Курячі шлунки: смачний рецепт приготування
Серед безлічі продуктів є відносно недорогі і з багатьма корисними властивостями курячі шлунки, по-іншому їх в народі називають пупочки.
З них виходить величезна кількість смачних страв.
Попередня обробка шлунків
Якщо куплені шлунки в неразделанном вигляді, то їх необхідно розрізати з одного боку, вичистити від піску і камінчиків і промити у воді. Далі у них з зовнішньої сторони видаляють жир, а з внутрішньої – знімають жовтувате щільну плівку. У одних шлунків вона добре відшаровується і видаляється, а в інших її доводиться зрізати ножем.
Курячі пупочки є корисними і недорогими субпродуктами. У 100 грамах готових шлунків є 21 грам білків, 6,4 – жирів, 0,6 – вуглеводів, і в теж час всього 130 кілокалорій.
З-за цього шлунки володіють дієтичними властивостями. У них міститься багато фолієвої кислоти.
Використання їх у харчуванні сприятливо впливає на зміцнення волосся, а також покращує стан шкіри. Найбільш відоме блюдо з курячими потрошками – тушковані шлунки.
Що ще можна приготувати з курячих шлунків?
Виявляється, з пупочками готують ще багато страв:
- Салати;
- Супи;
- Азу;
- Гуляш;
- Плов;
- Паштет;
- Печеня з овочами;
- Смажені шлунки з цибулею;
- Пупочки у клярі;
- Застосувати в якості начинки для пиріжків;
- Пупочки в мультиварці.
Навіть можна додавати субпродукти у фарш.
Скільки варити?
Курячі пупочки складаються з чотирьох шарів ущільнених м'язових тканин. Тому перш ніж готувати деякі страви, наприклад, салати, супи, їх необхідно зварити.
Час варіння залежить від віку курячих пупочков. Молоді шлунки необхідно варити приблизно годину, старі можуть увариваться дві години.
За десять хвилин до завершення варіння їх потрібно посолити. Навіть зварені шлунки не будуть м'якими, як будь-яке м'ясо. При жуванні відчувається специфічний хрускіт.
Далі розглянемо, як приготувати курячі шлунки різними способами, тобто найцікавіші рецепти з фото.
Пропонуємо до перегляду відео-ролик, у якому розповідають про те, як і скільки варити курячі субпродукти:
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Пупочки - | 1 кг |
Головка цибулі - | 3 штуки |
Морква - | 2 штуки |
Масло рослинне - | 100 г |
Корінь селери - | 50 г |
Сметана - | 100 г |
Приправа для курки - | 20 г |
Вода - | один стакан |
Сіль - | за смаком |
Лаврушка - | 3 листа |
Час приготування: 140 хвилин | Калорійність на 100 грам: 131 Ккал |
Порізати цибулю і підсмажити на олії в сковороді до жовтуватого кольору.
Додати очищені й розрізані пупочки.
Потім кладемо до потрухів потерту моркву і селеру, вилити воду.
Закрити сковороду і тушкувати дві години. Якщо вода буде випаровуватися, то її потрібно додати.
За 10 хвилин до закінчення посолити, покласти лаврушку, приправу для курки і сметану.
Гасити пупочки можна з додаванням різноманітних продуктів: з грибами, картоплею, солодким перцем, капустою, сиром у сметані, майонезі, в різних соусах.
Курячі субпродукти з овочами
Щоб приготувати цю страву, візьмемо необхідні продукти:
- Курячі пупочки – 1 кг;
- Морква – 1 штука;
- Головка цибулі – 1 штука;
- Кабачок – 2 штуки;
- Капуста брокколі – 200 грам;
- Приправа для курки – 25 г;
- Часник – 2 зубчики;
- Масло рослинне – 100 грам;
- Вода – три склянки;
- Сіль;
- Перець мелений – 15 р.
Очищені курячі шлунки розрізати, перекласти в сковороду і підсмажити в 75 грамах олії до скоринки. На іншій сковороді підсмажити в 25 грамах олії кабачки до жовтуватого кольору, і вимкнути вогонь.
Якщо вони молоді, то їх просто порізати на тонкі напівкола. Якщо кабачки зрілі, то, спочатку з них зрізають шкірку, видаляють насіння і нарізують півкільцями.
У каструлі закип'ятити дві склянки води, посолити. Броколі розділити на окремі гілочки, помістити в окріп і варити 15 хвилин.
Потім злити воду і викласти їх на друшляк. Під сковородою з шлунками зменшити вогонь до середнього, влити одну склянку води, посолити, закрити і гасити одну годину.
Після закінчення часу додати до них потерту моркву, подрібнену цибулю, кабачки, приправу для курки, видавлений часник, чорний перець і тушкувати 15 хвилин. Після закінчення часу вимкнути вогонь, з'єднати з брокколі і перемішати.
Спробуйте і рецепт приготування потрухів з картоплею, який описаний у відеозапису нижче. Ну дуже смачно, можна навіть сказати, що це найкраще блюдо з курячими шлунками!
Субпродукти з цибулею на сковороді
Для приготування шлунків за таким рецептом потрібні продукти:
- Субпродукти курячі – 1 кг;
- Головка цибулі – 3 штуки;
- Рослинне масло – 100 г;
- Приправа для курки – 1 чайна ложка;
- Лавровий лист – 2 штуки;
- Вода – 1 літр;
- Кріп сушений подрібнений – 1 чайна ложка;
- Сіль – за смаком.
Очищені шлунки розрізати, помістити в каструлю, додати 500 мл води, закрити і варити дві години на слабкому вогні. У разі випаровування води її потрібно додавати.
У сковороду налити 100 р масла, покласти подрібнену цибулю і обсмажити його до жовтуватого кольору.
Зварені пупочки викласти в сковороду з цибулею. Додати приправу для курки, лавровий лист, кріп, посолити і смажити 15 хвилин.
Цю страву можна вживати як самостійно, так і з різноманітними гарнірами: з картоплею, рисом, тушкованою капустою, гречаною і перлової кашами, ріжками, зі спагеті.
Виходить дуже смачно!
Приготування в сметані в мультиварці
Для цієї страви необхідно підготувати наступні продукти:
- Курячі шлунки – 0,5 кг;
- Сметана – 250 грам;
- Головка цибулі – одна штука;
- Вода – 200 мл;
- Салат і петрушка – по дві гілочки;
- Приправа для курки – 25 грам;
- Сіль – за смаком.
Підготовлені шлунки порізати на пластини і покласти в каструлю. Зверху покласти очищений подрібнений цибулю, потім посолити, додати приправу для курки, влити сметану і воду.
Все перемішати, закрити кришку. В мультиварці включити програму «Гасіння», та поставити час таймера на півтори години. Розкладаючи на тарілки тушковані шлунки, прикрашаємо блюдо салатом і петрушкою.
Поживний суп
Щоб приготувати суп з курячими потрошками, потрібно підготувати наступні продукти:
- Курячі Пупочки – 700 г;
- Картопля – 5 штук;
- Оливкова масло – 50 грам;
- Морква – 1 штука;
- Цибуля ріпчаста – 2 головки;
- Пшоно – 100 грам;
- Приправа для супу – 25 грам;
- Лавровий лист – три штуки;
- Зелень (петрушка, кріп) – 10 грам;
- Сіль – за смаком.
Очищені курячі пупочки розрізати навпіл, покласти в каструлю з окропом і варити до готовності. У сковороді на оливковій олії обсмажити подрібнену цибулю до жовтуватого кольору і потерту моркву.
Зварені шлунки викласти на друшляк. У каструлю покласти очищену і подрібнену картоплю, промите пшоно, сіль, залити водою і варити до готовності картоплі півгодини.
У цю каструлю викласти з друшляка шлунки, з сковороди – цибулю з морквою, додати приправу для супу, зелень, лавровий лист, посолити (якщо потрібно), закрити і варити на слабкому вогні 10 хвилин.
Погасити вогонь і дати супу настоятися протягом п'ятнадцяти хвилин.
Як багато салатів хороших!
Для приготування легкого салату потрібно заготовити наступні продукти і компоненти:
- Субпродукти курячі — 500 г;
- Перець горошком – 1 чайна ложка;
- Головка цибулі — 2 штуки;
- Морква — 1 штука;
- Соєвий соус — 50 грам;
- Оцет (6%) — 100 грам;
- Масло рослинне — 5 столових ложок;
- Коріандр (мелений) — 1 чайна ложка;
- Перець червоний (мелений) — 1 чайна ложка;
- Сіль (за смаком).
Підготовлені шлунки разом з лаврушкой і перцем горошком зварити в каструлі з водою до готовності одну-дві години, щоб були м'якими.
Лук очистити, порізати на півкільця і залити оцтом в мисці на 20 хвилин.
Після цього злити і залишити його в посуді або викласти на друшляк. Моркву очистити і потерти по-корейськи соломкою.
Варені шлунки порізати на тонкі пластини і покласти разом з цибулею і морквою в глибоку чашку, все це полити соєвим соусом.
Зверху в купку покласти сіль, червоний перець і мелений коріандр.
Рослинна олія розігріти в сковороді і вилити в зроблену купку з трьох приправ. Далі всі компоненти салату добре перемішати, накрити кришкою і помістити в холодильник на десять годин.
З приготуванням салатів можна багато експериментувати. Наприклад, додати 100 грам тертого твердого сиру – вийде ще один вид салату.
Якщо додати 150 грам подрібнених волоських горіхів – теж вийде різновид салату. Якщо додати 100 грам відварених і порізаних грибів, то буде ще один смачний салат.
Салат можна приготувати, укладаючи всі продукти шарами:
- Вниз глибокого салатника укладається шар потертій, попередньо звареної в підсоленій воді, картоплі – 2 штуки;
- Далі кладеться шар зварені в солоній воді і порізаних курячих шлунків – 500 грам;
- Зверху шар з двох цибулин (порізані півкільцями), попередньо замочених в 100 грамах 6% оцту;
- Наступний шар з потертої відвареної моркви – 1 штуки;
- Закриваємо тонким шаром майонезу – 3 столовими ложками;
- Зверху укладаємо 1 подрібнене кільце консервованого ананаса;
- Уздовж краю миски вставляємо по колу чіпси.
Всі салати бажано після приготування ставити в холодильник на кілька годин. Більшість компонентів після цього просочуються соусом, олією або майонезом і стають м'якше.
Можна приготувати не тільки пупки, але і печінку. Як правильно приготувати курячу печінку. Черпайте ідеї!
Які ж смачні виходять стегенця в мультиварці! Принадність! Переконайтеся і ви тут. Точно повернетеся ще не раз за рецептами.
Про те, як приготувати суп з галушками, можна дізнатися з цієї статті. І питання з обідами вирішено!
Підіб'ємо підсумки
Для того щоб курячі шлунки стали м'якшими після варіння або гасіння, їх перед приготуванням слід обстукати молотком на обробній дошці.
У несолоній воді при варінні будь-які продукти краще розварюються, в тому числі і курячі шлунки. Тому сіль додавати слід за 10 хвилин до завершення їх готовності.
Досить довгий приготування курячих шлунків окупається смачною і корисною дієтичною їжею.
Зараз пропонуємо трохи відпочити, побачити наше чергове відео і приготувати курячі пупки по-филиппински.
Заінтригували?
Та це ж шашлики, просто приголомшливо!