Як швидко і смачно приготувати котлети з моркви
Складно уявити свій раціон без такого корисного овоча, як морква. Її додають в супи та другі страви, але мало хто знає, що з моркви можна робити і самостійні страви. Наприклад, соковиті і ароматні морквяні котлети.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| морква - | половина кілограма | 
| ріпчаста цибуля - | 0,5 шт. | 
| болгарський перець - | 0,5 шт. | 
| твердий сир - | двісті грам | 
| перець чорний або червоний мелений - | щіпка | 
| будь-яка приправа - | щіпка | 
| яйце - | 1 шт. | 
| борошно - | трохи | 
| рослинна олія - | для смаження | 
| сіль - | за смаком | 
| Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 145 Ккал | 
- Сир ріжемо дрібними квадратиками і перетираємо в блендері або тремо на найдрібнішій тертці;
 - Цибулю ріжемо маленькими кубиками, додаємо до сиру;
 - Посипаємо отриману масу приправами, перцем і сіллю. Додаємо одне яйце, ретельно перемішуємо;
 - Морквину тремо на спеціальній крупній тертці, перемішуємо з овочевою масою. Формуємо котлети і обвалюють у борошні;
 - Розігріваємо сковороду, додаємо рослинне масло і смажимо котлети з обох сторін.
 
Котлети з моркви з манкою — швидко і смачно
Інгредієнти:
- половина кілограма моркви;
 - одне яйце;
 - двісті грам молока;
 - три-чотири столові ложки манки;
 - дві-три столові ложки цукру;
 - дві-три столові ложки борошна;
 - чайна ложечка ванільного цукру;
 - вершкове масло для смаження.
 
На приготування страви знадобиться тридцять хвилин, а калорійність його становить 110 кілокалорій на 100 грам.
- Моркву натираємо на спеціальній крупній тертці;
 - На розігріту сковороду наливаємо олію;
 - Додаємо моркву, трохи обсмажуємо і заливаємо молоком;
 - Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на повільному вогні, поки морква не розм'якне;
 - Засипаємо манкою, додаємо цукор. Гарненько перемішуємо до однорідної маси. Накриваємо суміш кришкою і тушкуємо до готовності. М'яку масу перекладаємо в окремий посуд;
 - У остигнула масу додаємо яйце, ванільний цукор. Гарненько перемішуємо і висипаємо борошно;
 - На розігріту сковороду кладемо шматок вершкового масла. Котлети викладаємо столовою ложкою і лопаткою надаємо їм форму;
 - Обсмажуємо котлети з обох сторін на слабкому вогні.
 
Дієтичні морквяні котлетки на пару
Інгредієнти:
- кілограм моркви;
 - півсклянки молока;
 - півсклянки манної крупи;
 - три яйця;
 - чайна ложка цукру;
 - рослинна олія;
 - сіль.
 
На приготування страви знадобиться сорок хвилин, а калорійність його становить 103 кілокалорії на 100 грам.
Як готувати дієтичні котлети з моркви на пару:
- Моркву очищаємо і подрібнюємо у блендері або тремо на найдрібнішій тертці, потім перекладаємо в каструлю; 

 - Додаємо дрібку солі, цукру і трохи рослинного масла. Добре перемішуємо вміст каструлі;
 - Молоко потрібно злегка підігріти і вилити в морквяну масу, потім довести суміш до кипіння і тушкувати на слабкому вогні до готовності;
 - Після цього додаємо манку і варимо ще десять хвилин. Якщо рідини мало, можна додати ще трохи молока;
 - Каструлю зняти з вогню, додати попередньо збиті жовтки і остудити морквяну масу;
 - Далі з неї формуємо котлетки; 

 - Викладаємо дієтичне котлетки у чашу пароварки і готуємо приблизно двадцять п'ять хвилин. 

 
Котлети з моркви з яблуками в мультиварці для дитини
Інгредієнти:
- одна морквина;
 - одне яблуко;
 - три чайних ложки манної крупи;
 - сто мілілітрів води;
 - дві чайні ложки цукру;
 - половина чайної ложки кориці;
 - п'ять столових ложок панірувальних сухарів;
 - рослинне масло.
 
На приготування страви знадобиться тридцять хвилин, а калорійність його становить 113 кілокалорій на 100 грам.
- Моркву натираємо на підходящої тертці, заливаємо половиною склянки води і тушкуємо на слабкому вогні під кришкою хвилин вісім. Спочатку доводимо до кипіння, а потім зменшуємо вогонь;
 - Дрібно шаткуємо яблука і додаємо до моркви. Тушкуємо все разом, поки яблука не стануть м'якими близько десяти хвилин;
 - Висипаємо туди манну крупу, відразу перемішуємо, щоб не було грудочок;
 - Кладемо сіль, цукор і проварюємо ще п'ять хвилин;
 - Тепер можна додати трохи кориці для смаку;
 - Охолоджуємо суміш і додаємо лимонний сік;
 - Формуємо ніжні котлетки і добре обвалюємо їх у сухарях для панірування;
 - Включаємо каструлю, додаємо в її чашу рослинної олії і викладаємо котлетки. Обсмажуємо їх спочатку з одного боку, а потім з іншого.
 
Рецепт морквяних котлет з сиром в духовці
Інгредієнти:
- половина кілограма моркви;
 - п'ятдесят грамів твердого сиру;
 - три столові ложки геркулесу;
 - дві столові ложки борошна;
 - п'ятдесят мілілітрів молока;
 - півтори столові ложки сметани;
 - п'ятдесят грам вершкового масла.
 
На приготування страви знадобиться одну годину, а калорійність його становить 148 кілокалорій на 100 грам.
- Очищаємо морквяний коренеплід і дрібно нарізаємо. Кип'ятимо молоко і перекладаємо моркву в каструлю. Варимо на середньому вогні близько десяти хвилин;
 - Засипаємо до моркви геркулес і проварюємо, поки суміш не стане достатньо в'язкою;
 - Остуджуємо моркву і розминаємо за допомогою вилки;
 - У додаємо моркву півтори столових ложки густої сметани, сіль, борошно. Ретельно перемішуємо вміст каструлі;
 - Сир тремо на тертці і частину додаємо в каструлю;
 - З морквяного фаршу формуємо котлети. Спочатку робимо одну половину, посипаємо сиром і зверху викладаємо ще морквяну масу. Таким чином сир виходить як би усередині котлети;
 - Спеціальний посуд для запікання потрібно змастити вершковим маслом і викласти морквяні котлети;
 - Запікати в духовці при температурі сто вісімдесят градусів приблизно півгодини.
 
Житній хліб в домашніх умовах спекти досить просто.
Рецепт картоплі по-селянськи — варіант приготування в мультиварці тут.
Як приготувати картоплю з рибою по-французьки. Це блюдо підкорить навіть найвибагливіших гурманів.
Оригінальні морквяні котлети з імбиром
Інгредієнти:
- половина кілограма моркви;
 - корінь імбиру;
 - одне яйце;
 - два шматка білого хліба;
 - дві ложки пелюсток мигдалю;
 - сто п'ятдесят грам сиру;
 - сто грам йогурту;
 - сіль, перець, каррі.
 
На приготування страви знадобиться півгодини, а калорійність його становить 118 кілокалорій на 100 грам.
- Натираємо на дрібній тертці моркву та імбир;
 - Мигдальні пелюстки трохи підсмажуємо на сковорідці без масла. Хліб замочуємо і віджимаємо;
 - Змішуємо морква, імбир, хліб, пелюстки мигдалю, білок одного яйця
 - З отриманої котлетної маси формуємо акуратні котлетки;
 - Готуємо їх у пароварці протягом двадцяти п'яти хвилин;
 - Поки котлети готуються, робимо для них смачний соус. Для цього змочуємо сир, йогурт, щіпку солі і каррі.
 
Корисні поради
Для того щоб морквяні котлети вийшли соковитими і смачними, дуже важливо правильно вибрати моркву.
- Найбільш соковита морква яскравого помаранчевого кольору, для котлет більше підійде світлий оранжевий овоч;
 - Хороша морквина має правильну форму, вона міцна і гладка;
 - Морква з маленькою бадиллям має невелику серцевину, вона смачніша;
 - Морквина середніх розмірів корисніше, ніж велика, так як вона менше вбирає нітратів з землі;
 - Якщо на моркві є плями і тріщини, то, швидше за все, зіпсована і серцевина;
 - Морква з наростами купувати не варто, так як в ній багато різних шкідливих речовин.
 
Терти моркву на котлети потрібно перед самим приготуванням. Якщо потерти заздалегідь, вона може втратити весь сік. Приємного апетиту!








