Як приготувати лисички в сметані на сковороді, в мультиварці та духовці
Лисички готують різними способами. Але смачніше всього вони виходять в смаженому вигляді. Рецептів не перелічити, але суть все одно одна – порізати гриби, випарити з них зайву вологу на сковорідці, влити олію і з'єднати з чим-небудь смачненьким, наприклад, з картоплею, цибулею, м'ясом і сметаною.
Нюанси вибору і підготовки грибів
Вибір: лисички відносяться до найбільш безпечним грибів. У них не пориста структура, а задоволена щільна, тому ці гриби вбирає з повітря отруйні речовини по мінімуму. Існує помилкова різновид цих грибів, з рівним краєм капелюшки, вузликами на платівках. Треба про це пам'ятати при покупці лисичок з рук.
Підготовка: є в цих грибів й один істотний кулінарний мінус: вони гірше засвоюються в організмі, на відміну від білих грибів. Але це можна легко виправити. Щоб отримати користь по максимуму, рекомендується їх, як слід подрібнити.
Приготування: смажені лисички в сметані – це найпростіше і поширене блюдо. Є тільки один невеликий секрет: спочатку смажте гриби на рослинній олії, а в кінці готування вливайте сметану. Якщо смажити відразу в сметанному соусі, вони вийдуть вареними, а не смаженими.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжих лисичок - | 0,5 кг |
лука - | 80 г |
соняшникової олії - | 35 г |
15% сметани - | 150 г |
спецій і зелені - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Смажені лисички – страва доступне і недороге, але завжди красиве. Додати пару ложок сметани, і отримуєте просто делікатес. До цієї страви добре подати як гарнір гречку, рис, відварну або смажену картоплю.
Спосіб приготування:
- Гриби промийте, очистіть, великі розріжте, а дрібниця залиште цілою;
- Нашаткуйте цибулю кубиками, підрум'яньте його на маслі;
- Додайте до цибулі гриби, перемішайте. Готуйте, поки вся волога не випарується, а лисички не підсмажаться;
- Тепер пора додавати сметану. Викладіть її в сковороду, перемішайте, прикрийте кришкою, тушкуйте на повільному вогні близько 10 хв.
Як приготувати тушковані лисички з картоплею
Сметана надає лисичкам і картоплі особливу ніжність. Немає сметани, замініть вершками. Але якою б кисломолочний продукт ви не вибрали, верховодити в страві все одно будуть лисички, тому що аромат у лісових грибів дуже сильний.
Інгредієнти:
- 0, 4 кг свіжозібраного лисичок;
- 0,5 кг молодої картоплі;
- 1 цибулина середньої величини;
- 0,3 кг сметани;
- 1 пучок зелені кропу;
- 100 г рафінованої олії;
- спеції + сіль – за смаком.
Вам знадобиться на приготування: 55 хв. Одна порція містить: 150 ккал.
Спосіб приготування:
- З молодої картоплі зчистити тонку шкірку щіткою. Добре промити бульби і відварити в підсоленій воді;
- Лисички перебрати. Великі екземпляри нарізати, дрібні залишити цілими;
- Спочатку обсмажити на сковорідці з розігрітим маслом порубаний кубиком цибулю;
- До золотистої цибулі додати підготовлені лисички, накривши кришкою, тушкувати 10 хв;
- Зняти зі сковорідки кришку, тушкувати гриби на максимальному вогні, поки вся волога не випарується;
- Сметану розвести водою, залити цією масою гриби. Приправити за смаком;
- Тушкувати в сметані на убавленном до мінімуму вогні під кришкою, при постійному помішуванні, достатньо 15 хв.;
- Додати до лисичкам відварену картоплю, ще згасити 10 хв. За цей час молода картопля вбере сметану і аромат лісових грибів;
- Готову страву розкласти по тарілках, посипати рубаною зеленню кропу.
Як гриби згасити в мультиварці
До тушкованим в сметані лисичкам добре подати гречану розсипчасту кашу. Смак у неї м'який, трохи горіховий, грибів і цибулі він особливо йде.
Для приготування знадобиться:
- 0,4 кг свіжозібраних грибів;
- середнього розміру цибулина;
- соняшникова рафінована олія – 150 грамів;
- 400 мл мінеральної води;
- сіль спеції – додавати за смаком.
Час готування загальна: 60 хв. Калорійність на порцію: 135 ккал.
Спосіб приготування:
- Для готування використовуйте тільки свіжі лисички. Тому спочатку їх переберіть від лісового сміття, промийте холодною водою і розкладіть на паперових рушниках;
- Підготовлені гриби викладіть в чашу приладу. Додайте улюблені спеції, посоліть. Ми рекомендуємо використовувати звичайний мелений перець;
- Залийте вміст чаші водою, встановіть таймер на «Випікання», програма виставить час від 40 до 45 хв.;
- Займіться цибулею: почистіть, наріжте;
- По закінченню 20 хв. після включення таймера, злийте воду з чаші, додайте рафіноване масло, подрібнену цибулю, перемішайте;
- Під час готування з інтервалом в 10 хв. треба помішувати гриби;
- За 7 хв. до кінця готування, залийте гриби сметаною;
- Після сигналу на приладі, вийміть чашу і перекладіть вміст в тарілку.
Читайте як приготувати швидку піцу на лаваші в нашій статті.
Читайте як приготувати смачний ескалоп з свинини, рецепт тут.
Читайте як смачно приготувати шарлотку на кефірі — підбірка простих і смачних рецептів.
Лисички з картоплею, запечені в горщиках
Лисички добре поєднуються з нежирним м'ясом – куряче філе підійде ідеально. При цьому смажиться біле м'ясо майже миттєво, вкрай важливо не пересушити його на вогні. А додана в потрібний момент сметана зробить пісне м'ясо ніжніше.
Інгредієнти:
- свіжозібрані гриби лисички – 0,5 кг;
- філе куряче – 0,3 кг;
- 20% сметана – 40 грам;
- молода картопля – 12 дрібних бульб;
- 1 морква середньої величини;
- 1 звичайна цибулина – 75 г;
- сіль дрібна + улюблені спеції – за смаком.
Час приготування: 50 хв. Калорійність на порцію: 130 ккал.
Спосіб готування:
- Гриби обов'язково мийте, очистіть від сміття, комах, пошкоджених ділянок;
- Очищені лисички промити холодною водою, склавши їх у друшляк;
- Рекомендуємо не подрібнювати лисички, а використовувати у цілому вигляді, це надає страві особливу привабливість;
- Викладіть лисички в каструлю, влийте воду, відправте на плиту. Коли вода закипить, зменшіть вогонь, готуйте без кришки півгодини. У цей час треба знімати піну, яка утворилася;
- Для готування в горщиках вибирайте дрібну картоплю однакового розміру, вона швидше пропікається. З кожної бульби зніміть тонку шкірку, залийте картоплю холодною водою;
- Почистіть головку цибулі і дрібно нашаткуйте, моркву наріжте кружечками, по можливості тонкими. На замітку: морквину можна подрібнювати будь-яким способом, навіть за допомогою терки;
- Розігрійте в сковороді олію, на повільному вогні обсмажте подрібнені овочі до красивого золотистого відтінку;
- У цій же сковорідці обсмажте нарізане кубиками куряче філе;
- У миску покладіть 40 грам сметани, спеції, сіль. Рекомендуємо використовувати сухий кріп і суміш різних перців;
- У цю ж миску покладіть обсмажені овочі, м'ясо, картоплю. Перемішайте, щоб кожен бульба був у сметані;
- Зверху викладіть готові гриби, перемішайте акуратно, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд лисичок;
- Обполосніть керамічні горщики, розкладіть у них вміст миски. Причому горщики краще наповнити наполовину, щоб картопелька добре пропеклась;
- Розігрійте духовку. Накрийте горщики кришками, надішліть їх духовку на 40 хв., виймайте, коли картопля буде повністю готова;
- На стіл подавайте в горщиках.
Корисні поради
Секрет правильно пожаренных лисичок в тому, що вони повинні мати рум'яну скоринку зовні і бути ніжними всередині. Такий ефект дає сковорідка або духовка. А в іншому свобода для кулінарної фантазії. А щоб блюдо вийшло смачним і безпечним, врахуйте наступне:
- Важливий момент: лисички треба добре обсмажити без кришки, щоб вони не парилися на сковороді. Зайва вода тільки зіпсує смак і зовнішній вигляд страви;
- Лисички можуть швидко зіпсуватися, тому очищати і готувати слід в день їх збирання;
- Немає часу на переробку, приберіть в холодильник в неочищеному і немытом вигляді;
- Не можна лисички довго тримати в мисці з водою. Їх треба швидко промити в друшляку, потім висушити паперовим рушником;
- Для готування не можна використовувати посуд, що містить у своєму складі мідь, олово, чавун;
- В керамічних горщиках інгредієнти добре потушатся, тільки не забувайте закрити кришкою;
- Готові страви зберігаються в холодильнику не більше 30 ч. А ось частування з картоплею краще вжити раніше.
Приємного апетиту!