Як приготувати соковитий шашлик з курки в духовці
Останнім часом шашлик з риби, яловичини, овочів все частіше стали готувати в електродуховці на домашній кухні. Але на першому місці у списку джерел для нього варто курка, основні переваги якої перед іншими продуктами складаються в її доступною вартості і легкоусвояемости.
Шашлик роблять з всіх частин цієї птиці, але найсмачнішим страва виходить з стегон. Однак потрібно знати деякі хитрощі, щоб згодом він вийшов соковитим і ароматним.
У чому і скільки часу маринувати курку для шашлику
Знімати шкіру з птиці чи ні – це справа самої господині, вона відштовхується від інтересів кінцевих споживачів.
Приготування маринаду практично не займає часу, як правило, в нього додають лимон або оцет. Але у вигляді виключення застосовують ківі і апельсин, в них вистачає фруктової кислоти для насичення смаку м'яса.
Оптимальний час для маринування птиці становить дві години. Якщо витримати довше, структура м'яса стане рихлою. Не зайвими будуть і спеції, які тільки підкреслять смак страви.
Застосовуйте каррі, майоран, а також паприку, куркуму, що додають колір. Майте на увазі, що сіль в маринад не потрібно класти, нею посипають м'ясо перед зануренням у електродуховку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Домашній Бройлер - | 2 кг |
Часник - | 3 зубки |
Гірчиця гостра - | 4 ст. л |
Куркума - | 1 ч. л. |
Перець - | 1 ч. л. |
Сіль - | за смаком |
Лимон - | 2 шт. |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 165 Ккал |
Набридла звичайна ціла запечена курка в електродуховці? Можна злегка змінити алгоритм приготування і зробити з неї шашлик. Необхідно тільки розібрати її на частини і промаринувати в спеціальному соусі.
Промиваємо і обсушуємо птицю і поділяємо на шматки, попередньо здерши з неї шкіру. Краще починати з великих частин, так порції вийдуть пропорциональней. Спинку вирізаємо і відкладаємо в сторону, для цієї страви вона не годиться – дуже мало м'яса. З неї вийде наваристий бульйон.
Розрізаємо помиті лимони навпіл, пронизуємо виделкою м'якоть в хаотичному порядку і видавлюємо сік в маленьку піалу. Слідом додаємо гірчицю, куркуму і дрібно порубаний часник. Все перемішуємо. Заливаємо получившимся маринадом курку і, натиснувши зверху гнітом, залишаємо маринуватися на годину.
Активуємо електродуховку на 200 °С. Промариновавшуюся птицю нанизуємо на шампури, так щоб шматочки на них були однакових розмірів, для уникнення глевкого продукту.
В жаротривку посуд наливаємо воду, зверху кладемо шампури і занурюємо запікатися на півгодини.
Шашлик з курки на шпажках в духовці
Компоненти:
- Куряча грудина – 1 кг;
- Майоран – 1 ч. л.;
- Соус соєвий – 3 склянки;
- Винний оцет – 2 ст. л;
- Коньяк – 50 г;
- Петрушка – 1 пучок;
- Олія оливкова – 50 мл;
- Паприка – 1 ч. л.
Курячу грудку ріжемо уздовж волокон на кілька частин, намагаючись, щоб шматочки були однакової довжини. Закладаємо в харчовій кульок і, докладаючи фізичну силу, відбиваємо.
В піалі змішуємо крупно нарізану петрушку, соус, спиртне, олію, оцет і спеції. Все перемішуємо і рясно поливаємо м'ясо. Занурюємо охолодитися на годину.
Замочуємо у воді дерев'яні шпажки, щоб вони розбухнули і не почали горіти під час приготування страви. Включаємо електродуховку на 220 °С.
Нанизуємо на імпровізовані шампури куряче м'ясо (не занадто щільно, щоб шашлик рівномірно пропікся). Викладаємо на решітку, під низ обов'язково встановивши чашу з водою, щоб капав жир в нього, а не стікав на поверхню духовки.
Готуємо півгодини, не відкриваючи дверцята.
Як зробити курячий шашлик в рукаві
Традиційно шашлик на домашній кухні готують на шпажках-шампурах, але буває виняток, коли хочеться не тільки смачне м'ясо, але і підливу до нього. У таких випадках використовують рукав для запікання.
Компоненти:
- Куряче стегно – 6 шт.;
- Цибуля біла – 2 шт.;
- Лимонний сік – 2 ст. л.;
- Соус соєвий – 2 ст. л.;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Масло рослинне – 2 ст. л.;
- Перець – 0.5 ч. л.;
- Коріандр – 0.5 ч. л.
Грунтовно помивши курячі стегна і висушивши їх серветкою, покладіть в глибоку чашу. Зверху притрусіть однією головкою шинкованої цибулі, побризкайте декількома краплями лимонного соку і соусу. Притисніть щільно кришкою і занурте промаринуватись охолоджене місце години на два.
Залишився цибулю шаткуємо так само півкільцями, поливаємо соусом, що залишився, маслом, притрушиваем приправами, цукром і сильно мнемо рукою, щоб він пустив сік. Занурюємо в харчової контейнер і теж залишаємо маринуватися.
Беремо рукав, на дно викладаємо маринований цибулю, зверху – стегна. Щільно закріплюємо краю. Робимо кілька проколів у ньому зубочисткою, щоб виходив пар. Занурюємо в холодну електродуховку, включаємо функцію випічки на 190 °С на півтори години. В кінці розриваємо рукав, залишаємо при вимкненому електроприладі ще на десять хвилин.
Маринуємо птицю в кефірі
Не менш популярний і користується попитом маринад для курки – кефір. Цей кисломолочний продукт відмінно розм'якшує м'ясо птиці і робить його соковитим.
Компоненти:
- Куряче м'ясо – 2 кг;
- Часник – 3 зубки;
- Кефір – 1 л;
- Базилік – пучок;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Цибуля – 3 головки.
М'ясо обробляємо на однакові шматки, але попередньо знімаємо з нього шкуру. Можна використовувати будь-які частини гомілки, філе або стегна – на ваш розсуд. Викладаємо у велику чашу, посипаємо цибулею, нашаткованою півкільцями з базиліком і часником.
Притрушиваем спеціями, сіллю і сильно мнемо рукою м'ясо, щоб спеції гарно вбралися. Вливаємо кефір, або натуральний йогурт, жирність його залежить від використаного м'яса.
Якщо це філе, то підійде пожирніше, якщо соковиті стегна – знежирений. Прикриваємо щільно кришкою і охолоджене на годину.
Активуємо електродуховку на 220 °С. В піддон наливаємо воду і ставимо на саме дно електроприладу. Нанизуємо не занадто щільно м'ясо на шампури і викладаємо на решітку. Готуємо півгодини.
Чилі кон корені рецепт, мексиканське блюдо яка вам напевно сподобається.
Індичка у вершковому соусі в духовці, це смачне блюдо, яке урізноманітнює дієтичне меню.
Рецепт смачного курячого супу з вермішеллю і м'ясом. Читайте самі смачні рецепти.
Корисні поради
- Не нарізайте шматочки курячого м'яса занадто дрібно, воно швидко пересихає і не смачним. Оптимальна товщина – 1,5 сантиметра;
- Шинкувати м'ясо треба тільки уздовж волокон. Так більше соку збережеться всередині;
- Для запікання в електродуховці використовуйте два режиму. Спочатку – гриль, не більше десяти хвилин і двічі перевернувши, а потім – звичайний з нагріванням до 200 °С на півгодини, щоб воно мліло;
- Обов'язково вимочіть шпажки в мисці з водою на півгодини. Так вони не згорять від високої температури;
- Дуже смачними виходять крильця, замариновані в гострій аджике. Не потрібно нанизувати їх на шпажки, просто розкладіть на решітці;
- Якщо довелося використовувати заморожене філе, дайте йому полежати на самій нижній полиці холодильника, потім занурте в харчової контейнер і підніміть нагору. Примусове швидке розморожування м'яса зробить його жорсткіше;
- Дно решітки або деко застеліть фольгою – не доведеться замочувати і довго відмивати начиння;
- До курячого шашлику підійдуть томатні і майонезно-гірчичні соуси, приготовлені власноруч. Якщо подасте ще й салати, то для заправки застосувати рослинні олії.
Готуйте із задоволенням і насолоджуйтеся приготованим домашнім шашличком!