19 март 2019 2 641

Як приготувати соковитий шашлик з курки в духовці

Останнім часом шашлик з риби, яловичини, овочів все частіше стали готувати в електродуховці на домашній кухні. Але на першому місці у списку джерел для нього варто курка, основні переваги якої перед іншими продуктами складаються в її доступною вартості і легкоусвояемости.

Шашлик роблять з всіх частин цієї птиці, але найсмачнішим страва виходить з стегон. Однак потрібно знати деякі хитрощі, щоб згодом він вийшов соковитим і ароматним.

У чому і скільки часу маринувати курку для шашлику

Загальновідомо, що куряче філе сухувато, але, використовуючи маринади з майонезу, кисломолочних продуктів, кетчупу і навіть рідкого натурального меду, можна отримати м'який і соковитий продукт.

Знімати шкіру з птиці чи ні – це справа самої господині, вона відштовхується від інтересів кінцевих споживачів.

Приготування маринаду практично не займає часу, як правило, в нього додають лимон або оцет. Але у вигляді виключення застосовують ківі і апельсин, в них вистачає фруктової кислоти для насичення смаку м'яса.

Оптимальний час для маринування птиці становить дві години. Якщо витримати довше, структура м'яса стане рихлою. Не зайвими будуть і спеції, які тільки підкреслять смак страви.

Застосовуйте каррі, майоран, а також паприку, куркуму, що додають колір. Майте на увазі, що сіль в маринад не потрібно класти, нею посипають м'ясо перед зануренням у електродуховку.

Рецепт соковитого курячого шашлику
Інгредієнти Кількість
Домашній Бройлер - 2 кг
Часник - 3 зубки
Гірчиця гостра - 4 ст. л
Куркума - 1 ч. л.
Перець - 1 ч. л.
Сіль - за смаком
Лимон - 2 шт.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 165 Ккал

Набридла звичайна ціла запечена курка в електродуховці? Можна злегка змінити алгоритм приготування і зробити з неї шашлик. Необхідно тільки розібрати її на частини і промаринувати в спеціальному соусі.

Промиваємо і обсушуємо птицю і поділяємо на шматки, попередньо здерши з неї шкіру. Краще починати з великих частин, так порції вийдуть пропорциональней. Спинку вирізаємо і відкладаємо в сторону, для цієї страви вона не годиться – дуже мало м'яса. З неї вийде наваристий бульйон.

Розрізаємо помиті лимони навпіл, пронизуємо виделкою м'якоть в хаотичному порядку і видавлюємо сік в маленьку піалу. Слідом додаємо гірчицю, куркуму і дрібно порубаний часник. Все перемішуємо. Заливаємо получившимся маринадом курку і, натиснувши зверху гнітом, залишаємо маринуватися на годину.

Активуємо електродуховку на 200 °С. Промариновавшуюся птицю нанизуємо на шампури, так щоб шматочки на них були однакових розмірів, для уникнення глевкого продукту.

В жаротривку посуд наливаємо воду, зверху кладемо шампури і занурюємо запікатися на півгодини.

Шашлик з курки на шпажках в духовці

Незвичним пікантним виходить шашлик із курячого філе, промаринованной в коньяку, і можна не переживати за спирти, що містяться в алкоголі. Під час запікання вони выпарятся.

Компоненти:

  • Куряча грудина – 1 кг;
  • Майоран – 1 ч. л.;
  • Соус соєвий – 3 склянки;
  • Винний оцет – 2 ст. л;
  • Коньяк – 50 г;
  • Петрушка – 1 пучок;
  • Олія оливкова – 50 мл;
  • Паприка – 1 ч. л.

Курячу грудку ріжемо уздовж волокон на кілька частин, намагаючись, щоб шматочки були однакової довжини. Закладаємо в харчовій кульок і, докладаючи фізичну силу, відбиваємо.

В піалі змішуємо крупно нарізану петрушку, соус, спиртне, олію, оцет і спеції. Все перемішуємо і рясно поливаємо м'ясо. Занурюємо охолодитися на годину.

Замочуємо у воді дерев'яні шпажки, щоб вони розбухнули і не почали горіти під час приготування страви. Включаємо електродуховку на 220 °С.

Нанизуємо на імпровізовані шампури куряче м'ясо (не занадто щільно, щоб шашлик рівномірно пропікся). Викладаємо на решітку, під низ обов'язково встановивши чашу з водою, щоб капав жир в нього, а не стікав на поверхню духовки.

Готуємо півгодини, не відкриваючи дверцята.

Як зробити курячий шашлик в рукаві

Традиційно шашлик на домашній кухні готують на шпажках-шампурах, але буває виняток, коли хочеться не тільки смачне м'ясо, але і підливу до нього. У таких випадках використовують рукав для запікання.

Компоненти:

  • Куряче стегно – 6 шт.;
  • Цибуля біла – 2 шт.;
  • Лимонний сік – 2 ст. л.;
  • Соус соєвий – 2 ст. л.;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Масло рослинне – 2 ст. л.;
  • Перець – 0.5 ч. л.;
  • Коріандр – 0.5 ч. л.

Грунтовно помивши курячі стегна і висушивши їх серветкою, покладіть в глибоку чашу. Зверху притрусіть однією головкою шинкованої цибулі, побризкайте декількома краплями лимонного соку і соусу. Притисніть щільно кришкою і занурте промаринуватись охолоджене місце години на два.

Залишився цибулю шаткуємо так само півкільцями, поливаємо соусом, що залишився, маслом, притрушиваем приправами, цукром і сильно мнемо рукою, щоб він пустив сік. Занурюємо в харчової контейнер і теж залишаємо маринуватися.

Беремо рукав, на дно викладаємо маринований цибулю, зверху – стегна. Щільно закріплюємо краю. Робимо кілька проколів у ньому зубочисткою, щоб виходив пар. Занурюємо в холодну електродуховку, включаємо функцію випічки на 190 °С на півтори години. В кінці розриваємо рукав, залишаємо при вимкненому електроприладі ще на десять хвилин.

Маринуємо птицю в кефірі

Не менш популярний і користується попитом маринад для курки – кефір. Цей кисломолочний продукт відмінно розм'якшує м'ясо птиці і робить його соковитим.

Компоненти:

  • Куряче м'ясо – 2 кг;
  • Часник – 3 зубки;
  • Кефір – 1 л;
  • Базилік – пучок;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Цибуля – 3 головки.

М'ясо обробляємо на однакові шматки, але попередньо знімаємо з нього шкуру. Можна використовувати будь-які частини гомілки, філе або стегна – на ваш розсуд. Викладаємо у велику чашу, посипаємо цибулею, нашаткованою півкільцями з базиліком і часником.

Притрушиваем спеціями, сіллю і сильно мнемо рукою м'ясо, щоб спеції гарно вбралися. Вливаємо кефір, або натуральний йогурт, жирність його залежить від використаного м'яса.

Якщо це філе, то підійде пожирніше, якщо соковиті стегна – знежирений. Прикриваємо щільно кришкою і охолоджене на годину.

Активуємо електродуховку на 220 °С. В піддон наливаємо воду і ставимо на саме дно електроприладу. Нанизуємо не занадто щільно м'ясо на шампури і викладаємо на решітку. Готуємо півгодини.

Чилі кон корені рецепт, мексиканське блюдо яка вам напевно сподобається.

Індичка у вершковому соусі в духовці, це смачне блюдо, яке урізноманітнює дієтичне меню.

Рецепт смачного курячого супу з вермішеллю і м'ясом. Читайте самі смачні рецепти.

Корисні поради

  1. Не нарізайте шматочки курячого м'яса занадто дрібно, воно швидко пересихає і не смачним. Оптимальна товщина – 1,5 сантиметра;
  2. Шинкувати м'ясо треба тільки уздовж волокон. Так більше соку збережеться всередині;
  3. Для запікання в електродуховці використовуйте два режиму. Спочатку – гриль, не більше десяти хвилин і двічі перевернувши, а потім – звичайний з нагріванням до 200 °С на півгодини, щоб воно мліло;
  4. Обов'язково вимочіть шпажки в мисці з водою на півгодини. Так вони не згорять від високої температури;
  5. Дуже смачними виходять крильця, замариновані в гострій аджике. Не потрібно нанизувати їх на шпажки, просто розкладіть на решітці;
  6. Якщо довелося використовувати заморожене філе, дайте йому полежати на самій нижній полиці холодильника, потім занурте в харчової контейнер і підніміть нагору. Примусове швидке розморожування м'яса зробить його жорсткіше;
  7. Дно решітки або деко застеліть фольгою – не доведеться замочувати і довго відмивати начиння;
  8. До курячого шашлику підійдуть томатні і майонезно-гірчичні соуси, приготовлені власноруч. Якщо подасте ще й салати, то для заправки застосувати рослинні олії.

Готуйте із задоволенням і насолоджуйтеся приготованим домашнім шашличком!

Що ще почитати: