23 апрель 2019 1 479

Тещин язик з баклажанів — красива, смачна і корисна закуска

У кожної сучасної домогосподарки є безліч найрізноманітніших рецептів страв з баклажанів під вельми колючим назвою — Тещин язик.

Гідне місце серед них займають – консервовані салати, заготовки на зиму і легкі літні закуски.

Яким би ви не скористалися варіантом, в кінцевому рахунку у вас вийде смачне блюдо як для галасливої і веселій дружній компанії, так і для тихого сімейного вечері.

Більшість рецептів Тещиного язика з баклажанів легкі в приготуванні і не потребують в довгому списку дорогих інгредієнтів.

Салати можна зробити, як гострими, для любителів «гострих відчуттів», так і більш помірними, добре підійдуть для дітей.

Традиційна закуска з баклажанів Тещин язик
Інгредієнти Кількість
баклажани - 0,5 кг (приблизно 2 шт.)
часник - 0,5 головки
помідори - 0,3 м (близько 2 шт.)
майонез - 50 г
рослинна олія - 100 г
петрушка або кріп (можна взяти обидва види зелені) - 50 г
сіль, перець - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 192 Ккал

Технологічні етапи:

  1. Баклажани миємо й нарізаємо пластами близько 5 мм в товщину.
  2. Робимо двосторонню легку просмажування. Даємо надлишків олії стекти, поклавши пластинки в друшляк.
  3. Готуємо соус, змішуючи подрібнену часник, кріп, петрушку, сіль, перець і майонез.
  4. Помиті помідори поділяємо кожен мінімум на 8 часточок.
  5. Змащуємо слайсы баклажана соусом рівномірно по всій довжині.
  6. Після чого скручуємо невеликими рулетиками, поклавши на край часточку помідора.

До речі, необов'язково закручувати закуску в рулети, можна залишити «язичками», як у відео-ролику нижче:

Салат Тещин язик з баклажаном і помідорами

Більш вимогливим як у готуванні, так і за компонентами є рецепт баклажанів Тещин язик на зиму.

Щоб приготувати смачну закуску з помідорками і перцем будуть необхідні:

  • синенькі — 4 кг;
  • перець болгарський – 1 кг;
  • томати – 1 кг (можна замінити 750 г томатної пасти);
  • перець гострий «вогник» — 3-5 шт.;
  • часник — 5 головок;
  • цукор — 1 склянка;
  • сіль — 2 ст. ложки;
  • раст. масло – 250 г;
  • оцет 9% — 2/3 ст.

Кулінарна обробка покроково:

  1. Добре промити і очистити від верхньої шкірки баклажани, солодкий болгарський перець, помідори, часник, стручки гострого перцю.
  2. Помідори обдати крутим окропом (або занурити туди на 1 хв), після чого швидко перемістити в крижану воду (не холодну, а саме крижану). З легкістю тепер з них зніміть шкірку.
  3. Обидва види перцю, часточки часнику, томати пропустити через м'ясорубку.
  4. В отримане пюре влити олію соняшникову, оцет, і всипати зверху цукор і сіль.
  5. Синенькі нарізати довгастими шматочками товщиною 0,5 див.
  6. З'єднати з отриманим пюре в 8-10 л каструлі і томити на слабенькому вогні 30-40 хв, постійно помішуючи суміш.
  7. Розкласти ще гарячою масу в підготовлені заздалегідь банки і щільно закатати кришками. Готовий продукт не можна стерилізувати.

Такий гострий салат на зиму можна навіть видозмінити, лише замінивши основний інгредієнт кабачками.

Виходить не менш смачно, а втім, дивіться самі:

Консервована закуска Тещин язик

Для приготування знадобиться 4 кг баклажанів.

З цієї кількості синеньких вийдуть 4 літрові банки готового продукту.

Крім головного інгредієнта, будуть потрібні такі продукти:

  • цукор-пісок – 2/3 склянки;
  • сіль – ¼ склянки;
  • часник – 2 головки;
  • оцет – 1 склянка;
  • перець чорний горошком;
  • масло соняшнику (для прожарювання краще рафінована) — близько 0,5 л.

Етапи готування консервації з баклажанів Тещин язик:

  1. У підготовлені заздалегідь 1 л скляні банки кладемо по 6 ч. л. цукру, 2 ч. л. солі, 3 стіл. л. оцту, 4-5 зубків часнику і 6 «пом'ятих» горошин чорного перцю.
  2. Помиті і очищені від черешка сині розрізати уздовж на 4 – 5 рівних пластин.
  3. Обсмажуємо поступово на дуже слабкому вогні їх рівномірно з обох сторін.
  4. Даємо стекти надлишків масла, яке взяли овочі під час підсмажування, уклавши їх на паперові полотна (спеціальні рушники з паперу) або в друшляк.
  5. Рулетики викладаємо шарами в банки так, щоб залишився зазор від них до кришки приблизно 3-4 див. Простіше всього відразу скручувати і складати в банки, тоді баклажани не будуть розкручуватися.
  6. Заливаємо окропом і ставимо стерилізуватися на 10 – 15 хв. Після цієї обов'язкової процедури відразу закатуємо кришками. Через тиждень продукт вже досить промариновался і його можна подавати на стіл.

Рецепти маринованого перцю: додай фарб у повсякденні страви. Так, яскраве забарвлення цього овоча дуже приваблює, але разом з нею ви отримуєте величезну кількість вітамінів, мікро - і макроелементів, та й смак просто неймовірний! Ця закуска дійсно гідна усіляких похвал!

Якщо спиртних напоїв ви віддаєте перевагу вину, то ця стаття для вас точно зацікавить, адже в ній описується процес приготування яблучного сидру власного виробництва. Ви тільки уявіть: жодних консервантів, хімікатів, заборонених добавок, отруйних «єшок», а тільки чистий натуральний продукт!

Ексклюзивні рецепти вашого улюбленого галетного печива читайте тут. Домашнє печиво буде корисніше для вас і ваших маленьких діток.

Корисні поради на замітку

У кожної господині є свої таємні маленькі хитрощі, як приготувати баклажани Тещин язик.

Деякі з них відомі всім, а деякі отримані особистим досвідом.

Так чи інакше, під час приготування Тещиного язика з баклажанів є кілька простих, але дуже корисних рекомендацій:

  1. При підготовці банок перед консервацією слід пам'ятати, що ретельного миття може виявитися мало. Ваша заготовка з баклажанів Тещин язик може зіпсуватися, в ній може з'явитися грибок або ціла колонія мікроорганізмів. Щоб уникнути цього слід завжди стерилізувати банки перед укладанням в нього продуктів, навіть якщо ви потім будете робити це ще раз.
  2. При готуванні соусів-маринадів, до складу яких входить масло, можна до магазинного маслу додати трохи домашнього. Це зробить все страву більш ароматним. Якщо ж основою для приготування соусу служить майонез, але при цьому ви прихильник здорового харчування, додайте до майонезу сметану в пропорції 1:1. Також можна замінити повністю майонез сметаною, але слід пам'ятати, що соус може вийти більш водянистим.
  3. Обсмажуючи баклажани, беріть рафінована олія. Це дозволить зберегти природний смак овоча. Також слід пам'ятати, що «синенький» дуже багато бере рослинної олії. Тому слід бути уважними в дозуванні олії: якщо покладете багато, баклажан буде «жирним».
  4. Обсмажувати овочі зручніше на сковороді з антипригарним покриттям або на старій добрій чавунній сковорідці. Витрата масла менше і продукт не підгорає.
  5. Багато хто знає, що синенькі мають характерну гіркоту. Для її ліквідації потрібно тільки обсипати вже нарізаний овоч сіллю і відставити на півгодини. Можна це зробити на столі, поклавши синенькі на чисту тканину, яка і візьме гіркий сік, або ж вступити більш просто — залишити на деякий час у глибокій ємності. Так чи інакше, після процедури шматочки баклажанів варто добре промити від солі під проточною водою.
Традиційно баклажани для Тещиного язика нарізують довгастими шматками, з чим і пов'язана назва салату, але також можна нарізати і більш зручними для роботи шматочками, наприклад, кільцями або розрізавши навпіл пластини синенького.

Перед готуванням овочі краще очистити від шкірки.

Шкірка найчастіше погано жується і не зовсім корисна для вашого здоров'я.

Для різноманітності представляємо вам рецепт чудового баклажанового салату для консервації на зиму:

Що ще почитати: