Як варити варення з кабачків з лимоном
Варення з кабачків – це дуже смачний десерт, який подобається практично всім.
В нього можна додавати різні цитрусові фрукти – апельсин, лимон, які додадуть варенню приємний аромат і оригінальний смак.
Десерт сподобається навіть тим, хто не любить кабачки та інші баштанні культури.
Для того щоб переконатися в його неймовірний смак, пропонуємо приготувати варення з кабачків з лимоном і в поєднанні з іншими компонентами самостійно вдома. У цьому вам допоможуть кілька найкращих рецептів.
Класичний рецепт
Складові компоненти:
- 2,5 кілограма кабачка;
- 4 штуки лимона;
- 2 кг цукрового піску.
Як робити класичне варення з кабачків з лимоном:
- Для початку промиваємо банки. Для цього краще використовувати губку і миючий засіб для кухонного посуду. Гарненько намыливаем засіб банки з внутрішньої і зовнішньої сторони. Далі все добре споліскують теплою або холодною водою. Споліскують кілька разів, поки всі миючий засіб повністю не змиється;
- Далі ставимо банки на деко і ставимо в духовку на середню полицю, нижче кладемо кришки;
- Виставляємо температуру 130-140 градусів і залишаємо стерилізуватися на 20 хвилин;
- Потім вимикаємо духовку, за допомогою прихватки виймаємо банки з духовки і ставимо горловинами вниз на рушник, який розстелено на столі. Залишаємо стояти до повного охолодження;
- Кабачки промиваємо, чистимо від шкірки;
- Розрізаємо їх на дві частини і за допомогою невеликої ложки вичищаємо з них все насіння;
- Потім половинки овоча ріжемо невеликими смужками. Смуги нарізаємо кубиками розміром 1-1,5 см;
- Нарізані кабачки пересипаємо в чашку і прибираємо в бік;
- Лимони споліскують під прохолодною водою і викладаємо в миску;
- Обдаємо цитруси гарячою водою, щоб вони не горчили в варення;
- Видаляємо шкірку, м'якоть очищаємо від білої плівки і кісточок;
- Розрізаємо м'якоть невеликими шматочками і викладаємо в миску;
- Далі у велику ємність кладемо кабачки, лимон і засипаємо все цукровим піском. Залишаємо постояти протягом 2 годин;
- Після цього ставимо каструлю з усіма компонентами на плиту і варимо протягом 2 хвилин;
- Далі знімаємо спліти, даємо постояти, щоб все охололо, і знову ставимо на плиту. Варимо ще 2 хвилини. Повторюємо близько 4-5 разів;
- Готове варення з кабачків з лимоном остуджуємо. Розливаємо все по банкам;
- Закриваємо банки кришками і закручуємо закаточним ключем;
- Прибираємо банки з варенням в темне місце і залишаємо там до повного охолодження. Зберігати слід в темному прохолодному місці, в коморі, у погребі чи холодильнику.
Варіант приготування через м'ясорубку
Що потрібно:
- Кілограм очищених молодих кабачків;
- Один лимон;
- 200 грам кураги;
- 800 грам цукрового піску.
Як готувати варення з кабачків з лимоном і курагою через м'ясорубку:
- Курагу залити гарячою водою і залишити постояти хвилин 15-20. Потім всю воду зливаємо;
- Кабачки очистити від шкірки, розрізаємо і видаляємо все насіння з м'якоттю;
- Лимон споліскуємо, обдаємо окропом і нарізаємо часточками;
- Потім всі компоненти – кабачки, лимон, курагу, прокручуємо через м'ясорубку;
- Всі пропущені компоненти засипаємо цукровим піском;
- Ставимо суміш на вогонь і проварюємо до кипіння;
- Далі зменшуємо вогонь і проварюємо близько 30-40 хвилин;
- Варимо варення до загустіння;
- Готове варення остуджуємо і розкладаємо по банках. Попередньо банки з кришками потрібно простерилізувати;
- Закриваємо банки кришками, закатуємо ключем;
- Прибираємо банки в темне місце до повного охолодження варення;
- Зберігати варення можна у погребі, коморі або холодильнику.
Варення з кабачків з лимоном і апельсином
Що буде потрібно для готування:
- Кілограм молодих очищених кабачків;
- Один апельсин;
- Лимон — 1 штука;
- Цукровий пісок – 1 кілограм.
Як готувати:
- Молоді кабачки, очищені від шкірки, кладемо на обробну дошку і розрізаємо на кілька частин. Нарізаємо їх соломкою і шаткуємо кубиками;
- Споліскуємо апельсин теплою водою, промиваємо гарячою водою і ріжемо невеликими квадратиками. Всі кісточки видаляємо;
- Лимон також промиваємо теплою водою, промиваємо гарячою водою і ріжемо кубиками. Всі кісточки виймаємо;
- Всі компоненти – кабачки, лимон, апельсин — викладаємо в середню ємність, засипаємо цукром-піском і залишаємо настоюватися;
- Ставимо ємність з компонентами на вогонь, підливаємо трохи води і залишаємо варитися на повільному вогні. Відварюємо близько 40-50 хвилин;
- Готове варення з кабачків з лимоном і апельсином знімаємо з плити і залишаємо остигати;
- Остигле варення розливаємо по банках, закатуємо кришками і ставимо в темне місце;
- Після цього прибираємо в комору, льох або холодильник на зберігання.
А тут ви навчитеся правильно заготовлювати вишні у власному соку на зиму.
Яскравий, ароматний, та з кислинкою — все це про компоті з червоної смородини. Заходьте сюди, вивчайте рецепти і починайте варити домашні компоти на зиму, багаті різними вітамінами.
Як варити кабачкове варення з апельсином, лимоном і ананасом
Складові компоненти:
- 800 грам молодих кабачків;
- 1 лимон;
- 1 апельсин;
- Банку консервованих ананасів або один свіжий ананас;
- 800 грам цукрового піску.
Як робити:
- Кабачки промиваємо і очищаємо від шкірки;
- Нарізаємо м'якоть овоча невеликими кубиками з розміром 1,5-2 см;
- Лимон з апельсином добре споліскують під теплою водою. Далі викладаємо їх в чашку і обдаємо з усіх боків гарячою водою;
- Цитруси потрібно нарізати невеликими квадратиками, при цьому всі кісточки потрібні вийняти;
- Якщо використовується свіжий ананас, то її слід очистити і нарізати невеликими шматочками;
- Якщо використовуються консервовані ананаси, то виливаємо в каструлю сироп з банки і ставимо на плиту. Якщо свіжі, то наливаємо 200 мл води. Додаємо цукровий пісок;
- Після того, як сироп почне кипіти, все перемішуємо до повного розчинення цукрового піску;
- Засипаємо в сироп нарізані кабачки, шматочки апельсина і лимона, а також шматочки ананаса;
- Зменшуємо вогонь і проварюємо всі компоненти протягом 50 хвилин;
- У процесі варіння всі компоненти час від часу потрібно перемішувати;
- Після того як кабачкове варення з апельсином, лимоном і ананасом буде готове, знімаємо його з плити і залишаємо остигати;
- Розкладаємо все по стерилізованим банкам і закатуємо кришками;
- Прибираємо їх у темне прохолодне місце – у льох, комору або холодильник.
Ласощі з додаванням імбиру в мультиварці
Що знадобиться:
- Кілограм кабачків;
- Корінь імбиру – 100-150 грам;
- Лимон – 3 штуки;
- Цукровий пісок – 700 грам.
Приступаємо до готування кабачкового варення з лимоном і імбиром:
- Для початку промиваємо банки миючим засобом з усіх боків і гарненько споліскуємо;
- Далі ставимо банки в пароварку, наливаємо трохи води і ставимо стерилізуватися разом з кришками протягом 20 хвилин;
- Очистити кабачки від шкірки, розрізаємо на дві частини і вичищаємо насіння;
- Далі очищені овочі шаткуємо невеликими квадратиками розміром приблизно 1 см;
- Лимони гарненько споласкиваются теплою водою. Потім промиваємо їх гарячою водою;
- Нарізаємо лимони кубиками, всі кісточки вичищаємо;
- Корінь імбиру очищаємо від шкірки і натираємо на дрібній тертці;
- Всі компоненти викладаємо в ємність, засипаємо цукром і залишаємо постояти протягом 1 години;
- Після цього всі компоненти викладаємо в каструлю, включаємо режим гасіння. Залишаємо готуватися протягом 40 хвилин під відкритою кришкою;
- Через 10 хвилин все почне кипіти, періодично все перемішуємо;
- Після цього вимикаємо і залишаємо стояти до повного охолодження. Можна залишити на ніч;
- Далі знову ставимо режим гасіння і знову варимо хвилин 40;
- Остигле варення перекладаємо по банкам і закриваємо кришками;
- Прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.
Дієтичний рецепт
Що потрібно:
- 4 середнього лимона;
- Молоді кабачки – 2 кілограми;
- 6 грам цукрозамінника на стевії.
Як готувати дієтичне варення з кабачків з лимоном без цукру:
- Кабачки споліскуємо, видаляємо шкірку. Розрізаємо на 4 частини і вичищаємо насіння з м'якоттю;
- Потім овоч нарізаємо соломкою і шаткуємо тонкими пластинками;
- Лимони промиваємо, обдаємо окропом і нарізаємо кубиками. Видаляємо все насіння;
- Потім нарізані кабачки і лимон викладаємо в ємність, додаємо цукрозамінник і залишаємо постояти протягом 2 годин;
- Після цього ставимо ємність з інгредієнтами на плиту і проварюємо до кипіння на невеликому вогні. Кип'ятимо хвилини 2 і знімаємо з плити. Остуджуємо і знову ставимо на вогонь на 2 хвилини. Цю процедуру повторюємо до 5 разів;
- Готове варення остуджуємо і розкладаємо по банках. Все закриваємо кришками;
- Банки з джемом ставимо в темне місце – підвал, комору або холодильник на зберігання.
Корисні поради
- Краще всього використовувати молоді кабачки. Вони швидше варяться і виходять дуже ніжними;
- Якщо лимон і апельсин використовується разом з цедрою, то цитруси попередньо потрібно обдати окропом. В іншому випадку варення буде гірчити;
- Інгредієнти можна нарізати дрібними кубиками, соломкою, протерти на тертці, прокрутити м'ясорубкою або подрібнити в блендері;
- Перед варінням всі компоненти слід засипати цукровим піском і дати постояти 1-2 години, щоб утворився сироп;
- Додатково можна покласти імбир, чебрець, корицю. Ці прянощі додадуть приємний аромат і незвичайний смак;
- Обов'язково очищайте кабачки від шкірки і насіння;
- Розкладати варення слід попередньо простерилизованным банкам. В таких банках воно буде зберігатися довгий час і не вспухнет.
В результаті вийде смачний десерт, який прикрасить ваш зимовий вечір і доповнить будь-чаювання.