Як спекти класичний кекс в домашніх умовах
Що може бути приємніше дружніх або родинних вечірніх посиденьок з чаєм, так і з запашної смачною випічкою. А ще краще, коли випічка зроблена своїми руками. Тільки от питання — яку зробити, щоб вона сподобалася всім без винятку?
Без роздумів можна зробити кекс. Ця випічка не залишить нікого байдужим. Адже кекс виходить незвичайно смачним і ніжним, він прямо тане в роті.
Якщо ви з якихось причин досі не знаєте, як можна зробити це ласощі самостійно вдома, то в цій справі виручать наступні рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вершкового масла - | 140 грам |
яєць - | 1 штука |
борошна - | 600-700 грам |
кефіру - | неповний стакан |
цукру - | 250 грам |
солі - | щіпка |
соди - | 1 маленька ложечка |
ванільного порошку - | щіпка |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 320 Ккал |
Як робити:
- Вершкове масло витягуємо з холодильної камери і залишаємо в спокої на деякий час полежати при кімнатній температурі, щоб воно добре размягчилось;
- Потім дане масло викладаємо в миску, додаємо до нього цукровий пісок. Всі перетираємо віночком до отримання суміші з еластичною структурою;
- Розбиваємо яйце і потихеньку викладаємо в чашку з масляною сумішшю. Знову все збиваємо;
- Наливаємо кефір і гарненько перемішуємо до однорідності;
- Харчову соду можна розбавити невеликою кількістю столового укусу і залити в суміш. Розмішуємо до повного розподілу соди;
- Засипаємо акуратно тісто і ваніліновий порошок;
- Змішуємо до повного розподілу борошна. Суміш повинна вийти однорідною, без грудочок. За консистенцією воно має бути досить густим;
- Невелику спец. форму для запікання можна промазати маслом або застелити папером для запікання;
- Заливаємо в неї рідке тісто;
- Духова шафа прогріваємо до потрібних 200 градусів. Ставимо туди форму з рідким тістом і залишаємо запікатися на 45 хвилин;
- Готовий кекс повинен піднятися, а верх повинен трохи лопнути. Акуратно виймаємо його з духовки, охолоджуємо і подаємо домочадцям на стіл.
Випікаємо з родзинками у формочках
Для рецепту кексів класичних з родзинками у спеціальних формочках знадобиться:
- 3 склянки борошна;
- Цукор – 300-350 грам;
- Пудра цукрова – 130 грам;
- 4 курячих яйця;
- Упаковка маргарину на 250 грамів;
- Пакетик розпушувача;
- Півсклянки родзинок;
- Рослинна олія;
- Формочки для запікання.
Час готування – близько 45 хвилин.
Калорії в 100 грамах – 345.
Приступаємо:
- У глибоку чашку збиваємо курячі яйця, слідом засипаємо цукровий пісок і все це збиваємо до однорідності. Для збивання можна скористатися міксером або віночком;
- Потім маргарин викладаємо в металевий посуд, ставимо на парову баню і розтоплюємо маргарин. Рідкий маргарин залишаємо на деякий час, щоб він охолонув;
- Остиглу маргаринову суміш акуратно вливаємо в яєчну суміш і постійно розмішуємо міксером. У результаті повинна вийти суміш однорідної консистенції;
- Змішуємо борошно з разрыхлителям. Засипаємо все в чашку з рідкою сумішшю і перемішуємо. Обов'язково розбиваємо всі грудочки, повинно вийти густе однорідне тісто без жодних грудок;
- Родзинки слід промити, якщо він занадто сухуватий і жорсткий, то його потрібно покласти на 10 хвилин у гарячу воду;
- Далі викладаємо родзинки в рідке тісто і перемішуємо;
- ½ Маленької ложки соди розбавляємо невеликою кількістю столового оцту. Заливаємо цю суміш в тісто, розмішуємо все міксером;
- Кожну силіконову форму для запікання ретельно промазуємо рослинним маслом. Для змазування можна використовувати невелику пензлик;
- Викладаємо в кожну формочку тісто. Він має заповнювати їх рівно наполовину;
- Гріємо духовку до 200 градусів і ставимо туди все запікатися;
- Кекси потрібно випікати не більше 15-20 хвилин;
- Потім виймаємо, остуджуємо і дістаємо кекси з формочок;
- Викладаємо їх на плоску тарілку, зверху посипаємо для краси цукровою пудрою і подаємо на стіл.
А ви знаєте як приготувати шоколадний кекс в мікрохвильовці за 5 хвилин?
Читайте як приготувати незвичайний кекс в гуртку на сніданок. Приготуйте цікаву випічку в мікрохвильовці.
Дізнайтеся, як приготувати шоколадний кекс по простому рецептом в домашніх умовах. Рецепт тут.
Додамо нотку цитруса – лимонний кекс в домашніх умовах
Нам буде потрібно:
- 300 грам борошна;
- 200 грамів цукрового піску;
- 3 курячих яйця;
- 30 грам цедри лимона;
- Сік лимона – 1 велика ложка;
- 1 маленька ложечка розпушувача;
- Шматочок вершкового масла – 80 грам;
- Рослинне масло.
Для глазурі:
- 70 грам цукрової глазурі;
- 100 мл молока.
Час готування – 1 годину.
Калорійність – 330.
Як зробити:
- У чашку розбиваємо яйця, насипаємо туди цукровий пісок. Все збиваємо міксером до утворення пишної суміші. Цукор повинен повністю розійтися;
- Потім додаємо туди м'яке масло, щіпку ваніліну і знову все розмішуємо;
- Розрізаємо лимон і тремо на дрібній тертці цедру, набираємо 1 велику ложку і вкладаємо в суміш;
- Видавлюємо сік лимона і наливаємо в чашку до інших компонентів. Все розмішуємо міксером до рівномірної структури;
- Борошно змішати з розпушувачем і дуже акуратно засипаємо в рідку масу. Все розмішуємо міксером. Повинно вийти рівномірне густе тісто без грудочок;
- Форму для запікання змащуємо маслом і заливаємо туди тісто;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів і ставимо запікатися на 45 хвилин;
- Тим часом готуємо глазур. Молоко прогріваємо до теплого стану, засипаємо туди цукрову будра та добре розмішуємо;
- Виймаємо готовий класичний лимонний кекс, витягуємо його з форми і поливаємо глазур'ю;
- Готову випічку з глазур'ю подаємо на стіл до чаю або соку.
Як спекти ласощі на англійський манер
Складові компоненти класичного англійської кексу:
- 400 грам борошна;
- Цукровий пісок – 280 грам;
- 230 грам вершкового масла;
- 3 курячих яйця;
- Жменю родзинок;
- 80 грамів цукатів;
- Горіхи будь – 70 грам;
- Ванілін – 2 маленькі ложечки;
- Пакетик розпушувача;
- Рослинне (будь-яке, хоч кунжутна олія.
Тривалість готування – 1 година 30 хвилин.
Калорійність – 345.
Як готується:
-
- Масло потрібно потримати при кімнатній температурі пару годин, щоб воно розм'якло;
- Викладаємо розм'якшене масло в миску, засипаємо до нього цукровий пісок, ванілін. Все добре збиваємо міксером до пишної суміші, цукор потрібно повністю розтерти;
- Потім розбиваємо курячі яйця, викладаємо в масляну суміш і збиваємо до однорідності;
- Змішуємо борошно з розпушувачем і повільно додаємо її в масу. Все розмішуємо міксером;
-
- Родзинки промиваємо і замочуємо в гарячій воді на 15-20 хвилин;
- Цукати, горішки розламуємо на середні шматочки;
- Засипаємо роздроблені горіхи разом з цукатами в рідке тісто;
- Кладемо родзинки. Все перемішуємо до повного розподілу родзинок, горіхів і цукатів;
-
- Форму для запікання змащуємо маслом з усіх сторін;
- У змащену форму вливаємо рідку суміш;
- Прогріваємо Духовку до 180 градусів. Ставимо туди запікатися на 1 годину 15 хвилин;
- Готовий англійська кекс охолодити, виймаємо з форми і подаємо на стіл до чаю.
Підказки господаркам
- Борошно перед висипанням найкраще просіяти кілька разів. Це допоможе позбутися від зайвого сміття, а також зробить її більш пишною і повітряної;
- Бажано духовку заздалегідь розігріти до 180 градусів. Кекс треба ставити тільки в гарячу духовку, інакше він вийде не таким вже й смачним і жорстким;
- Готовність випічки можна перевірити за допомогою зубочисток. Для цього необхідно проткнути верх випічки і ввести зубочистку на середню глибину. Якщо при витаскуванні на ній залишилося рідке тісто, то кекс слід ще потримати деякий час у духовці;
- Якщо випічка не виймається з форми, її слід поставити на 15 хвилин на вологий рушник. Після цього кекс можна буде з легкістю виймати;
- Виймати з форми його краще після того, як він охолоне, інакше його можна пошкодити або зламати.
Кекс – це ніжна випічка, яка стане відмінним пригощанням для чаю. Зроблений будинку він виходить набагато краще магазинного – пишний, ароматний, ніжний і дуже апетитний!
Не відкладайте його приготування надовго, зробіть його прямо зараз. Адже для приготування не потрібно купувати дорогі продукти, всі компоненти для готування ви зможете з легкістю знайти у себе вдома.
Приємного апетиту!