14 май 2019 3 035

Популярні рецепти засолювання апетитних огірків на зиму

Чим корисні ці яскраві зелені плоди?

З огірків готують різноманітні салати, їх солять, маринують і навіть смажать.

Їх активно використовують у косметології для відбілювання, живлення і пом'якшення шкіри.

Вся справа в містяться в цих плодах у великій кількості мінеральних речовинах і вітамінах.

А при солінні в них утворюється молочна кислота, яка сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту.

Який рецепт вибрати для засолювання огірків, щоб вони вийшли яскравими, хрусткими і, звичайно ж, смачними?

Можна вибрати класичний в банках або "холодний" спосіб.

А можна засолити цілу бочку або відмовитися від оцту при засолюванні.

Класичний бабусин рецепт засолки огірків в банках
Інгредієнти Кількість
огірочки свіжі - 10 кг
вода питна - 10 л
кухонна сіль - 600 г
часник - 4-5 зубчиків
перець горошком, дубовий, смородиновий, вишневий лист, петрушка, парасольки кропу - 500 г
пекучого перцю - 2-3 стручка
Час приготування: 7000 хвилин Калорійність на 100 грам: 15 Ккал

Варіантів соління зелених овочів безліч, але у кожної господині є коханий.

Але існують і класичні рецепти, якими користувалися ще наші бабусі.

А тепер етапи засолювання:

  1. Підбираємо огірочки одного розміру, миємо і складаємо у велику ємність.
  2. Готуємо маринад: кип'ятимо воду з сіллю, додаємо приправи і вимикаємо після закипання. Заливаємо плоди гарячим розсолом.
  3. Придавлюємо пресом, накриваємо щільною тканиною і залишаємо в теплому місці на п'ять днів.
  4. Через п'ять днів зливаємо маринад, кип'ятимо і знову заливаємо ним огірки. Після охолодження розкладаємо заготовку по стерильним банкам і щільно закриваємо кришками.
  5. Зберігати такі огірочки треба в темному і прохолодному місці.

Цікавий рецепт засолки огірків на зиму з використанням горілки.

На трилітрову банку візьмемо:

  • огірочки — 2 кг;
  • питна вода 1 л;
  • кухонна сіль 70 г;
  • часник — 4 зубчики;
  • кріп — 2-3 парасольки;
  • чорний перець — 5 горошин;
  • листя дуба, вишні, хрону;
  • горілка — 3-4 столові ложки.

Процес виглядає наступним чином:

  1. Підбираємо огірочки одного розміру і ретельно миємо.
  2. Банки моєму і не можна стерилізувати.
  3. На дно банок викладаються прянощі.
  4. Огірки в банки краще укладати вертикально.
  5. Сіль розчиняється у воді кімнатної температури і цим маринадом заливаються огірочки.
  6. Прикриті кришками банки на три дні залишають в теплому приміщенні.
  7. З'явився за цей час на плодах білий наліт свідчить про процес бродіння і засолювання.
  8. Розсіл необхідно злити і прокип'ятити.
  9. Огірки промиваються в проточній воді, а наліт змивається руками.
  10. Розкладаємо плоди назад по банкам і заливаємо гарячим розсолом.
  11. Додаємо на трилітрову банку 3-4 ложки горілки.
  12. Банки щільно закриваються пластмасовими кришками і зберігають у прохолодному місці.

Щоб закуска вийшла відмінною, потрібно ретельно підійти до вибору сорту овочів. Огляд кращих сортів огірків для засолювання.

В статті #deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/shpinat-poleznue-svojstva.html ви дізнаєтеся про корисні властивості шпинату і про те, які рецепти його приготування існують.

Зголодніли? Немає нічого простіше, ніж рецепт салату з крабовими паличками. Робиться він швидко і без особливих зусиль, але кінцевий результат сподобається всім. Приємного апетиту!

Холодний спосіб

Для тих, хто не хоче використовувати окріп при солінні, існують рецепти засолювання огірків холодним способом.

Нам знадобиться:

  • свіжі огірочки — 1 кг;
  • питна вода — 1 л;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • чорний перець горошком — 5 штук;
  • прянощі: парасольки кропу, листя дуба, смородини, вишні, хрін — 300 г;
  • кам'яна сіль — 2 столові ложки.

Огірочки приблизно одного розміру ретельно миємо і замочуємо в холодній воді на 4-5 годин.

Для приготування воду з сіллю треба прокип'ятити кілька хвилин і остудити.

Розкладаємо овочі та прянощі по стерильним банкам і заливаємо розсолом кімнатної температури.

Плоди краще розташовувати вертикально.

Закриваємо банки пластмасовими кришками і залишаємо в прохолодному місці.

Через кілька днів у них настане процес інтенсивного бродіння.

Слід відкрити взбухшіе кришки і випустити повітря.

Банки закрити назад і залишити ще на добу.

Через день банки закочуються металевими кришками і зберігають у прохолодному місці.

Такий холодний метод розглядається у відео, представленому нижче:

Один із самих древніх способів — рецепт засолки огірків в бочці

Бочкові огірки — хрусткі і ароматні, що володіють специфічним смаком.

З них виходить чудовий суп, салат олів'є, вінегрет.

Та й просто — це чудова і корисна закуска.

В бочках солили огірки здавна.

Наші далекі предки використовували для солінь дубові або липові бочки об'ємом 50-100 літрів.

У цьому процесі головною умовою є правильна підготовка тари.

Бочки заздалегідь замочують на два тижні.

Далі ретельно обробляють киплячим розчином соди і обполіскують водою.

Перед укладанням огірків і прянощів тару треба обов'язково обшпарити окропом.

Для того, щоб отримати 50 кг бочкових солених огірочків нам знадобиться:

  • огірки свіжі — 54 — 55 кг;
  • парасольки кропу — 2 кг;
  • зубчики часнику — 200 г;
  • хрін (і листя, і коріння) — 250 г;
  • прянощі (селера, петрушка) — 250 г;
  • листя смородини і вишні — 500 г;
  • стручки гіркого перцю — 50 г свіжого (або 10 г сушеного).

Розсіл готується з розрахунку 8-9 кг солі на 100 літрів води.

Плоди підбираються приблизно одного розміру, ретельно промиваються і укладаються в бочку.

Для збереження кольору огірочки попередньо можна занурити в окріп на 2-3 хвилини, а потім — у холодну воду.

Проміжні шари намагайтеся робити з однакового набору прянощів: парасольки кропу, перець, м'ята, часник.

Попередньо зелень промити і нарізати однаковими шматочками розміром 5-7 див.

Щільно укладені в ємність заготовки заливаємо розсолом, накриваємо тканиною з натуральних волокон або марлею.

Зверху встановлюється дерев'яний круг і гніт.

Два-три дні бочка повинна знаходиться в теплому приміщенні для початку процесу бродіння.

Через три дні доливають розсіл в такій кількості, щоб він закривав вміст повністю.

Після тару переносять у холодне місце на зберігання.

Звичайно, мало у кого в будинку є місце для зберігання величезної бочки, але ж так хочеться, щоб огірки були діжковими і вихід є в наступному відео:

Для любителів ніжних огірків — рецепт засолки без оцту

Не всім подобається гострий смак оцту.

Для отримання хрустких огірочків при солінні можна використовувати звичайні таблетки аспірину.

Нам знадобиться:

  • свіжі огірки — 1 кг;
  • вода — 1 л;
  • чорний перець горошком — 4-5 штук;
  • листя дуба, вишні — 50 г;
  • корінь хрону — 1 штука;
  • парасольки кропу — 3-4 штуки;
  • кухонна сіль — 2 столові ложки;
  • таблетки аспірину — 6 штук.

Приблизно однакові плоди ретельно миємо і укладають в тару.

Сіль розчиняємо у воді, додаємо прянощі і кип'ятимо.

Знімаємо з вогню і додаємо таблетки аспірину.

Після повного розчинення, заливаємо маринадом огірки.

Накриваємо марлею і ставимо на заготівлю гніт.

Через два-три дні овочі можна розкласти по банках, простерилізувати і законсервувати.

Зберігати в прохолодному місці.

Корисні поради господиням

  1. Для засолювання використовуються сорти огірків з чорними колючками. Такі плоди довго зберігаються і не псуються. Огірочки з білими пухирцями відносяться до салатних сортів і соління з консервацією не підлягають.
  2. Вибирайте плоди середнього розміру, але не більше 15 см в довжину. В одній банці повинні бути приблизно однакові овочі. В крайньому випадку їх можна розрізати.
  3. Засолювати плоди необхідно в день збору. Якщо вони вже зберігалися деякий час, то їх можна попередньо замочити на 2-3 години в холодній воді.
  4. Для кращого зберігання в банки можна додати кілька горошин гірчиці і шматочки кори дуба.
  5. Для додання пікантного смаку спільно з огірками можна солити цибулю, болгарський перець, томати, патисони.
  6. Для соління використовують лише кам'яна сіль, йодована не підходить.

Яскраві хрусткі огірочки прикрасять будь-який святковий стіл.

Що містяться в них вітаміни і мінерали збагатять щоденний раціон.

Велика кількість рецептів солінь і способів приготування роблять огірки бажаним продуктом в кожній родині.

Не забуваємо експериментувати, щоб урізноманітнити звичні рецепти!

Тому незвичайний варіант засолювання для вас:

Що ще почитати: