14 апрель 2019 3 381

Як зварити компот з черешні

Черешня – ягода, що відкриває сезон кісточкових плодів. Яскраво-червоні пучки соковитих гілочок радують око соскучившихся людей за багатством перших весняних вітамінів.

Пружна м'якоть володіє низькою калорійністю і містить безліч корисних речовин, таких як: каротин, фтор, кальцій, магній, йод і вітамін С.

Перший час хочеться наїстися вдосталь ваблячою ягоди, наситити організм полівітамінами, який втратив свої ресурси протягом довгої зими. Кажуть, щоб відновити імунітет, очистити кров і зміцнити кровоносні судини, людині досить з'їсти в сезон два кіло черешні.

Ну, а після, можна «підкріплення» заготовити на запас. Найпопулярніший вид заготовки з черешні на зиму – це компот. Найважливіша якість полягає в тому, що ягоди практично не втрачають свого вітамінного складу і пружності форми при термообробці.

Тому, якщо ви любитель натуральних напоїв, здатних підкріпити ваш організм в зимовий час, то наступ черешневого сезону – ваша нагорода.

Заряджаємося «літніми» вітамінами

Під час сезону можна не тільки їсти свіжі плоди, але і пити свіжоприготоване питво.

Компот із черешні добре тонізує організм і втамовує спрагу в спекотний літній день.

Складові компоненти:

  • Плоди черешні;
  • Цукор;
  • Лимонна кислота.

Метод приготування компоту з черешні в каструлі:

  1. Візьміть саму велику каструлю в будинку;
  2. Всипте в неї попередньо помиті плоди;
  3. Підведіть до стану, близького до кипіння;
  4. Всипте цукор за смаком, додайте лимонну кислоту і перемішайте;
  5. Накрийте кришкою від каструлі;
  6. Після повного охолодження помістіть в холодильник.

Так само можна приготувати компот в термосі. Засипані фрукти заливають кип'яченою водою, додають цукор і настоюють до повного охолодження. Цей спосіб приготування хороший для дальньої дороги в жарку погоду.

Варимо компот із черешні на зиму

Заготовити компот на зиму можна різними способами. Методи приготування бувають різними: від найпростіших до «компотів з родзинкою». Все залежить від переваги і смаку господині.

Простий рецепт

Розглянемо простий спосіб приготування компоту з черешні з кісточками на зиму.

Вам знадобиться:

  • Ягоди черешні;
  • Цукровий сироп;
  • Ванілін.

Спосіб приготування компоту з черешні з кісточками дуже простий:

  1. Переберіть і промийте ягоди;
  2. Засипте черешню в ємність (розрахунок 1/3 від розміру ємності);
  3. Залийте фрукти окропом і дайте постояти чверть години;
  4. Злийте воду в посуд і приготуйте сироп;
  5. Киплячий сироп залийте назад у ємність з черешнею;
  6. Помістіть повну ємність у посуд великого розміру і кип'ятіть 10 хвилин;
  7. Вийміть і щільно закрутіть.

Метод приготування сиропу: у теплу воду (яка відстоювалася з черешнею) додайте цукор за смаком і ванілін, залиште на маленькому вогні до кипіння, при цьому ретельно помішуючи.

Але є важлива деталь, яку не слід упускати з виду – стерилізація ємності і кришок для неї. Інакше можна даремно витратити кошти, сили і вітамінну користь. Стерилізувати банки з компотом із черешні на зиму можна не тільки в окропі, але і в духовій шафі.

Важливо: загорнену ємність переверніть кришкою вниз, встановіть і оберніть теплим пледом. У такому положенні необхідно протримати до повного охолодження.

Зі стиглими яблуками

Урізноманітнити фруктовий складу напою з черешні, який будете вживати взимку, можна, додавши будь-який інгредієнт, наприклад, яблука. Це розбавить не тільки колірну гаму сиропу, але й збагатить його смакові якості.

Складові компоненти:

  • Плоди черешні;
  • Яблука;
  • Цукровий сироп.

Метод приготування компоту з черешні та яблук:

  1. Добре помийте плоди черешні;
  2. Наріжте попередньо очищені яблука;
  3. Покладіть 300 грамів фруктів в приготовлену ємність;
  4. Залийте приготований раніше сироп;
  5. Помістіть повні банки в посуд для стерилізування на півгодини;
  6. Закрутіть, переверніть догори дном і накрийте ковдрою.

Спосіб приготування сиропу: візьміть воду (кількість залежить від розміру ємності) і підігрійте. Капніть лимонну кислоту і додайте цукор за смаком, доведіть до кипіння на маленькому вогні, не забуваючи помішувати.

Стерилізація: заповнені банки фруктами, залитими сиропом, кладуть у велику ємність з киплячою водою і тримають півгодини. Процес стерилізації можна провести в духовій шафі.

Кольорове асорті

Черешня буває червоною, жовтою, бордового і рожевою, і якщо змішати 2-3 сорти, можна отримати дивно смачний і освіжаючий, ароматний і тонізуючий напій на зиму.

Складові компоненти:

  • Рожева черешня;
  • Біла черешня;
  • Червона черешня;
  • Цукровий сироп.

Приготування компоту із черешні на зиму:

  1. Промийте 2-3 види черешні;
  2. Розкладіть на рівній кількості в чисту ємність;
  3. Залийте готовим сиропом (спосіб приготування дивіться вище);
  4. Стерилізуйте протягом двадцяти хвилин;
  5. Закрутіть, поверніть догори дном і накрийте ковдрою.
Можна приготувати компот з таким же рецептом тільки з черешні без кісточки. Технологія рецепта змінюється тільки в тому, що в ємність засипаємо попередньо очищену від кісточок ягоду.

Готуємо без стерилізації

Багатьом господиням процес стерилізації доставляє додатковий клопіт. Особливо якщо з побутових причин її провести складно, тому рецепт приготування компоту з черешні без стерилізації на зиму користується особливою популярністю.

Спосіб приготування:

  • Підготуйте ємність;
  • Переберіть і гарненько промийте ягоди;
  • Помістіть їх в ємність (з розрахунку 1/3 від обсягу ємності);
  • Заповніть крутим окропом до горлечка банки;
  • Накрийте попередньо простерилизованными жерстяними кришками;
  • Дозвольте настоятися півгодини;
  • Відлийте охололу воду, в неї засипте цукор за смаком і помішуючи, знову доведіть до кипіння;
  • Влийте назад у ємність і швидко закрутіть кришку;
  • Переверніть і накрийте теплим пледом на кілька днів до повного охолодження.

Мікс з ягодами в банках

Дуже практичний спосіб приготувати компот із черешні на зиму з додаванням різних ягід (смородина, аґрус, шовковиця, малина, полуниця). Цей спосіб дозволяє зберегти плоди у природній формі і не втратити їх корисних властивостей.

Складові компоненти:

  • Плоди черешні;
  • Різні ягоди;
  • Цукровий сироп.

Метод приготування компоту з черешні з ягодами:

  1. Відберіть і помийте черешню і ягоди;
  2. Заздалегідь вимиту ємність заповніть ягодами наполовину;
  3. Влийте киплячу воду і накрийте простерилізованій кришкою;
  4. Нехай постоїть чверть години;
  5. Відлийте воду, в неї додайте за смаком цукор, помішуйте.
  6. Варіть протягом п'яти хвилин;
  7. Наповніть отриманим сиропом банку з ягодами;
  8. Закрутіть, накрийте теплим пледом.

Порада: такий вид компоту краще готувати в трилітровій ємності, тому що він виходить досить сильної концентрації. Якщо ви бажаєте знизити концентрацію отриманого напою, то перелийте в окрему ємність трохи компоту і розведіть кип'яченою водою.

Рецепт приготування з фруктозою

Звичайно, мало знайдеться байдужих людей до фруктовим заготівель на зиму, а особливо їх люблять діти. Але як бути людям, страждаючим такими захворюваннями, як цукровий діабет?

У таких випадках заборонено вживання цукру навіть в найменших кількостях. Тому можна використовувати сахорозаменители. Найпоширеніший, який можна використовувати в консервації – це фруктоза.

Складові компоненти:

  • Плоди черешні;
  • Замінник цукру (фруктоза).

Метод виготовлення компоту із черешні на фруктозі є традиційним, тільки при приготуванні сиропу для діабетиків використовують не цукор, а фруктозу:

  1. Доведіть воду в емальованому посуді до кипіння;
  2. Всипте сахарин-фруктозу (100 грамів на літр ємкості) і кип'ятіть до 3 хвилин;
  3. Профільтруйте киплячий сироп через марлеву пов'язку;
  4. Димлячу суміш залийте в ємність, яку потрібно стерилізувати протягом двадцяти хвилин.

Порада: ємність з компотом із черешні на сахарозі позначте наклейками. Це дозволить не переплутати з заготовками на зиму, приготованими на звичайному цукрі.

Кращі заготівлі чорниці з цукром на зиму без варіння. Їх неодмінно варто зробити, так як взимку їх цінність зросте в рази. Переконайтеся самі!

А тут ви дізнаєтеся, як варити компот з груш на зиму.

Кілька варіантів приготування варення з ягід Вікторії на зиму описані тут. Заходьте, читайте, запам'ятовуйте і, звичайно ж, практикуйте! Удачі!

Хозяюшкины хитрощі

  • Після того, як перевернете консервовані компотом ємності у вихідне положення, перевірте герметичність та цілісність кришки на предмет здуття;
  • Якщо ви в основний напій додаєте фрукти, то намагайтеся нарізати їх рівними шматочками. Це дозволить їм дійти до готовності одночасно;
  • При приготуванні свіжого компоту з черешні його краще всього лише доводити до точки кипіння, потім загасити вогонь і залишити настояти під кришкою кілька годин. Це дозволить зберегти вітаміни і корисні властивості. По закінченню декількох годин компот набуває все самі ароматні і смакові властивості;
  • Якщо ви готуєте компот на зиму з таких ягід, як смородина, то очищати її від гілочок зовсім не обов'язково! Досить їх добре промити. Гілочки смородини дозволять ягоді зберегти гарний зовнішній вигляд. Важливо: вони володіють величезною кількістю цінних елементів, зокрема вітаміном С;
  • Зберігати заготовки на зиму краще всього в прохолодних і захищених від світла приміщеннях. Такий температурний режим дозволить зберегти продукт корисним і використовувати його в зимовий час з максимальною користю для організму;
  • Якщо під час зберігання вміст ємності набуло каламутний вигляд, то краще напій вилити без жалю;
  • Фрукти з банки можна використовувати як в якості простого десерту, так і в якості начинки для пирога.

Якісне приготування і правильне зберігання заготовок у вигляді компотів із черешні на зиму дозволять отримати насолоду до початку наступного фруктово-ягідного сезону. Готуйте із задоволенням і будьте здорові!

Що ще почитати: