13 март 2019 2 059

Як смачно приготувати фрикадельки з яловичини

Багатьма улюблені фрикадельки можуть бути відразу і першою стравою, і другим. Вони чудово доповнюють будь-який овочевий суп і можуть подаватися як повноцінне блюдо. А якщо додати до них гарнір з картоплі або круп, ароматний соус і трохи любові, вони в мить підкорять серця навіть вегетаріанців!

Рецепт фрикадельок з яловичини в томатному соусі
Інгредієнти Кількість
фаршу з яловичини - 550 г
помідор у власному соку - 2 банки
жовтки - 1 шт.
чилі - 1 шт.
панірувальних сухарів - 90 г
листя шавлії - 5 листків
лука - 1 шт.
мускатного горіха - 4 р
розмарину - 1 гілка
цедри лимона - 15 г
Час приготування: 105 хвилин Калорійність на 100 грам: 149 Ккал

Приготування:

  1. Цибулю почистити, дрібно нарубати ножем і відправити на сковороду. Включити маленький вогонь, додати трохи олії і обсмажити коренеплід до м'якості;
  2. Перець чилі можна замінити порошком чилі. Свіжий плід потрібно дуже дрібно порубати, насіння не використовувати. Додати до цибулі;
  3. Потім сюди ж додати помідори. Якщо немає готових, можна взяти кілька свіжих помідорів і пару ложок томатної пасти. Додати половину склянки води;
  4. Поперчити всі продукти, додати сіль, протушкувати півгодини. Після цього розбити помідори на частини дерев'яною лопаткою;
  5. У невеликій ємності необхідно змішати фарш разом з панірувальними сухарями. Сюди ж додати дрібно порубані листя шавлії, свіжу цедру лимона, трохи солі, мускатного горіха і подрібнений розмарин. Вбити жовток і перемішати всі інгредієнти;
  6. Вологими руками сформувати маленькі однакові кульки з готової м'ясної маси;
  7. На іншу сковороду налити трохи оливкової олії і розігріти його;
  8. Обсмажити м'ясні кульки до красивого карамельного кольору. Заважати їх потрібно акуратно, щоб не розвалилися;
  9. По одній кульці перекласти їх в сковороду з томатами, обережно перешкодити. Сковороду накрити щільно кришкою, витримати всі продукти на вогні протягом сорока п'яти хвилин;
  10. Подавати разом з соусом, за бажанням можна додати зверху тертий сир або зелень.

Як приготувати фрикадельки в суп з яловичини, скільки варити їх у супі

Фрикадельки для супу готуються майже так само, як і в соусі. Тільки хліб додавати не потрібно. За стандартним рецептом, у фарш потрібно замісити трохи спецій. Зазвичай це чорний перець або суміш перців, сіль, рідше – пряні трави або зелень.

Кулінари рекомендують додати яйце. Тоді м'ясо стає більш ніжним і з нього легше формувати кульки. У деяких випадках для додавання соковитості кладуть перетерту в пюре цибулину.

Варяться фрикадельки в залежності від розміру. Якщо їх робити невеликими, досить проварити м'ясо протягом п'яти хвилин. Якщо фрикаделька розміром з саму велику монету, то знадобиться мінімум сім хвилин. У разі, коли кулька досить великий, краще всього просто спробувати його через десять хвилин варіння. М'ясо не повинно бути рожевим.

Рецепт супу з фрикадельками з яловичини і овочами

  • 420 г фаршу з яловичини;
  • 2 середні моркви;
  • 1 яйце;
  • 1 помідор;
  • 2 середні картоплини;
  • 1 цукіні;
  • 40 мл олії;
  • 1 червона цибулина;
  • 70 г солодкого перцю;
  • 1 біла цибулина;
  • 1700 мл води.

Час – 55 хв.

Калорійність – 72 ккал/100 р.

Послідовність дій:

  1. Почищену білу цибулину потрібно подрібнити і вмішати в фарш;
  2. Сюди ж треба вбити яйце і руками все перемішати;
  3. Додати трохи солі і приправ за бажанням, перешкодити і відставити у бік;
  4. Цукіні (або кабачок) порізати досить великими кубиками, як зазвичай ріжеться в суп картопля;
  5. Моркву почистити і теж нарізати кубиками, але меншого розміру;
  6. Картопля звільнити від шкірки і нарізати невеликими шматочками;
  7. Помідори спершу потрібно обшпарити, зняти з них шкірку. Після цього м'якоть слід порізати шматочками;
  8. Червону цибулину слід очистити і далі нарізати тонкими півкільцями;
  9. Перець порізати також кубиками;
  10. У каструлю з товстим дном потрібно влити олію, а потім перекласти в неї цибулю. Його буквально трохи треба припустити, не засмажувати. Потім додати моркву, перешкодити, обсмажувати шість хвилин. Обов'язково накрити каструлю кришкою;
  11. Далі додати цукіні і знову протушкувати ще хвилин п'ять;
  12. Далі одночасно додати картоплю і перець, перемішати, готувати мінімум вісім хвилин;
  13. Далі покласти помідори і додати сіль, поперчити, протушкувати всі продукти ще п'ять хвилин;
  14. Влити воду, почекати, поки вона закипить, варити на маленькому вогні овочі протягом десяти хвилин;
  15. За допомогою чайної ложки сформувати маленькі фрикадельки з м'ясної маси і опустити їх у суп. Проварити протягом десяти хвилин. Далі можна подавати до столу з пучком зелені.

Дієтичні фрикадельки з яловичини на пару

  • 1 яйце;
  • 220 мл молока;
  • 1 цибуля;
  • 440 г фаршу з яловичини;
  • 2 шматочки хліба;
  • 40 г м'якоті булки;
  • 1 картоплина.

Час – 1 год 10 хв.

Калорійність – 160 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Хліб з м'якоттю булки необхідно замочити в молоці. Залишити в ньому шматочки потрібно хоча б на п'ять хвилин;
  2. У цей час слід дрібно порізати (а краще натерти) очищену цибулю;
  3. З картоплі зняти шкірку і натерти. Як варіант, можна разом з цибулею прокрутити через м'ясорубку;
  4. Витягнути хліб з молока, але не віджимати його, перекласти до фаршу. Сюди ж додати картоплю і цибулю, зовсім трохи солі і чорного перцю. Вимісити руками;
  5. Сформувати невеликі фрикадельки вологими руками або двома ложками;
  6. У каструлю налити води, встановити на неї сито або спеціальну сітку для варіння на пару. Викласти зверху фрикадельки в той момент, коли вода вже закипіла. Залежно від розміру, кульки будуть готуватися мінімум двадцять хвилин, максимум – годину. Якщо дотримуватися дуже строгу дієту, можна відмовитися від перцю і цибулі.

Візьміть на замітку цікаві рецепти холодних і гарячих бутербродів з шинкою.

Читайте як приготувати ікру з манки — закуска виходить дуже смачною і ситною, а готується вона не так складно.

Спробуйте приготувати овочеве рагу з капустою і сезонними овочами — просте блюдо на кожен день.

Дитячі фрикадельки з яловичини

  • 3 шматочки хліба;
  • 10 г масла;
  • 380 г яловичого фаршу;
  • 190 мл молока;
  • 0,5 шт. цибулі;
  • 30 г борошна;
  • 1 яйце.

Час – 1 год 25 хв.

Калорійність – 198 ккал/100 р.

Процес приготування:

  1. З шматочків хліба слід зрізати скоринку, а саму м'якоть порізати на кубики;
  2. У малу кількість молока вбити яйце і перемішати обидва компоненти, потім покласти сюди хлібні шматочки і перешкодити їх, щоб вони максимально ввібрали в себе молочну суміш;
  3. Фарш, навіть якщо він вже готовий, слід ще раз перемолоти в блендері або м'ясорубці;
  4. Очищену цибулю порізати на довільні шматочки і знову разом з фаршем перебити заглибним блендером. Можна використовувати білу частину цибулі-порею, він має більш ніжним смаком;
  5. Додати сюди хлібні шматочки, витягнуті з молока, знову перебити блендером;
  6. Присолити, спеції краще не додавати, перешкодити і сформувати фрикадельки. Вони не повинні бути більше волоського горіха за розміром;
  7. Половиною масла змастити глибоку сковороду або сотейник і перекласти туди сформовані м'ясні кульки;
  8. Влити воду до половини фрикадельок, включити плиту на середній вогонь. Коли вода почне кипіти, закрити кришку, зменшити вогонь, залишити на сім хвилин м'ясо протушкувати;
  9. В окремій сковороді підсмажити борошно, потім влити до неї молоко, що залишилося. Його бажано підігріти. Вливати поступово, постійно розмішуючи віночком або вилкою борошно, щоб вона не утворила грудочок. А потім сюди ж потрібно додати другу половину масла, розмішати, щоб розтануло;
  10. Дати закипіти молочного соусу, щоб він загус, потім вогонь вимкнути;
  11. Перекласти фрикадельки з води на тарілку, а зверху полити соусом. Його бажано процідити.

Корисні поради

Для приготування кращих фрикадельок слід взяти м'ясо з двох різних частин туші. Наприклад, це може бути пісне м'ясо (без жиру) з додаванням частини так званого задка. Фарш, звичайно, краще перемолоти самостійно, щоб бути впевненим у його якості.

Господині часто додають курячий фарш, зазвичай це третя частина від всієї м'ясної маси. Так фрикадельки виходять ніжніше і соковитіше, а ще трохи скорочують час готування.

Приготування подібних м'ясних кульок – справа нескладна і піддається будь-якому бажаючому. Це як ресторанне, так і домашнє блюдо, так що його можна подати і на святковий стіл, майже з будь-яким гарніром. А суп з фрикадельками завжди швидко зігріває і насичує, що особливо подобається чоловічій половині.

Що ще почитати: