Як приготувати пісні морквяні котлети
Навесні, коли наш організм страждає від нестачі вітамінів, хочеться швидше прийти у форму за допомогою смачних страв. І як часто буває, смачно — не завжди корисно.
Але не у випадку з морквяними котлетами. Не вірите? Спробуйте самі!
Велике питання: чи зберігаються вітаміни моркви в котлетах?
Чи варто говорити про користь цього овоча? Кожен знає, що в її складі велику кількість корисних мінеральних солей, клітковини, вітамінів різних груп, жирних і навіть ефірних масел. Але основна користь моркви для нашого організму полягає в каротині.
Раз мова пішла про користь продукту, то не менш важливо, щоб під час теплової обробки зберігалося якомога більше вітамінів. Але на щастя, морква належить до продуктів, максимально зберігають свої корисні властивості, навіть пройшовши термообробку.
Лікарі радять вживати цей овоч людям, що страждають від авітамінозу, так і всім тим, хто бажає просто зміцнити організм. Всі страви, основою для яких служить морква, включені в дієтичне і дитяче меню.
Особливо овоч корисний для людей, у яких ослаблена функція нирок, серця і печінки. Всі знають що морквяний сік багатий на вітамін А, то сприятливо впливає на слабкий зір і незамінний для дитячого організму. Однак не всі знають, що всі корисні властивості продукту розкриваються при правильному поєднанні з рослинними та тваринними жирами.
Також варто відзначити, що тушкована і варена морквина володіють однаковими корисними властивостями. Однак, найбільш корисним вважається сік цього овоча.
Але і тут є підводні камені, так як для отримання соку продукт доводиться піддавати механічній обробці, під час якої невелика частина елементів зникає. Звідси слідує, що перевагу потрібно віддавати тільки свіжої моркви.
Відповісти на головне питання трохи складно. Якщо морква для котлет була зварена, то в процесі хімічної реакції в ній підвищилися її антиоксидантні властивості. Але процес варіння повинен займати не більше 7 хвилин, щоб зберегти фалькарінол – речовина знижує розвиток ракової пухлини.
Але знайте, що котлети з вареної моркви калорійні, так як при тепловій обробці клітковина «перевтілюється» в прості цукри.
Активне підвищення користі продукту відбувається в поєднанні з горіхами, авокадо і, звичайно ж, маслами. Незважаючи на те, що речовина під назвою бета-каротин не токсично — без жирів воно не засвоюється.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
холодної кип'яченої води - | 3 ст. л. |
цибулин - | 2 шт. |
великої моркви - | 0,5 кг |
солодкої меленої паприки - | 1 ч. л. |
солі - | 2 щіпки |
манної крупи - | 60 г |
рафінованої олії (соняшникової) - | 50 мл |
панірувальних сухарів - | 6 ст. л. |
меленого чорного перцю - | 1 щіпка |
часнику - | 2 зубика |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 111 Ккал |
Яскраві ароматні котлетки прикрасять будь-який стіл, а відсутність яєць — прекрасний варіант для віруючих людей.
Покрокова інструкція приготування з фото:
- Нарізані дрібними кубиками цибулини обсмажити до прозорості;
- Додати солодку паприку, мелений перець і сіль;
- Моркву можна подрібнити двома способами: на дрібній тертці або за допомогою кухонного комбайна;
- Додати овоч до решти інгредієнтів на сковороді;
- Насипати манку і залити водою;
- Маса повинна гаситися до отримання густої консистенції. Приблизно це займе близько 5-7 хвилин;
- Додати дрібно нарізаний часник;
- З овочевого фаршу сформувати котлетки і обваляти в паніровці;
- Обсмажити з двох сторін і подати до столу.
Щоб ваші котлетки не розвалилися при перекиданні, формуйте їх маленькими.
Як приготувати котлети з морквою, гарбузом і меленим насінням льону
Більшість любителів м'яса ніколи не могли подумати, що їм сподобаються пісні котлети, та ще й з моркви з гарбузом. Але ніколи не кажіть ніколи, а просто спробуйте приготувати цю страву для своєї родини і ви будете здивовані їх реакції. Адже пісні котлети по цьому рецепту готується легко і виходять неймовірно ніжними.
Необхідні продукти:
- 3 моркви;
- 1 невелика гарбуз;
- 1 головка селери;
- 5 склянки манної крупи;
- 3 ст. л. крохмалю;
- 5 склянки мелених насіння льону;
- 5 склянки борошна;
- 2/3 склянки води;
- Пісне масло;
- Спеції.
Витрачений на приготування котлет час: 40 хвилин.
Калорійність: 37.59 ккал/100 гр.
Дізнайтеся, як приготувати Цветаевский яблучний пиріг. Технологія проста, а випічка — гідна подиву.
Якщо в холодильнику лежить фарш, то найкраще, що можна з нього приготувати — це фрикадельки в томатному соусі. Тут є кілька рецептів.
Намагаєтеся відмовитися від жирної їжі? Тоді добірка свіжих рецептів крем-супів з брокколі вам обов'язково згодиться!
Покрокове приготування:
- Морква і гарбуз натерти на тертці. Кількість гарбуза має дорівнювати кількості моркви;
- Селеру подрібнити. Якщо головка велика, то використовуйте половинку;
- Підготовлені овочі, перекладіть в сотейник або каструлю, залийте водою і залиште ті тушкуватися на 15 хвилин. Не закривайте щільно кришку, щоб дати рідини можливість випаровуватися;
- До отриманої овочевий заготівлі додайте крохмаль, манну крупу і мелені насіння льону;
- Постав ті сковороду розігріватися, а самі займіться формуванням котлет;
- Перед смаженням обваляйте в борошні;
- Готові котлетки подають до легкого салату або гарніру.
Ще один варіант страви з додаванням до нього гарбуза:
Рецепт приготування страви в духовці
Звичайно ж, таке чудове блюдо можна готувати не тільки на сковороді, але і в духовій шафі. Так котлетки вийдуть навіть краще.
Список інгредієнтів:
- 3 моркви великого розміру;
- 1 яблуко або солодкий червоний перець;
- 1 невелика цибулина;
- 3 ст. л. манної крупи;
- 1 зубчик часнику;
- Щіпка солі, мелений чорний перець – за смаком;
- Кілька ложок панірувальних сухарів;
- 20 мл олії (пісного).
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 108.48 ккал/100 гр.
Покрокове приготування пісних морквяних котлет в духовці:
- У невелику миску дрібно натерти морквину і до неї ж додаємо натерте яблуко. Якщо використовуєте перець, то його слід нашаткувати тонкою соломкою;
- Подрібнити цибулину з часником і перемішати з морквяно-яблучної сумішшю;
- Додайте мелений перець, посоліть, влийте 1 столову ложку рафінованої соняшникової олії і 3 ложки манки. Приберіть овочевий фарш хвилин на 20, для набухання крупи;
- Розігрійте духовку до 180С, а дно деко застеліть пергаментом або фольгою і збризніть невеликим кількість олії;
- З набряклого фаршу сформуйте плоскі овальні котлетки;
- Викладіть котлетки при тому відстань між ними повинна бути невелика, але не впритул;
- Запікайте близько 20 хвилин;
- Готові котлети залиште на кілька хвилин на деку, а потім подавайте до столу.
Корисні поради та рекомендації по тепловій обробці
- Якщо консистенція овочевого фаршу рідка, то досипте манну крупу;
- Знайте, що ніжними котлети вийдуть тільки в тому випадку якщо їх основа буде менш щільною;
- Для соковитості додайте нарізане соломкою зелене яблуко;
- Для дитячого варіанта до овочевого фаршу можна додати родзинки або курагу;
- Пісні котлети не включають наявність яєць, тому їх замінюють манною крупою. Але мало хто знає, що манку можна замінити картопляним пюре або нутовой борошном;
- Панірувати можна не тільки в сухарях і борошні, але також в манці, в насінні або молотом кунжуті. Але дуже смачна і ситна паніровка виходить з мигдалевих горіхів і фундука;
- Обов'язково відіжміть овочі після подрібнення. Таким чином, фарш буде краще тримати форму.
Ось такі вони легкі, ніжні і смачні пісні морквяні котлети. Малокалорийное страва може прикрасити не тільки повсякденний, але і святковий стіл. Тому готуйте і отримуйте задоволення від домашніх страв!