Як варити варення з лісової суниці
Ароматне, запашне і неймовірно смачне суничне варення навряд чи залишить когось байдужим!
Це ласощі так і манить своїм апетитним виглядом і неймовірним смаком.
Адже, крім чудового смаку, ця ягода володіє високим рівнем вітамінів і корисних властивостей.
Особливо виручить воно у випадках, коли хворіють діти. Адже дітей дуже важко змусити пити різні таблетки і ліки, а от варення з суниці вони з'їдять просто за милу душу. Нижче розглянемо найбільш цікаві рецепти.
Класичний спосіб варіння
Що потрібно:
- 1 кілограм свіжої суниці;
- 700-1000 грам цукру;
- Вода – 800 мл
Приступаємо до готування класичного варення з суниці:
- Для початку моєму ягоду і очищаємо від сміття;
- Суницю краще покласти в прохолодну воду, все сміття, уражені плоди обов'язково випливуть на поверхню. Все сміття і непотрібне необхідно викинути;
- Далі заливаємо води в ємність, ставимо на вогонь і прогріваємо до кипіння;
- У гарячу рідину викладаємо суницю і варимо до кипіння приблизно 5-7 хвилин;
- Потім засипаємо цукор і варимо ще 10-15 хвилин, при цьому періодично все розмішуємо;
- Прибираємо з вогню, наполягаємо все 2-4 години;
- Остигле варення знову ставимо на вогонь і відварюємо ще хвилин 15;
- Баночки моєму за допомогою кухонного миючого засобу або чистимо всі порошком харчової соди;
- Тару зі скла потрібно простерилізувати на пару або в духовці;
- Викладаємо варення з суниці в стерилізовані баночки і закручуємо закаточним ключем;
- Готове варення потрібно зберігати в погребі, коморі або в холодильнику.
Варення з суниці лісової на зиму
Що потрібно для готування:
- Лісова суниця – 1000 грам;
- Цукор – 1200 грам;
- Трохи лимонної кислоти – близько 1 або ½ ч. ложки.
Як робити:
- В першу чергу готуємо суницю. Її ретельно промиваємо, прибираємо листи, палички і уражені ягідки. Її можна покласти в прохолодну воду, тоді все сміття спливе на поверхню і його можна легко вийняти;
- Потім виймаємо очищені плоди на сито, щоб злилася рідина. Залишаємо на півгодини;
- Після цього пересипаємо суницю в чашку і насипаємо цукор. Залишаємо стояти її під цукровим піском 2-4 години до появи соку. Краще залишити відстоюватися на все ніч, за цей період виділитися достатню кількість рідини з плодів;
- Вранці відразу все перемішуємо і ставимо на плиту. Варимо на середньому вогні, час від часу розмішуємо;
- Після того як варення почне кипіти, проварюємо його хвилин 5 і прибираємо з вогню. Воно повинно трохи охолонути;
- Через 6-7 годин варення повністю охолоне і його слід знову помістити на газ;
- Проварюємо варення на середньому вогні. Як тільки суміш буде кипіти, варимо близько 15-20 хвилин;
- Приблизно за 5 хвилин до закінчення приготування додаємо в варення кислоту лимона;
- Забираємо все з вогню і ставимо на деякий час, щоб все охололо;
- Поки варення з лісової суниці на зиму остигає, споліскуємо баночки, чистимо від бруду харчовою содою або миючим засобом. Промиваємо прохолодною водою;
- Далі робимо стерилізацію банок. Їх можна простерилізувати над парою або в духовці;
- Кладемо варення по стерилізованим скляним тарам і закриваємо кришками. Додатково потрібно закатати закаточним ключем;
- Перевертаємо банки і ставимо на підлогу, накриваємо теплим матеріалом або рушником. Залишаємо стояти до повного охолодження;
- Зберігати слід у коморі, підвалі або в холодильнику.
Рецепт «П'ятихвилинка» на зиму
Що потрібно:
- Суниця у свіжому вигляді – 1500 грам;
- Цукор – 700 грам.
Правила готування варення з суниці лісової «п'ятихвилинка» на зиму:
- У першу чергу потрібно ретельно перебрати плоди, все сміття, палички, гілки викидаємо. Ягоду гарненько миємо;
- Засипаємо промиту суницю в каструлю або страви, насипаємо цукровий пісок і наполягаємо 4-5 години;
- Після появи соку, все перемішується і ставиться на газ;
- Чекаємо, закипання суміші, і проварюємо близько 5 хвилин, знімаємо з газу;
- Баночки моєму, потім проводимо їх стерилізацію на пару або в духовці;
- Остигле варення поміщаємо в баночки, все потрібно закрити металевими кришками;
- Поставити верх дном, накрити теплою ковдрою і залишити остигати;
- Зберігатися це варення має в прохолодному місці або в холодильнику.
Варимо в мультиварці
Що потрібно для готування:
- 800 грам суниці;
- Цукровий пісок – 400 грам.
Як варити варення з суниці в мультиварці:
- Плоди слід ретельно перебрати. Все сухе листя, гілки, палиці, гнилі ягоди і інший сторонній сміття слід вибрати і видалити. Споліскуємо суницю водою;
- Пересипаємо суницю на сито для стікання зайвої рідини;
- Далі поміщаємо плоди в мультиварку і насипаємо зверху все цукром. Наполягаємо під цукровим піском протягом декількох годин, а краще на всю ніч. За цей період ягода пустить сік;
- Як тільки виділитися необхідну кількість ягідного соку, все перемішуємо, закриваємо каструлю кришкою і виставляємо режим «Гасіння»;
- Проварюємо суничне варення до кипіння. Після кипіння, варимо протягом 10-15 хвилин;
- У процесі варіння потрібно знімати з поверхні пінку;
- Вимикаємо мультиварку і залишаємо варення остигати;
- Тим часом моєму банки кухонним миючим засобом або очищаємо у всіх сторін порошком харчової соди;
- Потім робимо стерилізацію банок на пару або в духовці;
- Готове варення з суниці кладемо в банки і зверху закриваємо кришками;
- Перевертаємо баночки, закриваємо теплим матеріалом. Вони повинні охолонути до кінця;
- Готовий десерт залишаємо зберігатися в темному місці з температурою не вище 20 градусів або в холодильнику.
Читайте тут рецепти приготування абрикосового джему. У вашому погребі чи холодильнику він займе гідне місце!
Вишневе варення без кісточок ви легко приготуєте, якщо зайдете сюди і скористаєтеся рецептами наших кулінарів!
Коли є бажання з'їсти солодке варення прямо зараз: ласощі з суниці у свіжому вигляді
Що знадобиться:
- Стигла суниця – 1000 грам;
- Цукор – 2 кілограми.
Правила готування:
- Для початку плоди промиваємо, перебираємо від сміття, сухого листя, плодоніжок, гілочок;
- Очищені плоди засипаємо в ємність і насипаємо половину цукрового піску;
- За допомогою товкачика розминаємо ягоду з цукром до стану пюре. Також перемолоти все можна в блендері;
- Далі ягідне пюре засипаємо другою половиною цукрового піску і добре перемішуємо;
- Залишаємо постояти на всю ніч, щоб весь цукровий пісок розчинився;
- Готове варення з суниці перекладаємо в пластикову тару і прибираємо на зберігання в морозилку. Також його можна зберігати в простерилізованих банках в холодильнику.
Корисні поради
- Для варення з суниці лісової потрібно використовувати ягоду хорошою стиглості і невеликого розміру. Стиглі невеликі ягоди володіють тонким ароматом і смаком;
- Обов'язково перед готуванням переберіть всі ягоди, приберіть уражені і гнилі плоди, він зіпсує весь смак ласощів;
- Цукру можна класти не надто багато. Кисле варення з суниці на зиму буде володіти вельми незвичайним смаком і приємним ароматом;
- Щоб варення згодом не зацукрувалося, краще всього в кінці варіння в нього додати лимонну кислоту.
Суничне варення – це дуже корисне і в теж час смачне ласощі. Ця заготовка буде відмінною профілактикою при багатьох простудних захворюваннях, особливо в холодну пору року.
Крім цього, її можна застосовувати для приготування багатьох десертів, киселів і додавати в начинку випічки. Тому швидше йдіть в ліс за цією ягодою і приступайте до приготування цього дивовижного ласощі!