Як спекти пиріг з фаршем і картоплею
Хіба може щось бути настільки захопливим, як запах домашньої випічки? Звичайно, ні!
Особливо, коли вона покинула межі духовки і ось-ось опиниться на обідньому столі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молока (злегка підігрітого) - | 1 склянка (200 мл) |
кип'яченої теплої води - | 0,5 склянки |
пресованих дріжджів - | 15 г |
цукрового піску - | 2 ст. л. |
солі (без гірки) - | 1 ч. л. |
олії соняшникової - | 4 ст. л. |
просіяного борошна - | 450 г |
фаршу (м'ясного) - | 400 г |
курячого яйця (для змащування поверхні) - | 1 шт. |
цибулин - | 1 шт. |
картоплі - | 2 шт. |
Час приготування: 210 хвилин | Калорійність на 100 грам: 212 Ккал |
Для випічки плетеного пирога з фаршем і картоплею в духовці зовсім необов'язково славитися навичками кухарів високої кухні, однак підсумковий результат буде як завжди смачним, а зовнішній вигляд оригінальним.
Заміс
Опара – ось з чого починається тісто. У воді розводять дріжджі, потім додають чайну ложку цукру і такої ж кількості борошна. Коли всі компоненти перемішуються, опару прибирають в досить тепле місце, дати дріжджам активуватися.
Коли опара збільшиться в об'ємі, а це зазвичай відбувається через півгодини, починається основний процес – заміс тіста. В глибокій чаші, а краще всього в каструлі злегка нагрівають молоко.
Потім в нього вливають опару, всипають цукор, борошно та сіль. Все перераховане перемішується в швидкому темпі і залишається на чверть години, щоб дати борошні злегка набрякнути.
Через зазначений час починається більш ретельний заміс і в результаті виходить гладке і рівне тісто, яке накривають ковдрою і залишають години на 2 для підняття. За ці години обов'язково потрібно кілька разів тісто обім'яти.
Приготування інгредієнтів для начинки
Ріпчасту цибулю дрібно шинкуется і обсмажується в соняшниковій олії. Після до нього додається фарш, й інгредієнти проходять теплову обробку до готовності.
Що стосується картоплі, то на цьому етапі їх просто очищають і заливають водою.
Формування вироби
Приступаємо до найцікавішого і відповідального етапу, від правильності якого буде залежати зовнішній вигляд виробу. Готове тісто розкочується прямо на підготовленій заздалегідь формі товщиною не менше 1 див.
Після основа для пирога візуально ділиться на 3 рівні частини, де крайні боку нарізаються горизонтальними смужками шириною по 0.5 див.
Відкладений на попередньому етапі очищений картопля натирається на крупній тертці і віджимається для видалення зайвого соку. Отримана овочева каша рівномірно розподіляється по центральній частині пирога і злегка солиться.
Поверх викласти м'ясний фарш, знову солиться і починається плетіння. Для цього по черзі загинаються і перехрещуються смужки нарізаного тіста. Якщо з торців є надлишки, то їх зрізують.
Після формування пирога його прибирають на півгодини для вистоювання, потім його змащують збитим яйцем і відправляють випікатися. У духовці виріб має перебувати не менше 30 хвилин.
Поверхня готової випічки часто змащують топленим маслом, після чого пиріг накривається чистим рушником або кухонної серветкою.
Простий рецепт для мультиварки
Якщо використовувати недрожжевое тісто, то приготування пирогів в мультиварці не займе багато часу. А для того щоб зробити їх ситими і більш смачними, то для різноманітності до м'ясної начинки додають овочі, сир і гриби.
Список необхідних продуктів для пирога з картоплею і курячим фаршем в мультиварці:
- Курячий фарш – 400 гр.;
- Часник і зелень;
- Печериці – 100 гр.;
- Твердий сир – 50 гр.;
- Картопля – 3-4 шт.;
- Харчова сода – 1 ч. л.;
- Цибулини – 2 шт.;
- Сметана або майонез – 250 гр.;
- Борошно – 5 ст. л. ;
- Яйця – 3 шт.
Час приготування: 1 година 15 хвилин для підготовки компонентів.
Калорійність: 130.5 ккал/100гр.
Приготування начинки
Промиті і нарізані печериці обсмажте. Через хвилину додайте подрібнений зубок часнику, дрібно нарізані цибулини, фарш і продовжуйте смажити до напівготовності. Посоліть і перемішайте. Натріть на тертці бульби картоплі.
Заміс тіста і основна готування
Збийте яйця і акуратно кількома порціями додавайте борошно. 1/3 тіста викладіть на дно змащеної маслом чаші кухонного апарату.
Поверх акуратно розкладіть картопляну начинку. Трохи посоліть, викладіть фарш, посипте зеленню, тертим сиром.
Рештою тестом залийте начинку, закрийте кришку і встановіть режим «випічка» і цілу годину займайтеся своїми справами. По закінченні відкрийте кришку кухонного апарату і залиште пиріг для повного остигання.
Неймовірно смачний заливний пиріг з картоплею і фаршем
Якщо попередні рецепти не відрізнялися швидкістю приготування, то цей сподобається всім, хто любить готувати швидко, але при цьому смачно.
Отже, нам знадобиться:
- Бульби картоплі – 5 шт.;
- М'ясний фарш – 400 гр.;
- Яйця – 2 шт.;
- Кефір або сметана – 100 мл;
- Майонез – 100 мл;
- Цибулини – 2 шт.;
- Борошно – 1 склянка;
- Харчова сода або розпушувач – 0,5 ч. л.;
- Спеції і сіль за смаком.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 190.39 ккал/100гр.
Приготування:
- Наріжте картоплю кружальцями товщиною приблизно 0,5 мм, а цибулини півкільцями (не обов'язково тонко);
- Увімкніть духовку. У глибокому посуді змішайте яйця, розпушувач (соду), майонез, сметану (кефір). Потім насипте борошно і інтенсивно перемішайте;
- Форму змастіть кулінарним жиром і добре обсипте дно і краї сухарями. Після розкладіть по бортику і дну картоплю, посоліть, поверх овоча викладіть м'ясний фарш, знову посоліть і поперчіть;
- На фарші розкладіть нарізані цибулини, посоліть і залийте тестом;
- Випікайте 45 хвилин;
- Готову випічку дістаємо з духовки, перевертаємо на тарілку і подаємо до чаю.
Традиційний листковий пиріг з фаршем і картоплею
Приготовані на дріжджовому тесті пироги, звичайно, смачні, але що зрівняється з хрускотом ніжного і тонкого листового тіста? Тому наступний рецепт картопляно-м'ясного пирога спеціально для шанувальників листкового тіста.
Необхідні інгредієнти:
- М'ясний фарш – 300 гр.;
- Болгарський перець – 1 шт.;
- Картопля – 4 шт.;
- Листкове тісто – 1 упаковка;
- Цибулини – 2 шт.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 205.53 ккал/100гр.
Приготування пирога:
- Розкатане листкове тісто перекласти на злегка змащений кулінарним жиром деко;
- Фарш змішати з дрібно нашаткованою цибулею, посолити і розкласти на одну половинку тіста;
- Наріжте півколом картоплю і болгарський перець і розкладіть поверх м'ясної начинки;
- Накрийте вільної половинкою тісто, гарненько защепіть краю;
- Випікайте в духовій шафі близько 40 хвилин при температурі 220С.
Хочеться оригінального блюда? Ось рішення — риба по-польськи. Дуже незвичайний смак, та й на вигляд привабливо і апетитно.
Ви досі готуєте холодець по святах, так як це страва довго готується і вимагає до себе постійної уваги? Вихід є — холодець в мультиварці по одному з рецептів на нашому сайті. Мультиварка все зробить сама!
Включіть в раціон харчування гарбуз. Не потрібно їсти її сирою, вона відмінно підходить для приготування різних запіканок. Рецепти дивіться тут. Приємного апетиту!
Ніжна і апетитна випічка на кефірі
Рецепт цього чудового пирога на кефірі з фаршем і картоплею на багатьох кулінарних форумах отримав чимало позитивних відгуків. З'їдається він миттєво, а готується швидко.
Необхідні продукти:
- Вершкове масло – 150 гр.;
- Сіль;
- Цукор-пісок – 2 ст. л.;
- Борошно – 2 склянки і 4 ст. л. (додатково);
- Кефір – 500 мл;
- Сода;
- Яйця – 3 шт.;
- Картопля – 3-4 шт.;
- Фарш (мясний) – 300 гр.
Час приготування: від 30 до 45 хвилин.
Калорійність: 180.38 ккал/100гр.
Покрокове приготування:
- Розм'якшити вершкове масло;
- Яйця, сіль і цукор збити;
- Додати соду в кефір і з'єднати з яєчною сумішшю;
- Потроху всипати борошно. Спочатку заважати тісто віночком, а потім змінити на дерев'яну ложку;
- Введіть в отримане тісто, вершкове масло. Консистенція повинна бути наближена до жирної сметанці;
- Відкладіть посуд з тестом в сторону, щоб воно трохи наситилося повітрям, а самі тим часом прийміть за підготовку форми і начинки;
- Гарненько змастіть її маслом;
- Натріть на крупній тертці картоплю і перемішайте з м'ясним фаршем, посоліть;
- Влийте половинку тіста і акуратно розподіліть картопляно-м'ясну начинку;
- Залийте залишилися тестом;
- Випікайте пиріг близько 30-45 хвилин при температурі 180 С або поки поверхня пирога не стане коричнево-золотистою.
Корисні рекомендації та хитрості ідеального тесту
Більшість господинь знають, що успіх будь-якої випічки залежить від тесту. Тому розкриємо 12 хитрощів, якими користуються не тільки домогосподарки, але і знамениті кулінари:
- Всі продукти, які беруть участь у замісі дріжджового тіста, повинні бути кімнатної температури;
- Вода, використовувана для розведення дріжджів, повинна мати температуру 30-35С. Якщо вона буде вище або нижче, то дріжджі втратять свою активність;
- Перед випіканням пиріг повинен знаходитися на расстойке близько 15 хвилин;
- Якщо використовуєте прісно-здобне тісто, то бажано додати розм'якшене, а не розтоплене масло, так як останнім погіршує його структуру;
- Якщо при замісі тесту воду замінити молоком, то випічка вийде ароматною, а скориночка придбає блискучий коричневий відтінок;
- Запам'ятайте: краще недосипати соду з ваніліном, ніж пересипати;
- Багато залежить і від якості дріжджів. Вони повинні мати легкий спиртний аромат;
- Перевірити якість дріжджів можна наступним способом: постав ті опару, і злегка посипте борошном. Через 30 хвилин перевірте, чи не з'явилася на поверхні тріщинка. Якщо її немає, то якість використовуваних дріжджів погане;
- Щоб консистенція пирога вийшла розсипчастою і ніжною, використовуйте не яйця, а жовтки;
- Якщо замість жовтка змастити поверхню білком, то у процесі випікання утвориться рум'яна і блискуча шкірка;
- Частину борошна в рецептурі пісочного тіста можна замінити крохмалем;
- Якщо переборщити з кількістю соди, поверхню пирога стане темною і виникне неприємний запах.
Наостанок рекомендуємо переглянути відеозапис, в якому ви побачите, як приготувати шалено смачний пиріг з начинкою, що складається з м'яса і картоплі.
Дивимося: