою;
- У тару підливаємо води, ставимо на плиту і насипаємо цукор;
- Доводимо воду до кипіння і розчиняємо весь цукровий пісок;
- Тим часом промиваємо тару для компоту і промиваємо гарячою водою;
- Кладемо в промиті ємності груші з ягодою у кілька шарів;
- Заливаємо все компоненти гарячим сиропом, накриваємо зверху кришками;
- У велику каструлю, на дно кладемо рушник, поміщаємо банки з компотом і наливаємо води в ємність до плічок банок;
- Прибираємо ємність на вогонь, гріємо до кипіння. Після закипання стерилізуємо чверть години;
- Потім витягуємо банки, закорковуємо кришками, ставимо під теплий плед до охолодження;
- Зберігаємо заготовки в підполі або коморою.
Компот асорті на зиму без стерилізації
Для приготування візьмемо наступне:
- Абрикоси – півсклянки;
- Стакан вишні;
- Смородина червона – ½ склянки;
- Півсклянки аґрусу;
- Цукровий пісок – півтори склянки;
- 2,5 літра води.
Як робити фруктовий напій з ягід без стерилізації на зиму:
- Для початку з вишні видалити кісточки, а також прибрати живці;
- Викладаємо разом зі смородиною в одну чашку, заливаємо водою і промиваємо;
- З абрикосів виймаємо кісточки і разом з аґрусом промиваємо в прохолодній воді;
- Перекладаємо всі компоненти в одну чашку;
- Банки промиваємо, очищаємо від забруднень і пропарюють над паром або обдаємо окропом;
- Засипаємо в банку всі ягоди;
- Розігріваємо воду до кипіння, заливаємо в банки з ягодами і залишаємо стояти до повного охолодження;
- Далі нанизуємо кришки з невеликими отворами і виливаємо воду в каструлю;
- Ставимо ємність з водою на плиту, розігріваємо;
- Після закипання, засипаємо цукровий пісок і кип'ятимо сироп до повного розчинення цукру;
- Заливаємо в банки з ягодою гарячий сироп, закатуємо кришками;
- Обов'язково перевірте якість загорнених кришок, нахиліть банки на бік, якщо рідина не виливається, то все закручено добре;
- Прибираємо банки під теплу матерію і залишаємо стояти до повного охолодження;
- Зберігати компот асорті з ягід можна в прохолодному місці в погребі або в коморі.
А адже вітаміни є важливою умовою підтримання здоров'я та імунної системи в зимовий час. Не зволікайте, поки ще є можливість, приготуйте ці заготовки на зиму!