07 апрель 2019 9 460

Курячі шлунки: склад, користь і шкоду, кулінарна обробка

М'ясні субпродукти, до яких відносять печінка, легені вим'я і нутрощі худоби, відрізняються специфічним смаком, запахом і технологіями приготування. Між тим правильно вибрані, очищені і приготовлені вони набувають ніжну структуру і стають центральним ласощами столу.

Про те, як отримати гастрономічне задоволення від курячих шлунків, поговоримо в цій статті.

Курячі шлунки: склад, харчова цінність і калорійність

Жорсткість і «накаченность» курячого шлунка обумовлює факт того, що цей орган служить м'язом для переробки споживаної куркою їжі: заковтуючи камінчики — гастролиты, курка наповнює шлунок, а далі стискає і розтискає стінки органу, тим самим перемелюючи їжу. Як наслідок, отримуємо низькокалорійну комору корисних речовин.

В даних субпродуктах міститься чимало заліза, фосфору і калію. В достатку представлені органічні кислоти, цинк, мікроелементи. Показник повноцінного тваринного білка становить близько 25%.

Порцію курячих шлунків можна сміливо прирівнювати до випитого курсу вітамінів, необхідних для нормального функціонування людського організму: справа в містяться в пупки пантотенової, фолієвої та аскорбінової кислоти, рибофлавіні, ніацині.

Міститься в курячих шлунках клітковина забезпечить вас довгим відчуттям насичення і нормалізує процес травлення. Відрізняється субпродукт і високим вмістом золи, що сприяє виведенню токсинів.

З причини низького вмісту жиру в ста грамах продукту — 6 грамів — курячі шлунки є дієтичною і низькокалорійною їжею. Так, показник калорійності субпродукту становить від 130 до 170 ккал.

Варто відзначити, що рекомендована дієтологами добова норма холестерину не повинна перевищувати 300 мг: стограмова порція курячих шлунків містить близько 240 мг речовини. Перевищення норми призводить до підвищення ризику серцевих захворювань.

Користь і шкода курячих шлунків

Як і будь-який продукт курячі пупки мають як позитивний, так і негативний вплив на організм. Насправді, уникнути останнього допоможе баланс і помірне споживання продукту у відповідності з правилами раціонального харчування.

В ході досліджень було виявлено такі позитивні зміни, які відбувалися в людському організмі після включення в раціон курячих шлунків:

  1. Багатий на ряд корисних речовин продукт сприяє поліпшенню стану шкіри, волосся, імунітету. Курячі шлунки підтримують функцію кровоносної системи, підвищують апетит;
  2. Зміст в курячих субпродуктах фолієвої кислоти і вітамінів групи В відповідає за стимуляцію процесів поділу клітин, росту та розвитку тканин і органів;
  3. Жовті плівки — покриття курячих шлунків очищає кишечник, розвиває здорову мікрофлору. Субпродукт впливає на травну систему, прискорюючи метаболізм і покращує апетит.

До негативних наслідків вживання відносять:

  1. Ймовірність викиду в організм несвіжими субпродуктами небезпечних для здоров'я людини токсинів;
  2. Курячі пупки не є повноцінною альтернативою м'ясу. Зловживання субпродуктами не представляє для людського організму користі.

Бути гранично акуратними у вживанні курячих шлунків варто людям, страждаючим індивідуальною непереносимістю продукту: їжа все-таки повинна приносити гастрономічне задоволення.

Правильний вибір курячих шлунків — запорука успішного страви

Більшість господинь турбують питання: «Як вибрати курячі потрухи? На що звернути увагу?».

Вирушаючи в найближчий супермаркет або до знайомого м'ясника, обов'язково вивчіть дату виготовлення і термін придатності курячих шлунків. Як зазначалося раніше, субпродукти, подолали поріг зберігання в 48 годин стають небезпечними для вживання.

Не лякайтеся твердою і щільною структурою м'ясного продукту, адже курячий пупок — це, насамперед, орган-м'яз. Якщо є можливість придбати попередньо очищені пупки, не нехтуйте нею: це допоможе уникнути кропіткої роботи з очищенням пупков від нутрощів, не придатних для вживання.

До речі, термін зберігання очищеної замороженого субпродукту, якщо не піддавати його розморожування і повторного заморожування, автоматично продовжується до декількох (!) років.

Очищення курячих шлунків

Отже, ви придбали свіже неочищені субпродукти, і на шляху між вами і смачним блюдом стало внутрішнє наповнення курячих шлунків. Найчастіше пупки, вироблені на птахофабриках піддаються очищенню, в той час як шлунки курки, куплені з рук фермера — ні.

Жировий шар і еластична мембрана (кутикула) — ось від чого в м'язовому мішечку необхідно позбутися перед готуванням.

Заздалегідь підготуйтеся до очищення шлуночків і залийте продукт крижаною водою. Розташувавшись біля раковини, забезпечте наявність двох мисок: одна з продуктом, а інша — наповнена крижаною водою. На обробній дошці, помістивши курячий мішечок кишковим отвором вгору, розрізати його уздовж і промити під проточною водою.

Захопіть кутикулу нігтем і, просуваючись пальцем під нею, повільно відривається від стінок шлунка. З допомогою ножа вичистіть жирові відкладення і видаліть хрящі. Помістіть шлунок в холодну воду.

Скільки смажити печериці на сковороді, щоб зберегти всі корисні речовини?

Сирне тісто для пирога з солодкою або солоною начинкою, рецепти тут.

Курячі ніжки в духовці, рецепти з фото на нашому порталі.

Що смачного приготувати?

Асортимент страв з курячих шлунків обмежується тільки фантазією кухаря. Найбільш відомі варіації використання пупков: локшина, м'ясні млинці, салати і закуски, гуляші. Безумовно, корисні властивості даних субпродуктів перевершують гастрономічні, однак отримати смачну страву з них можливо. Головне — піддати його належної термічної обробки: так він придбає м'яку, а то і зовсім ніжну структуру. Способи приготування «мішечків» різноманітні: тушкування, варіння, смаження, запікання.

Для приготування курячих шлуночків у фритюрі вам знадобиться:

  • Субпродукт — ½ кг;
  • Рослинне масло — від 250 мл;
  • Кефір — 250 мл;
  • Пшеничне борошно — 200 г;
  • Сіль, перець, спеції за смаком.

Перед тим як приступити до безпосередньої обжарке шлунків, їх слід відварити і охолодити. На варіння молодого субпродукту піде близько 40 хвилин, а от для старого доведеться витратити кілька годин. В одну ємність виливаємо кефір, в іншу — борошно. Використовуємо глибоку сковороду або фритюрницю, в якій підігріваємо олію до появи димку.

Занурюємо кожен шлуночок спочатку в кефір, а потім обвалюємо в борошні, повністю покриваючи продукт. Обсмажуємо до появи золотистої скоринки. Викладаємо на тарілку і остудити, промаківающімі паперовим рушником для видалення зайвого жиру. Приправляємо сіллю і спеціями. Приємного апетиту!

Порада: в приготуванні субпродукту не скупіться на додавання спецій, соусів і приправ. Трави, коріння, овочі та інші продукти для поліпшення смаку зроблять блюдо неповторним. Використовуйте соєвий соус, щоб домогтися неповторної ніжності.

Що ще почитати: