Як зварити компот з лимона на зиму
Компоти – це відмінна альтернатива воді або соків, які продаються у магазинах. Тим більше їх можна робити абсолютно з будь-яких фруктів. Якщо варення можна робити з кабачків і помідорів, то чому б не приготувати компот з лимона?
Тим більше лимон – це дуже корисний фрукт, багатий вітаміном С. А цей вітамін доведеться як не можна до речі, особливо в зимовий час.
Простий рецепт на зиму
Які інгредієнти нам потрібні:
- 3 літра очищеної води;
- 2 великих лимона;
- Цукровий пісок – 500-700 грам.
Як робити компот з лимона на зиму:
- Фрукти потрібно ретельно промити водою, при цьому з поверхні слід зчистити весь бруд. Для цього можна скористатися звичайною кухонною щіткою;
- Ставимо чайник з водою і прогріваємо до кипіння;
- Цитрусові викладаємо в глибоку чашку і заливаємо гарячою водою. Залишаємо постояти в ній приблизно 5 хвилин, за цей час вся гіркота з фруктів повністю вийде;
- Далі виймаємо лимони з води, протираємо рушником;
- Зрізаємо з них з обох боків маківки і нарізаємо, півкільцями, четвертинками. Різати можна на свій розсуд, головне, щоб товщина шматочків була не більше 1 см;
- Баночки для компоту потрібно попередньо промити від бруду і простерилізувати. Для цього їх досить обдати гарячою водою;
- На дно підготовлених банок викладаємо шматочки цитрусових;
- Воду слід попередньо прогріти до кипіння і залити в банку з шматочками цитруса;
- Залишаємо постояти до повного охолодження;
- Далі зверху на банку надягаємо спеціальну кришку з дірочками і зливаємо всю воду в каструлю;
- Ставимо воду на плиту, засипаємо цукровий пісок і відварюємо до кипіння. Проварюємо до повного розчинення цукрового піску;
- Після того, як сироп буде готовий, виливаємо його в тару з цитрусовими шматочками;
- У ємність з металевої основи кладемо на дно рушник, ставимо банку і наливаємо воду більше половини;
- Ставимо на плиту, стерилізуємо після закипання 15 хвилин;
- Закриваємо кришку і закатуємо спеціальним ключем для закаток;
- Прибираємо під плед до повного охолодження, потім на зберігання в темне місце.
Морквяно-буряковий сік користь і шкоду для організму. Читайте корисні поради.
Як заготовити на зиму полуницю в компотах, вареннях та інших ласощів. Читайте наші рецепти.
Напій з лимона і апельсина на зиму
Які компоненти знадобляться:
- 8 апельсинів;
- Лимони – півкіло;
- 1000 грам цукрового піску;
- Квітковий мед – 200 грам;
- Вода – 4,5 літра.
Як потрібно робити компот з лимона і апельсина на зиму:
- Цитрусові ретельно промиваються від забруднень прохолодною водою;
- Далі з цитрусових фруктів знімаємо цедру і очищаємо їх від всіх білих прожилок. Якщо прожилки не видаляти компот може вийти гірким;
- Потім розрізаємо фрукти на шматочки і видаляємо все насіння;
- Баночки для компоту необхідно попередньо сполоснути і почистити від бруду. Також їх слід обдати окропом, щоб компот надалі не спухло;
- Викладаємо на дно скляної тари шматочки лимона і апельсина;
- У ємність підливаємо води, насипаємо цукрового піску і поміщаємо на газ отвариваться. Проварюємо рідину до тих пір, поки не розчиняться всі цукрові крупинки;
- Далі в сироп викладаємо шматочки зрізаної цедри з апельсинів і лимонів і залишаємо варитися ще протягом 15 хвилин;
- Після цього готовий сироп необхідно процідити через сито;
- Потім виливаємо сироп у банки з фруктами і наполягаємо протягом 15 хвилин;
- Через 15 хвилин сироп зливаємо в каструлю, ставимо на газ і проварюємо хвилин 10;
- Додаємо до сиропу 200 грам квіткового меду, все перемішуємо і залишаємо варитися протягом 10 хвилин;
- Проварюємо ще хвилин 5, при цьому періодично все перемішуємо. Мед повинен повністю розчинитися;
- Далі наливаємо у банки гарячу солодку рідину, закручуємо зверху кришки і ставимо під теплий плед остигати на 12-14 годин;
- Зберігати цей напій можна в темному місці при кімнатній температурі.
Лимонний компот з базиліком
Складові інгредієнти:
- Лимон – 1 штука;
- 50 грам фіолетового базиліка;
- 100 грам цукрового піску;
- Півтора літра води.
Як робити такий лимонний компот з базиліком на зиму:
- Базилік і лимон ретельно промиваємо холодною водою;
- Потім базилік викладаємо в каструлю і наливаємо гарячу воду, наполягаємо протягом 5 хвилин;
- Після настоювання рідина повинна стати темно фіолетового кольору;
- Далі цитрусовий фрукт розрізаємо на дві частини і вичавлюємо з нього весь сік;
- Наливаємо в ємність з базиліком і темною рідиною сік цитрусового;
- Через деякий час рідина почне світлішати і набувати рожевий колір;
- Після цього засипаємо в напій цукровий пісок, ретельно перемішуємо;
- Далі проціджуємо рідину і перелити в глечик;
- Готовий компот можна трохи охолодити в холодильнику і після цього подавати на стіл.
Компот з абрикосів з лимоном на зиму
Складові компоненти для компоту:
- 2 кілограми абрикосів;
- 1 лимон;
- 500 грам цукрового піску;
- Вода – 2500 мл
Як робити компот з абрикосів і лимона на зиму:
- Першим ділом промиваються абрикоси від бруду в прохолодній воді;
- Поділяємо абрикоси на дві частини і прибираємо кісточки;
- Лимон промиваємо. Бажано використовувати тонкошкурый фрукт. Цитрус з товстою шкіркою дасть неприємний гіркий присмак;
- Промитий лимон нарізаємо на невеликі скибочками або кружечки;
- Банки для компоту обов'язково промиваємо і стерилізуємо над парою, їх можна обдати гарячою водою;
- На дно кожної банки викладаємо шматочки цитруса;
- Зверху кладемо абрикоси;
- Засипаємо все цукровим піском;
- Потім ставимо воду і прогріваємо до кипіння. Крутий окріп виливаємо в миску з фруктами і ягодами;
- Зверху банок закручуємо металеві кришки за допомогою ключа для закачування;
- Прибираємо на 14 годині під шубу;
- Після цього можна прибрати на зберігання в темне місце.
Компот з абрикосів з цитрусами або одягають
Що потрібно для приготування:
- 2 кілограми абрикос;
- Апельсин – 1 штука;
- Лимон – 1 штука;
- Цукровий пісок – 500-700 грам;
- 5 літрів води.
Правила приготування компоту з абрикос з апельсином і лимоном:
- Абрикоси промиваємо про т бруду в прохолодній воді;
- Далі розділяємо ягоду на дві частини, виймаємо кісточки;
- Апельсин і лимон ретельно промиваємо. З поверхні слід видалити весь бруд;
- Потім цитрусові ріжемо на кружечки, далі кружечки розрізаємо ще на дві частини;
- Банки для компоту потрібно ретельно промити, обдати гарячою водою;
- Викладаємо на дно банок лимони з апельсинами;
- Зверху лимонів кладемо абрикоси;
- Засипаємо все цукровим піском;
- Наливаємо воду в каструлю, ставимо на газ і прогріваємо до кипіння;
- Заливаємо ягоди і фрукти крутим окропом;
- Зверху банок закручуємо кришки закаточним ключем;
- Ставимо компот під шубу остигати, приблизно на 14 годин;
- Зберігати компот можна в кладовом приміщенні або в погребі.
Поради господиням
- Якщо для компоту застосовується лимон разом із шкіркою, то його краще попередньо замочити на 5-10 хвилин у гарячій воді;
- Обов'язково перед приготуванням цитруси потрібно ретельно промити і почистити щіткою;
- Після розрізання видаліть кісточки з цитрусових, в іншому випадку вони додадуть гіркий присмак компоту;
- Якщо ж ви не хочете вимочувати, то з лимона можна видалити цедру і білі прожилки;
- Для додання приємного аромату і смаку в компот можна додати корицю, ванілін, гвоздику або імбир;
- Разом з цукром можна додавати мед він додасть приємний смак і зробить цей напій набагато корисніше;
- Приємним на смак виходить напій з лимона, м'яти, імбиру. Цей напій можна готувати на зиму або кожен день в якості напою після лазні або ванни.
Компот з лимона – це чудовий напій, що бадьорить, який допомагає зміцнити імунну систему, наповнити організм необхідними вітамінами, а також запобігти різні простудні та вірусні захворювання.
А адже саме в зимовий час часто доводиться стикатися з різними застудами. Тому обов'язково зробіть кілька банок цього напою на зиму захистіть себе та свою родину від вірусних інфекцій!