Домашній кекс на сметані: рецепти для ласунів
Улюблені багатьма кекси давно завоювали визнання у всіх без винятку кулінарів.
Будь то досвідчений кондитер або тільки початківець пізнавати ази виготовлення випічки.
І не дивно.
Адже кекс – це повітряне пишність, щось середнє між тортом і пирогом, презентабельний вигляд і витончений, а на смак дуже ніжний, соковитий, легкий.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пшеничного борошна вищого сорту - | 270 грам |
цукру-піску - | 250 грам |
яєць - | 3 шт. |
сметани 30% жирності - | 200 грам |
вершкового масла (не рекомендується замінювати спредом або маргарином) - | 50 грам |
порошку розпушувача - | 1 чайна ложечка |
ванільного цукру - | 5 грам |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 319 Ккал |
Серед безлічі способів приготування цього дивного блюда є класичний рецепт сметанного кексу.
Цей варіант самий простий і дивовижно смачний.
Готовий класичний кекс — ніжний, шматочки його просто тануть у роті, тому миттєве зникнення його з тарілки можна навіть не помітити.
Процес готування поетапно:
- Вийміть сметану з холодильної камери і залиште в спокої при температурі кімнати приблизно на 15 хвилин.
- Вершкове масло покладіть в миску і розтопити з допомогою пара водяній лазні. Також можете розтопити в мікрохвильовій печі. Після чого поставте масло остуджувати.
- Для того щоб наситити борошно киснем, просійте через сито. Всипте в неї розпушувач і злегка перемішайте.
- В окремій глибокій ємності збийте вінчиком або міксером (за бажанням) яйця.
- Всипте в цю яєчну масу тонкою цівкою цукор-пісок і ванільний цукор, все збийте. Маса повинна вийти легкої, повітряної, пишною. Не перестаючи збивати яєчну масу, замішайте в неї сметану і розтоплене масло, ретельно перемішайте до утворення однорідної суміші.
- Потім потихеньку всипте в дану суміш, змішану з порошком розпушувач, борошно і знову збийте.
- Розігрійте духовку до 200 градусів. Змастіть спеціальну форму для випікання кексів шматком вершкового масла, злегка присипте зверху борошном. Тісто вилийте в цю підготовлену форму і відправте випікатися в прогріту духовку.
- Простий кекс на сметані з даного рецептом слід випікати як мінімум 20-25 хвилин.
Представляємо вашій увазі відео-рецепт простих сметанних кексіков з ирисками:
«Зебра» — популярна випічка в смужку!
Чи зустрічали ви людей, які ніколи не чули про кекс Зебра?
Безсумнівно, будь хоч раз спробував готувати це красиве блюдо будинку, а якщо навіть не готував, то обов'язково пробував в гостях або в кафе.
Готувати Зебру дуже легко і захоплююче.
Ви можете отримати не тільки випічку, але і пофантазувати, малюючи по тесту.
Причому для цього не потрібно багато часу і фізичних зусиль.
Кекс на сметані з веселою назвою Зебра — відмінний рецепт для початківця кулінара, який хоче здивувати своїх близьких або друзів ефектним десертом.
Інгредієнти будуть потрібні наступні:
- 250 грам просіяного борошна вищого сорту;
- 150 грам цукру-піску;
- 150 грам сметани 20% жирності;
- 75 грам вершкового масла або маргарину (в цьому рецепті можна замінювати);
- 4 яйця;
- 2 столові ложки какао-порошку;
- 15 грам порошку розпушувача або половина чайної ложки соди, обов'язково гашеного оцтом.
Спосіб приготування:
- Приблизно хвилин за 30 до початку виготовлення тіста на кекс Зебра розріжте масло або маргарин на невеликі кубики і залиште в спокої при температурі кімнати для розм'якшення. Щоб прискорити процес, розтопіть його в мікрохвильовій печі.
- Яйця розмішати з цукром і збийте до однорідної маси. Необов'язково збивати до утворення пінки, головне ретельно перемішати, щоб не залишилося ні крупинки цукру.
- Додайте в отриману суміш масло і перемішайте, потім викладіть сметану і знову ретельно розмішайте.
- Всипте в яєчну масу просіяне борошно і розпушувач, розмішайте до однорідної гладкої консистенції. Основа повинна вийти в'язкою, рідкою.
- Поділіть тісто на кілька рівних частин. В одну з них додайте какао-порошок і добре перемішайте.
- Візьміть форму для випічки, змастіть м'яким вершковим маслом або рослинною. Зверху присипте борошном або вистеліть пергаментний папір, так готовий кекс на сметані по цьому рецепту буде легше відокремити від формочки.
- Підготувавши форму, приступайте до самого захоплюючого процесу — до викладання тесту. У центр форми викладіть дві столові ложки темного тіста з какао, потім у центр шоколадного тіста викладіть стільки ж звичайного світлого тесту, який без какао, і знову в шоколадне — звичайне, а в звичайне – шоколадне. І так, поки не закінчиться тісто. У процесі такого викладання воно розпливається і утворюється цікава двоколірна маса. При бажанні ви можете провести ножем або виделкою по поверхні тіста, надавши таким чином ще більш цікавий вигляд малюнку.
- Нагрійте духовку до 180 градусів і поставте вийшло виріб випікати.
- Веселий десерт випікається 15-20 хвилин.
Зверніть увагу на те, що цей рецепт можна приготувати і в мультиварці.
Використовуючи чудо-техніку, вийде такий результат:
Шоколадний кекс на сметані
Це солодкий шоколадний десерт, який припаде до місця, як на званому обіді, так і на сімейній вечері.
Готується він на диво швидко і легко.
На виході виходить розсипчасте, ніжне, пористу пишність.
Інгредієнти для смачних формових виробів візьміть наступні:
- 300 грам пшеничного борошна вищого сорту;
- 150 грам сметани 10% жирності;
- 3 яйця;
- 240 грам цукру-піску;
- 1 чайна ложка порошку розпушувача;
- 120 грам вершкового масла;
- 1 плитка (100 грамова) молочного або темного шоколаду (за бажанням);
- ванілін – за смаком;
- 3 столові ложки коньяку.
Торкнувшись теми випічки, ми не можемо запропонувати вам приготувати різними способами чудовий пиріг зі сливами. Тим більше, що автора наступних рецептів всі знають і поважають. Сливовий пиріг: рецепти від відомої кулінарної майстрині Юлії Висоцької.
Широкий вибір рецептів вершкового соусу для спагетті дивіться тут.
А тут будуть запропоновані найпростіші варіанти приготування яблучного компоту. Не витративши багато часу, ви отримаєте корисний і смачний напій з яблук.
Спосіб приготування:
- Візьміть розтоплене вершкове масло, яйця, розпушувач або гашену оцтом соду, цукор, ваніль і сметану, все ретельно збийте до отримання однорідної маси.
- Всипте в отриману яєчно-сметанную масу просіяне борошно, знову гарненько розмішайте.
- Плитку шоколаду розтопіть і охолодіть.
- Охолоджену шоколадну масу влийте в тісто і добре перемішайте.
- Увімкніть духовку і доведіть в ній жар до 180 градусів. Форму для випікання змастіть вершковим маслом і присипте це масло борошном.
- Викладіть шоколадне тісто у форму і поставте в духовку пектися.
- Кекс на сметані Шоколадний за рецептом випікається 45-50 хвилин.
Готові кексовые вироби на сметані — відмінна можливість проявити свої творчі здібності.
Прикраса випічки — такий же захоплюючий процес, як і саме приготування.
Проявивши фантазію, із звичайних кексів ви зможете зробити щось фантастичне.
Приємного чаювання!
А зараз перенесемося до теми розмаїття начинок для нашої ароматної випічки і покажемо вам відео-ролик з приготування кексів на сметані з сиром: