Тещин язик з баклажанів — красива, смачна і корисна закуска
У кожної сучасної домогосподарки є безліч найрізноманітніших рецептів страв з баклажанів під вельми колючим назвою — Тещин язик.
Гідне місце серед них займають – консервовані салати, заготовки на зиму і легкі літні закуски.
Яким би ви не скористалися варіантом, в кінцевому рахунку у вас вийде смачне блюдо як для галасливої і веселій дружній компанії, так і для тихого сімейного вечері.
Салати можна зробити, як гострими, для любителів «гострих відчуттів», так і більш помірними, добре підійдуть для дітей.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баклажани - | 0,5 кг (приблизно 2 шт.) |
часник - | 0,5 головки |
помідори - | 0,3 м (близько 2 шт.) |
майонез - | 50 г |
рослинна олія - | 100 г |
петрушка або кріп (можна взяти обидва види зелені) - | 50 г |
сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 192 Ккал |
Технологічні етапи:
- Баклажани миємо й нарізаємо пластами близько 5 мм в товщину.
- Робимо двосторонню легку просмажування. Даємо надлишків олії стекти, поклавши пластинки в друшляк.
- Готуємо соус, змішуючи подрібнену часник, кріп, петрушку, сіль, перець і майонез.
- Помиті помідори поділяємо кожен мінімум на 8 часточок.
- Змащуємо слайсы баклажана соусом рівномірно по всій довжині.
- Після чого скручуємо невеликими рулетиками, поклавши на край часточку помідора.
До речі, необов'язково закручувати закуску в рулети, можна залишити «язичками», як у відео-ролику нижче:
Салат Тещин язик з баклажаном і помідорами
Більш вимогливим як у готуванні, так і за компонентами є рецепт баклажанів Тещин язик на зиму.
Щоб приготувати смачну закуску з помідорками і перцем будуть необхідні:
- синенькі — 4 кг;
- перець болгарський – 1 кг;
- томати – 1 кг (можна замінити 750 г томатної пасти);
- перець гострий «вогник» — 3-5 шт.;
- часник — 5 головок;
- цукор — 1 склянка;
- сіль — 2 ст. ложки;
- раст. масло – 250 г;
- оцет 9% — 2/3 ст.
Кулінарна обробка покроково:
- Добре промити і очистити від верхньої шкірки баклажани, солодкий болгарський перець, помідори, часник, стручки гострого перцю.
- Помідори обдати крутим окропом (або занурити туди на 1 хв), після чого швидко перемістити в крижану воду (не холодну, а саме крижану). З легкістю тепер з них зніміть шкірку.
- Обидва види перцю, часточки часнику, томати пропустити через м'ясорубку.
- В отримане пюре влити олію соняшникову, оцет, і всипати зверху цукор і сіль.
- Синенькі нарізати довгастими шматочками товщиною 0,5 див.
- З'єднати з отриманим пюре в 8-10 л каструлі і томити на слабенькому вогні 30-40 хв, постійно помішуючи суміш.
- Розкласти ще гарячою масу в підготовлені заздалегідь банки і щільно закатати кришками. Готовий продукт не можна стерилізувати.
Такий гострий салат на зиму можна навіть видозмінити, лише замінивши основний інгредієнт кабачками.
Виходить не менш смачно, а втім, дивіться самі:
Консервована закуска Тещин язик
Для приготування знадобиться 4 кг баклажанів.
З цієї кількості синеньких вийдуть 4 літрові банки готового продукту.
Крім головного інгредієнта, будуть потрібні такі продукти:
- цукор-пісок – 2/3 склянки;
- сіль – ¼ склянки;
- часник – 2 головки;
- оцет – 1 склянка;
- перець чорний горошком;
- масло соняшнику (для прожарювання краще рафінована) — близько 0,5 л.
Етапи готування консервації з баклажанів Тещин язик:
- У підготовлені заздалегідь 1 л скляні банки кладемо по 6 ч. л. цукру, 2 ч. л. солі, 3 стіл. л. оцту, 4-5 зубків часнику і 6 «пом'ятих» горошин чорного перцю.
- Помиті і очищені від черешка сині розрізати уздовж на 4 – 5 рівних пластин.
- Обсмажуємо поступово на дуже слабкому вогні їх рівномірно з обох сторін.
- Даємо стекти надлишків масла, яке взяли овочі під час підсмажування, уклавши їх на паперові полотна (спеціальні рушники з паперу) або в друшляк.
- Рулетики викладаємо шарами в банки так, щоб залишився зазор від них до кришки приблизно 3-4 див. Простіше всього відразу скручувати і складати в банки, тоді баклажани не будуть розкручуватися.
- Заливаємо окропом і ставимо стерилізуватися на 10 – 15 хв. Після цієї обов'язкової процедури відразу закатуємо кришками. Через тиждень продукт вже досить промариновался і його можна подавати на стіл.
Рецепти маринованого перцю: додай фарб у повсякденні страви. Так, яскраве забарвлення цього овоча дуже приваблює, але разом з нею ви отримуєте величезну кількість вітамінів, мікро - і макроелементів, та й смак просто неймовірний! Ця закуска дійсно гідна усіляких похвал!
Якщо спиртних напоїв ви віддаєте перевагу вину, то ця стаття для вас точно зацікавить, адже в ній описується процес приготування яблучного сидру власного виробництва. Ви тільки уявіть: жодних консервантів, хімікатів, заборонених добавок, отруйних «єшок», а тільки чистий натуральний продукт!
Ексклюзивні рецепти вашого улюбленого галетного печива читайте тут. Домашнє печиво буде корисніше для вас і ваших маленьких діток.
Корисні поради на замітку
У кожної господині є свої таємні маленькі хитрощі, як приготувати баклажани Тещин язик.
Деякі з них відомі всім, а деякі отримані особистим досвідом.
Так чи інакше, під час приготування Тещиного язика з баклажанів є кілька простих, але дуже корисних рекомендацій:
- При підготовці банок перед консервацією слід пам'ятати, що ретельного миття може виявитися мало. Ваша заготовка з баклажанів Тещин язик може зіпсуватися, в ній може з'явитися грибок або ціла колонія мікроорганізмів. Щоб уникнути цього слід завжди стерилізувати банки перед укладанням в нього продуктів, навіть якщо ви потім будете робити це ще раз.
- При готуванні соусів-маринадів, до складу яких входить масло, можна до магазинного маслу додати трохи домашнього. Це зробить все страву більш ароматним. Якщо ж основою для приготування соусу служить майонез, але при цьому ви прихильник здорового харчування, додайте до майонезу сметану в пропорції 1:1. Також можна замінити повністю майонез сметаною, але слід пам'ятати, що соус може вийти більш водянистим.
- Обсмажуючи баклажани, беріть рафінована олія. Це дозволить зберегти природний смак овоча. Також слід пам'ятати, що «синенький» дуже багато бере рослинної олії. Тому слід бути уважними в дозуванні олії: якщо покладете багато, баклажан буде «жирним».
- Обсмажувати овочі зручніше на сковороді з антипригарним покриттям або на старій добрій чавунній сковорідці. Витрата масла менше і продукт не підгорає.
- Багато хто знає, що синенькі мають характерну гіркоту. Для її ліквідації потрібно тільки обсипати вже нарізаний овоч сіллю і відставити на півгодини. Можна це зробити на столі, поклавши синенькі на чисту тканину, яка і візьме гіркий сік, або ж вступити більш просто — залишити на деякий час у глибокій ємності. Так чи інакше, після процедури шматочки баклажанів варто добре промити від солі під проточною водою.
Перед готуванням овочі краще очистити від шкірки.
Шкірка найчастіше погано жується і не зовсім корисна для вашого здоров'я.
Для різноманітності представляємо вам рецепт чудового баклажанового салату для консервації на зиму: