Популярні рецепти засолювання апетитних огірків на зиму
Чим корисні ці яскраві зелені плоди?
З огірків готують різноманітні салати, їх солять, маринують і навіть смажать.
Їх активно використовують у косметології для відбілювання, живлення і пом'якшення шкіри.
Вся справа в містяться в цих плодах у великій кількості мінеральних речовинах і вітамінах.
А при солінні в них утворюється молочна кислота, яка сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту.
Який рецепт вибрати для засолювання огірків, щоб вони вийшли яскравими, хрусткими і, звичайно ж, смачними?
Можна вибрати класичний в банках або "холодний" спосіб.
А можна засолити цілу бочку або відмовитися від оцту при засолюванні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
огірочки свіжі - | 10 кг |
вода питна - | 10 л |
кухонна сіль - | 600 г |
часник - | 4-5 зубчиків |
перець горошком, дубовий, смородиновий, вишневий лист, петрушка, парасольки кропу - | 500 г |
пекучого перцю - | 2-3 стручка |
Час приготування: 7000 хвилин | Калорійність на 100 грам: 15 Ккал |
Варіантів соління зелених овочів безліч, але у кожної господині є коханий.
Але існують і класичні рецепти, якими користувалися ще наші бабусі.
А тепер етапи засолювання:
- Підбираємо огірочки одного розміру, миємо і складаємо у велику ємність.
- Готуємо маринад: кип'ятимо воду з сіллю, додаємо приправи і вимикаємо після закипання. Заливаємо плоди гарячим розсолом.
- Придавлюємо пресом, накриваємо щільною тканиною і залишаємо в теплому місці на п'ять днів.
- Через п'ять днів зливаємо маринад, кип'ятимо і знову заливаємо ним огірки. Після охолодження розкладаємо заготовку по стерильним банкам і щільно закриваємо кришками.
- Зберігати такі огірочки треба в темному і прохолодному місці.
Цікавий рецепт засолки огірків на зиму з використанням горілки.
На трилітрову банку візьмемо:
- огірочки — 2 кг;
- питна вода 1 л;
- кухонна сіль 70 г;
- часник — 4 зубчики;
- кріп — 2-3 парасольки;
- чорний перець — 5 горошин;
- листя дуба, вишні, хрону;
- горілка — 3-4 столові ложки.
Процес виглядає наступним чином:
- Підбираємо огірочки одного розміру і ретельно миємо.
- Банки моєму і не можна стерилізувати.
- На дно банок викладаються прянощі.
- Огірки в банки краще укладати вертикально.
- Сіль розчиняється у воді кімнатної температури і цим маринадом заливаються огірочки.
- Прикриті кришками банки на три дні залишають в теплому приміщенні.
- З'явився за цей час на плодах білий наліт свідчить про процес бродіння і засолювання.
- Розсіл необхідно злити і прокип'ятити.
- Огірки промиваються в проточній воді, а наліт змивається руками.
- Розкладаємо плоди назад по банкам і заливаємо гарячим розсолом.
- Додаємо на трилітрову банку 3-4 ложки горілки.
- Банки щільно закриваються пластмасовими кришками і зберігають у прохолодному місці.
Щоб закуска вийшла відмінною, потрібно ретельно підійти до вибору сорту овочів. Огляд кращих сортів огірків для засолювання.
В статті #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/shpinat-poleznue-svojstva.html ви дізнаєтеся про корисні властивості шпинату і про те, які рецепти його приготування існують.
Зголодніли? Немає нічого простіше, ніж рецепт салату з крабовими паличками. Робиться він швидко і без особливих зусиль, але кінцевий результат сподобається всім. Приємного апетиту!
Холодний спосіб
Для тих, хто не хоче використовувати окріп при солінні, існують рецепти засолювання огірків холодним способом.
Нам знадобиться:
- свіжі огірочки — 1 кг;
- питна вода — 1 л;
- часник — 2-3 зубчики;
- чорний перець горошком — 5 штук;
- прянощі: парасольки кропу, листя дуба, смородини, вишні, хрін — 300 г;
- кам'яна сіль — 2 столові ложки.
Огірочки приблизно одного розміру ретельно миємо і замочуємо в холодній воді на 4-5 годин.
Для приготування воду з сіллю треба прокип'ятити кілька хвилин і остудити.
Розкладаємо овочі та прянощі по стерильним банкам і заливаємо розсолом кімнатної температури.
Закриваємо банки пластмасовими кришками і залишаємо в прохолодному місці.
Через кілька днів у них настане процес інтенсивного бродіння.
Слід відкрити взбухшіе кришки і випустити повітря.
Банки закрити назад і залишити ще на добу.
Через день банки закочуються металевими кришками і зберігають у прохолодному місці.
Такий холодний метод розглядається у відео, представленому нижче:
Один із самих древніх способів — рецепт засолки огірків в бочці
Бочкові огірки — хрусткі і ароматні, що володіють специфічним смаком.
З них виходить чудовий суп, салат олів'є, вінегрет.
Та й просто — це чудова і корисна закуска.
В бочках солили огірки здавна.
У цьому процесі головною умовою є правильна підготовка тари.
Бочки заздалегідь замочують на два тижні.
Далі ретельно обробляють киплячим розчином соди і обполіскують водою.
Перед укладанням огірків і прянощів тару треба обов'язково обшпарити окропом.
Для того, щоб отримати 50 кг бочкових солених огірочків нам знадобиться:
- огірки свіжі — 54 — 55 кг;
- парасольки кропу — 2 кг;
- зубчики часнику — 200 г;
- хрін (і листя, і коріння) — 250 г;
- прянощі (селера, петрушка) — 250 г;
- листя смородини і вишні — 500 г;
- стручки гіркого перцю — 50 г свіжого (або 10 г сушеного).
Розсіл готується з розрахунку 8-9 кг солі на 100 літрів води.
Плоди підбираються приблизно одного розміру, ретельно промиваються і укладаються в бочку.
Для збереження кольору огірочки попередньо можна занурити в окріп на 2-3 хвилини, а потім — у холодну воду.
Проміжні шари намагайтеся робити з однакового набору прянощів: парасольки кропу, перець, м'ята, часник.
Попередньо зелень промити і нарізати однаковими шматочками розміром 5-7 див.
Щільно укладені в ємність заготовки заливаємо розсолом, накриваємо тканиною з натуральних волокон або марлею.
Зверху встановлюється дерев'яний круг і гніт.
Два-три дні бочка повинна знаходиться в теплому приміщенні для початку процесу бродіння.
Через три дні доливають розсіл в такій кількості, щоб він закривав вміст повністю.
Після тару переносять у холодне місце на зберігання.
Звичайно, мало у кого в будинку є місце для зберігання величезної бочки, але ж так хочеться, щоб огірки були діжковими і вихід є в наступному відео:
Для любителів ніжних огірків — рецепт засолки без оцту
Не всім подобається гострий смак оцту.
Для отримання хрустких огірочків при солінні можна використовувати звичайні таблетки аспірину.
Нам знадобиться:
- свіжі огірки — 1 кг;
- вода — 1 л;
- чорний перець горошком — 4-5 штук;
- листя дуба, вишні — 50 г;
- корінь хрону — 1 штука;
- парасольки кропу — 3-4 штуки;
- кухонна сіль — 2 столові ложки;
- таблетки аспірину — 6 штук.
Приблизно однакові плоди ретельно миємо і укладають в тару.
Сіль розчиняємо у воді, додаємо прянощі і кип'ятимо.
Знімаємо з вогню і додаємо таблетки аспірину.
Після повного розчинення, заливаємо маринадом огірки.
Накриваємо марлею і ставимо на заготівлю гніт.
Через два-три дні овочі можна розкласти по банках, простерилізувати і законсервувати.
Зберігати в прохолодному місці.
Корисні поради господиням
- Для засолювання використовуються сорти огірків з чорними колючками. Такі плоди довго зберігаються і не псуються. Огірочки з білими пухирцями відносяться до салатних сортів і соління з консервацією не підлягають.
- Вибирайте плоди середнього розміру, але не більше 15 см в довжину. В одній банці повинні бути приблизно однакові овочі. В крайньому випадку їх можна розрізати.
- Засолювати плоди необхідно в день збору. Якщо вони вже зберігалися деякий час, то їх можна попередньо замочити на 2-3 години в холодній воді.
- Для кращого зберігання в банки можна додати кілька горошин гірчиці і шматочки кори дуба.
- Для додання пікантного смаку спільно з огірками можна солити цибулю, болгарський перець, томати, патисони.
- Для соління використовують лише кам'яна сіль, йодована не підходить.
Яскраві хрусткі огірочки прикрасять будь-який святковий стіл.
Що містяться в них вітаміни і мінерали збагатять щоденний раціон.
Велика кількість рецептів солінь і способів приготування роблять огірки бажаним продуктом в кожній родині.
Не забуваємо експериментувати, щоб урізноманітнити звичні рецепти!
Тому незвичайний варіант засолювання для вас: