Як зварити компот з черешні
Черешня – ягода, що відкриває сезон кісточкових плодів. Яскраво-червоні пучки соковитих гілочок радують око соскучившихся людей за багатством перших весняних вітамінів.
Пружна м'якоть володіє низькою калорійністю і містить безліч корисних речовин, таких як: каротин, фтор, кальцій, магній, йод і вітамін С.
Перший час хочеться наїстися вдосталь ваблячою ягоди, наситити організм полівітамінами, який втратив свої ресурси протягом довгої зими. Кажуть, щоб відновити імунітет, очистити кров і зміцнити кровоносні судини, людині досить з'їсти в сезон два кіло черешні.
Ну, а після, можна «підкріплення» заготовити на запас. Найпопулярніший вид заготовки з черешні на зиму – це компот. Найважливіша якість полягає в тому, що ягоди практично не втрачають свого вітамінного складу і пружності форми при термообробці.
Тому, якщо ви любитель натуральних напоїв, здатних підкріпити ваш організм в зимовий час, то наступ черешневого сезону – ваша нагорода.
Заряджаємося «літніми» вітамінами
Під час сезону можна не тільки їсти свіжі плоди, але і пити свіжоприготоване питво.
Складові компоненти:
- Плоди черешні;
- Цукор;
- Лимонна кислота.
Метод приготування компоту з черешні в каструлі:
- Візьміть саму велику каструлю в будинку;
- Всипте в неї попередньо помиті плоди;
- Підведіть до стану, близького до кипіння;
- Всипте цукор за смаком, додайте лимонну кислоту і перемішайте;
- Накрийте кришкою від каструлі;
- Після повного охолодження помістіть в холодильник.
Так само можна приготувати компот в термосі. Засипані фрукти заливають кип'яченою водою, додають цукор і настоюють до повного охолодження. Цей спосіб приготування хороший для дальньої дороги в жарку погоду.
Варимо компот із черешні на зиму
Заготовити компот на зиму можна різними способами. Методи приготування бувають різними: від найпростіших до «компотів з родзинкою». Все залежить від переваги і смаку господині.
Простий рецепт
Розглянемо простий спосіб приготування компоту з черешні з кісточками на зиму.
Вам знадобиться:
- Ягоди черешні;
- Цукровий сироп;
- Ванілін.
Спосіб приготування компоту з черешні з кісточками дуже простий:
- Переберіть і промийте ягоди;
- Засипте черешню в ємність (розрахунок 1/3 від розміру ємності);
- Залийте фрукти окропом і дайте постояти чверть години;
- Злийте воду в посуд і приготуйте сироп;
- Киплячий сироп залийте назад у ємність з черешнею;
- Помістіть повну ємність у посуд великого розміру і кип'ятіть 10 хвилин;
- Вийміть і щільно закрутіть.
Метод приготування сиропу: у теплу воду (яка відстоювалася з черешнею) додайте цукор за смаком і ванілін, залиште на маленькому вогні до кипіння, при цьому ретельно помішуючи.
Але є важлива деталь, яку не слід упускати з виду – стерилізація ємності і кришок для неї. Інакше можна даремно витратити кошти, сили і вітамінну користь. Стерилізувати банки з компотом із черешні на зиму можна не тільки в окропі, але і в духовій шафі.
Важливо: загорнену ємність переверніть кришкою вниз, встановіть і оберніть теплим пледом. У такому положенні необхідно протримати до повного охолодження.
Зі стиглими яблуками
Урізноманітнити фруктовий складу напою з черешні, який будете вживати взимку, можна, додавши будь-який інгредієнт, наприклад, яблука. Це розбавить не тільки колірну гаму сиропу, але й збагатить його смакові якості.
Складові компоненти:
- Плоди черешні;
- Яблука;
- Цукровий сироп.
Метод приготування компоту з черешні та яблук:
- Добре помийте плоди черешні;
- Наріжте попередньо очищені яблука;
- Покладіть 300 грамів фруктів в приготовлену ємність;
- Залийте приготований раніше сироп;
- Помістіть повні банки в посуд для стерилізування на півгодини;
- Закрутіть, переверніть догори дном і накрийте ковдрою.
Спосіб приготування сиропу: візьміть воду (кількість залежить від розміру ємності) і підігрійте. Капніть лимонну кислоту і додайте цукор за смаком, доведіть до кипіння на маленькому вогні, не забуваючи помішувати.
Стерилізація: заповнені банки фруктами, залитими сиропом, кладуть у велику ємність з киплячою водою і тримають півгодини. Процес стерилізації можна провести в духовій шафі.
Кольорове асорті
Черешня буває червоною, жовтою, бордового і рожевою, і якщо змішати 2-3 сорти, можна отримати дивно смачний і освіжаючий, ароматний і тонізуючий напій на зиму.
Складові компоненти:
- Рожева черешня;
- Біла черешня;
- Червона черешня;
- Цукровий сироп.
Приготування компоту із черешні на зиму:
- Промийте 2-3 види черешні;
- Розкладіть на рівній кількості в чисту ємність;
- Залийте готовим сиропом (спосіб приготування дивіться вище);
- Стерилізуйте протягом двадцяти хвилин;
- Закрутіть, поверніть догори дном і накрийте ковдрою.
Готуємо без стерилізації
Багатьом господиням процес стерилізації доставляє додатковий клопіт. Особливо якщо з побутових причин її провести складно, тому рецепт приготування компоту з черешні без стерилізації на зиму користується особливою популярністю.
Спосіб приготування:
- Підготуйте ємність;
- Переберіть і гарненько промийте ягоди;
- Помістіть їх в ємність (з розрахунку 1/3 від обсягу ємності);
- Заповніть крутим окропом до горлечка банки;
- Накрийте попередньо простерилизованными жерстяними кришками;
- Дозвольте настоятися півгодини;
- Відлийте охололу воду, в неї засипте цукор за смаком і помішуючи, знову доведіть до кипіння;
- Влийте назад у ємність і швидко закрутіть кришку;
- Переверніть і накрийте теплим пледом на кілька днів до повного охолодження.
Мікс з ягодами в банках
Дуже практичний спосіб приготувати компот із черешні на зиму з додаванням різних ягід (смородина, аґрус, шовковиця, малина, полуниця). Цей спосіб дозволяє зберегти плоди у природній формі і не втратити їх корисних властивостей.
Складові компоненти:
- Плоди черешні;
- Різні ягоди;
- Цукровий сироп.
Метод приготування компоту з черешні з ягодами:
- Відберіть і помийте черешню і ягоди;
- Заздалегідь вимиту ємність заповніть ягодами наполовину;
- Влийте киплячу воду і накрийте простерилізованій кришкою;
- Нехай постоїть чверть години;
- Відлийте воду, в неї додайте за смаком цукор, помішуйте.
- Варіть протягом п'яти хвилин;
- Наповніть отриманим сиропом банку з ягодами;
- Закрутіть, накрийте теплим пледом.
Порада: такий вид компоту краще готувати в трилітровій ємності, тому що він виходить досить сильної концентрації. Якщо ви бажаєте знизити концентрацію отриманого напою, то перелийте в окрему ємність трохи компоту і розведіть кип'яченою водою.
Рецепт приготування з фруктозою
Звичайно, мало знайдеться байдужих людей до фруктовим заготівель на зиму, а особливо їх люблять діти. Але як бути людям, страждаючим такими захворюваннями, як цукровий діабет?
У таких випадках заборонено вживання цукру навіть в найменших кількостях. Тому можна використовувати сахорозаменители. Найпоширеніший, який можна використовувати в консервації – це фруктоза.
Складові компоненти:
- Плоди черешні;
- Замінник цукру (фруктоза).
Метод виготовлення компоту із черешні на фруктозі є традиційним, тільки при приготуванні сиропу для діабетиків використовують не цукор, а фруктозу:
- Доведіть воду в емальованому посуді до кипіння;
- Всипте сахарин-фруктозу (100 грамів на літр ємкості) і кип'ятіть до 3 хвилин;
- Профільтруйте киплячий сироп через марлеву пов'язку;
- Димлячу суміш залийте в ємність, яку потрібно стерилізувати протягом двадцяти хвилин.
Порада: ємність з компотом із черешні на сахарозі позначте наклейками. Це дозволить не переплутати з заготовками на зиму, приготованими на звичайному цукрі.
А тут ви дізнаєтеся, як варити компот з груш на зиму.
Кілька варіантів приготування варення з ягід Вікторії на зиму описані тут. Заходьте, читайте, запам'ятовуйте і, звичайно ж, практикуйте! Удачі!
Хозяюшкины хитрощі
- Після того, як перевернете консервовані компотом ємності у вихідне положення, перевірте герметичність та цілісність кришки на предмет здуття;
- Якщо ви в основний напій додаєте фрукти, то намагайтеся нарізати їх рівними шматочками. Це дозволить їм дійти до готовності одночасно;
- При приготуванні свіжого компоту з черешні його краще всього лише доводити до точки кипіння, потім загасити вогонь і залишити настояти під кришкою кілька годин. Це дозволить зберегти вітаміни і корисні властивості. По закінченню декількох годин компот набуває все самі ароматні і смакові властивості;
- Якщо ви готуєте компот на зиму з таких ягід, як смородина, то очищати її від гілочок зовсім не обов'язково! Досить їх добре промити. Гілочки смородини дозволять ягоді зберегти гарний зовнішній вигляд. Важливо: вони володіють величезною кількістю цінних елементів, зокрема вітаміном С;
- Зберігати заготовки на зиму краще всього в прохолодних і захищених від світла приміщеннях. Такий температурний режим дозволить зберегти продукт корисним і використовувати його в зимовий час з максимальною користю для організму;
- Якщо під час зберігання вміст ємності набуло каламутний вигляд, то краще напій вилити без жалю;
- Фрукти з банки можна використовувати як в якості простого десерту, так і в якості начинки для пирога.
Якісне приготування і правильне зберігання заготовок у вигляді компотів із черешні на зиму дозволять отримати насолоду до початку наступного фруктово-ягідного сезону. Готуйте із задоволенням і будьте здорові!