Як смачно приготувати запіканку з баклажанами
Запіканка з баклажанів – улюблене багатьма блюдо. Вона може стати повноцінним вечерею для всієї родини і ситним частуванням на святі. Використовуючи додаткові інгредієнти, кожен раз можна придумувати нові смакові поєднання.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| баклажан - | 2 шт. | 
| помідор - | 3 шт. | 
| сиру (краще твердих сортів) - | 100 г | 
| яєць - | 2 шт. | 
| часнику - | одна головка | 
| зелені - | для прикраси | 
| майонезу - | три столові ложки | 
| масла рослинного - | для змащування форми | 
| солі і спецій - | за смаком | 
| Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 124 Ккал | 
Готову страву виходить смачним і ароматним. Подається в гарячому вигляді.
Етапи:
- Баклажани помити і нарізати тонкими кільцями. Їх товщина повинна складати приблизно 6-8 мм; 

 - Помиті помідори нарізати, якщо овоч дуже м'який, товщина кружечків повинна бути близько одного сантиметра; 

 - Яйця збити в окремій мисці, злегка посолити;
 - Форму змастити маслом, викласти шар баклажанів, поставивши їх ребром;
 - Продовжувати їх укладати, чергуючи із шарами з помідорів. Овочі повинні лежати внапуск. Посолити і поперчити за смаком; 

 - Залити яєчної сумішшю;
 - Часник пропустити через часникодавку. Змішати його з майонезом;
 - Змастити отриманою сумішшю верхній шар овочів;
 - Сир натерти на крупній тертці і рівномірно розподілити по запіканці; 

 - Духовку розігріти до температури 180 градусів, випікати запіканку 30 хвилин до готовності. При необхідності збільшити час;
 - Перед подачею прикрасити зеленню.
 
Готову страву досить ситна за рахунок вмісту сиру, майонезу і яєць. При бажанні від останніх двох інгредієнтів можна відмовитися. Тоді запіканка вийде менш калорійною.
Запіканка з кабачків і баклажанів в духовці
Ще один простий варіант запікання цього страву в духовці. За рахунок використання мінімуму продукту страва виходить дієтичним. У ньому немає жирних і калорійних продуктів. Підійде для харчування дітей.
Необхідно:
- один баклажан;
 - половина кабачка;
 - цибуля ріпчаста – один великий або два маленьких;
 - оливкова олія (за смаком);
 - сіль, спеції.
 
Необхідно 30 хвилин на приготування.
Запіканка містить 115 калорій на 100 грам.
Етапи:
- Кабачок і баклажан помити. Очистити від шкірки;
 - Порізати на невеликі кубики розміром до 2-х див. Кабачок при необхідності почистити від нутрощів. Якщо він молодий цього можна не робити;
 - Перемішати овочі між собою в глибокій мисці. Додати за смаком сіль, спеції і оливкове масло. Добре розподілити їх по всій поверхні;
 - Цибулю очистити і дрібно порізати;
 - Викласти овочі у форму. Накрити її харчовою фольгою;
 - Встановити температуру в духовій шафі на 180 градусів, дати йому прогрітися;
 - Запікати страву протягом 25 хвилин. За 10 хвилин до готовності зняти фольгу і дати йому зарум'янитися.
 
При подачі запіканку можна прикрасити помідорами. Для цього їх слід нарізати кружальцями і викласти по краю форми. За бажанням, можна додати трохи кисломолочного сиру. Завдяки цьому смак стане ніжніше.
Якщо на етапі приготування додати нарізану кубиками картоплю, блюдо вийде більш поживним.
Запіканка з синіх з помідорами і фаршем
Цей рецепт особливо сподобається тим, хто любить ситний вечеря. Такий варіант запіканки з фаршем може стати фірмовим блюдом у кожної господині. Крім того, страву можна подавати не тільки в будні, але і на свята.
Необхідні інгредієнти:
- два баклажана;
 - два середніх габаритів томата;
 - 200 грам сиру твердих сортів;
 - 2 яйця;
 - 400 грам фаршу (яловичого або смешенного зі свининою);
 - один цибуля середнього розміру;
 - масло рослинне (для смаження і змазування форми);
 - сіль і спеції.
 
На приготування піде приблизно 40-45 хвилин.
Калорійність на 100 грам становить 132 калорії.
Етапи:
- Насамперед необхідно підготувати баклажани. Для цього їх потрібно помити і порізати тонкими (близько 5 мм) гуртками;
 - Замочити їх у підсоленій воді;
 - Тим часом фарш викласти на розігріту і змащену олією сковороду. Посолити, додати спеції і смажити до готовності;
 - Помідори нарізати кружальцями, цибулю нашаткувати півкільцями;
 - Змастити форму маслом, викласти перший шар з лука. Його має залишитися ще на один шар;
 - Після цього викласти баклажани, трохи поперчити. Солити не потрібно, так як вони замочували в підсоленій воді;
 - Наступним шаром м'ясний фарш. Акуратно розподілити його по поверхні овоча;
 - Потім чергуються баклажани і фарш до тих пір, поки вони не закінчиться. Зазвичай це 2-3 шару, але все залежить від розміру форми;
 - Збити яйце і залити отриманою сумішшю страву;
 - Викласти зверху гуртки помідорів, додати трохи меленого перцю;
 - Відправити в розігріту до 200 градусів духовку. Випікати 20 хвилин;
 - Форму вийняти і посипати напівготове блюдо тертим сиром. Поставити в духовку ще на 10-15 хвилин, поки сир не зарум'яниться.
 
При подачі можна додатково прикрасити листочками базиліку і гілочкою петрушки. Подавати на вечерю в гарячому стані.
Читайте як правильно приготувати брусничний соус до м'яса.
Спробуйте приготувати смачний і корисний салат з моркви і яблук — кілька варіантів в нашій статті.
А ви знаєте як приготувати ароматний хліб з часником в духовці?
Баклажанна запіканка з куркою
Такий варіант вечері особливо подобається дітям. А так як він не містить майонезу, то підійде і для тих, що худнуть.
Знадобиться:
- один баклажан;
 - 300 грам курячої грудки;
 - один дрібний цибулю;
 - трохи олії для смаження (рослинної або оливкової);
 - 100 грам нежирного сиру;
 - сіль і перець.
 
Часу необхідно близько півгодини.
У 100 грамах страви 130 калорій.
Етапи:
- Баклажан помити і очистити від шкірки. Порізати дрібними кубиками, замочити їх у підсоленій воді;
 - В цей час курячу грудку нарізати невеликими шматочками, поперчити і посолити;
 - Масло розігріти на сковороді, викласти курку. Обсмажувати на середньому вогні до готовності і утворення скоринки;
 - Лук нашаткувати півкільцями;
 - В окремій мисці змішати готову грудинку, цибулю і баклажан;
 - Форму змастити маслом, викласти на неї курку з овочами;
 - Сир натерти на тертці і посипати ним страву;
 - Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.
 
Щоб запіканка вийшла більш смачною, разом меленого перцю можна використовувати запашні трави. Додатковий смак додасть і скибочка білого тосту з сирним сиром, поданий при подачі і прикрашений зеленню.
Рецепт з баклажанами, фаршем і картоплею
Таке ароматне блюдо нікого не залишить байдужим. Відмінний варіант для ситної вечері.
Необхідно:
- два баклажана;
 - 500 грам м'ясного фаршу (будь-якого на вибір);
 - 350 грам картоплі;
 - одна велика цибулина;
 - 150 грам сиру;
 - олія для смаження;
 - сіль і спеції.
 
На приготування знадобиться 35-40 хвилин.
Калорійність на 100 грам становить 135 калорій.
Етапи:
- Фарш посолити і поперчити, обсмажити з дрібно порізаною цибулею на рослинному маслі до готовності;
 - Тим часом баклажан помити і порізати тонкими кільцями;
 - Картоплю почистити, нарізати кружальцями;
 - Сир натерти на крупній тертці;
 - Викласти шарами: картопля, фарш, баклажан. Повторити, поки не закінчаться інгредієнти;
 - Відправити в розігріту до 190 градусів духовку на 20 хвилин;
 - Посипати блюдо сиром і залишити запікати ще 10 хвилин.
 
При подачі прикрасити зеленню і шматочками помідора. Подавати гарячим.
Ради в допомогу
Декілька простих порад допоможуть у приготуванні запіканки з баклажанами:
- при додаванні кабачка потрібно дотримуватися обережності. Особливо це стосується молодого овоча. Його потрібно спробувати, перед тим як додати в блюдо. Деякі сорти кабачка можуть бути гіркими;
 - при виборі баклажана слід орієнтуватися на стан його шкірки. Якщо вона зморщується і має коричневий відтінок, овоч краще не брати. Свіжий баклажан має насичений темний колір і рівну глянсову поверхню;
 - замість майонезу допустимо використання нежирної сметани. Це знизить калорійність страви;
 - будь-яка запіканка з баклажанів буде ще краще, якщо при приготуванні в неї додати свіжий базилік;
 - з наповненням страви теж можна експериментувати. Крім помідорів і картоплі додають скибочки шинки або карбонаду.
 
Баклажанна запіканка з овочами і різними компонентами готується швидко і просто. Її приготування не вимагає вправності і спеціальних пристосувань. Таке блюдо припаде до смаку всім: і дорослим, і дітям. Воно може стати фірмовим у будь-якої господині.







