18 июнь 2019 2 371

Як варити компот з кабачків на зиму

Кабачок – це корисний і дуже смачний овоч, з якого, окрім салатів, можна робити компоти. Тим більше по смаку компот з цього овоча виходить досить незвичайного смаку, нагадує консервовані ананаси.

Оскільки ананаси коштують надто дорого і іноді бувають не по кишені, обов'язково потрібно зробити компот з кабачків на зиму. Так і за смаком, і за корисним якостям ця заготовка буде набагато краще.

Давайте розглянемо покрокові рецепти приготування цього смачного напою на зиму.

Простий рецепт без клопоту

Що нам знадобиться:

  • 1 кілограм кабачків;
  • Цукор — півкілограма;
  • 2000 мл води;
  • ½ Маленької ложки оцтової кислоти;
  • 3 бутона гвоздики.

Як робити традиційний узвар з кабачків:

  1. Промиваємо кабачки від всього бруду, зчищають всю шкірку;
  2. Якщо потрібно, то кабачки потрібно очистити від насіння. Розрізаємо на дві частини, виймаємо всю м'якоть з насінням;
  3. При бажанні можна овоч порізати кружальцями і вже з них видалити всю м'якоть з насінням;
  4. Далі нарізаємо на невеликі шматочки кабачки;
  5. Засипаємо овоч в ємність, заливаємо водою і ставимо на плиту. Варимо на середньому вогні;
  6. Після того як вода з кабачками почне кипіти, додаємо цукор, пару бутонів гвоздики, зменшуємо вогонь і залишаємо варити ще на деякий час;
  7. Хвилин через 20 знімаємо ємність з компотом з плити і даємо трохи охолонути;
  8. Тим часом промиваємо баночки, обов'язково очищаємо їх від бруду за допомогою соди і мийного розчину;
  9. Потім робимо їх стерилізацію над парою або в духовці;
  10. У простерилизованную тару заливаємо компот з кабачків, закочує їх кришками закаточним ключем;
  11. Ставимо під теплий плед до повного охолодження;
  12. Після цього можна прибрати на зберігання в темне місце.

Чудовий напій — узвар з кабачків як ананас на зиму

Що потрібно для готування:

  • Кабачки – 1 кілограм;
  • 350 грам ананасового соку з магазину;
  • Цукор — неповний стакан;
  • 1 неповна ч. ложка лимонного соку;
  • Щіпка ванільного порошку.

Приступаємо до готування компоту з кабачків зі смаком ананаса на зиму:

  1. Кабачки потрібно промити в прохолодній воді, обов'язково змиваємо все забруднення;
  2. Далі чистимо всю шкірку;
  3. Очищені овочі нарізаємо на кружечки, видаляємо м'якоть з насінням;
  4. Нарізаємо кільця на невеликі шматочки;
  5. Далі в каструлю наливаємо ананасовий сік, засипаємо цукровий пісок, ванільний порошок і підливаємо лимонний сік. Все перемішуємо;
  6. Ставимо на плиту і розігріваємо сироп до кипіння. Всі компоненти повинні повністю розчинитися;
  7. Далі викладаємо в сироп шматочки кабачків і відварюємо протягом 20 хвилин;
  8. Баночки промиваємо, очищаємо миючим засобом від бруду і знову промиваємо два рази;
  9. Обов'язково скляні ємності потрібно простерилізувати, щоб заготовка довго зберігалася;
  10. Заливаємо сироп з кабачками в баночки, закатуємо кришками ключем для закачування;
  11. Прибираємо під теплий матеріал до повного охолодження.
Зберігається кабачковий компот зі смаком ананаса при кімнатній температурі, але головне — в темному місці.

Додаємо аличу заради кислинки

Складові компоту з кабачків з аличею:

  • Кабачок – 500 грам;
  • Алича – 500 грам;
  • Цукровий пісок – 500 грам;
  • 3000 мл води;
  • 1 ч. ложка лимонного соку.

Як готувати компот з аличі і кабачків на зиму:

  1. Для початку промиваємо баночки, очищаємо від забруднень, споліскуємо від миючого засобу кілька разів;
  2. Обов'язково ємності стерилізуємо над парою або в духовій шафі;
  3. Аличу потрібно ретельно промити в холодній воді, обов'язково перебираємо. Всі уражені плоди прибираємо, вони можуть зіпсувати смак компоту;
  4. Кабачки потрібно промити в холодній воді. Очищаємо від шкірки і плодоніжки;
  5. Якщо плоди молоді, то насіння можна не вичищати. Якщо ж ні, то краще всього овочі очистити від насіння, для цього їх потрібно розрізати на дві частини і вийняти всю м'якоть з насінням;
  6. Після цього нарізаємо кабачок довільними невеликими шматочками;
  7. Викладаємо по банках нарізаний кабачок і плоди аличі;
  8. Все заливаємо окропом, накриваємо кришкою і залишаємо постояти до тих пір, поки вода не стане теплою;
  9. Далі воду з баночок зливаємо в ємність;
  10. В баночки знову заливаємо гарячу воду і залишаємо стояти до повного охолодження;
  11. Потім воду знову зливаємо в ємність з водою і ставимо на плиту. Розігріваємо до кипіння;
  12. Тим часом в баночки до кабачка і аличі насипаємо цукровий пісок і підливаємо сік лимона;
  13. Киплячу воду знімаємо з плити і виливаємо в баночки з овочем і ягодою;
  14. Закриваємо всі кришками, закручуємо ключем для закачування;
  15. Банки з компотом з аличі і кабачків перевертаємо, закутуємо теплим пледом і залишаємо до повного охолодження;
  16. Прибираємо на зберігання в комору або в льох.

Компот з кабачків з соковитим апельсином

Складові компоненти:

  • 2 апельсина;
  • 600 грам кабачка;
  • Півкілограма цукрового піску;
  • Вода — 4,5 літра;
  • Один лимон.

Приступаємо до приготування компоту з кабачків з апельсином на зиму:

  1. Наливаємо в ємність воду, ставимо на плиту і залишаємо грітися до закипання;
  2. Кабачки промиваємо від бруду і очищаємо від шкірки;
  3. Очищений овоч розрізаємо і виймаємо насіння з м'якоттю. М'якоть рубаємо кубиками;
  4. Апельсини потрібно обдати гарячою водою. Видаляємо з них всю шкірку разом з білою плівкою;
  5. Поділяємо апельсинову м'якоть на невеликі часточки;
  6. У кожній часточці вичищаємо насіння, якщо вони є;
  7. Розрізаємо апельсинові дольки на дві частини;
  8. Лимон також обдаємо окропом, зчищають цедру разом з білою плівкою;
  9. З м'якоті лимона вичавлюємо сік в окрему чашку;
  10. Банки споліскуємо, очищаємо від бруду і стерилізуємо над парою;
  11. В простерилізовані банки засипаємо кубики кабачка;
  12. Цедру лимона і апельсина перетираємо теркою і викладаємо до кабачка;
  13. Поміщаємо в банки до інших компонентів апельсинові шматочки;
  14. Після цього заливаємо до самого верху гарячою водою, накриваємо кришкою і залишаємо постояти хвилин;
  15. Як тільки вода забарвиться в жовтий, колір її слід знову злити в каструлю, засипати цукровий пісок і поставити на середній вогонь. Кип'ятимо сироп до тих пір, поки весь цукор не розчинитися;
  16. В баночки додаємо по 1 ч. ложці соку лимона;
  17. Наливаємо гарячу солодку рідину в баночки з овочами і апельсином;
  18. Прикриваємо кришки і закручуємо закаточним ключем;
  19. Ставимо під теплий плед або шубу і залишаємо стояти до повного охолодження компоту;
  20. Зберігати можна в темному місці, наприклад в коморі або в погребі.
Читайте також, як зварити смачне варення з ківі. Це дуже незвичайне ласощі з чудовим смаком! Та що говорити? Тут потрібно тільки пробувати!

А тут ви можете дізнатися про способи приготування яблучного пюре на зиму.

Чомусь заготовки з буряка господині роблять не так часто, як, наприклад, з огірків. А даремно! Тут описані рецепти приготування смачної маринованої буряків на зиму в різних варіаціях. Ми впевнені, вам сподобається!

Ароматна вишня червоного кольору – ось чого не вистачає!

Компоненти для готування такого незвичайного компоту з вишнею та кабачками:

  • 500 г кабачків;
  • Вишня в свіжому вигляді – 250 грам;
  • Вода – 1 літр;
  • Цукровий пісок – 250 грам.

Як потрібно готувати компот з кабачків з вишнею на зиму:

  1. Для початку промиваємо кабачки, зчищають весь бруд;
  2. Потім видаляємо всю шкірку і зрізаємо плодоніжку;
  3. Нарізаємо очищену м'якоть на колечка, вичищаємо з кілець м'якоть разом з насінням;
  4. Кільця кабачком нарізаємо на невеликі шматочки;
  5. Вишню перебираємо і ретельно промиваємо в прохолодній воді;
  6. Далі ягоду виймаємо з води, і залишаємо стояти до повного обсихання;
  7. Баночки для компоту потрібно промити в розчині разом з харчовою содою або миючим засобом. Обов'язково споліскують кілька разів чистою водою;
  8. Стерилізуємо їх над парою або в мікрохвильовій печі. Стерилізація забезпечить довге зберігання компоту;
  9. Металеві кришки потрібно прокип'ятити у воді протягом 5 хвилин;
  10. Потім викладаємо в баночки шматочки кабачків і ягоду вишні. Компоненти можна покласти до самого верху або до половини, робіть на свій розсуд;
  11. Заливаємо все окропом до верху і даємо постояти хвилин 20 під кришками;
  12. Коли вода стане червоного кольору її можна злити назад в каструлю. Для зливання можна використовувати спеціальну пластикову кришку з дірочками;
  13. Насипаємо в ємність з рідиною цукор, ставимо на вогонь і варимо хвилин 10-15;
  14. Після цього заливаємо в скляні ємності з кабачком і вишнею, сиропом до самого верху;
  15. Закриваємо всі гвинтовими кришками;
  16. Перевертаємо банки верх дном, накриваємо теплим рушником і залишаємо стояти до повного охолодження;
  17. Зберігати слід в темному місці – в коморі або підвалі.

Корисні поради

  • Для компоту з кабачків на зиму добре підходять молоді і старі овочі. Молоді овочі швидше готуються. А ось більш старі кабачки виходять хрусткими;
  • Цукор можна класти на свій розсуд. Якщо ви любите по солодше, то можете класти цукру більше, ніж зазначено в рецепті;
  • В компот можна додати ананасовий ароматизатор, він додасть приємний запах і смак;
  • Банки потрібно обов'язково стерилізувати, від цього залежить термін зберігання заготовки.

Обов'язково приготуйте компот із кабачків на зиму. Він значно відрізняється від інших компотів. Він сподобається і вам, і вашим членам сім'ї.

Якщо точно слідувати рекомендаціям у рецепті, він вийде точно таким же, як ананасовий сік.

А якщо його доповнити іншою ягодою, то від цього він придбає приємну кислинку і аромат.

Так що не відкладайте його приготування, а зробіть зараз, поки сезон овочів ще не закінчився!

Що ще почитати: