27 апрель 2019 5 382

Як варити компот з агрусу

Компотом з агрусу можна не тільки утамувати відчуття спраги в літню спеку, але і насолодитися ним навіть взимку.

Ця ягода – просто криниця корисних речовин. Сортів аґрусу багато, а значить, ви можете нескінченно довго експериментувати, додаючи в напій різні інгредієнти.

У даній статті ви знайдете всілякі рецепти компоту з аґрусу, а також корисні поради, які допоможуть уникнути помилок і максимально спростити процес приготування.

Літній напій для всієї родини

В першу чергу вам пропонується літній варіант компоту з агрусу (без стерилізування та закатування), адже ягоди завжди краще вживати в сезон.

Інгредієнти:

  • Аґрус – 700 грам;
  • Цукор – 200 грам;
  • Вода – 3,5 літра.

Спосіб приготування:

  1. Переберіть ретельно, вимийте агрус;
  2. Ягоди опустіть в киплячу воду і туди ж засипте цукор;
  3. Зніміть компот з вогню одразу, як він закипить;
  4. Процідіть напій;
  5. Охолодіть і при бажанні додайте лід.
Цей рецепт не для консервації, тому ви сміливо можете експериментувати з пропорціями: для більш насиченого смаку візьміть побільше ягід, а для більш солодкого – цукрового піску.

Крім того, спробуйте додати в ваш компот з агрусу улюблені трави і шматочки фруктів.

Закачування на зиму: простий рецепт

Для компоту з агрусу на зиму знадобляться такі інгредієнти:

  • Аґрус – 1000 грам;
  • Цукор – 2,5 склянки;
  • Вода;
  • М'ята – 30 грам (якщо є).

Спосіб приготування:

  1. Промийте всі ягоди, перед цим прибравши хвостики;
  2. Почекайте коли вся вода стече і наповніть підготовленими ягодами стерилізовані банки (трохи менше половини);
  3. В емальований посуд влийте чисту воду (приблизно три з половиною літра). Доведіть до кипіння;
  4. Влийте окріп в банки. Накрийте кришками і залишити для настоювання;
  5. Через 20 хвилин злийте рідину з банок назад в емальований посуд і знову доведіть її до кипіння;
  6. Залийте агрус повторно і залишити для настоювання ще на 12 хвилин;
  7. Почекайте коли рідина трошки охолоне і знову злийте, додавши на цей раз цукор. Варіть сироп протягом 6-8 хвилин;
  8. Якщо у вас є м'ята, вкладіть по 3-4 листків у кожну банку, це додасть вашому напою яскравий і приємний присмак;
  9. Поки сироп не охолов, потрібно залити їм ягідки в банках (до шийки) і відразу ж закатати. Не турбуйтеся, якщо раптом вам не вистачило сиропу, просто долийте замість нього в банки окріп;
  10. Переверніть догори дном і закутайте банки теплою ковдрою, поки вони не охолонуть.

Напій готовий! Як бачите, цей рецепт досить простий у приготуванні, адже він не вимагає бланшування і стерилізування агрусу, немає необхідності і в проколюванні кожної ягідки.

Компот з агрусу на зиму, приготований за таким рецептом, можете сміливо зберігати навіть за кімнатної температурі тривалий час.

Компот з агрусу з апельсином на зиму

Інгредієнти:

  • Аґрус – 400 грам;
  • Цукор – 1,5 склянки;
  • Половина апельсина;
  • Вода.

Спосіб приготування:

  1. Перебрані і вимиті ягоди всипте в стерилізовану 3-літрову банку;
  2. Промийте апельсин, відріжте половину і наріжте її поперек тонкими скибочками (цедру знімати при цьому не потрібно). Нарізаний апельсин покладіть в банку;
  3. Закип'ятіть воду і влийте її в банку з аґрусом і апельсином;
  4. Накрийте банку кришкою і залишити для настоювання приблизно хвилин на 10;
  5. Злийте настій з банки в каструлю, всипте цукровий пісок. Доведіть до кипіння і зніміть з плити;
  6. Гарячий сироп влийте назад у банку, закатайте. Перевірте, чи немає протікання;
  7. Закутайте банку, а коли вона охолоне, приберіть на зберігання.

Аґрус при варінні змінює свій звичний смак на більш трав'янистий, і якщо вам це не до душі, то цей рецепт доведеться як не можна до речі. Апельсин додасть компоту приємний освіжаючий смак.

Розбавимо корисний напій чорною смородиною

Інгредієнти:

  • Агрус — 1 кілограм;
  • Смородина — 600 грам;
  • Цукор — 0,5 кілограма (якщо смородина кисла, то більше);
  • Вода — півтора літра.

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте ягоди (переберіть, відріжте хвостики, промийте багаторазово), а далі рівномірно розподіліть на дві літрові банки;
  2. Закип'ятіть воду в каструлі;
  3. Влийте в банки до верху окріп і відразу злийте його назад в каструлю;
  4. В цю ж воду додайте цукровий пісок і доведіть отриманий сироп до кипіння;
  5. Залийте ягоди в банках сиропом;
  6. Обережно помістіть банки з напоєм в каструлю з гарячою водою (вода в каструлі повинна закрити три чверті банок), стерилізують протягом десяти хвилин;
  7. Загорніть банки, а коли вони охолонуть, відправте на зберігання.

Компот з агрусу з чорною смородиною на зиму готовий! Смак цього напою дуже приємний, не нудотний. Смородина надає йому легку кислинку, аґрус – солодкість.

Зимовий компот з агрусу з вишнею

Інгредієнти:

  • Вишня – 350 грам;
  • Аґрус – 250 грам;
  • Цукор – 2,5 склянки;
  • Лимонна кислота – 8-10 грам.

Спосіб приготування:

  1. Гарненько переберіть і промийте всі ягоди, у агрусу зріжте хвостики;
  2. Засипте вишню з аґрусом у стерилізовану 3-літрову банку;
  3. Заповніть банку з ягодами окропом до самих країв, накрийте кришкою і чекати до тих пір, поки не охолоне;
  4. Рідину з банки злити в каструлю і додайте в неї цукор;
  5. Доведіть до кипіння вийшов сироп. Цукрові кристали при цьому повинні повністю розчинитися;
  6. Відразу додайте до сиропу лимонну кислоту і залийте ягоди;
  7. Загорніть банки з компотом, а коли вони охолонуть, приберіть в прохолодне місце.

Завдяки кислоті в даному рецепті, ви можете не побоюватися того, що ваша банку вибухне.

Про те, як варити компот з вишні на зиму, ви можете дізнатися прямо зараз.

Секрети приготування джему з чорної смородини і, звичайно ж, рецепти ви знайдете тут. Не пропустіть сезон!

А тут описані способи варіння варення з кабачків з лимоном. Дуже незвично і смачно!

Як на рахунок додавання лимона?

Інгредієнти для компоту з агрусу і лимона на зиму:

  • Агрус – 1 склянка;
  • Цукор – 60 грам;
  • Половина лимона;
  • Вода – 1 л.

Спосіб приготування:

  1. Ягоди переберіть, залиште лише цілісний великий агрус без яких-небудь пошкоджень. Промийте їх як слід;
  2. Зріжте з плодів хвостики і проткніть кожну ягоду зубочисткою (це потрібно для того, щоб в процесі приготування плоди не потріскалися);
  3. Лимон ретельно промийте. Вам знадобиться лише половина плоду, наріжте її як можна дрібніше;
  4. Візьміть емальовану каструлю і налийте в неї воду. Доведіть до кипіння, а далі всипте цукровий пісок;
  5. Додайте ягоди і лимон в сироп, варити 7-8 хвилин;
  6. Зніміть компот з вогню, а потім розлийте по стерилізованим банкам;
  7. Загорніть стерилізованими банки металевими кришками, переверніть і укутайте ковдрою. Через добу приберіть на зберігання в прохолодне місце.

Даний рецепт компоту з агрусу на зиму особливо сподобається тим, хто віддає перевагу напоям із яскравим кислуватим смаком. Сама копітка робота тут – проколювання кожної ягідки, але на ділі це не так вже й довго, а результат безперечно варто того.

М'ята – ось що додасть свіжості!

Інгредієнти:

  • Аґрус – 600 грам;
  • М'ята – 40 грам;
  • Цукор – 150 грам;
  • Вода.

Також для компоту з агрусу з м'ятою на зиму вам будуть потрібні дві трилітрові банки.

Спосіб приготування:

  1. Переберіть ягоди, видалити хвостики і плодоніжки, а далі ретельно промийте проточною водою;
  2. М'яту також промийте, видаліть всі мляві листочки;
  3. М'яту і агрус рівномірно розподіліть по чистим і сухим банкам;
  4. До верху залийте в банки окріп і накрийте кришками. Залиште пропариваться;
  5. Через чверть години воду з усіх банок вилийте в каструлю і додайте в неї цукор;
  6. Доведіть отриманий сироп до кипіння і відразу ж залийте їм м'яту і агрус в банках;
  7. Загорніть банки простерилизованными кришками і укутайте;
  8. Коли банки охолонуть, поставте їх на зберігання в прохолодне місце.

Ось і готовий оригінальний і смачний напій, трохи нагадує «тархун». Плюс до всього, компот з м'яти та агрусу має тонізуючу дію.

Господині на замітку

  • Для консервації компоту з агрусу на зиму зовсім не обов'язково чекати повного дозрівання ягід. Недостиглі плоди нітрохи не гірше (а в деяких рецептах навіть і краще), ніж стиглі. Якщо ж ви не плануєте зберігати напій довго, згодяться будь-які, навіть самі дрібні і некрасиві ягоди (крім гнилих, зрозуміло);
  • Якщо ви вирішили зварити компот зі смородиною, то можете сміливо використовувати абсолютно будь-які сорти: чорну, червону або білу. Тільки при цьому пам'ятайте, що якщо ягоди занадто кислі, цукру потрібно брати в 2 рази більше, ніж зазначено в рецепті;
  • Якщо ж при консервуванні ви бажаєте обійти процес стерилізації, поступите таким чином: протягом семи хвилин варіть ягоди в сиропі і тільки потім розлийте компот по банкам. Або можна зробити так: перед закачуванням заливайте ягоди киплячим сиропом не менше двох разів, у цьому випадку теж можна буде не стерилізувати;
  • Для зручності під час зливання рідини з банок використовуйте спеціальну герметичну кришку з дрібними отворами.
Після того, як ви закатали банки з компотом, переверніть їх догори дном, щоб перевірити, чи не просочується сироп назовні.

Кількість ягід і води у всіх рецептах можна варіювати в залежності від уподобань. Якщо ви не використовуєте плоди з компоту, то беріть їх менше, але в цьому випадку сироп у вас вийде менш насичений.

Стерилізувати перед приготуванням обов'язково потрібно не тільки банки, але і кришки, якими ви будете їх влаштовувати.

Тепер ви знаєте, що варити компот з агрусу на зиму не так вже й складно. Обов'язково спробуйте кілька рецептів, щоб порівняти і зрозуміти, який вам більше до смаку, а також не бійтеся експериментувати.

Агрус чудово поєднується з малиною, лимоном, м'ятою, апельсином, смородиною будь-яких сортів та іншими фруктами, ягодами і травами.

Що ще почитати: