01 июнь 2019 1 381

Як спекти класичний кекс в домашніх умовах

Що може бути приємніше дружніх або родинних вечірніх посиденьок з чаєм, так і з запашної смачною випічкою. А ще краще, коли випічка зроблена своїми руками. Тільки от питання — яку зробити, щоб вона сподобалася всім без винятку?

Без роздумів можна зробити кекс. Ця випічка не залишить нікого байдужим. Адже кекс виходить незвичайно смачним і ніжним, він прямо тане в роті.

Якщо ви з якихось причин досі не знаєте, як можна зробити це ласощі самостійно вдома, то в цій справі виручать наступні рецепти.

М'який і ніжний кекс: класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
вершкового масла - 140 грам
яєць - 1 штука
борошна - 600-700 грам
кефіру - неповний стакан
цукру - 250 грам
солі - щіпка
соди - 1 маленька ложечка
ванільного порошку - щіпка
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 320 Ккал

Як робити:

  1. Вершкове масло витягуємо з холодильної камери і залишаємо в спокої на деякий час полежати при кімнатній температурі, щоб воно добре размягчилось;
  2. Потім дане масло викладаємо в миску, додаємо до нього цукровий пісок. Всі перетираємо віночком до отримання суміші з еластичною структурою;
  3. Розбиваємо яйце і потихеньку викладаємо в чашку з масляною сумішшю. Знову все збиваємо;
  4. Наливаємо кефір і гарненько перемішуємо до однорідності;
  5. Харчову соду можна розбавити невеликою кількістю столового укусу і залити в суміш. Розмішуємо до повного розподілу соди;
  6. Засипаємо акуратно тісто і ваніліновий порошок;
  7. Змішуємо до повного розподілу борошна. Суміш повинна вийти однорідною, без грудочок. За консистенцією воно має бути досить густим;
  8. Невелику спец. форму для запікання можна промазати маслом або застелити папером для запікання;
  9. Заливаємо в неї рідке тісто;
  10. Духова шафа прогріваємо до потрібних 200 градусів. Ставимо туди форму з рідким тістом і залишаємо запікатися на 45 хвилин;
  11. Готовий кекс повинен піднятися, а верх повинен трохи лопнути. Акуратно виймаємо його з духовки, охолоджуємо і подаємо домочадцям на стіл.

Випікаємо з родзинками у формочках

Для рецепту кексів класичних з родзинками у спеціальних формочках знадобиться:

  • 3 склянки борошна;
  • Цукор – 300-350 грам;
  • Пудра цукрова – 130 грам;
  • 4 курячих яйця;
  • Упаковка маргарину на 250 грамів;
  • Пакетик розпушувача;
  • Півсклянки родзинок;
  • Рослинна олія;
  • Формочки для запікання.

Час готування – близько 45 хвилин.

Калорії в 100 грамах – 345.

Приступаємо:

  1. У глибоку чашку збиваємо курячі яйця, слідом засипаємо цукровий пісок і все це збиваємо до однорідності. Для збивання можна скористатися міксером або віночком;
  2. Потім маргарин викладаємо в металевий посуд, ставимо на парову баню і розтоплюємо маргарин. Рідкий маргарин залишаємо на деякий час, щоб він охолонув;
  3. Остиглу маргаринову суміш акуратно вливаємо в яєчну суміш і постійно розмішуємо міксером. У результаті повинна вийти суміш однорідної консистенції;
  4. Змішуємо борошно з разрыхлителям. Засипаємо все в чашку з рідкою сумішшю і перемішуємо. Обов'язково розбиваємо всі грудочки, повинно вийти густе однорідне тісто без жодних грудок;
  5. Родзинки слід промити, якщо він занадто сухуватий і жорсткий, то його потрібно покласти на 10 хвилин у гарячу воду;
  6. Далі викладаємо родзинки в рідке тісто і перемішуємо;
  7. ½ Маленької ложки соди розбавляємо невеликою кількістю столового оцту. Заливаємо цю суміш в тісто, розмішуємо все міксером;
  8. Кожну силіконову форму для запікання ретельно промазуємо рослинним маслом. Для змазування можна використовувати невелику пензлик;
  9. Викладаємо в кожну формочку тісто. Він має заповнювати їх рівно наполовину;
  10. Гріємо духовку до 200 градусів і ставимо туди все запікатися;
  11. Кекси потрібно випікати не більше 15-20 хвилин;
  12. Потім виймаємо, остуджуємо і дістаємо кекси з формочок;
  13. Викладаємо їх на плоску тарілку, зверху посипаємо для краси цукровою пудрою і подаємо на стіл.

А ви знаєте як приготувати шоколадний кекс в мікрохвильовці за 5 хвилин?

Читайте як приготувати незвичайний кекс в гуртку на сніданок. Приготуйте цікаву випічку в мікрохвильовці.

Дізнайтеся, як приготувати шоколадний кекс по простому рецептом в домашніх умовах. Рецепт тут.

Додамо нотку цитруса – лимонний кекс в домашніх умовах

Нам буде потрібно:

  • 300 грам борошна;
  • 200 грамів цукрового піску;
  • 3 курячих яйця;
  • 30 грам цедри лимона;
  • Сік лимона – 1 велика ложка;
  • 1 маленька ложечка розпушувача;
  • Шматочок вершкового масла – 80 грам;
  • Рослинне масло.

Для глазурі:

  • 70 грам цукрової глазурі;
  • 100 мл молока.

Час готування – 1 годину.

Калорійність – 330.

Як зробити:

  1. У чашку розбиваємо яйця, насипаємо туди цукровий пісок. Все збиваємо міксером до утворення пишної суміші. Цукор повинен повністю розійтися;
  2. Потім додаємо туди м'яке масло, щіпку ваніліну і знову все розмішуємо;
  3. Розрізаємо лимон і тремо на дрібній тертці цедру, набираємо 1 велику ложку і вкладаємо в суміш;
  4. Видавлюємо сік лимона і наливаємо в чашку до інших компонентів. Все розмішуємо міксером до рівномірної структури;
  5. Борошно змішати з розпушувачем і дуже акуратно засипаємо в рідку масу. Все розмішуємо міксером. Повинно вийти рівномірне густе тісто без грудочок;
  6. Форму для запікання змащуємо маслом і заливаємо туди тісто;
  7. Прогріваємо духовку до 200 градусів і ставимо запікатися на 45 хвилин;
  8. Тим часом готуємо глазур. Молоко прогріваємо до теплого стану, засипаємо туди цукрову будра та добре розмішуємо;
  9. Виймаємо готовий класичний лимонний кекс, витягуємо його з форми і поливаємо глазур'ю;
  10. Готову випічку з глазур'ю подаємо на стіл до чаю або соку.

Як спекти ласощі на англійський манер

Складові компоненти класичного англійської кексу:

  • 400 грам борошна;
  • Цукровий пісок – 280 грам;
  • 230 грам вершкового масла;
  • 3 курячих яйця;
  • Жменю родзинок;
  • 80 грамів цукатів;
  • Горіхи будь – 70 грам;
  • Ванілін – 2 маленькі ложечки;
  • Пакетик розпушувача;
  • Рослинне (будь-яке, хоч кунжутна олія.

Тривалість готування – 1 година 30 хвилин.

Калорійність – 345.

Як готується:

    1. Масло потрібно потримати при кімнатній температурі пару годин, щоб воно розм'якло;
    2. Викладаємо розм'якшене масло в миску, засипаємо до нього цукровий пісок, ванілін. Все добре збиваємо міксером до пишної суміші, цукор потрібно повністю розтерти;
    3. Потім розбиваємо курячі яйця, викладаємо в масляну суміш і збиваємо до однорідності;
    4. Змішуємо борошно з розпушувачем і повільно додаємо її в масу. Все розмішуємо міксером;

    1. Родзинки промиваємо і замочуємо в гарячій воді на 15-20 хвилин;
    2. Цукати, горішки розламуємо на середні шматочки;
    3. Засипаємо роздроблені горіхи разом з цукатами в рідке тісто;
    4. Кладемо родзинки. Все перемішуємо до повного розподілу родзинок, горіхів і цукатів;

    1. Форму для запікання змащуємо маслом з усіх сторін;
    2. У змащену форму вливаємо рідку суміш;

  1. Прогріваємо Духовку до 180 градусів. Ставимо туди запікатися на 1 годину 15 хвилин;
  2. Готовий англійська кекс охолодити, виймаємо з форми і подаємо на стіл до чаю.

Підказки господаркам

  • Борошно перед висипанням найкраще просіяти кілька разів. Це допоможе позбутися від зайвого сміття, а також зробить її більш пишною і повітряної;
  • Бажано духовку заздалегідь розігріти до 180 градусів. Кекс треба ставити тільки в гарячу духовку, інакше він вийде не таким вже й смачним і жорстким;
  • Готовність випічки можна перевірити за допомогою зубочисток. Для цього необхідно проткнути верх випічки і ввести зубочистку на середню глибину. Якщо при витаскуванні на ній залишилося рідке тісто, то кекс слід ще потримати деякий час у духовці;
  • Якщо випічка не виймається з форми, її слід поставити на 15 хвилин на вологий рушник. Після цього кекс можна буде з легкістю виймати;
  • Виймати з форми його краще після того, як він охолоне, інакше його можна пошкодити або зламати.

Кекс – це ніжна випічка, яка стане відмінним пригощанням для чаю. Зроблений будинку він виходить набагато краще магазинного – пишний, ароматний, ніжний і дуже апетитний!

Не відкладайте його приготування надовго, зробіть його прямо зараз. Адже для приготування не потрібно купувати дорогі продукти, всі компоненти для готування ви зможете з легкістю знайти у себе вдома.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: