Як варити компот з кабачків на зиму
Кабачок – це корисний і дуже смачний овоч, з якого, окрім салатів, можна робити компоти. Тим більше по смаку компот з цього овоча виходить досить незвичайного смаку, нагадує консервовані ананаси.
Оскільки ананаси коштують надто дорого і іноді бувають не по кишені, обов'язково потрібно зробити компот з кабачків на зиму. Так і за смаком, і за корисним якостям ця заготовка буде набагато краще.
Давайте розглянемо покрокові рецепти приготування цього смачного напою на зиму.
Простий рецепт без клопоту
Що нам знадобиться:
- 1 кілограм кабачків;
- Цукор — півкілограма;
- 2000 мл води;
- ½ Маленької ложки оцтової кислоти;
- 3 бутона гвоздики.
Як робити традиційний узвар з кабачків:
- Промиваємо кабачки від всього бруду, зчищають всю шкірку;
- Якщо потрібно, то кабачки потрібно очистити від насіння. Розрізаємо на дві частини, виймаємо всю м'якоть з насінням;
- При бажанні можна овоч порізати кружальцями і вже з них видалити всю м'якоть з насінням;
- Далі нарізаємо на невеликі шматочки кабачки;
- Засипаємо овоч в ємність, заливаємо водою і ставимо на плиту. Варимо на середньому вогні;
- Після того як вода з кабачками почне кипіти, додаємо цукор, пару бутонів гвоздики, зменшуємо вогонь і залишаємо варити ще на деякий час;
- Хвилин через 20 знімаємо ємність з компотом з плити і даємо трохи охолонути;
- Тим часом промиваємо баночки, обов'язково очищаємо їх від бруду за допомогою соди і мийного розчину;
- Потім робимо їх стерилізацію над парою або в духовці;
- У простерилизованную тару заливаємо компот з кабачків, закочує їх кришками закаточним ключем;
- Ставимо під теплий плед до повного охолодження;
- Після цього можна прибрати на зберігання в темне місце.
Чудовий напій — узвар з кабачків як ананас на зиму
Що потрібно для готування:
- Кабачки – 1 кілограм;
- 350 грам ананасового соку з магазину;
- Цукор — неповний стакан;
- 1 неповна ч. ложка лимонного соку;
- Щіпка ванільного порошку.
Приступаємо до готування компоту з кабачків зі смаком ананаса на зиму:
- Кабачки потрібно промити в прохолодній воді, обов'язково змиваємо все забруднення;
- Далі чистимо всю шкірку;
- Очищені овочі нарізаємо на кружечки, видаляємо м'якоть з насінням;
- Нарізаємо кільця на невеликі шматочки;
- Далі в каструлю наливаємо ананасовий сік, засипаємо цукровий пісок, ванільний порошок і підливаємо лимонний сік. Все перемішуємо;
- Ставимо на плиту і розігріваємо сироп до кипіння. Всі компоненти повинні повністю розчинитися;
- Далі викладаємо в сироп шматочки кабачків і відварюємо протягом 20 хвилин;
- Баночки промиваємо, очищаємо миючим засобом від бруду і знову промиваємо два рази;
- Обов'язково скляні ємності потрібно простерилізувати, щоб заготовка довго зберігалася;
- Заливаємо сироп з кабачками в баночки, закатуємо кришками ключем для закачування;
- Прибираємо під теплий матеріал до повного охолодження.
Додаємо аличу заради кислинки
Складові компоту з кабачків з аличею:
- Кабачок – 500 грам;
- Алича – 500 грам;
- Цукровий пісок – 500 грам;
- 3000 мл води;
- 1 ч. ложка лимонного соку.
Як готувати компот з аличі і кабачків на зиму:
- Для початку промиваємо баночки, очищаємо від забруднень, споліскуємо від миючого засобу кілька разів;
- Обов'язково ємності стерилізуємо над парою або в духовій шафі;
- Аличу потрібно ретельно промити в холодній воді, обов'язково перебираємо. Всі уражені плоди прибираємо, вони можуть зіпсувати смак компоту;
- Кабачки потрібно промити в холодній воді. Очищаємо від шкірки і плодоніжки;
- Якщо плоди молоді, то насіння можна не вичищати. Якщо ж ні, то краще всього овочі очистити від насіння, для цього їх потрібно розрізати на дві частини і вийняти всю м'якоть з насінням;
- Після цього нарізаємо кабачок довільними невеликими шматочками;
- Викладаємо по банках нарізаний кабачок і плоди аличі;
- Все заливаємо окропом, накриваємо кришкою і залишаємо постояти до тих пір, поки вода не стане теплою;
- Далі воду з баночок зливаємо в ємність;
- В баночки знову заливаємо гарячу воду і залишаємо стояти до повного охолодження;
- Потім воду знову зливаємо в ємність з водою і ставимо на плиту. Розігріваємо до кипіння;
- Тим часом в баночки до кабачка і аличі насипаємо цукровий пісок і підливаємо сік лимона;
- Киплячу воду знімаємо з плити і виливаємо в баночки з овочем і ягодою;
- Закриваємо всі кришками, закручуємо ключем для закачування;
- Банки з компотом з аличі і кабачків перевертаємо, закутуємо теплим пледом і залишаємо до повного охолодження;
- Прибираємо на зберігання в комору або в льох.
Компот з кабачків з соковитим апельсином
Складові компоненти:
- 2 апельсина;
- 600 грам кабачка;
- Півкілограма цукрового піску;
- Вода — 4,5 літра;
- Один лимон.
Приступаємо до приготування компоту з кабачків з апельсином на зиму:
- Наливаємо в ємність воду, ставимо на плиту і залишаємо грітися до закипання;
- Кабачки промиваємо від бруду і очищаємо від шкірки;
- Очищений овоч розрізаємо і виймаємо насіння з м'якоттю. М'якоть рубаємо кубиками;
- Апельсини потрібно обдати гарячою водою. Видаляємо з них всю шкірку разом з білою плівкою;
- Поділяємо апельсинову м'якоть на невеликі часточки;
- У кожній часточці вичищаємо насіння, якщо вони є;
- Розрізаємо апельсинові дольки на дві частини;
- Лимон також обдаємо окропом, зчищають цедру разом з білою плівкою;
- З м'якоті лимона вичавлюємо сік в окрему чашку;
- Банки споліскуємо, очищаємо від бруду і стерилізуємо над парою;
- В простерилізовані банки засипаємо кубики кабачка;
- Цедру лимона і апельсина перетираємо теркою і викладаємо до кабачка;
- Поміщаємо в банки до інших компонентів апельсинові шматочки;
- Після цього заливаємо до самого верху гарячою водою, накриваємо кришкою і залишаємо постояти хвилин;
- Як тільки вода забарвиться в жовтий, колір її слід знову злити в каструлю, засипати цукровий пісок і поставити на середній вогонь. Кип'ятимо сироп до тих пір, поки весь цукор не розчинитися;
- В баночки додаємо по 1 ч. ложці соку лимона;
- Наливаємо гарячу солодку рідину в баночки з овочами і апельсином;
- Прикриваємо кришки і закручуємо закаточним ключем;
- Ставимо під теплий плед або шубу і залишаємо стояти до повного охолодження компоту;
- Зберігати можна в темному місці, наприклад в коморі або в погребі.
А тут ви можете дізнатися про способи приготування яблучного пюре на зиму.
Чомусь заготовки з буряка господині роблять не так часто, як, наприклад, з огірків. А даремно! Тут описані рецепти приготування смачної маринованої буряків на зиму в різних варіаціях. Ми впевнені, вам сподобається!
Ароматна вишня червоного кольору – ось чого не вистачає!
Компоненти для готування такого незвичайного компоту з вишнею та кабачками:
- 500 г кабачків;
- Вишня в свіжому вигляді – 250 грам;
- Вода – 1 літр;
- Цукровий пісок – 250 грам.
Як потрібно готувати компот з кабачків з вишнею на зиму:
- Для початку промиваємо кабачки, зчищають весь бруд;
- Потім видаляємо всю шкірку і зрізаємо плодоніжку;
- Нарізаємо очищену м'якоть на колечка, вичищаємо з кілець м'якоть разом з насінням;
- Кільця кабачком нарізаємо на невеликі шматочки;
- Вишню перебираємо і ретельно промиваємо в прохолодній воді;
- Далі ягоду виймаємо з води, і залишаємо стояти до повного обсихання;
- Баночки для компоту потрібно промити в розчині разом з харчовою содою або миючим засобом. Обов'язково споліскують кілька разів чистою водою;
- Стерилізуємо їх над парою або в мікрохвильовій печі. Стерилізація забезпечить довге зберігання компоту;
- Металеві кришки потрібно прокип'ятити у воді протягом 5 хвилин;
- Потім викладаємо в баночки шматочки кабачків і ягоду вишні. Компоненти можна покласти до самого верху або до половини, робіть на свій розсуд;
- Заливаємо все окропом до верху і даємо постояти хвилин 20 під кришками;
- Коли вода стане червоного кольору її можна злити назад в каструлю. Для зливання можна використовувати спеціальну пластикову кришку з дірочками;
- Насипаємо в ємність з рідиною цукор, ставимо на вогонь і варимо хвилин 10-15;
- Після цього заливаємо в скляні ємності з кабачком і вишнею, сиропом до самого верху;
- Закриваємо всі гвинтовими кришками;
- Перевертаємо банки верх дном, накриваємо теплим рушником і залишаємо стояти до повного охолодження;
- Зберігати слід в темному місці – в коморі або підвалі.
Корисні поради
- Для компоту з кабачків на зиму добре підходять молоді і старі овочі. Молоді овочі швидше готуються. А ось більш старі кабачки виходять хрусткими;
- Цукор можна класти на свій розсуд. Якщо ви любите по солодше, то можете класти цукру більше, ніж зазначено в рецепті;
- В компот можна додати ананасовий ароматизатор, він додасть приємний запах і смак;
- Банки потрібно обов'язково стерилізувати, від цього залежить термін зберігання заготовки.
Обов'язково приготуйте компот із кабачків на зиму. Він значно відрізняється від інших компотів. Він сподобається і вам, і вашим членам сім'ї.
А якщо його доповнити іншою ягодою, то від цього він придбає приємну кислинку і аромат.
Так що не відкладайте його приготування, а зробіть зараз, поки сезон овочів ще не закінчився!