26 апрель 2019 1 562

Як швидко і смачно випекти пампушки на кефірі

Це нехитре виріб у вигляді товстої прісної плюшки з'явилося на нашому столі ще з давніх часів. Всі ми пам'ятаємо, як бабуся готувала на швидку руку тісто з того, що залишилось під рукою, розкачувала, смажила на сковорідці, обов'язково проколів виделкою.

Потім промазывала пампушки маслом і складала високою стопкою. Ця випічка використовувалася замість хліба з рідкими стравами або заміняла десерт, якщо змащувати медом або вмочити в варення.

Переваги пампушок полягають у швидкості приготування і тривалості зберігання в м'якому вигляді, особливо якщо зверху накрити мискою.

Нинішні пампушки дещо відрізняються, вони, можна сказати облагороджені сучасними кулінарами. З вигляду нагадують рум'яні невеликі булочки, особливо коли притрушиваешь зверху пудрою.

У тісто стали класти сир, овочі або м'ясний фарш, що вносить значні відмінності від початкового виконання.

Головне в приготуванні пампушок – це правильний заміс тіста. Якщо воно не вийде м'яким, то пампушка не підніметься, буде плоскою і дуже щільною.

Пропонуємо добірку рецептів, освоївши які, ви зможете з легкістю сказати всім, що пампушки на кефірі готувати вмієте смачно і швидко.

Класичні пампушки на кефірі, смажені на сковороді
Інгредієнти Кількість
Борошно - 600 г
Кефір - 350 мл
Сода - 1 ч. л
Сіль - щіпка
Цукор - за смаком
Вода очищена - 1 склянка
Горілка - 1 ст. л.
Нерафінована олія - 3 ст. л.
Смалець - 3 ст. л.
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 325 Ккал

Традиційні пампушки підсмажуються обов'язково на сковороді у великій кількості розтопленого жиру на прісному недрожжевом тесті. І таке блюдо підійде тільки замість хліба.

Борошно просіваємо. В кефірі розводимо харчову соду, сіль і цукор. Даємо рідкої масі постояти тридцять хвилин. Коли на поверхні утворюються бульбашки, вливаємо горілку, перемішуємо і слідом подбавляем теплу воду.

Партіями починаємо підсипати борошно і старанно промешивать, щоб не з'явилися борошняні кульки. Коли суміш стає гомогенною, вливаємо нерафінована олія і продовжуємо процес вже руками.

Так краще буде відчуватися консистенція тіста, воно вийде м'яким, злегка тягучим, але не прилипающим до поверхні.

У глибокому сотейнику розтоплюємо смалець. Борошняну масу поділяємо на три – чотири частини і розгортаємо по діаметру жаровні.

Проколюємо виделкою, щоб повітря виходило під час приготування і кладемо першу прожариваться.

Робимо це акуратно, щоб не обпектися. Це займе чотири – п'ять хвилин (з двох сторін). Викладаємо на велике блюдо.

В цьому виконанні промащувати маслом вже не потрібно, пампушки виходять і так досить жирні.

Рецепт випічки з сиром

За смаком це блюдо віддалено нагадує хачапурі. Принцип приготування пампушок на кефірі кілька схожий, а смак розплавленого сиру в м'якому тонкому тесті просто непередаване.

Компоненти:

  • Борошно 550 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Кефір – 300 мл;
  • Сода – 0.5 ч. л.;
  • Сіль, цукор – за смаком;
  • Сир – 150 г;
  • Соняшникова олія – 5 ст. л.

Приготування: 75 хвилин.

Калорійність: 342 Ккал/ 100 р.

Розмішуємо в теплому кефірі соду, залишаємо на п'ятнадцять хвилин, щоб карбонат остаточно вступив у реакцію з кисломолочним продуктом. Підкладаємо цукор, сіль і ложку рослинної олії.

Вбиваємо велике домашнє яйце і підсипаємо потрошки борошно. Краще застосовувати вищий сорт, і кінцевий результат порадує однозначно.

Вимішуємо нетуге тісто, формує колобок і занурюємо в чисту суху миску. Даємо відпочити тридцять хвилин. Розігріваємо олію в сковороді. Від основного шматка відщипуємо невеликі грудочки, розкачуємо на притрушенном борошном столі, по центру гіркою кладемо тертий сир, закріплюємо краю.

Приминаем долонею, а потім качалкою якомога тонше. За цією схемою ліпимо все пампушки. Смажимо за кілька хвилин до красивого жовто-коричневого кольору. В кінці прикриваємо харчовим пакетом і залишаємо настоятися. Якщо не терпиться, можна відразу їсти з чаєм.

Як випікати здобу в духовці

Близькими до здобної випічки виходять пампушки на кефірі, приготовані в електродуховці. Вони нежирні і відмінно підійдуть у вигляді десерту.

За формою їх можна зліпити які завгодно, навіть якщо будуть нагадувати кренделі.

Компоненти:

  • Борошно – 700 г;
  • Цукор – 150 г;
  • Харчова сода – дві щіпки;
  • Кефір – 250 мл;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Маргарин – 200 г;
  • Оливкова олія – 2 ст. л.;
  • Пудра – 50 р.

Приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 351 Ккал/ 100 р.

Розтоплюємо маргарин в мікрохвильовці або залізній мисці на плиті. Вбиваємо яйця і цукор з содою. Все старанно промешиваем, підливаємо кефір і даємо постояти в спокої сім – вісім хвилин.

Подбавляем, чергуючи оливкова олія і невеликі порції борошна, і не перериваємо процес підмішування. Коли маса стане досить тугий, викладаємо її на суху гладку поверхню і промешиваем тісто долонями. Накриваємо борошняний куля великий мискою і не підходимо до нього двадцять хвилин.

Запускаємо пристрій на 180 °С. Промазуємо маргарином деко. Борошняну масу розкачуємо товщиною два – три сантиметри і видавлюємо склянкою круглі пампушки.

Пронизуємо виделкою і розподіляємо на дистанції на аркуш. Пропекаем двадцять п'ять хвилин. Притрушиваем готові охолоджені вироби пудрою і викладаємо в миску.

Від пампушок до пиріжків зовсім недовго перейти. Читайте, як приготувати пиріжки з рисом і яйцем, причому дуже смачно.

А тут знаходяться рецепти пирогів з фаршем і картоплею. Неймовірна смакота!

На обід сьогодні гороховий суп зі свининою. Готується він зовсім не так складно, як думають багато господинь. Ось і сам рецепт. Спробуйте і переконайтеся самі!

Як зробити тісто для пампушок на кефірі без яєць

Виникають ситуації, коли або просто не виявилося яєць під рукою або у когось алергія на цей продукт. Тоді можна скористатися рецептом без вживання цього, здавалося б, незамінного для випікання інгредієнта.

Компоненти:

  • Борошно – 850 м;
  • Сода – 0.5 ч. л.;
  • Цукор – 5 ст. л.;
  • Кефір – 1 л;
  • Рослинне масло – для смаження.

Приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 321 Ккал/ 100 р.

З'єднуємо разом соду, кефір, цукор і поступово кладемо борошно і сіль. Спочатку вийде безформна липка маса, але в процесі промешивания сформується повітряний борошняний куля. Залишаємо його полежати в спокої тридцять хвилин.

Розкачуємо половину на чистій поверхні столу, спеціальним ножем нарізаємо на довгі смужки товщиною два сантиметри, потім перерезаем їх поперек. Виходять своєрідні ромби.

Проробляємо отвори виделкою або зубочисткою і обсмажуємо в розігрітому рослинному маслі. Коли з'явиться коричневий колір, перевертаємо на другий бік. Можна сковороду прикрити ситом, щоб не летіли бризки гарячого масла.

Поради кулінарів

  1. Не розгортайте тісто на пампушки тонше одного сантиметра, вони вийдуть плоскими і неапетитними;
  2. Наливаючи масло в сотейник, розраховуйте так, щоб випічка плавала в ньому і не торкалася дна і бортів;
  3. У тісто для пампушок обов'язково повинен входити цукор, він допомагає зберегти форму і надає гарний колір при прожарювання;
  4. Розпечене масло допоможе уникнути сирого не приготованого до кінця тесту всередині;
  5. Деякі господині рекомендують для пишноти в тісто класти манну крупу;
  6. Не забувайте, секрет м'яких повітряних пампушок – вливати в тісто спирт або горілку. У процесі приготування алкоголь випаровується, але здоба виходить більш ніжною;
  7. Можна готове виріб не промазати маслом, а звичайною водою, так випічка довше збереже м'якість;
  8. Не варто відходити далеко від сковороди: пампушки готуються дуже швидко і можна зіпсувати страву.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: