03 апрель 2019 4 257

Як смачно приготувати запіканку з баклажанами

Запіканка з баклажанів – улюблене багатьма блюдо. Вона може стати повноцінним вечерею для всієї родини і ситним частуванням на святі. Використовуючи додаткові інгредієнти, кожен раз можна придумувати нові смакові поєднання.

Рецепт запіканки з баклажанами, помідорами і сиром
Інгредієнти Кількість
баклажан - 2 шт.
помідор - 3 шт.
сиру (краще твердих сортів) - 100 г
яєць - 2 шт.
часнику - одна головка
зелені - для прикраси
майонезу - три столові ложки
масла рослинного - для змащування форми
солі і спецій - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 124 Ккал

Готову страву виходить смачним і ароматним. Подається в гарячому вигляді.

Етапи:

  1. Баклажани помити і нарізати тонкими кільцями. Їх товщина повинна складати приблизно 6-8 мм;
  2. Помиті помідори нарізати, якщо овоч дуже м'який, товщина кружечків повинна бути близько одного сантиметра;
  3. Яйця збити в окремій мисці, злегка посолити;
  4. Форму змастити маслом, викласти шар баклажанів, поставивши їх ребром;
  5. Продовжувати їх укладати, чергуючи із шарами з помідорів. Овочі повинні лежати внапуск. Посолити і поперчити за смаком;
  6. Залити яєчної сумішшю;
  7. Часник пропустити через часникодавку. Змішати його з майонезом;
  8. Змастити отриманою сумішшю верхній шар овочів;
  9. Сир натерти на крупній тертці і рівномірно розподілити по запіканці;
  10. Духовку розігріти до температури 180 градусів, випікати запіканку 30 хвилин до готовності. При необхідності збільшити час;
  11. Перед подачею прикрасити зеленню.

Готову страву досить ситна за рахунок вмісту сиру, майонезу і яєць. При бажанні від останніх двох інгредієнтів можна відмовитися. Тоді запіканка вийде менш калорійною.

Запіканка з кабачків і баклажанів в духовці

Ще один простий варіант запікання цього страву в духовці. За рахунок використання мінімуму продукту страва виходить дієтичним. У ньому немає жирних і калорійних продуктів. Підійде для харчування дітей.

Необхідно:

  • один баклажан;
  • половина кабачка;
  • цибуля ріпчаста – один великий або два маленьких;
  • оливкова олія (за смаком);
  • сіль, спеції.

Необхідно 30 хвилин на приготування.

Запіканка містить 115 калорій на 100 грам.

Етапи:

  1. Кабачок і баклажан помити. Очистити від шкірки;
  2. Порізати на невеликі кубики розміром до 2-х див. Кабачок при необхідності почистити від нутрощів. Якщо він молодий цього можна не робити;
  3. Перемішати овочі між собою в глибокій мисці. Додати за смаком сіль, спеції і оливкове масло. Добре розподілити їх по всій поверхні;
  4. Цибулю очистити і дрібно порізати;
  5. Викласти овочі у форму. Накрити її харчовою фольгою;
  6. Встановити температуру в духовій шафі на 180 градусів, дати йому прогрітися;
  7. Запікати страву протягом 25 хвилин. За 10 хвилин до готовності зняти фольгу і дати йому зарум'янитися.

При подачі запіканку можна прикрасити помідорами. Для цього їх слід нарізати кружальцями і викласти по краю форми. За бажанням, можна додати трохи кисломолочного сиру. Завдяки цьому смак стане ніжніше.

Якщо на етапі приготування додати нарізану кубиками картоплю, блюдо вийде більш поживним.

Запіканка з синіх з помідорами і фаршем

Цей рецепт особливо сподобається тим, хто любить ситний вечеря. Такий варіант запіканки з фаршем може стати фірмовим блюдом у кожної господині. Крім того, страву можна подавати не тільки в будні, але і на свята.

Необхідні інгредієнти:

  • два баклажана;
  • два середніх габаритів томата;
  • 200 грам сиру твердих сортів;
  • 2 яйця;
  • 400 грам фаршу (яловичого або смешенного зі свининою);
  • один цибуля середнього розміру;
  • масло рослинне (для смаження і змазування форми);
  • сіль і спеції.

На приготування піде приблизно 40-45 хвилин.

Калорійність на 100 грам становить 132 калорії.

Етапи:

  1. Насамперед необхідно підготувати баклажани. Для цього їх потрібно помити і порізати тонкими (близько 5 мм) гуртками;
  2. Замочити їх у підсоленій воді;
  3. Тим часом фарш викласти на розігріту і змащену олією сковороду. Посолити, додати спеції і смажити до готовності;
  4. Помідори нарізати кружальцями, цибулю нашаткувати півкільцями;
  5. Змастити форму маслом, викласти перший шар з лука. Його має залишитися ще на один шар;
  6. Після цього викласти баклажани, трохи поперчити. Солити не потрібно, так як вони замочували в підсоленій воді;
  7. Наступним шаром м'ясний фарш. Акуратно розподілити його по поверхні овоча;
  8. Потім чергуються баклажани і фарш до тих пір, поки вони не закінчиться. Зазвичай це 2-3 шару, але все залежить від розміру форми;
  9. Збити яйце і залити отриманою сумішшю страву;
  10. Викласти зверху гуртки помідорів, додати трохи меленого перцю;
  11. Відправити в розігріту до 200 градусів духовку. Випікати 20 хвилин;
  12. Форму вийняти і посипати напівготове блюдо тертим сиром. Поставити в духовку ще на 10-15 хвилин, поки сир не зарум'яниться.

При подачі можна додатково прикрасити листочками базиліку і гілочкою петрушки. Подавати на вечерю в гарячому стані.

Читайте як правильно приготувати брусничний соус до м'яса.

Спробуйте приготувати смачний і корисний салат з моркви і яблук — кілька варіантів в нашій статті.

А ви знаєте як приготувати ароматний хліб з часником в духовці?

Баклажанна запіканка з куркою

Такий варіант вечері особливо подобається дітям. А так як він не містить майонезу, то підійде і для тих, що худнуть.

Знадобиться:

  • один баклажан;
  • 300 грам курячої грудки;
  • один дрібний цибулю;
  • трохи олії для смаження (рослинної або оливкової);
  • 100 грам нежирного сиру;
  • сіль і перець.

Часу необхідно близько півгодини.

У 100 грамах страви 130 калорій.

Етапи:

  1. Баклажан помити і очистити від шкірки. Порізати дрібними кубиками, замочити їх у підсоленій воді;
  2. В цей час курячу грудку нарізати невеликими шматочками, поперчити і посолити;
  3. Масло розігріти на сковороді, викласти курку. Обсмажувати на середньому вогні до готовності і утворення скоринки;
  4. Лук нашаткувати півкільцями;
  5. В окремій мисці змішати готову грудинку, цибулю і баклажан;
  6. Форму змастити маслом, викласти на неї курку з овочами;
  7. Сир натерти на тертці і посипати ним страву;
  8. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.

Щоб запіканка вийшла більш смачною, разом меленого перцю можна використовувати запашні трави. Додатковий смак додасть і скибочка білого тосту з сирним сиром, поданий при подачі і прикрашений зеленню.

Рецепт з баклажанами, фаршем і картоплею

Таке ароматне блюдо нікого не залишить байдужим. Відмінний варіант для ситної вечері.

Необхідно:

  • два баклажана;
  • 500 грам м'ясного фаршу (будь-якого на вибір);
  • 350 грам картоплі;
  • одна велика цибулина;
  • 150 грам сиру;
  • олія для смаження;
  • сіль і спеції.

На приготування знадобиться 35-40 хвилин.

Калорійність на 100 грам становить 135 калорій.

Етапи:

  1. Фарш посолити і поперчити, обсмажити з дрібно порізаною цибулею на рослинному маслі до готовності;
  2. Тим часом баклажан помити і порізати тонкими кільцями;
  3. Картоплю почистити, нарізати кружальцями;
  4. Сир натерти на крупній тертці;
  5. Викласти шарами: картопля, фарш, баклажан. Повторити, поки не закінчаться інгредієнти;
  6. Відправити в розігріту до 190 градусів духовку на 20 хвилин;
  7. Посипати блюдо сиром і залишити запікати ще 10 хвилин.

При подачі прикрасити зеленню і шматочками помідора. Подавати гарячим.

Ради в допомогу

Декілька простих порад допоможуть у приготуванні запіканки з баклажанами:

  • при додаванні кабачка потрібно дотримуватися обережності. Особливо це стосується молодого овоча. Його потрібно спробувати, перед тим як додати в блюдо. Деякі сорти кабачка можуть бути гіркими;
  • при виборі баклажана слід орієнтуватися на стан його шкірки. Якщо вона зморщується і має коричневий відтінок, овоч краще не брати. Свіжий баклажан має насичений темний колір і рівну глянсову поверхню;
  • замість майонезу допустимо використання нежирної сметани. Це знизить калорійність страви;
  • будь-яка запіканка з баклажанів буде ще краще, якщо при приготуванні в неї додати свіжий базилік;
  • з наповненням страви теж можна експериментувати. Крім помідорів і картоплі додають скибочки шинки або карбонаду.

Баклажанна запіканка з овочами і різними компонентами готується швидко і просто. Її приготування не вимагає вправності і спеціальних пристосувань. Таке блюдо припаде до смаку всім: і дорослим, і дітям. Воно може стати фірмовим у будь-якої господині.

Що ще почитати: