20 май 2019 9 584

Оригінальна засолювання зелених помідорів на зиму

При обробці зелених помідор кожна господиня намагається надати соленью оригінальний смак і зберегти презентабельний вигляд плодів.

І перше, і друге абсолютно нескладно зробити, оскільки недозрілий томат відрізняється достатньою пружністю, відмінно зберігається в банку (бочці, каструлі) і, завдяки ступенем своєї зрілості, має досить пікантний смак, дуже цінується гурманами.

Залишається лише підкреслити при засолюванні власні смакові якості зеленого помідора набором спецій і делікатесне страва готова.

Значимо, що подібний делікатес доступний широким масам споживачів, мало того – він ними ж виготовляється.

Постійно і власноруч.

Великі і дрібні зелені томати

Варто почати, мабуть, з характеристики «винуватців» засолочного процесу – синьоров помідорів.

Для кулінарної обробки годяться недостиглі томати виключно середнього розміру.

Або трохи більше.

Таку вимогу можна пояснити наявністю в дрібних плодах соланіну — отруйної речовини.

Покуштувавши недозрілого «молодика», є ризик опинитися в лікарні з серйозним отруєнням.

Тому зелену «дрібноту» логічніше і безпечніше викидати, як би багато її не виявилося на грядці – здоров'я дорожче.

Якісне і смачне соління виходить з незрілих овочів середнього і великого розміру.

Такі плоди якщо і містять соланін, то його кількість мінімально і не небезпечно для людського організму.

Досвідчені господині, від гріха подалі, вибирають для створення делікатесів бурі томати.

Але є простий і ефективний спосіб позбутися від отруйної речовини безпосередньо перед обробкою: опустити їх в підсолену воду.

За кілька годин рідина «витягне» з томатів весь соланін.

Оптимальний розмір тари

Оптимальність розміру посуду, призначеної для засолювання помідорів, визначає сам (сама) «автор» соління, враховуючи все: скільки сировини є в наявності для кулінарної обробки, на який період зберігання розрахований рецепт, при якій температурі буде зберігатися готовий продукт, на яку кількість їдців будуть приготовані томати.

В бочках готують соління, розраховані на часте вживання або великі компанії.

Солять холодним способом, рятуючи від заморозків досить великі партії плодів: по 10, 20, 30 кілограмів.

Втім, такий спосіб можна запросто застосовувати і для соління в банках.

Бочки можна брати сучасні, пластикові – вони більш зручні в догляді і відповідають всім санітарним нормам, одне погано – не відносяться до екологічно чистій тарі.

А для любителів діставати солоний помідор по-старому – з натурального дубового барильця – рекомендовано перед засолкою продезінфікувати тару традиційним способом: гарненько обшпарити всередині.

Можна підстрахуватися, помістивши плоди в бочку вже засолені в поліетиленовому мішку.

Як варіант – використання металевого посуду, але обов'язково емальованому, і звичних скляних банок.

Зазвичай найбільш зручними вважаються трилітрові.

Холодна засолювання зелених помідорів: розкриття букета смаку

Набір спецій для засолювання зелених помідор холодним способом досить стандартний, а сам процес дуже нагадує соління огірків.

Для традиційної засолювання необхідно взяти:

  • два види зелені (200 г кропу і петрушки – 40);
  • 1-3 стручки гіркого перцю;
  • десяток листя чорної смородини.

Така кількість спецій розраховане на 10 кг головних овочів.

Розсіл повинен володіти міцністю не менше 7 % (70 г солі на літр води).

У цьому рецепті добре те, що склад прянощів можна варіювати: додавши в розсіл гвоздику, майоран, базилік, корицю, а то й просто «лаврушку», можна до невпізнання змінити смаковий букет соління.

Холодна засолювання не морочливе: укладаючи томати в бочку, потрібно періодично створювати «прошарку» з спецій, пересипати сіллю, а наостанок залити потрібною кількістю сирої холодної води бажано, жорсткою.

Прекрасний метод соління висвітлюється та відеозапису:

Рецепти засолювання смачних помідорів в банку

«Банкові» заготовки зручні для мешканців багатоповерхівок: їх можна зберігати в холодильнику або на лоджії, розмістити дуже компактно і насолоджуватися смачними соліннями до весни.

Але не тільки в компактності справа: засолку зелених помідорів в банках можна приготувати різними способами – і цілком, і часточками, і фаршировані, і типу овочевий гамбургер, і окремо, і у складі асорті.

Представляємо вашій увазі кілька оригінальних рецептів.

Зелені помідори із зеленню

Інгредієнти:

  • зелені томати;
  • свіжі або заморожені кріп і петрушка (кількість за бажанням);
  • лавровий лист;
  • перець-горошок;
  • на літрову банку – 3 зубчики часнику і 1-3 гірких перцю.

Розсіл: на літр води 2 ст. л солі (з гіркою) і 1 ст. л цукру.

Якщо потрібна додаткова пікантність і гострота, можна додати ложку сухої гірчиці.

Приготування:закладку томатів та зелені виробляєте в стерилізовані банки, чергуючи шари: на дно часник, петрушку і кріп, далі – шар помідор, наступний шар – знову зелень, але вже з перчиком.

Заповнивши банку, залийте її вміст прокип'яченим і охолодженим до кімнатної температури розсолом і щільно закрийте капроновою кришкою.

До речі, зеленню можна навіть нафарширувати помідори.

Цей рецепт вважається грузинським:

Помідори по-татарськи

Інгредієнти:

  • 6 кг зелених помідорів;
  • 0,5 кг солодкого перцю (краще брати червоний або жовтий – для «дизайну»);
  • 6 середніх морквин;
  • часник – 1 головка;
  • петрушка;
  • спеції.

Розсіл (стандартний): 2 ст. л солі, 1 ст. л цукру на 1 літр води.

Приготування: у вимитих і висушених плодах зробити некрізні надрізи і помістити в кожен нарізаний тонкою соломкою перець, натертий на крупній тертці моркву і розрізаний на тонкі пластинки часник.

У банки додати прянощі і дрібно нарізану петрушку.

Залити гарячим розсолом, закатати, укутати.

Остиглу заготівлю відправити в прохолодне приміщення.

З часниковим «фаршем»

Часник – бажаний компонент практично у всіх рецептах заготовок на зиму.

Один тільки аромат відкритої в зимові деньки смакоти з часничком чого вартий!

А ще він зберігає свої корисні антиоксидантні та противірусні властивості і в маринованому, і в солоному вигляді.

Рецепт засолки корисних, ароматних і пікантних зелених помідор, фаршировані часником, дуже простий.

Заготовку можна заливати як холодним, так і теплим розсолом.

Інгредієнти:

  • зелені томати, бажано однакового розміру;
  • часник;
  • петрушка;
  • кріп;
  • хрін (корінці і листя).

Розсіл (стандартний): 2 ст. л солі , 1 ст. л цукру, якщо готуєте холодним способом – цукор не додавати.

Приготування: у помідорах зробити кілька глибоких надрізів з допомогою гострого ножа і утворилися поглиблення помістити тонкі пластинки часнику.

Укласти в стерилізовані банки, чергуючи зі спеціями, залити розсолом.

Пам'ятаєте, як в дитинстві швидко розходилися пиріжки, які пекла бабуся? Їх можна було брати з собою в школу і на прогулянку. Тепер і ви теж можете так приготувати. Бабусині рецепти пиріжків в духовці.

Для урочистих випадків завжди можна приховати качечку в морозилці. Ну і як тільки настане знаменний час — запекти її з яблуками. Покроковий процес від вибору тушки до її подачі на стіл можна переглянути тут.

А дітям, звичайно ж, більше підійдуть солодощі. Вони будуть в захваті від торта з відважними черепашками Ніндзя. Про те, як його приготувати, у статті: #deletetag#/retsepty-blyud/vy-pechka/detskij-tort-cherepashki-nindzya.html

Каструля замість банки і діжечки

Якщо в господарстві немає підходящої бочки, а овочів вродило – дівати нікуди, можна «заховати» їх у велику каструлю до закінчення осінньо-зимового сезону.

Гарантуємо – через кілька місяців ви не зможете знайти там ні одного помідора, такі смачні вийдуть, і жодної ознаки авітамінозу у себе – такі будуть корисні.

Зелені помідори, засолені у власному соку

Інгредієнти:

  • помідори;
  • цукор з розрахунку 30 г на два шари помідор;
  • сіль – з розрахунку 1 ч. л. на два шари;
  • кріп;
  • хрін (листя);
  • вишня (листя);
  • смородина чорна (листя);
  • часник;
  • кілька листів капусти, попередньо ошпарених до розм'якшення.

Приготування: добре вимиті плоди проколіть в районі кріплення плодоніжки і укладіть в каструлю, перекладаючи помідори з кропом, листям хрону, вишні і смородини, зубчиками часнику і пересипаючи кожні два шари сіллю і цукром.

Зверху щільно прикрийте кропом і капустяними листками, покладіть гніт.

Через добу томати повинні дати сік.

Якщо цього не сталося, додати деяку кількість 6%-го розсолу (60 г солі на літр води) – він повинен покрити помідори.

В кімнатній температурі плоди повинні «побродити» не більше трьох діб, потім заготовку необхідно помістити в холод.

Поради хазяєчкам

Що «люблять» зелені помідори?

Безумовно – стабільну прохолодну температуру.

Термін придатності засолювання із зелених помідор може продовжити звичайна гілочка черемхи, додана в банку, вона ж «відповідає» за появи неповторних ноток аромату в заготовці.

Щоб черемха принесла засолюванні користь, а не шкоду, гілочку перед закладкою в банку необхідно витримати в окропі близько 5 хвилин.

Зелені помідори гарні як окрема закуска і як компонент засолювання «Город» на зиму – в компанії з кольоровою і звичайної капустою, морквою, кабачками, огірками, цибулею і молодим часником.

Ще один цікавий рецептик на замітку у відео:

Що ще почитати: