Як швидко і смачно випекти пампушки на кефірі
Це нехитре виріб у вигляді товстої прісної плюшки з'явилося на нашому столі ще з давніх часів. Всі ми пам'ятаємо, як бабуся готувала на швидку руку тісто з того, що залишилось під рукою, розкачувала, смажила на сковорідці, обов'язково проколів виделкою.
Потім промазывала пампушки маслом і складала високою стопкою. Ця випічка використовувалася замість хліба з рідкими стравами або заміняла десерт, якщо змащувати медом або вмочити в варення.
Переваги пампушок полягають у швидкості приготування і тривалості зберігання в м'якому вигляді, особливо якщо зверху накрити мискою.
Нинішні пампушки дещо відрізняються, вони, можна сказати облагороджені сучасними кулінарами. З вигляду нагадують рум'яні невеликі булочки, особливо коли притрушиваешь зверху пудрою.
У тісто стали класти сир, овочі або м'ясний фарш, що вносить значні відмінності від початкового виконання.
Пропонуємо добірку рецептів, освоївши які, ви зможете з легкістю сказати всім, що пампушки на кефірі готувати вмієте смачно і швидко.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Борошно - | 600 г |
Кефір - | 350 мл |
Сода - | 1 ч. л |
Сіль - | щіпка |
Цукор - | за смаком |
Вода очищена - | 1 склянка |
Горілка - | 1 ст. л. |
Нерафінована олія - | 3 ст. л. |
Смалець - | 3 ст. л. |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 325 Ккал |
Традиційні пампушки підсмажуються обов'язково на сковороді у великій кількості розтопленого жиру на прісному недрожжевом тесті. І таке блюдо підійде тільки замість хліба.
Борошно просіваємо. В кефірі розводимо харчову соду, сіль і цукор. Даємо рідкої масі постояти тридцять хвилин. Коли на поверхні утворюються бульбашки, вливаємо горілку, перемішуємо і слідом подбавляем теплу воду.
Партіями починаємо підсипати борошно і старанно промешивать, щоб не з'явилися борошняні кульки. Коли суміш стає гомогенною, вливаємо нерафінована олія і продовжуємо процес вже руками.
Так краще буде відчуватися консистенція тіста, воно вийде м'яким, злегка тягучим, але не прилипающим до поверхні.
У глибокому сотейнику розтоплюємо смалець. Борошняну масу поділяємо на три – чотири частини і розгортаємо по діаметру жаровні.
Проколюємо виделкою, щоб повітря виходило під час приготування і кладемо першу прожариваться.
Робимо це акуратно, щоб не обпектися. Це займе чотири – п'ять хвилин (з двох сторін). Викладаємо на велике блюдо.
В цьому виконанні промащувати маслом вже не потрібно, пампушки виходять і так досить жирні.
Рецепт випічки з сиром
За смаком це блюдо віддалено нагадує хачапурі. Принцип приготування пампушок на кефірі кілька схожий, а смак розплавленого сиру в м'якому тонкому тесті просто непередаване.
Компоненти:
- Борошно 550 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Кефір – 300 мл;
- Сода – 0.5 ч. л.;
- Сіль, цукор – за смаком;
- Сир – 150 г;
- Соняшникова олія – 5 ст. л.
Приготування: 75 хвилин.
Калорійність: 342 Ккал/ 100 р.
Розмішуємо в теплому кефірі соду, залишаємо на п'ятнадцять хвилин, щоб карбонат остаточно вступив у реакцію з кисломолочним продуктом. Підкладаємо цукор, сіль і ложку рослинної олії.
Вбиваємо велике домашнє яйце і підсипаємо потрошки борошно. Краще застосовувати вищий сорт, і кінцевий результат порадує однозначно.
Вимішуємо нетуге тісто, формує колобок і занурюємо в чисту суху миску. Даємо відпочити тридцять хвилин. Розігріваємо олію в сковороді. Від основного шматка відщипуємо невеликі грудочки, розкачуємо на притрушенном борошном столі, по центру гіркою кладемо тертий сир, закріплюємо краю.
Приминаем долонею, а потім качалкою якомога тонше. За цією схемою ліпимо все пампушки. Смажимо за кілька хвилин до красивого жовто-коричневого кольору. В кінці прикриваємо харчовим пакетом і залишаємо настоятися. Якщо не терпиться, можна відразу їсти з чаєм.
Як випікати здобу в духовці
Близькими до здобної випічки виходять пампушки на кефірі, приготовані в електродуховці. Вони нежирні і відмінно підійдуть у вигляді десерту.
Компоненти:
- Борошно – 700 г;
- Цукор – 150 г;
- Харчова сода – дві щіпки;
- Кефір – 250 мл;
- Яйце – 2 шт.;
- Маргарин – 200 г;
- Оливкова олія – 2 ст. л.;
- Пудра – 50 р.
Приготування: 90 хвилин.
Калорійність: 351 Ккал/ 100 р.
Розтоплюємо маргарин в мікрохвильовці або залізній мисці на плиті. Вбиваємо яйця і цукор з содою. Все старанно промешиваем, підливаємо кефір і даємо постояти в спокої сім – вісім хвилин.
Подбавляем, чергуючи оливкова олія і невеликі порції борошна, і не перериваємо процес підмішування. Коли маса стане досить тугий, викладаємо її на суху гладку поверхню і промешиваем тісто долонями. Накриваємо борошняний куля великий мискою і не підходимо до нього двадцять хвилин.
Запускаємо пристрій на 180 °С. Промазуємо маргарином деко. Борошняну масу розкачуємо товщиною два – три сантиметри і видавлюємо склянкою круглі пампушки.
Пронизуємо виделкою і розподіляємо на дистанції на аркуш. Пропекаем двадцять п'ять хвилин. Притрушиваем готові охолоджені вироби пудрою і викладаємо в миску.
Від пампушок до пиріжків зовсім недовго перейти. Читайте, як приготувати пиріжки з рисом і яйцем, причому дуже смачно.
А тут знаходяться рецепти пирогів з фаршем і картоплею. Неймовірна смакота!
На обід сьогодні гороховий суп зі свининою. Готується він зовсім не так складно, як думають багато господинь. Ось і сам рецепт. Спробуйте і переконайтеся самі!
Як зробити тісто для пампушок на кефірі без яєць
Виникають ситуації, коли або просто не виявилося яєць під рукою або у когось алергія на цей продукт. Тоді можна скористатися рецептом без вживання цього, здавалося б, незамінного для випікання інгредієнта.
Компоненти:
- Борошно – 850 м;
- Сода – 0.5 ч. л.;
- Цукор – 5 ст. л.;
- Кефір – 1 л;
- Рослинне масло – для смаження.
Приготування: 65 хвилин.
Калорійність: 321 Ккал/ 100 р.
З'єднуємо разом соду, кефір, цукор і поступово кладемо борошно і сіль. Спочатку вийде безформна липка маса, але в процесі промешивания сформується повітряний борошняний куля. Залишаємо його полежати в спокої тридцять хвилин.
Розкачуємо половину на чистій поверхні столу, спеціальним ножем нарізаємо на довгі смужки товщиною два сантиметри, потім перерезаем їх поперек. Виходять своєрідні ромби.
Проробляємо отвори виделкою або зубочисткою і обсмажуємо в розігрітому рослинному маслі. Коли з'явиться коричневий колір, перевертаємо на другий бік. Можна сковороду прикрити ситом, щоб не летіли бризки гарячого масла.
Поради кулінарів
- Не розгортайте тісто на пампушки тонше одного сантиметра, вони вийдуть плоскими і неапетитними;
- Наливаючи масло в сотейник, розраховуйте так, щоб випічка плавала в ньому і не торкалася дна і бортів;
- У тісто для пампушок обов'язково повинен входити цукор, він допомагає зберегти форму і надає гарний колір при прожарювання;
- Розпечене масло допоможе уникнути сирого не приготованого до кінця тесту всередині;
- Деякі господині рекомендують для пишноти в тісто класти манну крупу;
- Не забувайте, секрет м'яких повітряних пампушок – вливати в тісто спирт або горілку. У процесі приготування алкоголь випаровується, але здоба виходить більш ніжною;
- Можна готове виріб не промазати маслом, а звичайною водою, так випічка довше збереже м'якість;
- Не варто відходити далеко від сковороди: пампушки готуються дуже швидко і можна зіпсувати страву.
Приємного апетиту!