Курячі шлунки: склад, користь і шкоду, кулінарна обробка
М'ясні субпродукти, до яких відносять печінка, легені вим'я і нутрощі худоби, відрізняються специфічним смаком, запахом і технологіями приготування. Між тим правильно вибрані, очищені і приготовлені вони набувають ніжну структуру і стають центральним ласощами столу.
Про те, як отримати гастрономічне задоволення від курячих шлунків, поговоримо в цій статті.
Курячі шлунки: склад, харчова цінність і калорійність
Жорсткість і «накаченность» курячого шлунка обумовлює факт того, що цей орган служить м'язом для переробки споживаної куркою їжі: заковтуючи камінчики — гастролиты, курка наповнює шлунок, а далі стискає і розтискає стінки органу, тим самим перемелюючи їжу. Як наслідок, отримуємо низькокалорійну комору корисних речовин.
Порцію курячих шлунків можна сміливо прирівнювати до випитого курсу вітамінів, необхідних для нормального функціонування людського організму: справа в містяться в пупки пантотенової, фолієвої та аскорбінової кислоти, рибофлавіні, ніацині.
Міститься в курячих шлунках клітковина забезпечить вас довгим відчуттям насичення і нормалізує процес травлення. Відрізняється субпродукт і високим вмістом золи, що сприяє виведенню токсинів.
З причини низького вмісту жиру в ста грамах продукту — 6 грамів — курячі шлунки є дієтичною і низькокалорійною їжею. Так, показник калорійності субпродукту становить від 130 до 170 ккал.
Варто відзначити, що рекомендована дієтологами добова норма холестерину не повинна перевищувати 300 мг: стограмова порція курячих шлунків містить близько 240 мг речовини. Перевищення норми призводить до підвищення ризику серцевих захворювань.
Користь і шкода курячих шлунків
В ході досліджень було виявлено такі позитивні зміни, які відбувалися в людському організмі після включення в раціон курячих шлунків:
- Багатий на ряд корисних речовин продукт сприяє поліпшенню стану шкіри, волосся, імунітету. Курячі шлунки підтримують функцію кровоносної системи, підвищують апетит;
- Зміст в курячих субпродуктах фолієвої кислоти і вітамінів групи В відповідає за стимуляцію процесів поділу клітин, росту та розвитку тканин і органів;
- Жовті плівки — покриття курячих шлунків очищає кишечник, розвиває здорову мікрофлору. Субпродукт впливає на травну систему, прискорюючи метаболізм і покращує апетит.
До негативних наслідків вживання відносять:
- Ймовірність викиду в організм несвіжими субпродуктами небезпечних для здоров'я людини токсинів;
- Курячі пупки не є повноцінною альтернативою м'ясу. Зловживання субпродуктами не представляє для людського організму користі.
Бути гранично акуратними у вживанні курячих шлунків варто людям, страждаючим індивідуальною непереносимістю продукту: їжа все-таки повинна приносити гастрономічне задоволення.
Правильний вибір курячих шлунків — запорука успішного страви
Більшість господинь турбують питання: «Як вибрати курячі потрухи? На що звернути увагу?».
Вирушаючи в найближчий супермаркет або до знайомого м'ясника, обов'язково вивчіть дату виготовлення і термін придатності курячих шлунків. Як зазначалося раніше, субпродукти, подолали поріг зберігання в 48 годин стають небезпечними для вживання.
Не лякайтеся твердою і щільною структурою м'ясного продукту, адже курячий пупок — це, насамперед, орган-м'яз. Якщо є можливість придбати попередньо очищені пупки, не нехтуйте нею: це допоможе уникнути кропіткої роботи з очищенням пупков від нутрощів, не придатних для вживання.
Очищення курячих шлунків
Отже, ви придбали свіже неочищені субпродукти, і на шляху між вами і смачним блюдом стало внутрішнє наповнення курячих шлунків. Найчастіше пупки, вироблені на птахофабриках піддаються очищенню, в той час як шлунки курки, куплені з рук фермера — ні.
Жировий шар і еластична мембрана (кутикула) — ось від чого в м'язовому мішечку необхідно позбутися перед готуванням.
Заздалегідь підготуйтеся до очищення шлуночків і залийте продукт крижаною водою. Розташувавшись біля раковини, забезпечте наявність двох мисок: одна з продуктом, а інша — наповнена крижаною водою. На обробній дошці, помістивши курячий мішечок кишковим отвором вгору, розрізати його уздовж і промити під проточною водою.
Захопіть кутикулу нігтем і, просуваючись пальцем під нею, повільно відривається від стінок шлунка. З допомогою ножа вичистіть жирові відкладення і видаліть хрящі. Помістіть шлунок в холодну воду.
Сирне тісто для пирога з солодкою або солоною начинкою, рецепти тут.
Курячі ніжки в духовці, рецепти з фото на нашому порталі.
Що смачного приготувати?
Асортимент страв з курячих шлунків обмежується тільки фантазією кухаря. Найбільш відомі варіації використання пупков: локшина, м'ясні млинці, салати і закуски, гуляші. Безумовно, корисні властивості даних субпродуктів перевершують гастрономічні, однак отримати смачну страву з них можливо. Головне — піддати його належної термічної обробки: так він придбає м'яку, а то і зовсім ніжну структуру. Способи приготування «мішечків» різноманітні: тушкування, варіння, смаження, запікання.
Для приготування курячих шлуночків у фритюрі вам знадобиться:
- Субпродукт — ½ кг;
- Рослинне масло — від 250 мл;
- Кефір — 250 мл;
- Пшеничне борошно — 200 г;
- Сіль, перець, спеції за смаком.
Перед тим як приступити до безпосередньої обжарке шлунків, їх слід відварити і охолодити. На варіння молодого субпродукту піде близько 40 хвилин, а от для старого доведеться витратити кілька годин. В одну ємність виливаємо кефір, в іншу — борошно. Використовуємо глибоку сковороду або фритюрницю, в якій підігріваємо олію до появи димку.
Занурюємо кожен шлуночок спочатку в кефір, а потім обвалюємо в борошні, повністю покриваючи продукт. Обсмажуємо до появи золотистої скоринки. Викладаємо на тарілку і остудити, промаківающімі паперовим рушником для видалення зайвого жиру. Приправляємо сіллю і спеціями. Приємного апетиту!
Порада: в приготуванні субпродукту не скупіться на додавання спецій, соусів і приправ. Трави, коріння, овочі та інші продукти для поліпшення смаку зроблять блюдо неповторним. Використовуйте соєвий соус, щоб домогтися неповторної ніжності.