31 май 2019 11 809

Як приготувати лисички в сметані на сковороді, в мультиварці та духовці

Лисички готують різними способами. Але смачніше всього вони виходять в смаженому вигляді. Рецептів не перелічити, але суть все одно одна – порізати гриби, випарити з них зайву вологу на сковорідці, влити олію і з'єднати з чим-небудь смачненьким, наприклад, з картоплею, цибулею, м'ясом і сметаною.

Нюанси вибору і підготовки грибів

Вибір: лисички відносяться до найбільш безпечним грибів. У них не пориста структура, а задоволена щільна, тому ці гриби вбирає з повітря отруйні речовини по мінімуму. Існує помилкова різновид цих грибів, з рівним краєм капелюшки, вузликами на платівках. Треба про це пам'ятати при покупці лисичок з рук.

Підготовка: є в цих грибів й один істотний кулінарний мінус: вони гірше засвоюються в організмі, на відміну від білих грибів. Але це можна легко виправити. Щоб отримати користь по максимуму, рекомендується їх, як слід подрібнити.

Приготування: смажені лисички в сметані – це найпростіше і поширене блюдо. Є тільки один невеликий секрет: спочатку смажте гриби на рослинній олії, а в кінці готування вливайте сметану. Якщо смажити відразу в сметанному соусі, вони вийдуть вареними, а не смаженими.

Смажені лисички в сметані на сковороді
Інгредієнти Кількість
свіжих лисичок - 0,5 кг
лука - 80 г
соняшникової олії - 35 г
15% сметани - 150 г
спецій і зелені - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Смажені лисички – страва доступне і недороге, але завжди красиве. Додати пару ложок сметани, і отримуєте просто делікатес. До цієї страви добре подати як гарнір гречку, рис, відварну або смажену картоплю.

Спосіб приготування:

  1. Гриби промийте, очистіть, великі розріжте, а дрібниця залиште цілою;
  2. Нашаткуйте цибулю кубиками, підрум'яньте його на маслі;
  3. Додайте до цибулі гриби, перемішайте. Готуйте, поки вся волога не випарується, а лисички не підсмажаться;
  4. Тепер пора додавати сметану. Викладіть її в сковороду, перемішайте, прикрийте кришкою, тушкуйте на повільному вогні близько 10 хв.

Як приготувати тушковані лисички з картоплею

Сметана надає лисичкам і картоплі особливу ніжність. Немає сметани, замініть вершками. Але якою б кисломолочний продукт ви не вибрали, верховодити в страві все одно будуть лисички, тому що аромат у лісових грибів дуже сильний.

Інгредієнти:

  • 0, 4 кг свіжозібраного лисичок;
  • 0,5 кг молодої картоплі;
  • 1 цибулина середньої величини;
  • 0,3 кг сметани;
  • 1 пучок зелені кропу;
  • 100 г рафінованої олії;
  • спеції + сіль – за смаком.

Вам знадобиться на приготування: 55 хв. Одна порція містить: 150 ккал.

Спосіб приготування:

  1. З молодої картоплі зчистити тонку шкірку щіткою. Добре промити бульби і відварити в підсоленій воді;
  2. Лисички перебрати. Великі екземпляри нарізати, дрібні залишити цілими;
  3. Спочатку обсмажити на сковорідці з розігрітим маслом порубаний кубиком цибулю;
  4. До золотистої цибулі додати підготовлені лисички, накривши кришкою, тушкувати 10 хв;
  5. Зняти зі сковорідки кришку, тушкувати гриби на максимальному вогні, поки вся волога не випарується;
  6. Сметану розвести водою, залити цією масою гриби. Приправити за смаком;
  7. Тушкувати в сметані на убавленном до мінімуму вогні під кришкою, при постійному помішуванні, достатньо 15 хв.;
  8. Додати до лисичкам відварену картоплю, ще згасити 10 хв. За цей час молода картопля вбере сметану і аромат лісових грибів;
  9. Готову страву розкласти по тарілках, посипати рубаною зеленню кропу.

Як гриби згасити в мультиварці

До тушкованим в сметані лисичкам добре подати гречану розсипчасту кашу. Смак у неї м'який, трохи горіховий, грибів і цибулі він особливо йде.

Для приготування знадобиться:

  • 0,4 кг свіжозібраних грибів;
  • середнього розміру цибулина;
  • соняшникова рафінована олія – 150 грамів;
  • 400 мл мінеральної води;
  • сіль спеції – додавати за смаком.

Час готування загальна: 60 хв. Калорійність на порцію: 135 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Для готування використовуйте тільки свіжі лисички. Тому спочатку їх переберіть від лісового сміття, промийте холодною водою і розкладіть на паперових рушниках;
  2. Підготовлені гриби викладіть в чашу приладу. Додайте улюблені спеції, посоліть. Ми рекомендуємо використовувати звичайний мелений перець;
  3. Залийте вміст чаші водою, встановіть таймер на «Випікання», програма виставить час від 40 до 45 хв.;
  4. Займіться цибулею: почистіть, наріжте;
  5. По закінченню 20 хв. після включення таймера, злийте воду з чаші, додайте рафіноване масло, подрібнену цибулю, перемішайте;
  6. Під час готування з інтервалом в 10 хв. треба помішувати гриби;
  7. За 7 хв. до кінця готування, залийте гриби сметаною;
  8. Після сигналу на приладі, вийміть чашу і перекладіть вміст в тарілку.

Читайте як приготувати швидку піцу на лаваші в нашій статті.

Читайте як приготувати смачний ескалоп з свинини, рецепт тут.

Читайте як смачно приготувати шарлотку на кефірі — підбірка простих і смачних рецептів.

Лисички з картоплею, запечені в горщиках

Лисички добре поєднуються з нежирним м'ясом – куряче філе підійде ідеально. При цьому смажиться біле м'ясо майже миттєво, вкрай важливо не пересушити його на вогні. А додана в потрібний момент сметана зробить пісне м'ясо ніжніше.

Інгредієнти:

  • свіжозібрані гриби лисички – 0,5 кг;
  • філе куряче – 0,3 кг;
  • 20% сметана – 40 грам;
  • молода картопля – 12 дрібних бульб;
  • 1 морква середньої величини;
  • 1 звичайна цибулина – 75 г;
  • сіль дрібна + улюблені спеції – за смаком.

Час приготування: 50 хв. Калорійність на порцію: 130 ккал.

Спосіб готування:

  1. Гриби обов'язково мийте, очистіть від сміття, комах, пошкоджених ділянок;
  2. Очищені лисички промити холодною водою, склавши їх у друшляк;
  3. Рекомендуємо не подрібнювати лисички, а використовувати у цілому вигляді, це надає страві особливу привабливість;
  4. Викладіть лисички в каструлю, влийте воду, відправте на плиту. Коли вода закипить, зменшіть вогонь, готуйте без кришки півгодини. У цей час треба знімати піну, яка утворилася;
  5. Для готування в горщиках вибирайте дрібну картоплю однакового розміру, вона швидше пропікається. З кожної бульби зніміть тонку шкірку, залийте картоплю холодною водою;
  6. Почистіть головку цибулі і дрібно нашаткуйте, моркву наріжте кружечками, по можливості тонкими. На замітку: морквину можна подрібнювати будь-яким способом, навіть за допомогою терки;
  7. Розігрійте в сковороді олію, на повільному вогні обсмажте подрібнені овочі до красивого золотистого відтінку;
  8. У цій же сковорідці обсмажте нарізане кубиками куряче філе;
  9. У миску покладіть 40 грам сметани, спеції, сіль. Рекомендуємо використовувати сухий кріп і суміш різних перців;
  10. У цю ж миску покладіть обсмажені овочі, м'ясо, картоплю. Перемішайте, щоб кожен бульба був у сметані;
  11. Зверху викладіть готові гриби, перемішайте акуратно, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд лисичок;
  12. Обполосніть керамічні горщики, розкладіть у них вміст миски. Причому горщики краще наповнити наполовину, щоб картопелька добре пропеклась;
  13. Розігрійте духовку. Накрийте горщики кришками, надішліть їх духовку на 40 хв., виймайте, коли картопля буде повністю готова;
  14. На стіл подавайте в горщиках.

Корисні поради

Секрет правильно пожаренных лисичок в тому, що вони повинні мати рум'яну скоринку зовні і бути ніжними всередині. Такий ефект дає сковорідка або духовка. А в іншому свобода для кулінарної фантазії. А щоб блюдо вийшло смачним і безпечним, врахуйте наступне:

  1. Важливий момент: лисички треба добре обсмажити без кришки, щоб вони не парилися на сковороді. Зайва вода тільки зіпсує смак і зовнішній вигляд страви;
  2. Лисички можуть швидко зіпсуватися, тому очищати і готувати слід в день їх збирання;
  3. Немає часу на переробку, приберіть в холодильник в неочищеному і немытом вигляді;
  4. Не можна лисички довго тримати в мисці з водою. Їх треба швидко промити в друшляку, потім висушити паперовим рушником;
  5. Для готування не можна використовувати посуд, що містить у своєму складі мідь, олово, чавун;
  6. В керамічних горщиках інгредієнти добре потушатся, тільки не забувайте закрити кришкою;
  7. Готові страви зберігаються в холодильнику не більше 30 ч. А ось частування з картоплею краще вжити раніше.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: